Nyári etetőanyag receptek

Nyári etetőanyag receptek

Beköszöntött az igazi nyár. Visszatérő kérdés, hogy milyen kaját érdemes ilyenkor használni. Mindenkinek megvan a saját, vízparton megszerzett tudása és megszokása, így nekem is. Az alábbi írásban azoknak szeretnék segítséget nyújtani, akik még csak most ismerkednek a Haldorádó etetőanyagokkal, vagy csak tanácstalanok, hogyan, miként keverjék be azokat, hogy fogósságuk még jobb legyen. Hogy teljesebb képet kapjanak, minden keverékhez írok egy végszerelék javaslatot és néhány lehetséges csalikombinációt is, így egy komplett szisztémával indulhattok neki a kánikulai horgászatnak is!

Vad Ponty - Édes Ananász

A Vad Ponty kellemes tejsavas illata és az Édes Ananász édes aromája nagyon kellemes, harmonikus elegyet alkotnak. Fele-fele arányban szoktam összekeverni őket. Természetes, nagy kiterjedésű állóvizek békéshalai számára kitűnő csalogatóanyag.

Természetes vizekre összeállított keverék

Ahol viszonylag messziről kell a pontyokat a horgászhelyre csábítani, ott érdemes aromásítani a keveréket. Mindkét alapanyag folyékony aromája is megtalálható a kínálatban. Az etetőanyagok világos színe is alkalmassá teszi azokat a nyári horgászatra, Hatalmas világos felhőt képez a vízben ez a keverék, és a felszálló szemcsék messziről is utat mutatnak a halaknak. Dúsíthatjuk szemes anyaggal vagy csontival is a mixtúrát, de a TTX-et aromával feláztatva is hozzákeverhetjük, és akkor igazán előjön a keverék kukoricás jellege.

Nagy kiterjedésű vizeken, átlag méretű potykákra ideális és egyszerű keverék

Csalinak elsősorban kukoricát szoktam a hajszálelőkére fűzni, méghozzá kicsit kikönnyítve. Mindenféle ízben találhatunk tengerit a kínálatban, érdemes őket variálni. Ha tovább akarjuk a pontyokat a horgászhelyünkön tartani, érdemes megbontani egy Édes Ananász ízesítésű csemegekukoricát is és egy részét belekeverni az etetőanyagba.

A Pellet Feeder kosár ideális a rövid előkés módszerhez

Végszereléknek egyértelműen a rövid előkés Pellet Feederes szerkó jöhet csak szóba.

Fokhagymás - Halas

A Haldorádó paletta legnépszerűbb tagja a méltán híres Pelletes Fekete etetőanyag. Tulajdonképpen minden halas és fűszeres keverék alapjául szolgál nekem. A Fokhagymás Hal intenzív fűszeres illatát kicsit megzabolázza hallisztes sötét színű kaja. E két etetőanyag elegyével az intenzíven telepített tavakon szoktam eredményesen horgászni. Nem meglepő módon főleg a termetes pontyok és nem utolsósorban a harcos tokok fogadják előszeretettel ezt a szagos csemegét.

Kedvenc halas-fűszeres mixem, ami intenzív vizeken különösen hatékony

A keverék hatásfokát tovább növelhetjük a Tenger Kincse aromával vagy ennek CSL változatával is. A Kék Villám tuninggal pedig igazán büdössé tehetjük ezt az amúgy is orrfacsaró mixtúrát.

Egyik horgászbarátom próbálta már úgy ezt a keveréket, hogy fokhagymás pác-sót kevert hozzá, és meglepően jó eredményekről számolt be. Ötlete nyomán én is kipróbáltam, és igaz, ami igaz, nem rontja el a keveréket. További kísérletezgetést ugyan még igényel a dolog, de ez úton is köszönöm ezt a remek tippet!

Ahol él tok a vízben, ott még sosem maradtam vértes hal nélkül ezzel az etetőanyaggal

A Fokhagymás Hal Oldódó-Lebegő Pellet szinte mindig ad halat, legyenek bármennyire is reménytelenek a körülmények. Kicsit megfaragva és hajszálelőkére fűzve kínálhatjuk fel legegyszerűbben ezt a csalit.

A Fokhagymás Hal Oldódó-Lebegő pelletnél jobb csalit nem tudnék mondani erre a halra

A szerelék tekintetében nem térnék el az előzőtől, hiszen a fűzött csalihoz a rövid fonott előke dukál.

Mézes - Dévéres (pontyos vagy keszeges)

A következő keverékem nem más, mint a már sokszor bemutatott, általam preferált Mézes Pálinka - Nagy Dévér kombináció. Ha több ponty várható a pályán, akkor inkább a nagy szemcsés mézes kaja dominál, ha több a dévér, akkor a keszeges keverék képviseli a 3/4-es többséget.

Ez a mennyiség akár egy intenzív, 5 órás versenyre is elegendő

Ez a mix könnyen 4 évszakossá tehető, hiszen színe semlegesen barna, aromáit pedig kedvünk szerint kombinálhatjuk. A Mézes Pálinka CSL-t nyáron kihagyhatjuk, de a többi tuningot bátran használhatjuk, mert ebben az esetben a kaja nagyon jól fogadja a túlaromázást. Ha sok keszegre számítunk, az aromát piskótára is önthetjük, majd annak áttört pépével nedvesíthetjük meg a szárazanyagunkat.

Az XL méretű Round Feeder kosárral könnyű helyben tartani a halakat, hiszen folyamatosan sok kaját tudunk az etetésre juttatni

Csali tekintetében ezzel a keverékkel a csontkukaccal értem már el kiemelkedő eredményeket. Sok csontival és ezzel az aromával nagyon jól beállítható a keszeg és az „átlag” ponty az etetésre.

Sok helyen akár láb alá is kiállnak a halak, ha azt adjuk nekik, amit igényelnek

Szereléknek a nagyhurkos módszert ajánlom Round Feeder XL kosárral szerelve. Egyszerű, mint egy faék, de ebben van az ereje is. Hosszú előkével még a legfinnyásabb halat is meg tudjuk fogni, és akár versenykörülmények közt is bátran leülhetünk ezzel a kajával.

Ezt tudja ez a keverék - gazdag vegyeshal-zsákmány

Gyümölcs bomba

Ha gyümölcsös, illatos és igazán émelyítően kellemes keverékre vágyunk, először biztos, hogy a Piros Ponty jut eszünkbe. Már önmagában is jó kaja, de a Nagy Ponty etetővel keverve különösen kiváló választás lehet. Én ezt a mixtúrát olyan tavakon használom, ahol nagyon sok az átlagos méretű ponty. Ezeken az intenzív vizeken lehetetlen kiválogatni a nagyobb halakat, de nem is érdemes.

Íme, egy igazán illatos keverék

Természetesen lehet még tovább is aromázni, hiszen mindkét etetőanyagnak van saját aroma tuningja. A halak helyben tartása végett keverhetünk bele ízesített csemegekukoricát is.

Ahol sok a „piaci” méretű hal, és abból kell sokat fogni, jó választás lehet a gyümölcsös ízvilág

Mivel elsősorban pontyos vizeken használom, mindenképpen rövid előkével kombinált szereléket készítek hozzá. Én legjobban kisméretű pelletekkel csalizok olyankor, amikor sok a „teszkós” ponty. Elsőszámú csali ilyenkor a Hybrid pellet lebegő változatából egy szem, de a kukorica csali sem kizárt.

A szerelék ebben az esetben is adott
Az ízesített kukorica is kitűnő csali lehet

Nagy halak csemegéje

Nyári hőségben nagy halat fogni nem egyszerű. Bojlis vizeken vagy olyan tavakon, ahol sok a nagytestű hal, amik igénylik a magas fehérjetartalmú proteinbombát, én a lehető legfűszeresebb, legbüdösebb keveréket készítem el.

Ez egy igazi kalóriabomba a nagy halak számára

Alapja a Tüzes Ponty etetőanyag, mondjuk 1/2 arányban, amihez hozzákeverhetünk 1/4 rész Magyar Betyárt, és 1/4 rész Prémium Halibut Top Method Mixet. Ha ezt a keveréket még jól meglocsoljuk a Magyar Betyár aroma tuninggal, akkor brutálisan erős aromájú végterméket kapunk.

A csali Tüzes Ponty Oldódó-Lebegő pellet

Kell is az erős „szag”, hiszen a Tüzes Ponty Pellet Packkal megterített „legelőn” a halnak meg kell találnia a horog mellé fűzött Tüzes Ponty Oldódó-Lebegő pelletet is!

A „bojlis” halak szeretik az intenzív ízeket

Forró vizes savanyúság vegetáriánusoknak

A FermentX család egyértelműen nyáron adja ki igazi erejét. Ekkor a tejsavas etetőanyagnak, magvaknak nem tudnak ellenállni a halak. De mivel már egy előző írásomban részletesen bemutattam ezt, most egy kicsit variálunk rajta. A nyári forróság kimondottan az amurok ideje. Ezeket a torpedókat ilyenkor lehet legkönnyebben lépre csalni, ugyanis a meleg vízben olyan gyors az anyagcseréjük, hogy szinte folyamatosan táplálkozásra kényszerülnek.

Amuros keverék

A FermentX Tejsavas Betainos keverékből 2 kg és 0,5 kg Amur L’Amur keveréke olyan vegetáriánus táplálék, amiért ezek a harcos fűevők megbolondulnak. Ehhez még egy marék 4x Mag Mixet is adhatunk, hogy legyen min elidőznie a csapatnak. Mély bányatavakon is működhet ez a kaja, de ott mindenképpen vízközti csalifelkínálással kell kedveskednünk halainknak.

Vízközti pecához ajánlott csali a Ponty Pufi
Ha ilyet látunk partközelben, akkor a vízközti horgászaté a terep!

Több szerelékvariáció is szóba jöhet. Ha fenéken horgászunk, akkor a bordás kosaras, rövid előkés, fűzött kukoricás módszer a legjobb. Ha viszont fel kell engedni a csalit vízközé, akkor a nagyhurkos szerkó hosszú előkével a tökéletes megoldás.

Ez a szerelék és csalifelkínálási-mód még nem hagyott cserben

Csalinak itt a technopufi működhet, de én szívesen lebegtetem meg a horgot egy szem Ponty Pufival, ami megázva és szinte besuttyan a vízközt portyázó hal szájába. Ez a vízközti horgászat nagyon jó buli, próbáljátok ki, hatalmas élmény!

Ahol van amur…
… ott ezzel a kajával biztos megfogjuk!

Start-os Vad ponty

Bár a FermentX már készen kínálja a tökéletes minőségű erjesztett magvakkal dúsított etetőanyagot, előfordulhat, hogy nagy mennyiségű etetésre van szükségünk, és akkor ez a keverék jobb választás lehet, mint a „sült galamb”. Egyrészről itt az etetőanyagot annyira nedvesítjük meg, amennyire mi szeretnénk, másrészt még alkalmas a további aromásításra, ami a kész, zacskózott kajánál már nem megoldható.

Ha nagy mennyiséget kell etetni, itt a megoldás

Versenykörülmények közt is bizonyított már ez a kaja, és biztos vagyok benne, hogy még fog is! Nem ördöngösség a vödrös Start elkészítése, hiszen a használati utasításból mindent megtudunk, ami hasznos lehet. Egyheti erjesztéssel már ütős, friss anyagot kapunk, amit a Vad Pontyhoz keverve juttathatunk be a vízbe. A Vad Ponty aromájával igazán kellemesen orrfacsaró hatást tudunk elérni. Igazából ez egy nagyon egyszerű keverék, és ahogy az lenni szokott, mindig a legegyszerűbb működik a legjobban.

Egy egész éjszakai intenzív horgásztara sok kaja kell…
… főleg, ha ilyenek porszívóznak az etetésünkön!

Rövid fonott előkés horgászat kell ehhez a technikához is, mert jó nagy gombócokban kell bejuttatni az etetőt, hiszen sok halra készülünk. A lehulló magok közt biztos, hogy gazdára talál az egy szem kikönnyített, ízesített kukorica.

Tökéletes csalifelkínálás

Modern pontyhorgászoknak

Szándékosan hagytam a végére a method keverékeket. Ezekről részletesen is olvashattatok már több írásomban is, mégsem hagyhattam ki ebből a felsorolásból sem. Ez a technika ugyanis egyszerűsége ellenére is olyan sokrétű, hogy mindig van új a nap alatt! A Haldorádó palettáján három keverék található meg, melyeket tetszés szerint kombinálhatunk. Önmagában is használható etetőanyagok ezek, de mixelve kiegészítik egymást és minden igényt kielégítenek. A három különböző aromával, stimuláló szerrel még hatásosabbá tehetjük őket. De mivel receptet ígértem, íme, egy általam preferált keverék, melyet előszeretettel használok alapozó etetés nélküli helyek meghorgászására.

Ez aztán ütős keverék

Egy zacskó Maximum Greenhez keverek fél-fél zacskó Premium Halibut és Total Fish etetőanyagot. A szárazanyagot kétujjnyi Green Pepper flavour aromával és vízzel nedvesítem be, majd állni hagyom. Minél tovább, annál jobb, akár egy éjszakát is pihenhet az anyag. A keverés közben egy maréknyi Green betain pelletet beáztatok Black Squid aromába. Persze csak annyit teszek rá, hogy picit megnedvesítse, talán egy ujjnyit. Felhasználás előtt a kaját áttöröm, majd a feláztatott pelletet belekeverem, és készen is áll a halak ostromára!

A csali lehet soft pellet vagy puha pontypellet egyaránt

A végszerelékről ez esetben nem kell sokat beszélni, mivel adott, hogy a Method Flat kosár általunk választott tagja kerül a zsinórra. A csali itt bármelyik soft pellet lehet, a lényeg, hogy ha van rá módunk, kicsit aszaljuk meg őket a napon, így sokkal könnyebbé és horogállóvá válnak!

Az ilyen halakért megéri nagy melegben is kint aszalódni a napon

Remélem, sikerült egy kis útmutatást adnom a termékek erdejében, bár a világért sem szeretném, hogy az én ösvényemen járjatok. Viszont ha úgy gondoljátok, hogy saját utat törtök magatoknak, ebből lehet építkezni, hiszen a variációk száma végtelen, és azt se feledjétek, hogy néha a legőrültebb dolgok a legjobbak. Sok sikert a kevergetéshez!

Ilyen botba kapaszkodós izzasztó fárasztásokat kívánok mindenkinek!

Írta: ifj. Sipos Gábor
Fotók: Nagy Gábor, ifj. Sipos Gábor

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.