A rakós botos horgászat ABC-je 10.rész - Szerelék ötletek V. MárnaPapp József mesterhorgász segítségével

A rakós botos horgászat ABC-je 10.rész - Szerelék ötletek V. MárnaPapp József mesterhorgász segítségével

A szerelékes sorozat ötödik részében a folyóvizek erőművét, a márnát vesszük üldözőbe. Ehhez kértem meg Papp József mesterhorgászt, hogy segítsen szereléket összeállítani azoknak, akik ki szeretnék próbálni rakós tudományukat a márnákkal szemben, valamint adjon néhány jó tanácsot, hogyan tudjuk horogra csalni ezt a halat.

Papp József mesterhorgász

Ahogy a II. részből kiderült, 1968 óta igazolt horgász vagyok. 1970 óta versenyzek, a válogatottba 1980-ban kerültem be először. Sok hazai és nemzetközi versenyt tudhatok magam mögött, és hogy nem is eredménytelenül, arról több mint száz kupám, serlegem, több mint 200 érmem és oklevelem tanúskodik. Legjobb eredményem VB egyéni 11. hely, EB csapat 4. hely. Számomra azonban a legfontosabb eredmény az 1996-ban, Baján megszerzett magyar bajnoki cím.

Két fiam van, mindkettő komolyan, versenyszerűen horgászott, míg csak tanulmányaik engedték. Mindketten voltak gyerek és ifi válogatottak. Tibor, a kisebbik, VB ezüstérmes is volt.

A versenyzés mellett mindenfajta horgászatot szeretek és gyakorlok. Így járok legyezni pisztrángra, szeretek pontyozni, még bojlival is horgászom, igaz, hogy máshogy, aktívabban.

Kedvencem a harcsázás minden módja, különösen a kuttyogatás. Szeretek balinozni, márnázni, fenekezni, úszózni. Járok külföldre is horgászni.

Kedvenc horgászvizem a Duna.

Megszállott horgászként bárhol, bármilyen körülmények között szívesen horgászik


Hol is horgásszunk márnára?

- Ha idegen vízen horgászunk, lehetőleg keressünk olyat, aki megosztja velünk a féltve őrzött titkot, hogy hol érdemes leülni, és márnára horgászni. Sok „élménybeszámolót” lehet hallani, hogy „csak 50 méterrel volt arrébb a spori, és fogta a márnákat, nálam pedig semmi…” Bizony, a pontos helyismeret már fél siker.

Gyakorlatilag minden vízmélységben előfordul, ahol ennivalót talál. Ha rábukkan az etetésre, zabál, mint a disznó. Folyamatosan üti a zsinórt és elég gyakori a külső akasztás is. Ezek általában elmennek, hiszen még rendesen szájba akadva is nehéz megfordítani a „folyóvizek urát”, nemhogy kabátba akadva.

Pakson 7-es bolognaival horgászom 5-6 m vízben, rézsűoldalban. Győr alatt a kövezés ráfolyásánál 8 m-es vízben, Solton 3-4 m vízben 8-as spiccbottal is lehet márnát fogni. Ősszel, Dunafalván 1,8 - 2 m mély vízben fogtuk a márnákat.

A jó márnázó helyek népszerűek a horgászok körében


Mi az igazi márna szezon?

- Márnára horgászni leginkább augusztus végétől november közepéig érdemes. Ez nem azt jelenti, hogy máskor ne lehetne megfogni, de nem tömegesen. Tömeges alatt értem, hogy egész nap fárasztasz, és szinte csak márna jön.


Milyen legyen a szerelék, amivel fel tudjuk venni a márnával a harcot?

- A gumizáshoz én 3 tagba főzött 2-es tömör, vagy 2,5-3-as csőgumit javasolok. Én ez utóbbit használom. A szerelékem 21-es főzsinórból és 19-es előkéből szokott állni, és mind a kettő Preston Powerline típusú. A horgot is a Preston termékpalettáról választottam PR26, PR21, szakáll nélküli, 10-12 méretben.

Az erős szerelék szükséges kellék a márnákkal szemben, mind a damilnál…
…mind a botnál


Milyen módon érdemes horgászni?

- Elsősorban megállított szerelékkel kell horgászni, és időnként arrébb tenni a csalit. Az úsztatást egész lassan kell végezni. Tehát, ha ránézel a vízre, és azt mondod, 10 g elég, akkor 20 grammal szerelj. Paksnál úszó nélkül, jelzővel és 50 g ólommal horgászok. Dunafalván az 1,80-as vízben a 20 gr úszó volt a jó a rakóson. Az úszó Cralusso Torpedó.

Cralusso Torpedó úszó hamar a rakós botos horgászok egyik kedvencévé vált (forrás: www.cralusso.hu)


Etetőanyag, csali?

- Etetni először sokat kell, aztán csak keveset és halkan. Attól elugorhat a márnacsorda, hogy a gombóc feneket ér. Ha kicsi a víz, kupakoljál. Etetőanyagnál a jól bevált sajtos vagy fahéjas ízesítés javasolt. De ősszel nagyon bejött a crysalis is. Ha hideg a víz, elég előetetni 6-8 kupakkal, aztán időnként 1-1 kupakkal. Ilyenkor egész nap elég 2-3 kg etető. A csali 8-12 csonti, ami a horogra „fölfér”.

A régi…
…és az új csomagolású Top Mix sajtos etetőanyag


Milyen kapást produkál a márna?

- Elviszi, mint kutya a lábtörlőt, sokszor idő sincs bevágni.

A bevágás után határozottan kell őkelmével bánni, különben idő előtt angolosan távozik a „rendezvényünkről”


Végezetül egy pár jó tanács?

- Nagyon fontos, hogy a parton lábujjhegyen közlekedj, és ha lehet, egyedül menj. Ne zörögd össze a követ.
- Ha egyedül vagy, ne 13 méterre horgássz. Keresd meg a kőlábat, és ha az 8 m-en van, akkor oda horgássz.
- Ne dobd túl az etetőt.
- Ha találsz egy jó márnás helyet, ne mondd el senkinek. Csak olyat vigyél oda, akiről tudod, hogy nélküled nem megy oda, és nem jár el a szája. Ha ezt nem tartod be, sok bosszúságod lesz.

Eredményes horgászatot!

Márnával kapcsolatos írások:

A márna
Március… mínuszok… márnák
Budapesti márnák
Gyere már, na!

Írta: Takács Péter (t_peti)
Fotók: Döme Gábor, Endrődy Balázs,
Papp József, Takács Péter
www.cralusso.hu

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.