Hideg vízi pontyhorgászat feederrel 13. rész - A ponty szereti a bonbont?

Hideg vízi pontyhorgászat feederrel 13. rész - A ponty szereti a bonbont?

Időnként fülembe cseng, hogy „Döme állandóan a durung feederekkel dobál nagy távolságba és onnan húzza ki a nagy pontyokat. Ez nem más, mint a feederezés megszégyenítése!”. Visszanéztem az utóbbi jó néhány munkámat, de sajnos rég volt már olyan filmem, ahol valóban távolra horgászva nagy pontyokat foghattam. A feederezés annyira széles spektrumban mozog mind eszköztárát, mind a meghorgászható távolságot tekintve, hogy manapság egy jól felkészült horgász már nem mondhatja azt, hogy én maximum 40 méteres távolságig vagyok hajlandó bedobni UL feederemmel, mert csak az az igazi feederezés! Most csak az tartson velem, aki felkészült egy újabb sokkoló film megtekintésére, mert izgalomban és újdonságban most sem lesz hiány!

Hol tart most a nagy távolságra történő feederezés tudománya?

Egy vallomással kell, hogy kezdjem írásomat. Én bizony - akárki akármit is mond - baromira szeretek nagy távolságba dobálni és nagy halakat fogni, még akkor is, ha erre az utóbbi években egyre kevesebbszer volt alkalmam. Nincs annál szebb látvány, mint amikor a botspicc szép lassan, de határozottan meggörbül, majd a bevágás után karikába hajolva megáll a feederbot a kezemben… majd megkezdődik a küzdelem! Sokszor átéltem már ezt, most is beleborzongok, miközben ezeket a sorokat gépelem. A feederezés eszköztára hihetetlenül gyorsan fejlődik, szinte minden speciális igényhez kínál megoldást. Az, ami néhány éve elképzelhetetlen volt, mára már adott. Míg néhány éve valóban csak „durung” feederekkel, a kelleténél erősebb botokkal voltunk képesek akár 100 méterre bedobni végszerelékünket, addig most már olyan érzékeny és rugalmas botok is képesek erre - és veszik fel a harcot akár a legnagyobb halakkal -, amelyekre a legtöbb ember azt mondaná, hogy azokkal ez lehetetlen! Ezzel az írással és filmmel az egyik célom, hogy bemutassam, hol tart most a nagy távolságra történő feederezés tudománya. Miközben tökéletesen tisztában vagyok azzal, hogy ez csupán egy részállomás… mert 2-3 év múlva még többre leszünk képesek, még finomabb eszközökkel is!

A modern feeder felszerelésekkel nem jelent gondot akár 100 méternél nagyobb távolságok meghorgászása sem

Szeretem Harsányt!

Mindig szívesen térek vissza a Harsányi-tóra, amely mára európai hírű nagyhalas vízzé fejlődött. Olyan halállománnyal büszkélkedhet, amellyel kis hazánkban nagyon kevés tó. Igazából nem a halállomány mennyisége, hanem annak minősége a szembetűnő. Aki horgászott már itt, az tudja, látta, hogy itt rendkívül jó kondícióban vannak a halak. Az intenzív horgászat ellenére is nagyon szépek, egészségesek. Valószínűleg a sok természetes tápláléknak, főleg a kagylótelepeknek és a sok szúnyoglárvának köszönhető mindez. Ráadásul itt a halállomány nagyon látványosan fejlődik, a tó legnagyobb halai meghaladják a 25-26 kilót is!

A harsányi halállomány messze földön híres. Íme, egy 20+-os tőponty
Ez egy fantasztikus tükörponty, súlya 25,64 kg

Rekordfogás rekord halakkal!

A legutolsó késő őszi bojlis versenyen 96 óra alatt, 14 db 20 kg feletti pontyot fogtak. Nem tudom, hogy született-e már ilyen versenyeredmény Magyarországon? Talán nem is csoda, hogy az év minden napján horgásszák a tavat a mindenre elszánt nagyhal-vadászok, amely lakóit bizony egyre nehezebb becsapni és kifogni. Így nem ritkán az is előfordulhat, hogy akár kapás nélkül megyünk haza.

A jelenlegi tórekord tükörponty, amelynek pontos súlya 26,34 kg!

Előzetes terepszemle

A forgatási nap előtt érkeztem, hogy terepszemlét tartsak. A tavat körbejárva szomorúan tapasztaltam, hogy nappal csak elvétve fogtak 1-2 halat. Éjszaka viszont a bojlisok több szép pontynak is örülhettek. Én természetesen nem a bojlis, hanem a nagyhalas feeder technikával vettem üldözőbe a halakat. Itt ugyanis nemcsak a bojlis, hanem a finomszerelékes horgászoknak is reális esélyük kínálkozik életük halának megfogására. Ehhez azonban alkalmazkodni kell a harsányi sajátosságokhoz.

A horgászhelyem a tó sekély vízi szakaszán…
… az ún. keresztgáton választottam ki
Ez a tónak egy csendesebb, kevésbe felkapott része

Harsányi sajátosságok

Itt csak az tud igazán eredményesen horgászni, aki legalább 90-100 métert, vagy annál nagyobbat tud dobni. A halak napközben a tó középső „nyugalmi” részén - a parttól 100-150 méterre - keresnek menedéket. Minél közelebb tudunk ehhez dobni, annál biztosabban számíthatunk kapásra. Én a tónak egy csendes, kevésbé felkapott területén horgásztam, ahol nem túl mély a víz, ezért itt különösen indokolt volt a távoli dobás. A tónak ez a része az ún. keresztgát, amely a nagy tavat és a kis tavat választja el egymástól, főleg a tavaszi időszakban eredményes. Késő ősszel itt szinte senki sem horgászik. Azért választottam ezt a területet, mert az előző napi terepszemle során a napos, szélcsendes időben több pontyugrást is láttam itt. Mivel a követező napra hasonló időjárás volt várható, szinte biztosra vettem, hogy a sekély, gyorsan felmelegedő víz csábító lesz a halaknak. A későbbi fogások teljes mértékben igazolták elképzelésem.

Az itteni eredményes horgászat egyik alapfeltétele a távoli dobás

Feeder felszerelés 100 méter feletti dobásokhoz

Nézzük, milyen eszközzel, milyen felszereléssel lehet gond nélkül akár 100 métert dobni, miközben az erre használt bot garantáltan feeder… :) Én ehhez a most elérhető talán legjobb botot választottam, és különösen büszke vagyok rá, hogy ez az én nevemhez fűződik a SPRO Royal Carp Feeder 420H kifejlesztése.

A SPRO Royal Carp Feeder 420H feederbottal könnyedén dobhatunk akár 110 méternél nagyobb távolsága is!

Íme, egy kis botismertető

Az eredeti japán (létező legjobb, legkönnyebb és legdrágább) karbon alapanyagból készült bottestek, mint amiből ez a bot is észült, átlagosan fele olyan nehezek, mint konkurenseik, köszönhetően az IMT-12 Power Carbon alapanyagnak. Ez a bot is mindössze 285 g! Mégis olyan, fizikát látszólag meghazudtoló paraméterekkel rendelkezik, amelyet a legtöbben hitetlenkedve fogadnak. Könnyedén dobhatunk vele akár 100 méternél is nagyobbat, miközben olyan rugalmas és érzékeny a bottest, hogy a fék megszólalása nélkül is képes egy 10 kilós hal erejét felőrölni. Nincs ellenfele! A különleges felépítésű, dobást segítő, megnövelt méretű, eredeti FUJI Alconite gyűrűsor, a legnagyobb orsók befogadására is képes, tökéletes rögzítést nyújtó FUJI orsótartó, a kézre álló neoprén és portugál parafa kombinációjával létrehozott nyél nem csupán magas esztétikai értéket, hanem a bot maximális használhatóságát szolgálja!

A bot görbületi íve tökéletes…
… és a legkritikusabb pillanatokban is marad benne tartalék, a megakasztott és kifárasztott hal - legyen az bármekkora!!! - nagy biztonsággal vezethető segítségével szákba!
A felszerelés ismét jelesre vizsgázott!
Ilyen gyönyörű halakhoz segít hozzá…
… amelyek mindegyike a gyors fotó után már úszhatott is vissza

Kinek ajánlom: Annak, aki ritkán vásárol botot (ha kell, akár hónapokig spórol rá), de akkor nagyon megnézi, hogy mit vesz. Aki nem tűri a kompromisszumot és megalkuvást, mert mindenből a legjobbat akarja! Azoknak, akik gyakran járnak pontyos feeder versenyekre, ahol szükség szerint az átlagosnál nagyobbat kell dobni, miközben a végletekig kell finomítani a végszereléket úgy, hogy minden megakasztott halat szeretnének garantáltan partra segíteni - ők fogják értékelni ezt a különleges feederbotot!

Méretsor: 390H, 420H

A bot mit sem ér a megfelelő orsók nélkül

Persze a legjobb bot sem ér semmit, ha nem megfelelő orsóval párosítjuk. Én negyedik éve használom DAIWA Tournament Basiair 45QD csúcsminőségű távdobó orsót, amely idén sem lett olcsóbb… Amikor én ezeket vettem, még fele ennyibe (se) kerültek. Szerencsére időközben nagyon sok cég készít már hasonlóan jó orsókat töredék áron, így nem csak ez létezik már, amely méltó párja lehet botomnak.

A távoli dobások miatt fonott dobóelőke zsinór használata javasolt. Ekkor azonban kötelező a dobókesztyű, különben nagyon kellemetlen sérüléseket szerezhetünk!

Az orsó dobjára a bevált szokás szerint 20-as főzsinórt csévéltem, amely végéhez a bot kétszeres hosszának megfelelő 0,15 mm vastag fonott dobóelőke zsinórt kötöttem. A végszerelékem lelke a 25 grammos Haldorádó Pellet Feeder kosár csúszóra szerelve. Ez megtöltve ideális dobósúlyt ad a feederbotnak, nem lehet vele túlterhelni, esetleg a legerőteljesebb dobás közben sem eltörni.

A végszerelék elkészítéséhez szükséges legfontosabb tartozékok
Íme, a kész végszerelék működés közben
Jól látható, az előke hossza úgy van beállítva, hogy a felcsalizott horog nem tud az etetőkosár fölé tekeredni

Csalogatóanyagok nagy halaknak

A sokszor megfogott és visszaengedett, sokat megtapasztalt öreg halakkal szemben csak a legjobb minőségű anyagokkal van esélyünk. A harsányi horgászatok során majd minden esetben alap etetőanyagom a Haldorádó Pelletes Fekete, ebből 1 kilót használtam, majd ehhez kevertem 0,5 kg Haldorádó Top Method Feeder Total Fish-t. Ehhez 1 flakon Haldorádó CSL Tuning Tenger Kincse és kevéske Haldorádó Top Method Flavor Green Pepper került. Nagyon ütős hideg vízi nagyhalas keveréket kaptam így!

A harsányi etetőanyag keverékem

Nagyhalas hideg vízi receptem:

  • 1 kg Haldorádó Pelletes Fekete
  • 0,5 kg Haldorádó Top Method Feeder Total Fish
  • 250 ml Haldorádó CSL Tuning hideg vízi aroma - Tenger Kincse
  • 50 ml Haldorádó Top Method Flavor - Green Pepper

A „titkos” folyadékok, amelyek a hideg vízben is remekül működnek
A CSL Tuning hideg vízi aroma megsokszorozza a keverék hatósugarát

Carp Bonbon a nagy pontyoknak!

Egy igazán különleges csalival próbálkoztam, amelynek neve Haldorádó Carp Bonbon. Ebben benne van minden, amit az évek alatt a csaligyártás során kitapasztaltunk. Rendkívül vonzó, vízben gyorsan terjedő aromával rendelkezik, markáns íz és folyamatos alakváltozás jellemzi. A csali magja egy speciális oldódó pellet, amelyet különleges összetevőkkel tettünk még fogósabbá. Sok nagyhalas horgász használ PVA csomagot, amelybe apró pelletet, magot tesz, ezt a horogra akasztja a csali mellé és így próbálja azt bedobni. Ez egy remek megoldás, csak drasztikusan csökkenti a dobótávolságot. Itt azok a plusz magvak, apró pelletszemek, amelyek a csalit meg feltűnőbbé, vonzóbbá teszik, rajta vannak magán a csalin! Ezek oldódnak le elsőként, majd szép lassan, rétegről rétegre oldódik, puhul fel a csali magja is a víz hőmérsékletétől függően 30-90 perc alatt. Közben nagyon intenzív íz és aroma kiáramlás történik. Olyan ez a 14-16 mm átmérőjű csali, mint egy Raffaello golyócska: ha degeszre ette magát a hal, akkor sem tud ennek a finom desszertnek ellenállni. Nagyon fogós, szelektív nagyhal-csemege még hideg vízben is!!!

Az új Haldorádó csali család a Carp Bonbon, amely egy igazi csemege a céltudatos nagyponty-horgászatok során
A megjelenése sem szokványos!

4 különböző változatban kapható. A hideg vízi horgászatok során egyértelműen a Green Pepper (zöld bors) ízesítésű volt (más vizeken) fogós, és gyorsan kiderült, hogy itt is ez tetszett legjobban a halaknak, hiszen kizárólag ezzel az ízesítésűvel fogtam halat. Volt, hogy 60 perc múlva, de volt olyan is, amikor csupán 5 perc múlva már elhúzta egy öreg ponty. Ritkán kellett érintetlenül kivenni.

Az oldódás folyamata

A másik három íz közül a Black Squid (fekete tintahal) főként a felmelegedő és a már felmelegedett vizekben vagy a sok apró haltól hemzsegő tavakban igazán hatásos. Külső felületre ennél micro-halibut pellet „panír” került, így taszítja a horgászat közben zavaró apróságokat és biztosan megvárja a később érkező termetesebb halakat. Az „édesszájú” halaknak készültek a Wild Plum (vad szilva) és Choco & Orange (csoki és narancs) ízesítésű csalik. Ezek szaglálása közben nehezen tudja az ember kiállni, hogy be ne kapjon egyet. Annyira tiszta, annyira markáns aroma és íz jellemzi mindkettőt, hogy most is összefut a nyál számban, miközben ezekről írok. Külső felületüket egész és tört apró magvakkal, valamint pelletdarabokkal tettük még érdekesebbé és a halak számára kihagyhatatlanná.

A Haldorádó Carp Bonbon Green Pepper - zöld bors aromával ízesített, intenzív fűszeres ízű, halliszt alapú csali. A leggyorsabban oldódó, kifejezetten ajánlott hideg vízi horgászatok során
A Haldorádó Carp Bonbon Black Squid - tintahal aromával ízesített kalóriabomba, a „büdös-halas” irányvonalat képviselő, halliszt alapú csali. A leglassabban oldódó, kifejezetten ajánlott a meleg vízi horgászatok során
A Haldorádó Carp Bonbon Wild Plum - nagyon intenzív szilva aromával ízesített, édes, hallisztmentes csali. A felületén található magvak és tört pelletek egy része liftezik, jelet küldve ezzel a vízközt mozgó halaknak is. Egész évben hatásos, közepesen gyors oldódású
A Haldorádó Carp Bonbon Choco & Orange - a csoki és narancs aroma egy nagyon intenzív, szuper édes csalit eredményez. Magas szénhidrát-tartalmú, közepesen gyors oldódású, hallisztmentes falat, amely főként a felmelegedő és felmelegedett nagy természetes vizeken (is) adott meghökkentő fogásokat

Tudom jól, hogy sokan fenntartás nélkül elfogadják mindazt, amit írok, mert tanácsaimat megfogadva, a Haldorádó termékeket használva sok szép horgászélményre tettek szert. De mindig van néhány olyan szkeptikus - teljesen normális módon! -, akik hátradőlnek most a foteljükben és azt mondják, „no, nekem ennyi elég...!”. Nem tudok és nem is akarok mindenkit meggyőzni!!! Csak egy „apró” dolgot szeretnék megemlíteni, amelyen érdemes elgondolkodni!

A Carp Bonbon érdes felülete miatt - por és folyékony dipekkel is - nagyon könnyedén tovább ízesíthető

Általában 15-20 különböző összetételű és ízesítésű csali közül választom ki azt TOP 4-et, amely a legtöbb helyen a legtöbb halat adta. Ez baromi sok munka, nagyon sok kísérletezés, próbálkozás eredménye. Miközben lehet, hogy a rangsoromban tök utolsó csali, amellyel talán egyszer fogtam egy nyeszlett pontyot, pont a Te vizeden adna olyan halakat, amelyeket még nem is láttál! Forgalomba azonban CSAK AZOK kerülhetnek, amelyek mérhetően a legtöbb halat adták több különböző helyszínen. Azonban az is előfordulhat, mint ahogy ez Harsányban is bekövetkezett, hogy a 4 változat közül kizárólag eggyel tudtam halat fogni, de azzal bizony nem hétköznapi méretű egyedeket! Hogy a Te vizeden melyik adja a legtöbb halat? Ezt majd csak TE tudod megmondani nekem, miután kipróbáltad. Én kezedbe adom azt a csalit, amelyben benne van a lehetőség, hogy megfoghasd vele akár életed halát, és ez bizony nem marketingduma!!!

A favorit csali a Carp Bonbon Green Pepper, amely lebegő szivaccsal volt kikönnyítve
Minden ponty szájában ez virított

A horgászat stratégiája

Olyan távolságban (105-120 méter) kellett horgásznom, ahová feederbottal, a jelenlegi technikai tudásommal nem tudom megoldani a pontos etetést. Ezért nem csináltam semmilyen alapozó etetést annak ellenére, hogy Harsányban bizonyíthatóan nagyon jól reagál a hal a folyamatos etetésre. Ezt most én teljesen elhagytam és kereső horgászatot folytattam. Valójában abban bíztam, hogy a nagy távolságba bevetett finomságok előbb vagy utóbb felkeltik a közelében bóklászó halak figyelmét. Tudtam, hogy ezzel a stratégiával nem számíthatok túl sok kapásra, de ha valóban jó az etetőanyagom, ha jó a csalim, akkor még a legnagyobb, legóvatosabb halak sem fogják kikerülni. A kapások - mint már említettem - eltérő időpontokban jöttek, de ha esetleg nem volt kapás, 90 percnél többet nem vártam, újat dobtam.

Kezdetben partról fárasztottam a halakat, de gyorsan rájöttem, hogy a sekély part menti vízben ez nem is olyan egyszerű…
A legkisebb pontyom 11,6 kg volt
Ez a 12 kilós tükrös volt a nap első hala
A vízből fárasztva…
… már biztonságosabb volt halak szákba terelése
Ez a szép ponty 13,7 kg-ot nyomott

6 kapitális ponty egyetlen napon!

A dolog a vártnál is jobban sikerült, ugyanis 6 halat fogtam kora reggeltől sötétedésig és mindegyik 10 kg feletti volt! Eddigi horgászpályafutásom során ilyenre még nem volt példa, hogy ilyen rövid idő alatt 6 kapitális pontyot fogjak. Halaim összsúlya 80,9 kg, az átlagsúly 13,5 kg volt, míg a legnagyobb pontyom súlya 6 deka híján 16 kilót nyomott! Kell ennél több bizonyíték?

Kell ennél szebb látvány, mint amikor az öreg ponty először dugja ki a fejét?!
Majd a merítőben pihenheti ki fáradalmait
A nap legnagyobb pontya 15,94 kilót nyomott!
Már Ő is jó helyen van… :)
Súlya 13,84 kg
A nap búcsú pontya 13,82 kg nyomott

A film az itt leírt érdekességeket, újdonságokat még látványosabban mutatja be. Érdemes megnézni!

Írta: Döme Gábor
Fotók: Csapi Károly, Tóth Péter
Videó: Takács Péter

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.