Tavaszváró pickerezés

Tavaszváró pickerezés

Már túl vagyunk a tél derekán és szinte karnyújtásnyira van a tavasz, mégis valahogy ezek a napok telnek a legnehezebben. Éppen ezért, ahogy a vizek elvesztik a jégpáncélt, nem szabad habozni, menni kell horgászni! Egyrészt, hogy enyhítsük a kínt, amit a vízparti lét iránti sóvárgás okoz, másrészt azért, mert megfelelően lefinomított felszereléssel már lehet egy-egy szép halat fogni. Azokon a tavakon érdemes próbálkozni, ahol van helyismeretünk, és tisztában vagyunk a halak téli tartózkodási helyeivel. Ha jó helyen, jó csalogatóanyaggal és csalival dobunk be, az érzékeny spiccek görbülésére nem kell sokat várni!

Ha már az érzékeny spiccek szóba kerültek, nem mehetek el szó nélkül a kora tavaszi horgászatok egyik leghatékonyabb eszközei, a pickerbotok mellett. Ezek a rövid rezgőspicces pálcák a feederek kistestvérei, igazán jó szolgálatot tesznek akkor, amikor a kapások még nem olyan vehemensek, mint melegebb vízben, és az erősebb spicceken a halak jelenléte sokszor láthatatlan marad.

A rövid botokkal akár szűk nádnyiladékokban is kényelmesen el lehet férni

A Nevis Vanity Carp Picker spiccei a legapróbb maszatolásokat is jól jelzik. Egyvalami határolja be e finom botok használatát: a meghorgászandó távolság. A pickerbotok hátulütője, hogy 2,7, maximum 3 méter hosszúságúak. Utóbbival már lehet akár 40 métert is dobni, míg a rövidebbet 20-25 méterre történő horgászatokra érdemes használni.

A Vanity Carp Picker 2,7M kitűnő keszeges, kárászos bot
A 3 méteres változat már a termetesebb halakkal is elbír
A vékonyka spiccek viszonylag nagyméretű gyűrűvel vannak ellátva, így még a „jégdugók” sem tudják eltorlaszolni a zsinór útját


Akár végletekig lefinomított végszereléket is használhatunk a Vanity Carp Pickerrel
A hosszú előkén felkínált csonti a kárászok kedvenc csemegéje

A 20 grammos Haldorádó Round Feeder éppen elegendő mennyiségű etetőanyagot tud befogadni ahhoz, hogy egy pontba dobáláskor egy kisebb etetést lehessen kialakítani. Kevés csontival feldúsítva a Haldorádó Mézes Pálinka etetőanyag egyszerű, ám hatékony keverék, amellyel már kora tavasszal, a hideg vízben is aktív kárászokat szépen lehet fogni. Csalinak néhány szem csonti az optimális. Ez tipikus szezonkezdési módszer, hiszen a sűrű kapások miatt a berozsdásodott mozdulatok is gyorsan felelevenednek és feledtetik a téli pihenőt.

A Mézes Pálinka már sokszor bizonyította fogósságát

A hosszú előkés végszerelék mellett már a néhány fokos vízben is érdemes method módszerrel horgászni. A Method Flat Feeder Minibe alig fér egy kevéske etetőanyag és a csali. Pont ez a „minimalizmus” teszi hatékonnyá ezt a kis eszközt. Az egyetlen szippantásnyi eledel pont annyi, amivel fel lehet kelteni a még csak ímmel-ámmal táplálkozó pontyok figyelmét. Eltarthat egy darabig, mire a kapások kialakulnak, éppen ezért olyan finomságot kell felkínálni a kosárban, amelyik még percekkel később is ott marad, ahol kioldódott. A Fluo Micro Method Feed Pelletek közül ilyenkor a ponttyal intenzíven telepített vizeken a Fekete Erő változatot kedvelem a legjobban.

Egy doboz Fluo Micro Method Feed Pellet - Fekete Erő elegendő egy napra
A kiélezett versenyszituációk és a hideg vizek nyerő csalija a Hybrid Method Pellet, amelyet egy olló segítségével még kisebbre lehet farigcsálni, így könnyebb horgok mellett is felkínálható

Egy kevés CSL Tuning -– Tenger Kincse aromával megbolondítva lesz igazán ütős a hatása. Csalinak olyat érdemes választani, amely kis horog használatával is felkínálható úgy, hogy az kikönnyítve várja a gyengén táplálkozó halakat. A Haldorádó Hybrid Method Pellet nagy előnye, hogy önmagában is kisméretű, de még kisebbre faragható. Akkorára, amely már a 14-es méretű, vékony húsú horgokat is éppen csak felbillenti.

A kis mennyiségű etetőanyag hatásfokán nagyban meg lehet növelni a Fluo Essencia - Fekete Erő adalékkal
A mikropelletek pillanatok alatt kioldódnak a kosárból, és a csali kiszabadul

Mivel nem oldódik, nem kell attól félni, hogy a kis „torzó” gyorsan leázik, így megvárja a halat, ez garantált. Bár ezek a csalik rendkívül erős aromával rendelkeznek, nem árt egy kis plusz ízesítést adni a gombóc közepének. Leginkább a Fluo Essencia - Fekete Erő passzol az azonos ízű csalogatóanyaghoz. Ez a tömény, halolajat tartalmazó folyékony aroma szinte szétrobbantja a fenéken a gombócot, így a csali hamar szabaddá válik. Bármelyik végszereléket és csalogatóanyagot is használjuk, elegendő keveset keverni belőlük. Fél kiló etetőanyag vagy egy doboznyi mikropellet akár egész napos horgászatra is bőven elég.

A pickerbotok előnye, hogy rugalmasságukkal folyamatos „munkára” kényszerítik a halat, amely így gyorsan elfárad
Húzná ő, de a rugalmas bottest enged is, meg nem is!
Ennyi finomság bőven elég a halaknak egy rövid téli horgászatra
És, hogy mi a helyzet a horgászok ellátásával? „Volt egyszer egy ebédre szánt óriáskifli, amit egy kóbor macska megrágott! Majd jött a helyi hős kutya, és elzavarta a macskát, fizetségül pedig lenyúlta a kiflit! Így maradtak éhen Zoli és Sipi!” :)

A pickeres horgászat az egyik legélvezetesebb a rezgőspicces módszerek között, mégis főleg télen és kora tavasszal kerül előtérbe. A lágy spicc erélyes meggörbülése, aztán a bottest karikába hajlása mind nagyon látványosak a horgászszemnek. Legyen azonban bármilyen puha is egy bot, megfelelő orsó nélkül az csak félkarú óriás!

A Nevis Tactic Feeder orsók egyszerű, ám annál megbízhatóbb szerkezetek
Amikor már sem a bot, sem a zsinór nyúlása nem tud engedni, az orsó jól beállított fékjével még lehet ügyeskedni
Pickerrel a fárasztások minden perce élvezetes szórakozás

A Vanity Carp Picker egy kedvező árfekvésű horgászbot, így hasonló orsó illik hozzá. A Nevis Tactic Feeder első fékes 4000 és 5000 típusai éppen ideálisak a 2,7 és 3 méteres pickerekhez. A finomszerelékes horgászatok sokkal aktívabbak, mint a kiülős pontyozások, így az orsónak is többet kell dolgoznia. A lágy botok ellenére néha bizony szükség van a jó fékrendszerre, ugyanis a vékony előke és a kis horog kombinációja nem tolerálja azt, ha bármi is hibásan működik a fárasztás alatt.

Egy újabb szép, téli pontyocska
A legjobb „matrac” a víz. Ha a körülmények lehetővé teszik, fölöslegesen ne emeljük ki a halat a vízből
Egyből mehet is vissza!

Legyen bármilyen mozgalmas egy téli vagy kora tavaszi pickerezés, a hideg ettől még kellemetlen lehet. Akármennyire is várjuk már a tavaszt, a thermo ruhát és a csizmát még korai lenne sutba dobni. A Spro Thermo Ruha a megfelelő Nevis Thermaltec 200 aláöltözettel a hajnali mínuszok meg sem kottyannak. A hosszú ücsörgések során a felfázás a legnagyobb veszély, ezért kizárólag olyan lábbelit érdemes választani, amelynek talpa és bélése vastag és meleg. Az Alasa Thermocsizma mindezt tudja, mégis olyan pillekönnyű, hogy nem fáradunk el akár egész napos viselete során sem.

Hiába a tavaszias napsütés, a levegő még hideg, elkél a thermo ruha!
Az Alaska Thermo csizma megvéd a felfázástól
Mindegy, hogy tél vagy nyár, a vízparton minden perc élmény, legyen szó teljesen átlagos fogásokról…
… vagy olyan különlegességekről, amelyek örök élménnyé teszik azt a napot!

Írta: Sipos Gábor
Fotók: Simon Zoltán, Sipos Gábor

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.