TOP MIX Országos Finomszerelékes Pontyfogó Bajnokság, 2011, Baté

TOP MIX Országos Finomszerelékes Pontyfogó Bajnokság, 2011, Baté

Egy új verseny alapjait tettük le a tavalyi évben, a finomszerelékes pontyfogó verseny megrendezésével. Országszerte nagyon sok ehhez hasonló, helyi jellegű versenyt rendeznek különböző helyszíneken. Kisebb társaságok állnak össze és rendeznek egymás közt versenyeket, szinte minden hétvégére jut egy-két ilyen verseny. A sok verseny pedig kineveli a saját versenyző rétegét, azokat a versenyzőket, akik a finomszerelékes pontyozás műfaját magas szinten művelik. Ezzel a versennyel ezeket a horgászokat szándékoztuk egységbe kovácsolni és lefektetni egy jövőbeli Országos Bajnokság alapjait.

Egy új jellegű versenyt mindig kétkedve fogadnak - itt sem volt ez másként. Ismeretlen helyszín, ismeretlen körülmények, ismeretlen halak, egy időben több más verseny az ország különböző helyszínein. Mindezek a tényezők befolyásolták a résztvevők létszámát.

A verseny helyszíne a Batéi-tó, a Somogyi-dombság egyik völgyében, csendes, szép környezetben elterülő, rendkívül jól halasított, 6,5 hektáros horgásztó. A rendkívül jól halasított jelző nemcsak a tóban lévő sok halra vonatkozik, hanem a halállomány összetételére is. Foghatók a tóban, kilós kárászok, kétkilós dévérek, pontyok akár 15 kilóig, hasonló méretű amurok, továbbá harcsa, süllő.

A verseny helyszíne a szép és halban gazdag Batéi-tó

A verseny szempontjából két halfaj volt érdekes, hiszen a kiírás szerint csak a ponty és az amur számított az értékelésbe.

Egy kis visszaemlékezés…

A tavalyi versenyen 25 fő indult. A reggeli sorsolásnál minden résztvevő kapott egy erre az alkalomra készített pólót, majd mindenki elfoglalta a rajthelyét. Kocsival a helyek mögé lehetett állni, ami megkönnyítette a felszerelés kipakolását. Minden versenyző kényelmesen, egy-egy stégről horgászott, melyek 15 méterre voltak egymástól.

A versenypálya kényelmes feltételeket biztosított a versenyzőknek

A verseny négyfordulós volt, melyből kettő szombaton, kettő pedig vasárnap volt. A napi fordulóknál nem volt helycsere, csak egyórányi mérlegelési és ebédszünet. Másnap az előző napi első helyezett cserélt helyet az utolsó helyezettel, így ott is bizonyíthatott. Az idei versenyen csak kettő, de hosszabb forduló lesz, tekintettel a szeptember végi időpontra.

Elsősorban matchbottal kezdett mindenki, de rakósra is alapoztak a versenyzők
Palotai Kristóf is matchboton fáraszt…
… majd szákol szép pontyot
Ilyenekből kellett volna több mint 30 kiló a szektor egyeshez

A rendezők gyorsan és rutinosan mérték végig a pályát, majd a versenyzők egy finom ebéd (körömpörkölt) mellett fújták ki fáradalmaikat és gyűjtöttek erőt és kalóriát a második fordulóra.

Ez is díjat érdemelne. Körömpörkölt by István Balogh

A délutáni forduló a várakozásnak megfelelően sokkal több halat adott. Az etetésre már visszajöttek a túlparti halak is, emellett megjelentek az igazi nagytestű pontyok és amurok is. Sok helyen kiállt a hal a rakós botra is, ebben a fordulóban már sok 20-30 kilót meghaladó fogás is született.

Másnap a halak is, ahogy az várható volt, az előző napi etetésen várták az újabb fejadagot. Kezdés után szinte azonnal beindultak a fogások. Megjelentek az igazi nagyok is, melyek nem álltak meg a matchboton és a rakósból a legvastagabb gumikat is egészen koppanásig „kikérték”.

Seres Péter koi pontya
Tislér Feri tükröse
Amurom a maga 5.840 grammjával „csak” az ötödik lett a nagyhalak versenyében
Itt pedig Sági Béla, a verseny győztese egyik szép pontyával
A verseny díjai

Most pedig nézzük a tavalyi verseny eredményeit:

Nagy Attila, aki a verseny legnagyobb halát fogta

A versenyen fogott öt legnagyobb hal:

  1. Nagy Attila 6.700 g, ponty
  2. Imre Gábor 6.520 g, ponty
  3. Horváth Tibor 6.440 g, amur
  4. Cserna Csaba 6.010 g, ponty
  5. Papp József 5.840 g, amur

A versenyt Sági Béla nyerte 6 helyezési számmal és 126,35 kg fogott hallal.

További helyezettek:

2. Imre Gábor 8 helyezési számmal és 104,51 kg hallal

3. Lajos Róbert 9 helyezési számmal és 105,77 kg hallal

4. Tóth László 9 helyezési számmal és 85,15 kg hallal

5. Palotai Kristóf 12 helyezési számmal és 103,79 kg hallal

A verseny nyertesei, díjazottjai

Összefoglalva:

A versenyen a 25 versenyző 1584,36 kg halat zsákmányolt, ez 63,37 kg átlagfogást jelent.

A 2011 évi TOP MIX Finomszerelékes Pontyfogó Bajnokság versenykiírása:

TOP MIX Országos Finomszerelékes Pontyfogó Bajnokság 2011

Magyarországon is egyre nagyobb teret hódít a finomszerelékes pontyhorgászat. Egyre népesebb ezen horgászok tábora. A verseny célja, ezen horgászok összefogása és a jövőben egy Finomszerelékes Pontyfogó Bajnokság megalapozása. Ennek megfelelően a verseny helyszíne is ehhez alkalmazkodik. Sok hal, köztük nem egy kapitális példány.

A verseny helyszíne: Baté, Batéi-tó.

Időpontja: 2011. szeptember 24-25., szombat-vasárnap

Lebonyolítása: Nyílt egyéni verseny, egy kategóriában, 2 x 6 órás fordulóban, max. 10 fős szektorokban.

Értékelés: a két fordulóban elért összesített eredmények alapján. Az értékelésbe csak a ponty és az amur számít bele.

Díjazás: az 1-5. helyezetteket díjazzuk Továbbá az 1-5. helyezettek serleg, valamint fordulónként a szektor első helyezettek serleg díjazásban részesülnek.

A díjazás a befolyt nevezési díj, a rendezési költségek és a hatályos jogszabályok (SZJA tv.és EHO tv.) alapján megállapított adók és járulékok figyelembevételével kerül megállapításra.

Nevezés (telefonon, e-mailben):

PJ TOP MIX kfc

Tel.: 74/463 667, vagy 20/562 4212

e-mail: topmix@topmix.hu

Nevezési határidő: 2011. szeptember 21., szerda. Max. 50 fő nevezését tudjuk elfogadni. A megadott határidő után érkezett nevezéseket nem fogadunk el.

Nevezési díj: 20.000 Ft, mely tartalmaz két ebédet is a helyszínen. A nevezési díjat előzetesen, rózsaszín postai utalványon az alábbi címre kérünk megküldeni:

PJ TOP MIX kfc, 7200 Dombóvár, Ivanich u. 66.

A nevezési díjról - igény esetén - névre szóló készpénzes számlát állítunk ki.

Program:

I. forduló, szombat:

06:30 - 07:00 jelentkezés a rendezőknél a helyszínen

07:00 megnyitó, sorsolás

07:30 rajthelyek elfoglalása

08:30 etetés kezdete

09:00 az első forduló kezdete

15:00 első forduló vége, mérlegelés, ebéd

II. forduló, vasárnap:

07:00 rajthelyek kihirdetése (az előző napi abszolút egyes az előző napi abszolút utolsó helyére ül és így tovább)

07:30 rajthelyek elfoglalása

08:30 alapetetés

09:00 második forduló kezdete

15:00 a forduló és ezzel a verseny vége

16.00 eredményhirdetés, díjak átadása, ebéd

A pálya megközelíthető: A 61-es úton Dombóvár felől Kaposvár irányában, Dombóvártól 11 km-re. A faluban tábla jelzi az utat a tóhoz. További információ és térkép: www.bateito.hu oldalon található.

Versenypálya: 6,5 ha-os, 1,2-2 m vízmélységű magántó. A tóban fogható halak: ponty 1-20 kg között, amur 2-25 kg, kárász, dévér stb., de az értékelésbe kizárólag a ponty és az amur számít bele. A tó partján 50 db horgászhelyet alakítottak ki, egyik oldalon 20, a másikon 30 található, melyekről a zavartalan horgászat biztosított. A helyek egy részét gépkocsival a verseny kezdetekor kipakolás, befejezésekor pedig bepakolás céljából meg lehet közelíteni. Verseny közben a gépkocsikat csak a parkolóban lehet tárolni.

A tó egyik oldalát gépkocsival nem lehet megközelíteni, ezért akik oda sorsolnak, max. 300 m távolságú bepakolásra készüljenek.

Versenyszabályok: A versenyen egy bottal, kizárólag úszós felszereléssel szabad horgászni. A felszerelésen egy horog lehet. Az értékelésbe kizárólag a ponty és az amur számít bele. Minden egyéb halat tilos a haltartóba tenni, azokat haladéktalanul vissza kell engedni. Elpusztult halat nem mérlegelünk, és minden elpusztult halért 2 büntetőpontot kap a versenyző. A nagyobb testű, 5 kg fölötti halakat azonnal mérlegelik a rendezők. Etetőanyag és csali korlátozás nincs.

A halállomány kímélése érdekében a következő különleges szabályok érvényesek:

A versenyen 1 db, min. 2,5 méteres nagyméretű haltartó háló és nagyméretű merítőháló használata kötelező. A verseny időtartama alatt a mérlegelés fordulónként történik. A verseny lefújása előtt megakasztott, de időn túl megszákolt hal a verseny értékelésébe beleszámít, amennyiben az a lefújás után 10 percen belül megmerítésre kerül.

Mérlegelésnél pontymatrac használata kötelező, melyet a rendezők biztosítanak.

Kommentek
Partnerek
Kiemelt partnerek:
Média partnerek: