Csőgumik a nagy halak sikeres horgászatához

Csőgumik a nagy halak sikeres horgászatához

Nem volt olyan rég, amikor a botgumi még nem volt több a botba egyszerűen belefűzött guminál. Minden piacvezető cégnek megvolt a saját kínálata, de ezek sem, tudásban sem teljesítményben nem tértek el jelentősen egymástól. Ezt az „állóvizet” a Hydrolastic kavarta fel, de alaposan. Ez számít az egyik legjelentősebb újításnak a mai versenyhorgászat területén. Kezdetben minden gumi tömör szerkezetű volt, amiben a folyadékkal töltött, cső szerkezetű Hydrolastic hozott forradalmi változást. A Simons 2000 által gyártott új terméket kezdetben a Daiwa cég forgalmazta Angliában. A 2005-ös évtől kezdődően az eddig főként úszóiról ismert Perfect kínálatában közvetlenül is kapható.

A csőgumikat egyre több horgász használja világszerte. A magyar horgászok is rendkívül fogékonyak az újdonságokra, nem véletlenül jegyzik a vezető horgász-nagyhatalmak között az utóbbi néhány évben. A hazai pontyfogó, nagyhalas versenyek nélkülözhetetlen kellékévé vált a csőgumi, és kevés olyan horgász van, aki nem próbálta még ki. Aki pedig egyszer ilyet fűzött botjába, megdöbbenve tapasztalhatta, mi a különbség gumi és gumi között. Danó Gábor mesterhorgász segítségével már bemutattuk a Hydrolasticot, és az időközben eltelt idő alatt nagyon sok visszajelzést, hasznos információt kaptunk az ezt használó horgászoktól.

A Hydrolastic forradalmasította a rakós botos horgászatot!
Ettől az évtől a Hydrolastic közvetlenül a gyártól (Simons 2000) érkezik hazánkba

Mitől is olyan jó a Hydrolastic? A gumi nyúlása hihetetlen. Amikor a gumi megnyúlik, anyaga összetömörödik, a belső falai összezárnak, de még mindig marad közöttük egy folyadékkal feltöltött rés, ezért keresztmetszete végig körkörös marad. Úgy működik, mint egy sokkelnyelő rendszer, ami még megfeszített állapotában is további nyúlásra képes. Teljesen biztosak lehetünk abban, hogy a gumi nem fog végleg felkeményedni, ami a hal leakadásához vagy az előke elszakadásához vezetne. A szilikonos folyadékkal töltött csőgumik valami egészen újat kínálnak. Igazi szépségük a nyúlásukban és erősségükben rejlik, ezért velük kiemelten megnő az esély a keszegezés során gyakran előforduló nagyobb méretű bonusz halak megfogására. A csőgumik lágysága ellenére határozottan gyorsabban eljutunk velük a szákolásig, mint a normál gumival.

A különleges, többrétegű, üreges gumi folyadékkal van töltve
Szállítás és tárolás közben a gumi vége le van kötve, hogy a szilikonos folyadék ki ne folyjék belőle

Hogyan lehet kihasználni minden előnyét? Fárasztás közben a top szettet előre tartva ugyanúgy kinyúlik, mint a normál gumi. Az igazi különbséget viszont akkor tapasztalhatjuk, ha a top szettet felfelé vagy oldalirányban elmozdítjuk. Ilyenkor a top szett és a gumi szöget zár be. Ez a gumi összenyomódását és ellapulását eredményezi a top szett végében lévő teflon hüvelynél. Ez nem csak a gumi felületét növeli meg a hüvelynél, hanem a fellépő súrlódást is. Úgy működik, mintha egy fék lenne a gumin, így nagyobb erővel lehet a halat húzni. Amikor kisebb szöget zár be a top szett és a gumi, akkor a gumi kevésbé lapul el a hüvelynél, azaz a gumit jobban engedjük dolgozni. A hal megakasztásakor a nagyobb méretű halak megugranak, de azok mindig az ellenkező irányba menekülnek, mint amerre húzzuk őket. A Hydrolastic gumik határozottan jobb nyúlása miatt a megakasztott halak nem érzik a gumi nyúlásával egyre fokozódó erőt. A halak messzebb kiszaladhatnak, de ezzel együtt több időnk marad megfordításukra. Amikor a hal valamelyik irányba megfordult, és eljutottunk a bot bontásáig, a top szettet elfordítva a spiccen még belül lévő gumi nyúlását „lefékezhetjük” és a halat a parthoz közelebb húzhatjuk. Ha a hal annyira kiszaladt, hogy ilyenkor még nem tudunk szákolni, akkor a top szettet előre tartva, majd ismét elfordítva, a gumit egy rövidebb szakaszon újra „lefékezve” ismételjük meg a műveletet. A gumi fantasztikus nyúlása miatt a hal a fárasztás után mind a partközeli, mind a parttól távoli vizeken szinte ugyanazt az erőt érzi, nem küzd annyira, kifejezetten nyugodt marad, és a puhább gumi ellenére is gyorsabban megszákolható.

A Hydrolastic gumi négy méretével a gumizás teljes skáláját átfogja. A kék Hydrolastic 5-8-as számozású normál guminak megfelelő tartományban működik. Tökéletes a bodorkák és a keszegfélék horgászatához. Vitathatatlan, hogy a fehér (6-10-es számozású) és fekete (12-16-os számozású normál guminak megfelelő) Hydrolastic-ot főleg a ponty-centrikus horgászatok során lehet eredményesen használni. A piros gumi a 16-20-as guminak megfelelő erősségével folyóvízi márnák, pontyok vagy kifejezetten nagy halak horgászatához ajánlott. Jó hír azoknak, akik már használják a Hydrolastic-ot, hogy tervben van egy új méret bevezetése is, amely a fehér és a fekete gumi között helyezkedne el, így ezt tökéletesen lehet majd használni olyan körülmények között, amikor a fehér gumi már egy kicsit puhának, a fekete viszont még túl keménynek tűnik.

Extra nagyméretű gumis gyorskapcsok használata elengedhetetlen a vastag gumikhoz

A Hydrolastic használatakor nagyon fontos, hogy a bot spicce megfelelő belső keresztmetszetű legyen. Ezt legkönnyebben a vékony belső átmérőjű spicctag kivételével érhetjük el. Igaz, hogy így rövidebb lesz a bot, de a jól működő csőszerkezetű Hydrolastic-kal többet nyerünk, mint amit a hiányzó 30 cm-rel veszítünk. Használjunk a második tag végébe illeszkedő belső teflon hüvelyt. A Hydrolastic-ot mindig két tagban, a második és harmadik tagnak megfelelő hosszúságban használjuk. A szerelék rögzítéséhez (extra) nagy méretű gumis gyorskapcsot használjunk.

Célszerű belső tefloncsövet használni
Ahhoz hogy a gumizás tökéletesen tudjon érvényesülni, a rövid normál spiccet gyakorta ki kell venni a botból

A csőgumik a speciális gyártási eljárás miatt magasabb árfekvésűek, mint a hagyományos társaik, de a fárasztás közbeni kedvező tulajdonságukat megismerve és kihasználva sokkal több előnyhöz jutunk, mint amennyi hátrányt az árkülönbség jelent. A csőgumikkal akár egy éven keresztül is horgászhatunk, de ha a csomóknál az elöregedés jeleit tapasztaljuk, soha ne habozzunk újrakötni azokat!

Milo Gerardix Pole Hollow Elastic csőgumi

Ebben az évben már minden finomszerelékes horgászeszközöket kínáló vezető cég palettáján megjelentek csőgumik. A Milo 2005-ben egy olyan új, két rétegből álló csőgumival rukkolt elő, ami kiváló rugalmassági tulajdonsággal bír. A gumi nincs folyadékkal töltve, mégis meggyőző volt a próbahorgászatok során. Sikeresen tesztelték a Genoble tavon számos 20 kg körüli pontyon! Ezt a kimagasló rugalmasságot és nyúlási tulajdonságot megőrzi minden helyzetben. Háromméteres kiszerelésben és 4 különböző méretben kapható: 1,8 mm-es (rózsaszín), 2,1 mm (sárga); 2,5 mm (zöld) és 2,8 mm (vörös), az ára pedig fele az ismert csőgumikénak.

A MILO ebben az évben mutatta be új csőgumiját
A Gerardix gumi több 20 kilós ponty kifogása során bizonyította, mire is képes
A kétrétegű csőgumi kedvező ára miatt bárki számára elérhető