Dél-Amerika aranya, a Golden Dorado

Dél-Amerika aranya, a Golden Dorado

Ha ízlelgetjük ezeket a szavakat: ELDORÁDÓ, DORÁDÓ, HALDORÁDÓ, valószínűleg sokak számára ismerősen csengenek. De abban is biztos vagyok, hogy ezek teljesen más jelentéssel bírnak a legtöbb ember számára. Tudtad, hogy él a világon egy olyan hal, amelynek neve: GOLDEN DORADO? Tudtad, hogy amikor – közel 30 évvel ezelőtt – útjára indítottuk vállalkozásunkat és a HALDORÁDÓ nevet adtuk neki, akkor ez a hal volt az egyik névadó? Tudod, hol él ez a csodás „aranyhal” és hogyan fogható meg? Tarts velünk, és megmutatjuk neked!

Ahhoz, hogy megfoghassuk a világ egyik legszebb ragadozóhalát, a mesés, arany színekben pompázó GOLDEN DORADO-t, Dél-Amerikába, még pontosabban Argentínába kell utazni!

Dél-Amerika, Argentína, Paraná folyó
Ez a folyó a Golden Dorado egyik legismertebb tartózkodási helye

Argentínában, Paraguayban, Bolíviában a sporthorgászat egyik fő tárgya a különböző harcsafajokkal együtt és az édesvízi horgászat egyik legvágyottabb prédája a Golden Dorado (arany dorádó), amelyet Dél-Amerika aranyának is neveznek. A legnagyobb egyedek hosszúsága meghaladja az egy métert, súlya pedig a 30 kg-ot. A jellemző, leggyakrabban fogható méret azonban 1-5 kg között mozog.

Rendkívül nagy területet jár be
Szinte szabályozatlanul, hatalmas mellékágrendszereket létrehozva járja útját
Lenyűgöző ez a vízterület, de pont hatalmas méretei miatt nem könnyű megtalálni a kiszemelt halakat

A legnagyobb kolóniája az Argentínában található Paraná folyóban lelhető fel. Ez a folyó Argentína legnagyobb, az Amazonas után Dél-Amerika második legnagyobb folyója, hossza megközelíti a 4000 km-t. A világ 10 legnagyobb folyója között jegyzik. Szélessége eléri 3-5 km-t, a vízhozama pedig sokszorosa a mi Duna folyónknak. Annak ellenére, hogy felépítettek rajta Paraguay és Argentína határán (ahol a folyó határfolyóként is funkcionál) egy közös vízierőművet és egy Balaton méretű víztározót (gátrendszerrel együtt), érintetlennek, megzabolázatlannak tűnik. Óriási területet jár be, hatalmas és átláthatatlan mellékágrendszert hoz létre. Olyan óriási, vad folyó, amely minimális mértéken szabályozott. Elképesztően gazdag az élővilága. Több száz különböző madárnak, emlősnek és vízi élőlénynek ad otthont.

Csónakból horgászva próbáltuk megtalálni a halakat
A legfogósabbnak az élő csalihal bizonyult
Ezért a csodaszép halért, az ARANY DORÁDÓÉRT utaztam Argentínába

Az arany dorádó Dél-Brazília, Paraguay, Uruguay, Bolívia és Észak-Argentína meleg édesvízi élőhelyein honos. Általában a meleg, 20 és 28 Celsius-fok közötti vízhőmérsékletet részesíti előnyben. A hőmérséklet, az évszak és a táplálékforrások hatására folyamatosan vándorol és felfelé halad. Akár 400 km-t is megtesz, hogy tavasszal és nyáron ívjon. Általában magányos faj, de csoportosan vándorol. Az ikrások 4-5 éves korukban érik el az érettséget és akár 2 millió ikrát is le tudnak rakni, amelyek a vízfelszín közelében lebegnek. Életkora meghaladhatja a 15 évet, és élete végéig nő.

Minden nagy túrán egy komplett csapat dolgozik a siker érdekében. Egyedül – szó szerint – elvesznék. KÖSZÖNÖM, BARÁTAIM a segítséget!!!
Egy fárasztó, de tartalmas nap végén, még az égbolt is arany színekben pompázott
Argentín harcsa 1.: Amarillo
Argentín harcsa 2.: Manduví
Argentín harcsa 3.: Moncholo
Argentín harcsa 4.: Pati
Argentín harcsa 5.: Armado
Ilyen éles vértek védik ezt a harcost
Argentín harcsa 6.: Surubi
Impozáns nagyfejű hal a Surubi, amelynek neve tigris harcsát jelent

A dorádó a vízrendszer csúcsragadozója, ami éles fogai közé kerül, ritkán menekül! Annyira hegyesek, élesek a fogai, hogy még a drótelőkét is képes „elrágni”. Megakasztása és fárasztása során folyamatosan kiugrál a vízből, rázza a fejét, így próbál a horogtól megszabadulni. Nagyon vérmes, erős ragadozó, igazi sporthal, nem csoda, hogy népszerű célpont a horgászok között.

Volt, hogy egyszerre mindkét boton kapás érkezett, és két különböző harcsa vette fel a csalit
Párosan szép az élet!
A nagyfejűek (az előtérben)
Nem volt könnyű kiválogatni a sok éhes száj közül a hőn áhított arany dorádót!
Elképesztően hegyes és éles fogak sorakoznak a szájában, még a drótelőkét is el tudja harapni!

Amikor megkezdtük a túrát, profi segítőinkkel viszonylag gyorsan az arany dorádókra találtunk, de ezek egyáltalán nem voltak nagyok. Így a túra hátralevő részében azt a célt tűztük ki, hogy próbáljuk megtalálni, becserkészni és kifogni a környék legnagyobb „aranyhalait”.

Próbáltuk pergetve is megfogni
Sikerült ezzel a wobblerrel is elcsípni néhányat, de mindegyik maradandó nyomott hagyott rajta
Dél-Amerika aranya

A képeket végignézve és a túrát összegezve azt kell mondanom, maradt bennem némi hiányérzet. Gyönyörű halakat fogtunk. Nagyon változatos és gazdag a Paraná folyó halállománya, de talán pont ez a fajgazdagság és a milliónyi egyéb éhes száj nehezítette meg a legjobban a dolgunkat, ugyanis lehetetlen szelektálni. Teljesen mindegy, hogy élő csalival vagy pergetve, műcsalival próbáltuk megfogni, mindig volt számos egyéb konkurens ragadozó, aki gyakorta gyorsabb és vérmesebb volt, mint a Golden Dorado.

A folyó hemzseg a pirájáktól is
Tűhegyes és borotvaéles fogaikkal szétszednek MINDENT!
De tisztelik a piráját, még szobrot is emeltek neki
Én is megkedveltem, sütve nagyon finom!

6 különböző harcsát (Surubi, Pati, Armado, Manduví, Amarillo, Moncholo), Pira Pitát (Salmón de Rio) és megannyi piráját fogtam járulékos halként.

Közös öröm, közös siker!
Egy újabb, számomra ismeretlen hal: Pira Pitá (Salmón de Rio)
Bearanyozta a napom
Az utolsó nap csak beleakadtam egy óriásba, egy hatalmas rájába. Szinte biztos, hogy életem egyik (ha nem a) legnagyobb édesvízi hala lett volna. Sajnos a drótelőke végül nem bírta és elszakadt!
Ezzel a képpel búcsúztam Argentínától

Az Argentínában nagyon mozgalmasak, élménydúsak és fárasztóak voltak a napjaink. A film remekül visszaadja horgászatunk legizgalmasabb és legszebb pillanatait, miközben újfent nagyon sok érdekességet megosztunk erről a távoli, ismeretlen régióról és az ott élő halakról.

Döme Gábor

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.