Tavaszi keszegezés az RSD-n

Tavaszi keszegezés az RSD-n

A feederbotos keszeghorgászatnak – ahogy a methodnak is – számos válfaja van, a gubancgátló csöves legegyszerűbb módszertől egészen a profi, versenyszerű, villámgyors pecáig. Ebben az írásban és a hozzá tartozó videóban az általam legegyszerűbbnek ítélt, eredményesen űzhető tavaszi módszert szeretném bemutatni. Gyorsan elkészíthető keverék, könnyen beszerezhető csalik, sok kapás és aktív horgászat az, amely ezt a technikát jellemzi. Remélem, a cikk és a film végére érve kedvet kaptok egy kis keszeghorgászathoz Ti is!

Helyszín
Mint a legtöbb horgászat, ez is a helykereséssel kezdődik. Szerencsére a keszegfélék a jégolvadás után szinte azonnal munkába lendülnek és aktívan keresik a táplálékot. Ívási idejük már áprilisban kezdetét veszi, így kell nekik az energia. Ahol egy van belőlük, ott biztos, hogy van több is, így fogásuk általában sorozatosnak mondható. Az intenzíven telepített tavak nagy részéből kiszorítja őket a ponty és az ezüstkárász.

A keszeghorgászat gyermekkorom óta kedvenc tevékenységem a vízparton
A Ráckevei-Duna-ág ideális élőhelyet teremt a leggyakrabban szákba kerülő keszegfajnak, a dévérkeszegnek

Kedvelik a mélyebb, oxigéndús vizeket, így a nagy kiterjedésű természetes tavainkban, folyóinkban és azok mellékvizeiben majd minden keszegfélénk megtalálható. Fontos, hogy a „keszegféle” megnevezés tudományosan nem helytálló, viszont az egyszerűség miatt az úgymond egyéb halakat sorolom ebben az esetben a keszegfélékhez. Állóvizekben legtöbbet a dévérkeszeg és a karikakeszeg akad horogra, míg folyóvízi horgászat közben a jászkeszeggel, szilvaorrú keszeggel lehet találkozni. Ezeken kívül a bodorka, vörösszárnyú keszeg, laposkeszeg és bagolykeszeg még azok, amelyek a horgászok zsákmányát leggyakrabban színesítik.

A Molnár-szigeti rész népszerű horgászhely sok horgásszal és sajnos kevés szabad horgászhellyel
Sok jó pecás kis helyen is elfér, még úgy is, hogy a „kötelező” 3-4 méter megmaradt köztünk

Mint említettem, a természetes, nagyobb kiterjedésű vizek a legjobb keszegező helyszínek, ezek közül is kiemelkedik a Ráckevei-Duna, amely mintegy 57 kilométeres hosszban, mérsékelt áramlással (Kvassay-zsilippel és a Tassi-zsilippel mesterségesen szabályozva) ideális élőhelyet nyújt sok keszegfélénknek. E vízterület sajátsága, hogy egy részét nem lehet megközelíteni a szinte vízpartig lekerített üdülőtelkek miatt, de azért találni olyan helyeket is, ahol kényelmesen lehet pecázni. A soroksári részen a Molnár-sziget népszerű és közkedvelt horgászhely, jómagam is gyakran látogatom, főleg ilyenkor, tavasszal.

Minden földi teremtmény várta már a tavaszi meleg napsugarakat, hogy újrakezdhesse…
A szépen rendben tartott partszakaszokra általában vigyáznak a „tulajdonosok”
A „senki földje” viszont – mint mindenhol a város közelében – szemetes! Remélem, a kézmosás után a szemetelés beszüntetését tanulják meg a főváros polgárai!
Ezen a környéken, ha nem akarsz egy szemétdombon pecázni, akkor így kell kezdeni a napot
A „kukázás” után egész komfortos lett a helyem

Felszerelés, végszerelék
A könnyűszerelékes feederezésnél célszerű olyan „bázist” kialakítani, amely stabil, és kezünk ügyében van minden, így a By Döme TEAM FEEDER Rotary Boxomat állítottam fel, amelyen egy kisebb méretű oldaltálca és természetesen egy feederkar van. Nem kell mindig komoly vízi színpadról pecázni, ennyi bőven elegendő ahhoz, hogy kényelmes legyen a horgászat.

A Rotary Box kényelmes ülőke, és mivel különböző adapterekkel felszerelhető, praktikus is
Egy kisméretű oldaltálca elegendő a csaliknak és az etetőanyagnak

A horgászbotom a már jól ismert By Döme TEAM FEEDER Fine Carp 360L, amely bőven elegendő ahhoz, hogy a 25 grammos Tufty Feedert be tudjam dobni 20-30 méterre. Itt ugyanis nem kell ennél messzebb dobni. Méretben passzoló orsó került a botra, ez egy 6000-es méretű Fine Carp volt 18-as Super Sensitive zsinórral, amelynek végébe 0,18-0,25 mm vastag Tapered Leadert kötöttem.

A Fine Carp 360 L itt is megállja a helyét
Orsóból is a Fine Carp modellt választottam
A vékony főzsinórhoz mindenképp kell valamilyen dobóelőke, esetemben ez Tapered Leader volt

A végszereléket sem kell mindenáron túlbonyolítani. A kosarat egy csúszó karabiner rögzítette a főzsinórhoz, amelyen az egész csúszik. Ez alatt volt egy gumiütköző, majd egy 10 centis sodort zsinórrész, melybe egy feeder gyorskapcsot iktattam. A horogelőke jelen esetben 60 cm-es, 0,12 mm-es, a horog pedig 14-es méretű Owner Sode volt.

Ez a 10-15 centis fonat tölti be a gubancgátló szerepét ebben a végszerelékben
25 grammos Tufty Feeder kosár bőven elegendő, hogy megálljon a mérsékelt áramlásban
Keszeghorgászathoz szükséges a minimum 60 centiméteres előkehossz
A vékony húsú, könnyű horog kulcsfontosságú az eredményes dévérhorgászathoz
A jól összehangolt felszerelés eredménye, hogy a leheletfinom kapásokat is észre lehet venni a spiccen

Etetőanyag
A csalogatóanyagok terén keszeghorgászatnál nagyon komoly hókuszpókuszokba lehet belemenni. A versenyhorgászok által használt fajspecifikus keverékek, különböző aromák, adalékok mind beszerezhetők horgászboltban, ám a használatuk összetett, nagy rutint igényel, és valljuk meg őszintén, ha egyedül ülünk le pecázni, létjogosultságuk sincsen. Ilyen „kocapecákra” tökéletesen megfelel a Big River - Mohos Dévér, amelyet egy zacskó löszös agyaggal lehet jól ködözővé tenni és édesítőszerrel, valamint Aroma Tuning - Nagy Dévérrel megfűszerezni. Ennyi untig elég ahhoz, hogy egy jót horgászhassunk.

Egyszerű, ám hatékony csalogatóanyag
Jól tapadó és nem kifejezetten gyorsan bontó anyagra van szükség ahhoz, hogy a lassan áramló vízben koncentrálni lehessen a halakat

Élő csali
E tekintetben is azt tudom mondani, mint az etetőanyagnál. Lehet beszerezni szúnyoglárvát, tűzőszúnyogot, nagy mennyiségű gilisztát, amelyet a keszegek imádnak, és kétségkívül ezekkel lehet a legeredményesebben e halfaj-csoportra horgászni. Kiélezett helyzetben van ezeknek jelentősége, de ilyenkor nem kap mást a hal, csak amit én adok neki. A halak éhesek, nem fognak finnyáskodni! Bőven elegendő fél liter csonti és fél liter piros pinki egy egész napos horgászathoz, és ha nagyobb keszegre is számítunk, akkor pár doboz giliszta is jól jöhet.

Első számú csali a kora tavaszi időszakban a pinki
A termetes keszegek imádják a vékony gilisztát is
Az etetőanyagba minden dobás előtt érdemes néhány szem pinkit, csontit és 3-4 szál gilisztát dobni
A gilisztát össze kell darabolni, amelyhez szükség van egy gilisztavágó ollóra
Ezzel a több pengés eszközzel kis darabokra lehet aprítani a gilisztát
Lehet benne hagyni egész szálakat is, a lényeg, hogy minden dobás során kerüljön be bőven élő anyag a horgászhelyre

A horgászat menete
Keszeghorgászatnál mindennél fontosabb a folyamatosság. Magát a pecát el kell indítani egy amolyan alapozó etetéssel, amely 10-15 kosárnyi kajából és némi élő csaliból áll. Ezt követően 4-5 perces ütemet érdemes tartani. Ennek oka, hogy a keszegfélék előszeretettel kolbászolnak vízközt, így felfigyelnek a folyamatos csobogásra, valamint a föld által keltett „zavaros” vízre. Ha folyamatosan fenntartjuk figyelmüket, akkor egy idő múlva már ők fogják az ütemet diktálni.

Kora tavasszal minden színnek örül a horgász
Ők már a fészekrakásra készülnek
Sok dobással jár ez a technika
Érdemes résen lenni, hisz a kapások gyorsak, és ha belealszunk, bizony lelopják a csalit a szemfüles pikkelyesek
A bevágás az bevágás! Itt nincs önakasztás, mint methodnál, jó ütemben kell reagálni, különben nincs hal!
A szebb dévéreket érdemes megmeríteni
Egy a sok közül
Ez a méret már a nagyjából való
Nem titok, hogy mi volt a nap legjobb csalija
Örömpeca a javából!
Néha egy-egy bodorka is beköszön
Ha sokáig nincs kapás, akkor azért ők a felelősek
A pici hal is hal
A keszegeket se gyűjtsük indokolatlanul, inkább azonnal engedjük vissza!
Jó keszeghorgászatot kívánok mindenkinek!

A horgászatról készült mozgalmas és minden részletet bemutató film is készült. Igyekeztem a lehető legegyszerűbben bemutatni az RSD-n történő keszeghorgászatot. Jó szórakozást kívánok hozzá!

Írta: Sipos Gábor
Fotók: Putz Tamás

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.