A szakértő válaszol! – 115. rész

A szakértő válaszol! – 115. rész

Végre megérkezett az igazi tavaszi időjárás egy kellemes felmelegedéssel, amelynek köszönhetően horgászvizeink hőmérséklete is látványosan emelkedni kezdett, így nem lehet kérdés, ha van egy kis szabadidő, irány a vízpart! Nézzünk is ehhez néhány aktuális kérdést!

Szabó Sándor
„Kedves Tamás!
Szeretném kipróbálni az új Magnum csalikat, amelyek nagyon szimpatikusak nekem, te hogyan kínálnád fel ezeket?”

Haskó Tamás:
Kedves Sándor!
Nagyon kedvelem a Korda Loop horogelőkéjét, amely egy tökéletes gyári kombi link. Az előke nagy része a szuper merev Boom zsinórból készül, amely lecsökkenti dobás közben a gubancolódás valószínűségét, viszont a horogkötés és a felette álló néhány centiméter nagyon lágy anyagból áll, amely szabadabb csalimozgást biztosít. Javaslom, próbáld ki, biztosan nem fogsz csalódni benne.

A Magnum csali egy oldódó bevonattal ellátott, de főzött maggal rendelkező nagyponty-csemege, amely négy különböző változatban érhető el
A Korda Loop egy tökéletes kombi rig süllyedő vagy balanszírozott horogcsalikhoz

 

Kelemen István
„Tisztelt Haskó Tamás!
Láttam a Haldorádó YouTube csatornán a Sumbar-tavon készített filmeteket, nagyon tetszett és szeretnék idén én is eljutni erre a tóra, szerinted melyik időszak lenne a legjobb?”

Haskó Tamás:
Tisztelt István!
Igen, ez a tó egy igazi gyöngyszem Horvátország szívében. A tó gyönyörű környezetben helyezkedik el Karlovac (Károlyváros) közelében. Mivel ez is egy régi bánya maradványa, én a nyári hónapokat kerülném, és ha választhatnék, a tavaszi időszakot választanám, április vagy május tökéletes lehet. A halőrházban található egy medertérkép, ha megvan a kiválasztott hely, érdemes kielemezni, mert egész pontos képet nyújt a meder változatosságáról, ami ezen a tavon nagyban befolyásolja az eredményességet.

Sumbar-tavon jól kialakított, legtöbb helyen árnyékos horgászhelyek vannak, amelyek megkönnyítik a táborozást a vízparton
A tavon több sziget is váltja egymást, amelyek környéke szintén remek haltartó pálya
Soha sehol nem fogtam annyi bőrpontyot, mint itt, ők is hozzátartoznak a hely különlegességéhez

Tóth Gábor
„Kedves Tamás!
Nagyon tetszenek a lebegő csalik, de szerintem nem megfelelően használom őket, azt vettem észre, hogy nagyon sok halat veszítek fárasztás közben. Hogyan tudnám ezeket eredményesebben alkalmazni?”

Haskó Tamás:
Kedves Gábor!
Én nagyon kedvelem a pop-up típusú csalikat, ezeket legtöbbször egy Ronnie-rigen kínálom fel, szerintem ez az egyik leghatékonyabb megoldás. Nagyon-nagyon ritkán veszítek róla halat, a legtöbbször egy alsó-középső akadás érhető el vele, ami nagyon biztosan tart. Fontos, hogy az ellensúlyt mindig ellenőrizzük itt is, hiszen a lebegtetés nem a teljes előkehosszban, csupán a horog rögzítésére alkalmazott nagy szemű forgóig terjed.

A javasolt Ronnie-rig elkészítéséhez szükséges kellékek
Az ellensúlyt érdemes minden csalizásnál ellenőrizni, mert ha a teljes előke elemelkedik az aljzattól az már zavaró hatású lehet a pontyoknak
Ez a tökéletes pozíció a vízben egy lebegő csali számára, így lesz igazi „pontymágnes”

Széplaki Sándor
„Kedves Tamás!
Láttam, hogy horgásztatok már Pölöskén, tavasszal megyek én is, melyik bojlit ajánlanád egy áprilisi horgásztúrához?”

Haskó Tamás:
Kedves Gábor!
Igen volt egy szuper pölöskei kalandunk, amelyet nagyon élveztem, tetszik a tó különleges jellege, az egymást váltó számtalan akadó és mederegyenetlenség, amelyek rendkívül jó haltartó helyek. A túra folyamán mindannyian más típusú bojlikkal próbálkoztunk, de a leghatékonyabbnak én a hallisztmentes Kókusz & Tigrismogyorót találtam. Szerintem ez a bojli most is kiválóan működne. Én az egy szem 24 mm-es bojlit használtam csalizni, picit távolabb engedve a horogtól, ezzel egész jól ki tudtam szűrni a kisebb egyedeket.

A Kókusz & Tigrismogyoró termékcsalád egyáltalán nem tartalmaz hallisztet
A felkínálásnál érdemes az egy szem 24 mm-es bojlit választani, én e mellé csupán 10-15 szem bojlit szoktam etetni kicsit nagyobb területen „pötyögtetve”
A megfelelő csalival és kellő türelemmel nem marad el a horgász jutalma

Huszti Károly
„Kedves Tamás!
Behúzós horgászataim alatt eddig ólmot használtam, de gondolkodtam rajta, hogy kipróbálom a köves szereléket, érdemes váltani erre, mi a tapasztalatod ezzel kapcsolatban?”

Haskó Tamás:
Kedves Károly!
Röviden: mindenképpen! A behúzós pecák alkalmával szeretem, ha a szerelékem el tudja hagyni a súlyt kapás esetén, ami ólommal elég költséges, illetve kár a vizeket ilyennel terhelni, ha másképpen is el lehet érni ugyanezt a hatást. Én a TiszaStones természetbarát kősúlyt alkalmazom erre a célra, amelyen található forgókapocs, így könnyedén felhelyezhető az ólom helyére a végszereléken. Ami fontos, hogy a kő kisebb sűrűsége miatti nagyobb térfogata okán érdemes kicsit nagyobb tömegűt választani belőle, mint az ólom esetében, én legtöbbször a háromszáz gramm körüli típusokat választom.

A köves szerelék a balatoni horgászatok alkalmával is remek alternatíva a nagy távolságban történő horgászatok alkalmával
Akadós terepeken is szívesen alkalmazom, ahol fontos, hogy minél hamarabb elhagyja a megakasztott hal az aljzatot
Előszeretettel választom a nagyobb méreteket…
… a pontyoknak ez sem okoz gondot

Írta: Haskó Tamás

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.