Őszi líra

Őszi líra

Egy levél a földre hull! Elszaladt egy röpke pillanat alatt a nyár. A nap minden erejét beleadta, hogy a nyár egy felejthetetlen évszak legyen számunkra, de most ő is megpihen. Észak felől szürke felhők törnek előre, akár a katonák a csatatéren. A természet illatozik, színes köntöst húz magára. Párás reggelek, gőzölgő vízfelszín, akár csak egy vulkán a kitörése előtt… Igen, megérkezett számomra a várva várt ősz!

A következő horgászatra a párom is elkísért. Nagyon támogat ebben az értelemben is, szívesen velem tart velem. Nagyszigeten kötöttünk ki, ahol már jártam tavasszal, bár akkor nem sikerült kapitális halat fognom, de hogy most ez máshogyan alakult-e, az a történetből kiderül.
Igazi indián nyárnak indult a napunk, reggel még hűvös idő fogadott, de a nap második fele melegen telt. Megkezdődtek az előkészületek, majd a szerelékek máris repültek a vízbe. Kifejezetten a kedvenc etetőanyagommal készültem, amellyel Putz Tamás lepett meg. Ez a Vad Ponty széria volt, amely több éven keresztül mind vadvízen, mind telepített tavakon bizonyítva nálam is elnyerte az aranyérmet.

Az aranyérmes Vad Ponty széria

Világos, füstölgős jellege felkelti a víz élőlényeinek figyelmét. Egy gyors bekeverés és rostálás után máris egy falatnyi method kosárba töltöttem. A mai method kosarak az újdonságnak számító Dart Metal kosarak voltak. Az előzőhöz képest ezek strapabíróbbak és szinte törhetetlenek. A csalit ezúttal a jól bevált Legend Pelletek adták, amelyek szinte felpezsdítették a halak étvágyát. Hihetetlen, mennyi halat adott már ebben az évben számomra ez a csali!

A lehűlő vizekben is nagyon jó hatással bír a vajsavas csali

A nap első felében még egy kapást sem tudtam kifacsarni. Mindennel próbálkoztam, kisebb-nagyobb méretű kombinációkkal, de akár a tó közepére, akár a tó szélébe dobtam, nem tudtam sikerrel járni. Szenvedélyem hatására még jobban felpörgök, ha valami nem sikerül… Nálam nincs lehetetlen, csak tehetetlen. A tó másik felén megpillantottam egy bedőlt jegenyét, ahol tavasszal horgásztam. Azonnal bepakoltam az autóba, és átrepültünk a tó másik felébe. A terv a következő volt…

A híres bedőlt jegenye, igazi haltartó hely

A bedőlt fa csúcsát megszórtam pellet szemekkel, amelyeket Fűszeres Vörös Máj Carp Syrup aromával tuningoltam, majd a falatnyi method kosaras technikával dobáltam a fa közvetlen közelébe.

Fehérjében és szénhidrátban gazdag összetevők

Az első jelentkező fél óra múlva mutatkozott…

Tükröm-tükröm, mondd meg nékem!

Ezután sorjában, szépen komótosan jött a többi egyed, mígnem már ebédidő volt. Nagyon jó erőben voltak, de a By Döme TF Master Carp Pro 390LC feederbotok kiválóan tették a dolgukat.

Mert horgászni jó! Valóban van valami a horgászatban, ami nyugalmat ad a léleknek!

Még a lehűlő víz ellenére is nagyot küzdenek itt a halak… Ők azt hiszik, hogy az életükért küzdenek, de tőlem nem kell félniük!
„Szállj, szállj, ökörnyál,- jön az ősz, megy a nyár. Megy a nyár, a nevetős, komolyodva jön az ősz, csillámló derekkel, sárga levelekkel, szőlővel, mosolygóval, fűre koccanó dióval.”

Vaskos pikkelyes a partszélben…
… és egy gömbölyded őrnagy lencsevégen

Látszik rajtuk, hogy az ősz már a „gyomrukban jár”. Megérezték a hűlő víz hatását és máris elkezdték a tartalékok gyűjtését. De hát meg tudom érteni őket, én is szeretem a hasam. :-)

„Hé, Dzsinn! Ha kívánhatnál, akkor mi lenne az az egy, amit kívánnál?” „Azt, hogy szabad legyek!”

A nap már szunnyadóban vándorol nyugat felé. A kis tücskök még mindig harsognak, mulatozásba kezdenek. Színes, vörös égbolt festi be a kéklő eget, majd vadludak jelennek meg a fák mögül. Véget ért a horgászat mára, fáradtan, de feltöltődve, élményekkel gazdagabban térünk mi is nyugovóra…

Semmi haszna nincs, hogy az ember nézegesse a naplementét, mégis nézem! Naplementék és más effélék azok, amikért élek!

A következő nap sem telhetett el horgászat nélkül, így kora reggel, egy forró kávé után útnak indultunk Nagyszigetre egy újabb kaland gondolatával feltüzelve. Mindenképp nagyobb halakat szerettem volna fogni és mindent meg is tettem, hogy ez sikerüljön. Az etetőanyagon nem változtattam, maradt a tegnapról bekevert kaja.

Tornádózzuk be a napot!

Reggel van, a víz szinte habos a halak fickándozásaitól. A ködös pára száll fel, mintha szellemi alakok hagynák el a föld felszínét. A föld szaga, a mező illata ámulatba ejt ilyenkor. A botom spicce görbülésbe kezd, de én már ott is termek, mivel a faágak közé vágtat a hal. Ez elakadt! Próbálom erőltetni, mindhiába, a hal bemenekült az ágak közé… A damilt meglazítom, majd várom a pillanatot, hogy az ellenfél kijön-e a sűrűből… A pikkelyes elindul kifelé az ágak közül, így újabb küzdelemben találom magam. Az akadály sikeresen hatástalanítva!

Becsüld az ellenfeled!
Erőteljes „sodrófa”, végre a parton – akaratos ellenfél volt

Vajon mi tetszhetett meg neki leginkább? Talán a csábító etetőanyag vagy a finomam bomló Vajsavas Legend Pellet Wafter? Igen, többek közt ő is ezt választotta.

Így fest egy jóllakott ponty szája, azaz csupa maszat

Az őszi évszak a csendet, a megnyugvást jelentheti számunkra. Az évszakok közül az ősz az, amely a legtöbbet mesél magáról. A természet körforgása a karmára hívja fel a figyelmünket. Az átalakulásra, az állandó változásra, mely harmóniát teremt az életben, s amihez igazítani kell szívünket, hogy egyensúlyban maradjunk. A hulló falevelek az elengedésre tanítanak. Az esőzés azt mondja, az élet segít elmosni azt, aminek el kell tűnnie, így hát ezzel működj együtt, ne állj ellen! A lehűlő levegő arra hívja fel a figyelmedet, hogy a körülmények ellenére mindig van egy meleg hely számodra a világban, csak fel kell ismerned. Az ezernyi szín pedig bölcsen azt közli veled, hogy a lehetőségeid száma szinte végtelen, ezért sose add fel és derűvel haladj végig az utadon…
Hoppá, újra kapás!
Elmélkedve bámulom az eget, csodálom a természet bódító varázsát, amikor a botspicc komótosan hajol el jobbra. Azonnal pattanok is a székemből és már érzem is, ahogyan a hal azt üzeni nekem, hogy kössem fel a gatyám. Megindul befelé, majd húzom kifelé, megindul jobbra, húzom balra, megindul balra, húzom a partszélbe. A hal szája levegőt kap egyszer, majd másodszor, és máris a szákban találja magát. Meredten bámulom: „Igen, érted keltem fel!”…

Megérkezett a nagy Ő
Ezzel a szippantóval nem csoda, hogy nagyra nősz
Imádok a vízben fotózkodni, no de ki nem?

Ez a csoda késő délután érkezett és hamarosan újra szabadon úszhatott tovább. Lassan véget ér a nap, büszke vagyok a kitartásom miatt. Egy élmény volt itt lenni, és még biztosan vissza fogok térni ebbe a vadregényes környezetbe. Pakolás közben mindig a botokat hagyom utoljára, így több az esélyem még egy halra. Ez be is következett, a matracra egy újabb nagyszigeti ponty került.

Ő harangozta be a horgászat végét
Arrivederci, amore mio, a viszontlátásra!

„Még nyílnak a völgyben a kerti virágok, még zöldel a nyárfa az ablak előtt, de látod amottan a téli világot? Már hó takará el a bérci tetőt.”

Még hogy a férfiak nem tudnak egyszerre két dolgot csinálni!

Fantasztikus két napot hagyhatok magam mögött. Nehezen indult a horgászat, de alázattal és kitartással mindent elérhet az ember, amire csak szíve vágyik. Tartsatok ki Ti is és valósítsátok meg álmaitokat!

Írta: Erdélyi Róbert
Fotók: Nagy Anita, Erdélyi Róbert

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.