A 2020. év horgásza 1. rész – Bemutatjuk az „egyéb hal kategória” győztesét!

A 2020. év horgásza 1. rész – Bemutatjuk az „egyéb hal kategória” győztesét!

A 2020. év horgásza „egyéb hal kategóriában” az első helyet ezúttal egy óriási ezüstkárász nyerte, mely a tavalyi compó után folytatja a békéshalas vonalat. Ezt a nem hétköznapi méretű halat feederbottal sikerült megfognia Fejes Tamás horgásztársunknak. Ismerjétek meg Tamást és a győztes kárász fogásának részleteit az alábbi írásban!

Mióta horgászol? Ki fertőzött meg a horgászat szeretetével?
Nagyjából 10 éves lehettem, amikor a horgászattal közelebbről megismerkedtem. Szüleimnek volt egy hobbikertje Komádi település határán, egy tórendszer szomszédságában. Sokat jártunk oda és gyakran megálltam az ott horgászó ismerősöknél figyelve, ahogyan a hínárrengetegből varázsolják ki a naphalakat, keszegeket és néha kárászokat. Nagyon tetszett, ahogyan horgásztak. Érdekes volt, amikor a tükörsima vízen egyszer csak elkezdett táncolni az úszó és egy szempillantás alatt rajta volt a hal a horgon. Talán ez a látvány lehetett az, ami megfertőzött. Hamarosan megkaptam az első horgászfelszerelésemet és én is kipróbálhattam élesben.

Itt kezdődött el minden

Ekkor még szabadon horgászhatóak voltak ezek a tavak, bár többségüket teljesen nád borította. A tavak közül a legnagyobb tó volt horgászatra alkalmas. 2000-ben a tavak egy részét a Komádi Tó Horgászegyesület vette kezelésbe.

A tó egy másik nézetből

Tagfelvételt hirdettek, aminek hatására szerettem volna én is az egyesülethez tartozni. Szüleim befizettek, így megkaptam az első hivatalos horgászengedélyemet. Rengeteg horgászélménnyel és tapasztalattal gazdagodtam az itt eltöltött 13 év alatt.

Hol laksz? Mivel foglalkozol?
2019-ben költöztünk Felsőtárkányba párommal és 3 gyönyörű fiúgyermekünkkel, előtte 6 évig a szomszédos Egerben éltünk. Szerencsésnek érzem magam, hogy egy ilyen szép helyen élhetek, a Bükk vonulatai között. Bármerre néz az ember, szebbnél-szebb látvány tárul a szeme elé, ráadásul alföldi emberként szerintem sokkal nagyobb hatással bír számomra, mint annak, aki itt élte le élete nagy részét. Szerencsére a településünkön van egy gyönyörű tó, ahová gyakran kisétálunk és körbejárjuk a családdal. Magával ragadó a tó környezete, a víz tisztasága és a benne lévő halállomány, amely nagyon híres ragadozóiról (is).

A felsőtárkányi tó felülről

Egerben dolgozom, immár 4 éve, a közel 200 főt foglalkoztató Vilati Gyártó Zrt. alkalmazásában. A lemezmegmunkálás mellett mechanikai szereléssel, illetve elektromos szereléssel is foglalkozó cég elektromos szerelő üzemének csoportvezetőjeként tevékenykedem. Szeretem a munkám, nagyon mozgalmas, kihívásokkal teli. Minden nap más, emellett mégis nyugodt. 1960 óta működik és fejlődik, ami manapság igen ritka. Örülök, hogy ennek a csapatnak én is a tagja lehetek.

Melyek a kedvenc horgászmódszereid?
Általában a meghorgászott vízterület adottságaihoz próbálom kiválasztani a horgászmódszeremet. Nem vagyok elkötelezve 100%-ig egyik iránt sem, így többfajta módszer közül szoktam válogatni. Gyerekként, az egyesületbe belépve csak úszós készséggel horgászhattunk, ami meghatározó volt számomra. Azóta is szívesen használom ezt a módszert, gyakran előkerül a spiccbot vagy a matchbot is. Inkább a finomszerelékes horgászatot helyezem előtérbe, azon belül is az állóvízi horgászatot. Sajnos a folyóvízi finomszerelékes horgászatban nincs akkora tapasztalatom, pedig a Sebes-Körös közelében nőttem fel. Ott inkább pergetéssel ütöttük el az időt, hatalmas élmény, ahogyan a semmiből szinte felrobban a víz, amint egy termetes balin, csuka vagy domolykó elkapja a műcsalit.

Pergetett halaim egyike…

Szeretek feederezni, itt inkább a method módszert alkalmazom szívesen. Az első feederbotomat több mint 15 éve sikerült beszereznem, akkor még nem volt ilyen fejlett a feeder technika, csalik tekintetében sem volt ekkora választék, mégis magával ragadott ez a finom módszer.

Hatalmas élmény feederbottal ekkora halakat megfogni

Gyakran járok olyan vizeken, ahol inkább a bojlit részesítik előnyben a halak, ilyenkor előkerülnek a bojlis botok, bár általában oda is viszek magammal feeder készségeket is a biztonság kedvéért. Összességében 4 fajta módszer közül szoktam válogatni.

Melyek a kedvenc horgászhelyeid?
Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a lakóhelyem közelében gyönyörű tavak találhatóak. Kevés utazással sok szép helyre el lehet jutni. Szívesen járok a Búzásvölgyi-víztározóra, amely a Mátra és a Bükk találkozásánál helyezkedik el. Gyönyörű, erős halak lakják, kapitális pontyok, amurok és keszegek egyaránt. Közelben található még a Lázbérci-víztározó. Ide is ellátogattam párszor. Nagy élmény ekkora vízterületeken sikeresen zárni egy-egy horgászatot. A kedvenceim közé tartozik a mezőhegyesi Békás-tó. Az üzemeltető család barátjaként nagy örömmel tölt el, amikor eljutok évi pár alkalommal ebbe a csodás környezetbe.

Mezőhegyesi horgászat kisfiam társaságában

Többször megfordultam tavaly a Pródi Horgásztavak bojlis taván is, ahová mindig szívesen térek vissza. Általában, amikor hazalátogatunk szüleimhez, a Hajdú-Bihar megyei Komádiba, szinte mindig helyet kap az autóban a horgászfelszerelés is. Összebeszélünk a cimborákkal, barátokkal és szervezünk egy közös horgászatot. Ilyenkor a város határában lévő Gyékényes Horgásztóra látogatunk el. Volt több alkalom is, hogy korábbi nevelő egyesületem tavára is visszatértem egy-egy versenyre vagy horgászatra. Az itt eltöltött 13 év miatt kedvenceim közé tartozik ez is.

Versenyteríték a Komádi-tavon

Milyen nagy fogásokkal dicsekedhetsz?
2016 februárjában voltunk egy több napos baráti látogatáson, a már korábban említett mezőhegyesi Békás-tavon, amikor a hideg idő ellenére nem fagyott be a tó. Gondoltunk egyet Attila barátommal, elővettük a feederbotokat és kiültünk horgászni a tavon található szigetre. Február ellenére nagyon aktívak voltak a halak. Egymás után fogtuk a kisebb-nagyobb pontyokat, tokokat, keszegeket. Délután volt már, amikor egy maszatolós kapásra vágtam be, viszont a botom karikában maradt. Több mint fél óra fárasztás után sikerült partra segítenünk életem eddigi legnagyobb pontyát, a maga közel 18 kilójával.

Hatalmas küzdelem volt, gyönyörű tőponty

Nagyon nagy élmény volt februárban ekkora pontyot fogni, ráadásul feederbottal, 20-as főzsinórral. Természetesen az ilyen halak megfogása nem egyenértékű egy vadvízen vagy folyón megfogott hasonló súlyú hal fogásával, de azért az ember büszke egy-egy ilyen fogásra. Több fajból is sikerült már nagyot fogni, pl. tokhalból 14 kg, amurból 11 kg a rekordom.

Egy szép tok, ami bojlira éhezett meg

Több 10 kg fölötti pontyot sikerült már ideiglenesen bölcsőbe fektetni, viszont a 20 kiló feletti határt egyelőre nem sikerült átlépni. Talán a 2021-ben sikerülni fog… A nagy fogások közül kiemelkedik az éppen ehhez a díjhoz köthető kárász is. Ritkán látni ilyen méretű matuzsálemet, aminek a megfogása sem hétköznapi.

Meglepődtél, amikor a 2020-as év jelöltek között láttad magad?
Nagyon meglepődtem és nagy megtiszteltetés volt számomra, amikor megláttam magam a jelöltek listáján. Jó érzés volt látni azt, hogy a többi ritka fogás mellett az enyém is szavazásra került. Meg is ragadnám az alkalmat arra, hogy mindenkinek gratuláljak, akinek a fogása elindult ezen a szavazáson! Ritka és szép fogások születtek.

Büszke vagy rá, hogy a legtöbb szavazatot kapva nyerted e megtisztelő címet?
Természetesen örömmel töltött el, amikor megláttam a nevem az eredményhirdetés után. Az, hogy büszke vagyok-e rá? Igen, büszke. Köszönöm minden sporttársnak, akinek a szavazatával elnyerhettem ezt a címet!

Esetleg vannak-e még a tarsolyodban a nem hétköznapi fogásról egyéb felvételek, információk, amelyeket megosztanál velünk?
A kárászom fogása is ide tartozik. 24 órás horgászatra érkeztünk sógorommal, a Pródi Horgásztavak bojlis tavára. Délután 6-tól kezdtük meg a horgászatot a 8-as álláson. Amolyan „utolsó” horgászatot terveztünk, mivel már október 16-ot írtunk. Bojlis horgászatra készültünk, ami az időjáráshoz képest nem is indult rosszul. Több nagytestű pontyot sikerült fognunk az éjszaka folyamán egészen reggel 7-ig. Ezután mintha minden megváltozott volna. 12 óráig folyamatosan változtattuk a csalikat, méreteket, ízeket, viszont kapást nem sikerült elérnünk. Ekkor jött egy ötletem, hogy előveszem a feederbotot. Találtam egy csomag hideg vízi etetőanyagot és apróbb pop-upokat, waftereket. Felszereltem a botot, bekevertem az etetőanyagot és a stégünktől nem messze, kb. 15 méterre, a nádfal előtt kialakítottam egy etetést több nagy gombóc bedobásával. Kitekertem az egyik bojlis botot, a helyére bedobtam a feeder felszerelést. 15 perc elteltével egy hatalmas, húzós kapásra vágtam be, ami egy 12,85 kg-os tükörponty volt.

A method technika azonnal meghozta gyümölcsét

Amint visszaengedtem és a szerelék is visszakerült az etetésre, hamarosan egy újabb kapásra emeltem rá. Nagy küzdelem volt, nem igazán akart elmozdulni a nádfal elől. Kb. 10 perc fárasztás volt, közben többször is megpillantottuk, őszintén szólva pontyot saccoltam a méreteit látva. Megszákolást követően a matracra fektettem és akkor szembesültem vele, hogy ez nem ponty. Néztem a száját, az úszóit, a pikkelyek mintázatát, ezek alapján nem ponty volt.

Gyönyörű, érintetlen száj
Tekintélyes méretei voltak

Örültem, mert korábban még sohasem találkoztam ekkor mérettel, persze volt már 1,5-2 kiló körüli, de ekkora még soha. A nap további részében még több ponty sikerült fogni, ami ugyanúgy a feederbotra érkezett.

Mit jelent számodra a horgászat?
A horgászat számomra a kikapcsolódást jelenti. Kimozdulni a nyüzsgő, monoton hétköznapokból, úgymond leereszteni a gőzt. A természet közelsége megnyugtat. A horgászat nagyon jó kapocs lehet baráti kapcsolatok szempontjából. Megvan a közös téma, közös élmények, eszmecserék, örülni egymás sikereinek, főleg, ha ezeket esetleg sikerül együtt megélni.

Közös siker egy tavalyi bojlis versenyen

Közösen részt venni egy versenyen, akár eltölteni egy egész napot úgy, hogy közben beszélgetünk, sütögetünk, szakítunk egymásra időt és közben hódolunk a kedvenc szenvedélyünknek. Közeli barátaim, ismerőseim közül is szinte mindenki horgászik. Nem hiába a mondás: „Aki horgászik, rossz ember nem lehet!”

Ha rajtad múlna, mit tennél azért, hogy az új, felnövekvő horgásznemzedék is olyan mentalitású legyen, mint te?
Mindenképp szükséges hozzá, hogy szerettessük meg velük a természetet és tanítsuk meg nekik, hogyan tiszteljék, óvják. Legyen hozzá kitartásuk és türelmük. Sajnos előfordul az is, hogy megtanítják őket kíméletesen bánni a megfogott hallal, ám azt nem tanítják, hogyan kell óvni a környezetét, gondolok itt arra, hogy a horgászat befejeztével össze kell szedni a szemetet, ami keletkezett. Nem szabad az első kudarcok után feladni, idő, energia és kitartás kell hozzá. Nekem 3 fiam van, az ikrek 2 évesek a nagyobbik fiam, Zétény 4 éves. Korábban volt egy olyan kijelentésem, ha a 3 fiúból legalább egy szeretni fog horgászni, én már akkor boldog leszek. Úgy néz ki, ez már a tavalyi évben teljesült. Beneveztem a gyermeknapi horgászversenyre, amelyet a felsőtárkányi tavon rendeztek.

Az első horgászatán, ami egyben egy verseny volt

A megfelelő okmányok beszerzése után (állami horgászjegy, fogási napló) eljött a verseny ideje, ahol szinte az első pár dobástól kezdve teljesen egyedül végighorgászta 3 és fél évesen az egész versenyt. Kitartása, türelme és az általa megfogott több mint fél kg keszeg a képzeletbeli dobogó második fokáig repítette a korosztályában.

Az eredményhirdetést követően a díjakkal a kezében

Korához képest gondolni sem mertem arra, hogy ilyen kitartással végigüli a másfél órás versenyt. Mérhetetlenül büszke voltam rá. Azóta már volt több közös horgászatunk is. Bízom abban, hogy a jövőben a többiekkel is sikerül megszerettetni ezt a sportot.

Mit „üzensz" a horgászoknak?
Fogásokban gazdag 2021-es évet kívánok minden sporttársamnak! Figyeljenek oda a környezetükre, töltsenek minél több időt a természetben, óvják és védjék azt! Figyeljenek egymásra, mert ebben a rohanó világban nem sok idő jut az emberi kapcsolatok ápolására! Mindenkinek görbüljön!

Haldorádó Team

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.