A szakértő válaszol! – 157. rész

A szakértő válaszol! – 157. rész

Eltelt egy újabb hónap, megérkezett végre az igazi nyár, és a kérdések alapján úgy látom, a horgászat iránti kedv igencsak megnövekedett, a nyári szünet közeledtével ismét benépesednek vizeink partjai. Hoztam is egy újabb, frissen érkezett kérdéssort és a hozzá gondolt válaszokat, érdemes lesz átböngészni ezeket, úgy gondolom, sok horgász számára lehet benne hasznos információ.

Molnár Kálmán
„Kedves Tamás! Ha a Balatonra gondolok, akkor elsőként a nagytávolságú, behúzós horgászat jut az eszembe. De lehetőségem nyílt egy pár napos dobós horgászatra, azonban tanácstalan vagyok. Mivel tudom, hogy szoktál járni a Balatonra horgászni, hozzád fordulnék tanácsért. Hol érdemes próbálkoznom? Mi az a távolság, ahol még kellő esélyem van megfogni a nagyobb egyedeket? Érdemes-e egyáltalán 2-3 napra leülnöm egy parti pecára egy ekkora vízterületre?”
Haskó Tamás:
Kedves Kálmán!
Természetesen igen, sőt kimondottan élvezetes lehet egy balatoni dobós horgásztúra, ha megfelelően felkészülsz rá. A horgászhely kiválasztása nagyon fontos, én erre a célra a nyugati medencét javasolnám elsőként, ezzel már akadnak bőven pozitív tapasztalatok. Távolság szempontjából legtöbb helyen a 100-110 méter már jó lehet, de mindenképpen figyelj arra, hogy ha jön egy viharos szél, akkor is elérd az etetésed. Nekem bevált, hogy a bója felém eső oldalától pár méterrel készítek egy nagyobb magvas etetést, majd e mögött kizárólag nagyobb, minimum 24 mm-es bojlival etetek és ezt az etetést horgászom körbe a két szerelékemmel, kezdve a belső oldalakkal. A kapások nagy része jellemzően az éjszakai órákra fog koncentrálódni, ezért este mindig kicsit bátrabban etetek én is. A Balatonon nagy klasszikus a fűszeres bojli, ezzel nem igazán tévesztesz, de érdemes próbálkozni hóember kombinációban is egy sárga pop-up csalival kiegészítve. Sok sikert kívánok a horgásztúrához!

Ezt a látványt nem lehet megunni
Cél a bója melletti etetés

 

Dienes Károly
„Szia, Tomi! Régebben nem vettem tudomást az időjárásról, így a nap káros sugarairól sem. Ahogy öregszem, úgy változom én is, illetve fokozottan elkezdtem az egészségemre is odafigyelni. Szerinted létezik olyan ruházat, amelyet nyugodt szívvel tudnék viselni a legmelegebb órákban is?”
Haskó Tamás:
Szia, Karcsi!
Nagyon meg tudja keseríteni a horgászatot, mikor úgy érzed, hogy közben perzselődik a bőröd, ráadásul nagyon veszélyes is, amiből további komoly egészségügyi problémák születhetnek, ezért érdemes fokozott figyelmet fordítani arra, hogy miben is megyünk ki horgászni a tűző napra. 
Az első és legfontosabb a hosszú ujjú, UV-álló ruházat, ma már ezek nem elérhetetlen termékek, ez már testünk nagy részét lefedi. Ha ezt kiegészíted egy kalappal, amely megvéd a napszúrástól, a komfortérzeted lényegesen jobb lesz. Azoknak a horgászoknak, akik teljes védelemre törekednek, rendelkezésre áll még nyaksál, illetve kesztyű is, fehér bőrű embereknek kimondottan ajánlott, akiknek nem barnul a bőrük, hanem egyből ég.

Az UV-sugárzás elleni védelem fontossága sajnos megkérdőjelezhetetlen
A kesztyűvel a kézfejünket is könnyedén meg tudjuk védeni

Osváth Krisztián
„Szia, Tamás! Egyre fokozódik a „szúnyoghelyzet" a különböző természetes vízterületeken, ide sorolnám a kedvenc folyómat, a Dunát is. Hallottam már a Thermacell készülékekről, de gyakorlati tapasztalatom még nincs velük. Egy pár gondolat erejéig tudnál nekem ajánlani egy bevált terméket, illetve mondani róla néhány szót? Igaz, hogy eredetileg az amerikai hadseregnek fejlesztették ki?”
Haskó Tamás:
Szia, Krisztián!
Valóban egy kitűnő termékről van szó, amely nagyon megkönnyíti a „szúnyoginvázió” alatti horgászatot. Legyen szó parti vagy csónakos horgászatról, a Thermacell valódi segítséget tud nyújtani mindkét esetben. Nagyon egyszerű működtetni, még elemre sincs szükség hozzá. A csomagban található gázpalack biztosítja a szükséges hőt, ennek segítségével egy lapkát párologtat az eszköz. A kisebbik modell akár nadrágszíjra is csatolható, így biztosítva mindig a megfelelő védelmet, míg a nagyobb változat egy külső gázpalackra rögzíthető, így ennek segítségével akár a sátor környékét folyamatosan védelem alá tudjuk vonni.

A Thermacell készülék kicsi, kompakt készülék, könnyedén övre szerelhető
A tábori változat, mely palackra illeszthető, akár egy kerthelyiségben is segítség lehet a vérszívók ellen

Nagy Tibor
„Kedves Tamás! Partról horgászom és onnan is oldom meg az etetést. Eddig csak egy sima, „mezei” bottal dobáltam hagyományos rakétát, de a közelmúltban volt szerencsém élesben kipróbálni egy spombos botot. Kérdésem az lenne, hogy megérné befektetni egy spombos szettre, vagy elég lehet egy nagyobb dobósúlyú bojlis bot is? Miben különbözik a két bot? Van különbség az erre speciálisan kifejlesztett kiegészítők és a hagyományos felszerelések között?”
Kedves Tibor!
Ég és föld a különbség, ha egy e célra készített eszközt használsz, vagy ha egy halfárasztásra tervezett pontyos botot! Javaslom a megfelelő bot és orsó beszerzését, ezzel tudod majd igazán kamatoztatni ezen etetési technika előnyeit. Fontos, hogy mindenképpen vedd kézbe a botot, amelyet használni szeretnél, hogy annak nyélhosszúsága, erőssége ideális legyen, kényelmesen tudj dobni vele. Az orsónál alapfeltétel a megfelelő dobméret, amelyről könnyedén szalad le a zsinór, valamint a nagy áttétel, ami az üres rakéta visszatekerésénél nagyon hálás. Én kedvelem, ha az etetésre használt orsóm dobján legalább kettő klipsz található, így nem kell több eszközt használnom a különböző távolságok megetetéséhez.

A Big Bomber egy ideális rakétás orsó, amely kimondottan ehhez a technikához lett készült
Kedvenc etető botom a Bomber, mely kellően rugalmas a nagy dobásokhoz, emellett számára ideális dobótömeg a közepes méretű Spomb

Török István
„Szia, Tomi! Gratulálok az ohati filmetekhez, nagyon élveztem minden percét! Én is szeretek harcsára horgászni, de az utóbbi időben igen nehéz helyzetbe kerültem. Ahol horgászom, ott nagyon elszaporodott a törpeharcsa. Elvétve fogok 1-2 halat nadállyal, de ezek a járulékos halak rettentőmód megnehezítik a horgászatot. Esetleg tudnál ajánlani olyan módszert, trükköt vagy praktikát, amellyel ki tudnám kerülni a törpeharcsákat és akár még foghatok harcsát is? Előre is köszönöm!”
Haskó Tamás:
Kedves István!
Az én szerény tapasztalatom alapján azt mondanám, hogy felejtsd el a nadályos harcsázást az ilyen vizeken, mert nem igazán lesz átütő eredménye. Sokkal hatásosabb lehet nagyobb méretű élőhalat a felszín közelében felkínálni feszítős vagy stupekos módszerrel. Én szívesen használok erre nagyobb testű keszegeket, nem kell megijedni a 0,5 kg feletti csalihalaktól sem, ezek jellemzően már nem érdekesek a törpeharcsák számára, viszont egy kicsit is szebb harcsának tökéletes falatok. Kérlek, oszd meg majd velem az eredményt!

A törpeharcsás vizeken sajnos nem könnyű a harcsahorgászat…
… de kellő kitartással el lehet jutni a célig! :)

 

Írta: Haskó Tamás

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.