A szakértő válaszol! – 10. rész

A szakértő válaszol! – 10. rész

A tavaszi jó idő egyre több horgászt csal a vízpartra, s ezzel arányosan egyre többeket foglalkoztat, miként lehetnének eredményesebbek. Legutóbbi írásom óta sokan tiszteltetek meg kérdéseitekkel, melyek az utóbbi időben gyakran olyan általános témákhoz kapcsolódtak, amik bizony sokakat érdekelnek. Ezekből gyűjtöttem össze egy csokorral, bízom benne, hogy a kérdezők mellett más olvasóknak is hasznos infókat nyújtanak a következő sorok!

Szántó Barnabás
„Szia, Tomi! Egy olyan kérdésem lenne hozzád, hogy amikor egy ismeretlen, új helyszínre mész horgászni, milyen végszereléket használsz? Illetve készítesz alapozó etetést, vagy csak kereső horgászattal próbálkozol?”
Putz Tamás:
Kedves Barnabás!
Az utóbbira válaszolva: is-is, mindkét technikát szeretem használni. Az esetek többségében szoktam alapozó etetést készteni, általában Pellet Feeder kosárral és kiakasztott zsinórklipsszel. Kb. 10 dobás mindig elég szokott lenni, amit később megismétlek a halak aktivitásától függően azonos mennyiségben, de lehet kevesebb vagy épp több is. Az említett bordás kosár alkotja egyébként az egyik kedvenc végszerelékem alapját, az etetett területet mindig ezzel horgászom meg. A másik favoritom a Long Cast Method Feeder kosár, ennek is az XL-es, 55 grammos változata. Ezt a keresőhorgászathoz szoktam használni, mindig ez a „nyitó stratégia” de ebben sincsenek kőbe vésett szabályok… Ha azt látom, hogy az alapozott terület eredményesebb, a LC Method Feeder kosaras szerelékkel is nyugodtan rádobok, illetve ha a hely nem válik be, a Pellet Feederrel is elkezdem másfelé kutatni a halakat.

Íme, a leggyakrabban használt végszerelékeim pontos elemei:
1. Végszerelék: A fonott előkezsinórra egy 35 grammos Haldorádó Pellet Feeder kosarat szerelek, felette (kb. 15 cm-rel) egy L-es Haldorádó gumiütközővel, alá pedig egy praktikus Guru Speed Bead gyorskapcsot kötök. Az ebbe rögzített Haldorádó Braxx Pro 0,14 mm-es horogelőkém hosszát 12 cm-re állítottam be, horgom pedig elsőszámú típusom, a Gardner Covert Dark Mugga. Ezt 8-as és 10-es méretekben használom mindkét végszereléken, az aktuális csalik méretéhez igazítva, 10 mm-es normál Csalitüskével vagy épp hajszálelőkével.
2. Végszerelék: E szerelék lelke egy By Döme TEAM FEEDER Long Cast Method Feeder XL-es, 55 grammos kosár. Mivel fél-fix szerelékről van szó, a kosár fölé nem teszek ütközőt, alatta pedig a gyári forgót használom, ami szépen megszorul az alján lévő hüvelyben. A horogelőke megegyezik a fent leírtakkal.

Két kedvenc, leggyakrabban használt feederes végszerelékem

Hajzer Márk
„Szerinted áprilisban érdemes amurhorgászattal próbálkozni? A Gyermelyi Horgásztóra gondoltam menni, a cikkeidből úgy láttam, ott szép példányok élnek, de vajon ilyenkor is eredményes lehetek? Te mit javasolnál?”
Putz Tamás:
Szia, Márk!
Alapvetően nem ez hónap a célzott amurhorgászat ideális időszaka, de a felmelegedő víz hatására már meg-megélénkülnek a halak, és érkeznek hírek néhány amurfogásról, úgyhogy megérhet egy próbát! Erre a horgászatra a kereső method technikát javaslom a Tejsavas Kék Fúzió irányvonallal mind etetőanyag, mind pedig csali tekintetében. Ezt már az elmúlt évben is sikeresen használtam a kora nyári vagy épp az ősz eleji, hűvösre forduló időszakokban, és kifejezetten jól működött tejsavas jellege ellenére. Egy napra bőven elegendőnek gondolok egy csomag Ready Method Fusion kaját, hozzá pedig az egyik legjobb csalikombináció egy szem Tejsavas Kék Fúzió FermentX Oldódó Pellet, illetve egy szem, 16 mm-es Kék Fúzió Oldódó Fluo Lebegő Pellet párosa az alábbi módon felkínálva:

A Ready Method Fusion egy előre nedvesített, kész, komplett, bekevert etetőanyag, melyet kibontás után csupán át kell törni rostán
Tökéletes állagú, csúcs tejsavas method etetőanyag a Kék Fúzió jellegzetes ízével és aromájával
A Long Cast Method Feeder kosaras végszerelék nagy csalikombinációval is tökéletesen használható
Elsőként töltsük meg a töltőszerszámot etetőanyaggal…
… majd nyomjuk bele a method kosarat! (A csali ekkor nincs a szerszámban)
A horgot a kosárba töltött etetőanyag kupac tetejébe kell nyomni, s máris bedobásra kész!
A method technika kétségtelenül eredményes az amurhorgászat során is
Sok szép amurt köszönhetek neki és a Tejsavas Kék Fúzió csalogatóanyagoknak

Még egy tipp: Ezt az összeállítást érdemes akár 40-50 percen keresztül is a vízben hagyni, mert a csalik folyamatosan oldódnak, s közben árasztják magukból a különféle csábító aromájukat. Légy türelemmel, hagy őket dolgozni és meglesz az eredménye! ;-)

Horváth Pál
„Kedves Tamás! Az egyik írásodban láttam nálad egy kis zöld táskát, amiben előkéket és csalikat tartottál. Elég praktikusnak tűnt, nekem is megtetszett. Megmutatnád, melyik volt ez pontosan és mondanál róla pár szót?”
Putz Tamás:
Kedves Pál!
Természetesen! Ez az ügyes kis kiegészítő a Carp Academy diptartós szerelékes táska, ami abszolút univerzális és hasznos feederhorgászoknak is. Én szeretem, ha rend van körülöttem, mert így mindig tudom, mit hol találok, hova kell nyúlni, ha valamit gyorsan elő kell venni. Horgászat közben nagyon bosszantó, ha értékes idő megy el azzal, hogy valami épp kellene, de nem akar előkerülni a táska aljáról, vagy épp elszakadt az előke, és neki kell állni kötögetni. Az előkészített előkéimet és a leggyakrabban használt eszközöket (fűzőtű, csalifúró, olló, fogó stb.) mind-mind ebbe a táskába szoktam rendezni, ezáltal mindig a kezem ügyében vannak. Sőt ez idáig csak a táska felét használtuk ki, mert ebbe még a kedvenc csalijaimat is bele tudom tenni, amik szintén helytakarékosan, rendezetten vannak a mellettem. Ez a táska bizony soha nem marad otthon. :-)

A Carp Academy Szerelékes táska praktikus megoldást kínál a horogelőkék és a kisebb-nagyobb kiegészítők precíz tárolásához
Kedvenc csalijaink is szép rendezetten elférnek benne
Kis helyet foglal, kemény külső fedeleinek köszönhetően pedig garantáltan nem sérül, nem nyomódik meg benne semmi

Gémes Tibor
„Szia, Tamás! Azt szeretném megkérdezni, hogy neked a kisebb vagy a nagyobb méretű BlendeX Pop Up csalik váltak be jobban? Érdekelne az is, hogy miként szoktad elérni, hogy pont jól emelkedjenek el a fenéktől, esetleg lesúlyozod az előkét?”
Putz Tamás:
Kedves Tibor!
Én inkább a nagyobb méretű Big Carps változatot részesítem előnyben, mert jobban kedvelem a nagyobb csalikat. Ezekből bármikor könnyedén készíthető kisebb méret is, ha körömmel lefaragunk belőlük annyit, ami épp a használt horog és csalitüske ideális balanszírozásához kell, így a felhajtóerő fokozatos csökkentésével úgy is beállíthatjuk a tökéletes lebegtetést, hogy nem kell hozzá újabb horogelőkét kötni. (Faragás közben folyamatosan célszerű ellenőrizni, hogy elértük-e már a kívánt méretet/felhajtóerőt.) Ennek van két további előnye is, egyrészt hogy sokszor ezek a szabálytalan formájú szemek fogósabbak is, mint az eredeti, szabályos csalik, és nem elhanyagolható az sem, hogy ha a faragott csali felületére cseppentünk néhányat a BlendeX Pop Uphoz járó fiolából, az aroma jobban megmarad ezen a felületen.

A BlendeX Pop Up csalik felhajtóereje egy egyszerű trükkel csökkenthető, ehhez csupán körömmel le kell faragni egy kicsit a felületéből, hogy megfelelő legyen a mérete és optimálisan balanszírozott pozíciót vegyen fel a horoggal
A szabálytalan formájú szemek sokszor fogósabbak, mint az eredeti, szabályos csalik, ráadásul az aroma is jobban megmarad ezen a felületen

Tóth Gergő
„Kedves Tamás! Horgászfotel választás előtt állok és lenne néhány fontos szempontom, de nem tudom, hogy ezek alapján melyik típus lenne számomra a legmegfelelőbb… A legfontosabb, hogy ne legyen túl alacsony, mert 190 cm magas vagyok és az is jó lenne, ha lehetne hozzá csatlakoztatni kis tálcát vagy feeder kart stb. Tudnál ajánlani ilyen fotelt valami nem csillagászati árkategóriában?”
Putz Tamás:
Kedves Gergő!
Egyetlen fotel jut eszembe, ami ezeknek tökéletesen megfelel, és nyugodt szívvel tudom ajánlani (legfőképpen azért, mert én is ezt használom), ez pedig nem más, mint a Carp Academy Feeder Fotel! A hasonló tulajdonságokkal rendelkező modellek általában ennek duplájába is kerülhetnek, így az árszabása már önmagában is figyelemre méltó, de érdemes megnézni, mi egyebet tud még! Elsősorban az a különlegessége, hogy az ülőfelület egy vázszerkezetre lett ráhelyezve, ami különösen nagy stabilitást ad neki. Az első lábak magassága – az egyedi csavaros megoldásnak köszönhetőn – pont úgy állítható, mint a versenyládáknál. Ez a fotel akár egy erős lejtésű rézsűn is stabilan felállítható. A 44-58 cm között állítható első lábak, valamint a 30-45 cm között állítható, kihajtható hátsó lábak billenő talppal vannak ellátva, amelyek még jobban „kapaszkodnak” a talajhoz. A komfortérzetet fokozza a párnázott ülőfelület, az állítható háttámla, valamint az, hogy a feederes horgászatra alkalmas kiegészítők (nyéltartó, csalizó tálca, bottartó kar, ernyőtartó adapter stb.) mind-mind a fotel lábán, illetve a mögötte található rúdon rögzíthetők. A hengeres lábak és a rúd 25 mm átmérőjűek, ezért szinte minden kiegészítővel kompatibilisek. Az ülőfelület mérete 53 x 52 cm, a háttámla mérete 53 x 70 cm.

A Carp Academy Feeder fotel egy stabil, komfortos, praktikus ülőalkalmatosság, amihez számos kiegészítő elem rögzíthető
Ezzel a fotellel minden kézközelben lehet, éppen úgy, ahogy nekünk kényelmes!

Fotók: Haldorádó archívum

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.