Harcsahorgászat az olasz csatornákon

Harcsahorgászat az olasz csatornákon

A legtöbb horgász azért nem horgászik harcsára, mert ha eredményt is akarunk elérni, nagyon sok időre van szükség, és egyszerűen nem tudnak erre kellő időt szánni. Jól gondolják? Részben ez igaz, de én is keresem azokat az aktív módszereket, amelyek segítségével néhány óra alatt is reális esély nyílik a harcsa megfogására. Ilyen az úsztatás, amelyet eredményesen alkalmazok itthon és külföldön egyaránt.

Szeretném előre leszögezni, hogy nem tartom magam nagy harcsahorgásznak, egyszerűen érdekel vizeink csúcsragadozójának célirányos horgászata módszertől függetlenül, de előtérbe helyezem szabadidőm szűkössége miatt az aktív módszereket, legyen szó úsztatásról vagy pergetésről.
Olaszországi horgásztúráimon szembesültem vele, hogy a horgászok nagy része, ha szóba kerül a harcsázás, akkor legtöbbször a nagy folyók és mély bányatavakra gondol, ahol egy passzív technikával, sok rászánt nappal egyszer csak megjön az áhított nagy hal. De mi a helyzet a többi vízzel, abban nincs is harcsa?

Az úsztatós horgászathoz könnyű felszerelést használok rövid bottal, nekem ez vált be ennél a módszernél
A szerelék nagyon egyszerű, az úszónál egy fontos elvárásom van, hogy világítópatront lehessen belehelyezni

A válasz egyértelműen IGEN! Van e vizekben harcsa, csak legtöbbször nem is gondolnánk, hogy a sekély tavak és öntözőcsatornák sokszor alig egy méteres vizei is mekkora halakat rejthetnek. Így van ez Olaszországban is, ahol nagyon sokat tanultam az utóbbi két évben a sekély vízi harcsahorgászatról, de véleményem szerint Magyarországon is szép eredményeket lehetne ily módon elérni, csupán meg kell tanulnunk „megfejteni” e varázslatos kis vizek titkait.

Kedvenc csalim a nadálycsokor, amely a vízben látványosan mozog, ezért kellően figyelemfelkeltő a harcsák számára
A felcsalizás végén mindig felszúrok a horogra egy gumilapocskát, ez meggátolja, hogy a nadály lecsússzon a horogról
Mutatós harcsafalat
Az úsztatós harcsahorgászat nálam egy klasszikus kereső horgászat minimális felszerelésigénnyel

A módszer lényege a könnyű felszereléssel való aktív keresőhorgászat, amikor a jónak vélt helyen úsztatjuk az élő csalit, ezzel kapásra ingerelve bajszos barátainkat. Én csalinak legtöbbször nadályt és iszapgilisztát alkalmazok, de ha törpeharcsával erősen fertőzött vízen horgászom, akkor az élőhalat választom. Napszak tekintetében kiemelkedik a reggeli és esti fényváltás, de a nappali órákat sem kell „temetni”, főleg, ha az időjárás is a segítségünkre van, reális esélyünk lehet a kapásra.

Az esős napokat kimondottan kedvelem
Jellemzően a part menti régiót pásztázom, itt a fenék felett nagyjából tíz centiméterrel kínálom fel a csalimat
Mivel nagyon kevés felszerelést viszek magammal egy ilyen horgászatra, maximum 1-2 órát adok egy helynek, és ha nincs kapás, megyek tovább
Nekem a fényváltást követő első két óra nagyon eredményes szokott lenni

Az alkalmazott felszerelésnél nálam az összhangon van a legnagyobb hangsúly. Könnyű, két méter körüli botokat használok ötvenes méretű orsóval és 0,25-0,30 mm körüli fonott zsinórral, ami nem egy klasszikus „bivalyölő” összeállítás, de minden része megbízható, így élvezetes marad vele a horgászat, viszont ha egy jobb hal akad a horgomra, akkor is van esélyem megfogni az elkövetőt.

Nagyon szeretem, mikor ez a botom így meg tud görbülni! :)
A felszerelésnek nem lehet gyenge pontja, mert azt egy jobb harcsa azonnal megtalálja
Mindketten nagyon elfáradtunk
Túl a 2 méteren, boldogságom leírhatatlan!
Na, még egy fotó innen…
… ŐT is oda kell visszaengedni, ahol horogra akadt, ez az Ő otthona!

Mindenkit arra biztatok, hogy ha kicsit is nyitott a harcsázás iránt, próbálja ki az úsztatós harcsahorgászatot, mert lehet, hogy éppen e módszer fogja hozzásegíteni élete legnagyobb halának megfogásához.

Haskó Tamás

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.