A szakértő válaszol! – 109. rész

A szakértő válaszol! – 109. rész

A horgászat az örök tanulásról és tapasztalásról szól. Akármennyit is horgászom, mindig akadnak új kihívások vagy olyan szituációk, amelyek megoldásra várnak. Ha mindig ugyanarra a vízterületre jár az ember, akkor egy idő után ellaposodik a dolog, így keresem az új helyeket vagy új módszereket, amelyek gondolkodásra késztetnek. A kérdések, amelyeket ide gyűjtöttem, olyanok, amelyekre a választ az utazásaim során maguk a halak és a helyzet adta.

Pintér József
„Kedves, Gábor!
Szeretek feederbottal horgászni, de a method technikával nem tudom hatékonyan szelektálni a nagy pontyokat. Te hogy oldod meg azt, ha kifejezetten kapitális halakat szeretnél fogni?”

Döme Gábor:
Kedves József!
Minden ősszel szentelek időt a bojlis horgászatnak azért, hogy ebbe a „világba” is legyen belelátásom, és új dolgokat tapasztalhassak, no meg persze azért is, hogy nagy pontyokat fogjak. A method technikával csak korlátozott módon lehet a halakat méret szerint szelektálni, de a bojlis módszerrel viszonylag könnyen megoldható ez, hiszen elegendő a csali méretére gondolni. Az őszi nagyhalazások hangulatát is nagyon szeretem, hisz ilyenkor minden lelassul, a jó halakra várni kell akár több napot is.
Az ilyen pecákon komoly szerep jut a pontyos újdonságoknak is, amelyek a következő évben, vagyis 2023-ban debütálnak majd. Szóval a kérésedre a válasz az, hogy, ha célzottan nagytestű halat szeretnék fogni, akkor bizony műfajt váltok!

Az ősz a nagy pontyok időszaka, úgyhogy ilyenkor én is előveszem a bojlis felszerelésem
Ekkora halakat könnyebb bojlival elejteni, mint feeder módszerrel
A következő évi nagyhalas újdonságok is szerephez jutnak ilyenkor
Ekkora csalikkal már lehet szelektálni

Fóti Károly
„Szia, Gábor!
Sokszor fordult már elő velem, hogy a kisebb method csalikra csak a keszegek vetették rá magukat, és csak ritkán vette azt fel nagytestű hal. Ez főleg olyan vizeken fordul elő, amelyeknek gazdag a fehérhal állománya, mint a Duna-öblökben vagy -holtágakban. Szerinted lehet szelektálni az ilyen esetekben?”

Döme Gábor:
Szia, Károly!
A method módszer kifejezetten a pontyok által sűrűn lakott mesterséges tavak horgászatára kifejlesztett rendszer. Nyilván lehet vele máshol is fogni, de ahogy te is írtad, nehéz vele válogatni! Azt fogod, ami arra jár és odaszív a kosárnak. Gyakorta még a nagyobb csalikat is felszedik a keszegfélék, ha sok van belőlük. Ekkor már csak az a méret jöhet szóba, amit a fehérhalak már nem tudnak begyömöszölni a szájukba. Ezzel a technikával lehet az átlagméretet növelni, de ehhez speciális kosár is kell. Olyan, amelybe belefér a gigantikus csali.

Gyakorta a nagyobb csalikat is felszedik a keszegek, igaz, ezek már jókora példányok
Ha úgy hozza a szükség, method kosárban is lehet nagyobb csalikombinációt felkínálni
A nagytestű halak könnyedén felszippantják a nagy csalikat
Van rá mód, hogy kiválogassuk a pontyokat methodozás közben is
Ezekre a csalogatóanyagokra minden méretű hal elcsábul

Balogh Péter
„Kedves, Gábor!
Elsősorban method horgászattal töltöm a szabadidőm, ám sokszor akad a horgomra methodozás során ragadozó hal. Ennek mi lehet az oka? Elképzelhető, hogy sokszor azért nem fogok pontyot a tuti helyemen, mert ott van valami ragadozó?”

Döme Gábor:
Több oka lehet annak, hogy „beáll” a rablóhal az etetésre. Az egyik, hogy az ott táplálkozó apróhalakra vadászik, a másik, hogy azt a táplálékot fogyasztja, amit mi juttatunk be. A csuka és a süllő általában a mozgó dolgoknak vág oda, ezért a megmozduló vagy épp beérkező kosárra is rámozdulhatnak, esetleg a már horgon lévő apróhalra csapnak oda. A harcsa viszont általában azt eszi, amit bedobunk. Ez főleg azokon a tavakon mutatkozik meg, amelyeken a harcsák már hozzászoktak az olyan fehérjedús eledelekhez, mint a bojli vagy a pellet. Ilyenkor a hari simán odaszív akár a method kosárnak is, hisz abban is általában halas finomságokat juttatunk be. Az már nehezebb kérdés, hogy miként lehet tőlük megszabadulni, hogy ismét a fehérhalak és a pontyok uralják az etetést. Sajnos erre egy megoldás van, ki kell fogni őket!

Ahol sok harcsa van, ott akár methoddal is meg tudjuk fogni őket
Gondolhatjátok, hogy nem a horgon lévő csali kellett volna neki, hanem az egész kosár!
Egy jó pontyos botnak meg sem kottyannak az átlag méretű nagybajúszúak

Rostás Sándor
Szia, Gábor!
Nagyon szeretnék eljutni az Ezüst-tóra, de eddig csak azt láttam mindenhol, hogy a legtöbben feederbottal, esetleg rakós bottal űzik ott a halakat. Lakják akkora pontyok a tavat, hogy érdemes legyen rajta bojlizni?

Döme Gábor:
Szia, Sándor!
Tény, hogy a legtöbb vendégünk finomszerelékkel jön hozzánk horgászni. Ennek oka, hogy a környéken népszerű versenytó a miénk, és ezért gyakorolni is sokan járnak hozzánk. A halállomány azonban nem egyenlő azzal, amit versenyeken megfognak! A nagyobb halaink ugyanis már óvatosabbak, vagy csak egész egyszerűen nem férnek hozzá a csalihoz, de az is lehet, hogy a tülekedést nem kedvelik. Ki tudja? Az viszont biztos, hogy számos olyan példány él a vízben, amelyek miatt igenis érdemes bojlizni. Jómagam is szoktam nagy pontyokra horgászni az Ezüst-tavon, mert komoly fejtörést okoz kikerülni a sok kisebb egyedet. Ez egy olyan feladat, amit meg kell oldani! DE, ha ez meg van, akkor igazán szép halakat lehet szákba terelni!

A vendégházak ilyenkor is várják a látogatókat
Nagy halaknak nagy csali dukál!
Kedvelt nagyhalas végszerelékem
Fogós csalikombinációim
Elképesztő halak lakják a tavat, melyek nem minden nap akadnak horogra
Nos, szerinted érdemes nálunk bojlizni? :-)

Aranyosi Zsolt
„Kedves, Gábor!
Sok videódat láttam már, és mindig feltűnt, hogy milyen profi ruházatokban vagy a vízparton. Mindig a megfelelő viseletben látni téged, így biztos voltam benne, hogy tudsz nekem segíteni olyan téli sapkát választani, amely kényelmes és melegen tart. Az sem baj, ha jól is néz ki!”

Döme Gábor:
Kedves, Zsolt!
Mindig odafigyelek arra, hogy ne csak esztétikusan, de hasznosan is legyek öltözve. Amikor melegen kell öltözni, akkor olyan ruha legyen rajtam, amely véd a hidegtől, amikor pedig a napsugarak ellen kell „rejtőzni”, akkor arra is a legmegfelelőbb viselet legyen rajtam. A téli sapka is pont olyan, amire nem figyelnek a pecások eléggé, pedig kellene. Egy utcai viselet is jó horgászatra, vagy mégsem? Hisz mennyit vagyunk utcán egy nap? 1-1,5 órát, maximum. És mennyit horgászunk egy huzamban? 5-6 órát. Nos, ez jelentős különbség. Az általam kedvelt ruhaneműket egyébként mindig próbálom a Haldorádó szortimentbe is beépíteni, így folyamatosan bővül a saját, kifejezetten horgászatra készült ruházatok sora. Vadi új téli sapkáinkat is megtalálod kínálatunkban! Eredményes téli horgászatokat kívánok Neked!

Nemcsak meleg, de nagyon esztétikus is az új kötött téli sapkánk
Carp Team és Feeder Team változatokban érhető el a kínálatban

[s]Írta: Döme Gábor
Fotók: Haldorádó Archívum

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.