A rakós botos horgászat ABC-je 9. rész - Szerelék ötletek IV.Keszegezés folyóvízen Ambrus Tibor csapatvilágbajnokkal

A rakós botos horgászat ABC-je 9. rész - Szerelék ötletek IV.Keszegezés folyóvízen Ambrus Tibor csapatvilágbajnokkal

Az állóvízi keszegezés után „még nehezebb vízre eveztem” és megkerestem Ambrus Tibor csapatvilágbajnok, egyéni világbajnoki harmadik helyezettet, hogy adjon tanácsot tavaszi keszeghorgászatra, mégpedig folyóvízen.

Ambrus Tibor csapatvilágbajnok

32 éves horgászmúlt!

Ez már magában is elismerésre méltó, de ha azt is hozzátesszük, hogy ebből 27 év volt versenyzéssel töltött év, akkor már látszik, hogyan tud valaki annyi tapasztalatot gyűjteni, hogy ezeket felhasználva a világranglista második helyére kerüljön. Ez a világranglista az utolsó 5 év világbajnokságainak szektoreredményeiből kerül összesítésre. A 2004-es willebroeki világbajnokságon elért egyéni harmadik helyezés koronázta meg a 1989 óta tartó világversenyek eredményeit. Hasonlóan szép siker volt a 2003-as világbajnokságon elért csapat aranyérem és az ott szerzett egyéni negyedik helyezés is.

Munkahelyi elfoglaltságai miatt sajnos nem tud annyi időt tölteni a horgászattal, mint szeretne, de még így is tud időt szakítani a versenyzésre. 1986 óta - egy év kivételével - a válogatott keret tagja. A Tubertini-Maros Mix csapat egyik alapítója. Négy gyermek édesapja.

Ambrus Tiborról bővebben a Sporthorgász 2004. decemberi számában olvashatunk.

2003-ban sikerült megfejteni a Vág rejtélyét
Még átlagos horgászathoz képest is szép teríték, nemhogy egy VB-n


A folyóvízi keszegezésnél a gumizás mennyiben tér el az állóvízi módszertől?

- Alapvetően abban, hogy egy kicsit erősebb felszerelésre van szükség. Míg állóvízen elég egy 1 mm-es vagy nagyon finom horgászatnál, verseny körülmények között 0,8 mm vagy 0,9 mm-es, addig folyóvízen 1,2 mm-es gumit használok. Ezt AB-tippel rendelkező, tehát hosszúspicces botoknál két tagba fűzöm be. Ugyanezt rövid spiccű rakósok esetén három tagban javaslom.

A gumizás érdekessége lehet, hogy semmiféle műanyagból készült rögzítőt nem használok a gumivéghez a zsinór rögzítésére. A gumiból készült csomóba rögzítem a zsinórvéget. Ez az úgynevezett „sünis”, kapocs nélküli megoldás. A gumi másik végére természetesen egy kis létra kerül, amivel a gumi feszességét tudjuk szabályozni.

A „süni” egy egyszerű végfül kötés levágott szárakkal

A gumizással és a tagokkal kapcsolatban két apró ötletet is adnék:

1. a használt gumi átmérőjét alkoholos filctollal erre a létrára felírom.

A feliratozott létrára érdemes a szükségesnél több gumit feltekerni, hogy ha a csomónál megsérülne a gumi, azt levágva újra tudjuk kötni

2. a rakós bot harmadik és negyedik tagját egy szivacs segítségével eltömítem, így nem folyik a víz annyira a botba a spiccen keresztül. Ez lehet gyári Clean Cap (szivacsos végdugó) is, de az elkészítése is roppant egyszerű: ha az ember talál egy megfelelő szivacs vagy neoprén jellegű anyagot (például a topset-tartó anyaga is általában ez), akkor a tagok vékonyabbik végét enyhén nyomva erre a lefektetett anyagra elkezdem körkörösen mozgatni. Ilyenkor a rakós bot éles pereme elvágja a kiválasztott anyagot és mérethez passzoló végdugót kapunk., Mielőtt elkezdjük a rakóssal „vágni”, érdemes az anyagot egy kicsit összenyomni, hogy levágása után egy picit visszatágulva beleszoruljon a bottestbe.

Szivacsvég a botban csökkenti a vízbefolyás lehetőségét


A szerelék is erősebb, mint amikor az állóvízen kergetjük a keszegeket?

- Természetesen. Régóta használom a Tubertini damilokat és még nem volt velük gondom. A főzsinórnak használt 0,14 mm-es Tubertini Hercules nagyon jól tűri a csomózást, jó a színe és kicsit nyúlik, ami a hal fárasztásánál jól jöhet, hiszen nem pattan el, inkább nyúlik. Előkének pedig 12-es Tubertini Dragont kötök, ami rendkívül erős zsinór. Az előke kb. 30-40 cm hosszú. A horog Tubertini Serie 2, 14-es méretben.


Úszónak milyet javasol?

- A folyóvízi horgászatoknál mindig két, különböző típusú úszót használok, hiszen nem lehet előre tudni, mi az, ami tetszeni fog a halaknak. Lehet, hogy a megállított csali lesz a nyerő, de lehet, hogy különböző sebességgel úsztatott csali kelti fel a keszegek érdeklődését. Mivel én a Tiszán szoktam horgászni, ezért ott a megállított szerelékhez általában a Cralusso Torpedó úszó kerül bevetésre, 10 grammos méretben. Természetesen a folyó sodrása határozza meg a végső méretet. Az úsztatáshoz pedig belső zsinórvezetésű, dundi Tubertini úszót használok.

A folyóvízi keszegezéshez két eltérő szerelékre lehet szükség
Cralusso Torpedó a megállított szerelékhez...
…és úsztatáshoz a dundi Tubertini úszó
A belső zsinórvezetésű úszó kevésbé sérülékeny


Van-e különbség az ólmozásban, vagy az ólmok elosztásában a két eltérő úszónál?

- Nagyon fontos szerepet kap a PONTOS fenékmérés és az előttünk lévő mederszakasz letapogatása. Ez azért lényeges, mert a szereléken elhelyezett ólmokat is ennek alapján kell beállítani. Ezáltal mindig tisztában leszünk azzal, hogy a csalink hol helyezkedik el, és mennyi damil fekszik a fenéken.

Lapos úszóhoz a főólmozást szilikon csőre nyomott sörétólmok alkotják, alattuk 20-20-20 cm-re egymástól 3 darab 5-ös méretű (0,14 g) sörét következik. Az eresztéket úgy kell beállítani, hogy a főólom alatti sörét 1-2 cm-rel éppen a fenék felett legyen. A másik két sörét így már a fenéken fekszik: ezzel az elrendezéssel tökéletesen meg tudjuk állítani a szereléket.

Dundi úszóhoz szintén szilikon csőre nyomott sörétek képezik a főólmozást. Alattuk 10-10 cm-re 2 db 8-as (0,06 g) sörétólom kerül a zsinórra. Úsztatáshoz az eresztéket úgy kell beállítani, hogy az alsó sörét kb. 1-2 cm-re legyen a fenéktől, így nagyon enyhe visszatartással elérhetjük, hogy a horog szinte a feneket súrolja. Ezzel az elrendezéssel szép lassan végigúsztathatjuk a csalit a fenéken.

A szilikon csőre nyomott sörétólmok nem tudják megsérteni a damilt


Fenéken vagy vízközt keressük a keszegeket folyóvízen?

- Mivel a tartós etetést fenékre tudjuk bejuttatni, ezért főként ott keressük a halakat. Lapos úszóval a bedobott etetőanyag halmon horgásszunk. Ha nincs kapás, akkor érdemes a kisebb méretű dundi úszóval végigúsztatni egy hosszabb sávot az etetés alatt. Ezzel eredményes lehet az úsztatás közben a csali meg-megállítása, ilyenkor a horog fellebben a fenékről.

A lapos úszónál akár a tartóba is tehetjük a botot a tökéletes megállítás érdekében, bár remélhetőleg nem tölt ott sok időt a kapások miatt


Milyen etetőanyagot javasol a Maros Mix palettájáról?

- Két receptet állítottam össze, mindenki azt próbálja ki, amelyik szimpatikusabb neki, mindkét recept érdekessége, hogy további por vagy folyékony aromát nem szoktam keverni hozzájuk:


XXL Mix
2 kg Maros Mix XXL
2 kg Maros Mix XXL Paduc - Márna
0,5 kg Maros Mix Fekete pellet (ebből tavasszal mindig keverek az etetőanyagba)


Alap keverék
3 kg Maros Mix Pörkölt
1 kg Maros Mix Folyóvízi sajtos
0,5 kg Maros Mix Fekete pellet

Az etetőanyagba 3 dl csontit mindenképpen javaslok, valamint ha lehetőség van rá, akkor 2-3 dl etetőszúnyogot, ami lényegesen megnövelheti a halfogás esélyét.

Ha nagyobb a vízfolyás sebessége, akkor érdemes földet tenni a kajába, mégpedig 4 kg etetőhöz 2 kg-ot. Az etetőt kézzel dobom be, csészét csak akkor használok, ha nagyon kevés a hal.

Horogra csonti + szúnyoglárva szendvics kerül. Ha sok a hal, akkor több csonti, ha kevesebb vagy nagyon kevés, akkor csak szúnyoglárva.

Csali portré fél centiről. Keszeg legyen a talpán, aki ellen tud állni ennek…


Folyóval kapcsolatban gyakran felmerülő kérdés: áradáskor, vagy inkább apadáskor eredményesebb a keszeghorgászat?

- Áradáskor partközelben, apadáskor inkább a mélyebb részeken lehetünk eredményesek. Tavasszal javaslom a parttól nem túl távoli horgászatot. Egyszer tavasszal a Tiszán horgászva 1-2 halat fogtam 2 óra leforgása alatt (13 m-es bottal). Kínomban megpróbáltam váltani, és 8 m-es rakóssal a parthoz közelebb, 1 óra alatt több kilót zsákmányoltam ugyanazon a helyen! Ha az áradás nagyon zavarossá teszi a vizet, inkább a sörözést válasszák!


Eredményes horgászatot kíván Ambrus Tibor csapatvilágbajnok, egyéni világbajnoki harmadik helyezett!

Írta: Takács Péter (t_peti)
Fotók: Ambrus Tibor

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.