Method suli 6. rész – Csúszó method flat feeder végszerelék összeállítása, lapkás horog kötése

Method suli 6. rész – Csúszó method flat feeder végszerelék összeállítása, lapkás horog kötése

Az előző részben egy fix végszereléket készítettünk el, ebben az epizódban pedig egy csúszó végszerelék összeállítását mutatom be. Ehhez egy olyan method kosarat fogok alkalmazni, amelyhez nem szükséges töltőszerszám, így jóval egyszerűbben használható. Ehhez a végszerelékhez nem csalitüskés, hanem egy egyszerű monofil zsinórra kötött horgot használunk majd, így a lapkás horgok kötésének egyik módját is be fogom mutatni.

A csúszó végszerelék abban tér el az előzőleg bemutatott fix változattól, hogy ebben az esetben a kosáron áthaladó csövön keresztülfut a főzsinór. E futás távolságát egy fölső ütközővel lehet szabályozni. Hogy miben jobb ez, mint a fix szerelék? Nos, nem jobb, csupán más. Akkor vehetjük hasznát, ha finnyásabban kapnak a halak, és lassabban, nehezebben szívják fel a csalit. Ekkor, ha fix a szerelék, előfordul, hogy a hal kiköpi a horgot, mielőtt az megakadna, hiszen megérzi a nehéz kosarat. Csúszó szerkónál, mivel nincs egyből megütköztetve a kosár, a hal csak később érzi meg az ellenállást, így több ideje van a horognak megakadni.

A Haldorádó Method Flat feeder kosarat kézzel kell megtölteni
Ennél a végszereléknél a kosár szabadon csúszik

Csúszó method flat feeder végszerelék elemei:
Etetőkosár
A Haldorádó Method Flat Feeder kosarunk már jó ideje áll a horgászok szolgálatában és népszerűsége mit sem csökkent. Ez annak köszönhető, hogy használata végtelenül egyszerű, kézzel lehet tölteni, nem kell hozzá töltőszerszám. Mini, normál és nagy méretben kapható, 20-30, 30, és 50-70 grammos tömegben. Kezdésnek tökéletes a 30 grammos, normál méretű modell.

Háromféle méretben kapható a Method Flat Feeder kosár

Gyorskapocs
Annak érdekében, hogy a főzsinóron futó kosár megütközzön valamiben, szükség van egy gyorskapocsra. Annak idején erre gumiütközőt és forgót használtunk, de jelenleg már számos kivitelű gyorskapocs van, amelyek megkönnyítik a dolgunkat. Ezek közül én legjobban a „fémbetétes” Guru Speed Bead-et kedvelem, mert ez nagyon erős, és megbízható, de van a kínálatban sok műanyag modell is, amelyek szintén megfelelnek az elvárásoknak.

Megtalálható a kínálatban fémbetétes és műanyag gyorskapocs is

Horogelőke
Természetesen monofil horogelőkéből is áll rendelkezésre előkötött változat, de úgy gondolom, egy horgász számára alapismeret a lapkás horgok kötése, így ezt mindenképp érdemes megtanulni. Monofil zsinórból a 0,18 mm-es a legvékonyabb, amit javaslok kezdő methodosoknak, ugyanis az előke rövidsége miatt a vékonyabbak jó eséllyel már bevágáskor elszakadnak.

Method horgászathoz, főleg kezdő szinten, nem preferálom a 0,18 mm-nél vékonyabb méretet
Amennyiben monofil előkével methodozunk, 10 cm-nél rövidebb előkét nem érdemes kötni, de akár el lehet menni 14-15 cm-ig is

Ahogy az a fonott, csalitüskés előkénél is tapasztalható volt, a monofil horogelőke esetében is lehet kapni előkötött változatokat. Ezeknél a horgok általában 40-50 cm-es zsinórra vannak kötve. Ezzel nincs más teendő, mint letekerni a „kartonpapírról” az előkét, megfelelő hosszúságúra szabni, majd egy dupla hurkot kötni a végére.

Monofil horogelőke esetében is lehet kapni előkötött változatokat

Horog
Lapkás horgok terén is hatalmas a választék, és a kísérletezés örömét senkitől sem szeretném elvenni, de azért ajánlok két olyan típust, amelyet én is megelégedéssel használok. A Gamakatsu G1 Competition 102 egy elterjedt formájú horog, amelynek szakálla is van. Hasonló formájú, de kicsit vékonyabb húsú a Gamakatsu A1 Team Feeder Fine Carp. Ezek főként élő csalikhoz alkalmasak.

Általam preferált lapkás horgok

A végszerelék elkészítése:

1. lépés: A felső ütközőnek szánt gumiütközőből 10 db van egy gyűjtőn. Mindegyik külön kis dupla drótszálon van, az ennek végén található hurkon kell átfűzni a zsinórt
2. lépés: A gumiütközőt át kell húzni a zsinórra
3. lépés: át kell fűzni a főzsinórt (dobóelőkét) a kosár csövén
4. lépés: a gyorskapocs ütköző részét fel kell fűzni a zsinórra
5. lépés: a Guru Speed Bead fém forgójának szemébe egy Clinch csomóval rögzíteni kell a főzsinórt (a Clinch csomó ábráját a Method Suli 5. részében találjátok)
5. lépés: a kapocsba be kell akasztani az előke fülét
6. lépés: össze kell pattintani a kapcsot, és kész is a végszerelék
A végszerelék az alsó gyorskapocs…
… és a felső gumiütköző közt szabadon csúszik

Lapkás horog kötése, monofil horogelőke készítése

Lapkás horog kötésének ábrája
Fontos, hogy a kötés után a zsinór a lapka alsó, öböl felőli részén legyen, mert így biztos nem vágja el a lapka felső, éles pereme
Az előke hosszát 12-15 centire érdemes vágni
Az előkét ez esetben is egy dupla hurokkal kell lezárni
Kész is a monofil horogelőke
Bevetésre készen!

Ezt a végszereléket a tavaszi horgászatokhoz különösen javaslom, főleg ha a horogra csontkukac kerül. Egyébként az élő csalival történő csalizáshoz, valamint puha horogpelletek használatakor jöhet még szóba a sima, lapkás horgok használata.
Összeálltak a végszerelékeink, így már tényleg nem kell sokat várni arra, hogy bevethessük őket. Mielőtt azonban élesben is kipróbálnánk felszereléseinket, érdemes áttekinteni, hogy milyen etetőanyagok közül választhatunk, és hogy mi kerüljön a csalitüskére vagy a horogra! A következő részben azokat a keverékeket vesszük át, amelyek bárki számára könnyen elkészíthetőek. Jó kis keverés-kavarás lesz, tartsatok velem akkor is!

 

Írta: Sipos Gábor
Fotók: Putz Tamás, Haldorádó archívum

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.