A szakértő válaszol! – 80. rész

A szakértő válaszol! – 80. rész

Szerencsére nagyon sok kérdés érkezik hozzánk folyamatosan, vannak, akik egy-egy horgászhelyszínnel, míg mások bizonyos termékekkel kapcsolatban keresnek meg minket, és mi minden ilyen kérdésre igyekszünk kielégítő választ nyújtani. Ezekből szemezgettem egy újabb csokorral, hátha mások számára is vannak benne hasznos információk.

Tóth Ádám
„Kedves Tamás!
A tavon, ahol horgászom nemcsak a pontybölcső kötelező, de a mérlegelő szák is előírás a halak védelme érdekében. Elég sokfélét megnéztem, de nem tudok dönteni, te melyiket javasolnád?”

Haskó Tamás:
Kedves Ádám!
Sok jó mérlegelő kapható a piacon pillanatnyilag is, de amiben nagy lehet a különbség, az az ár/érték arány, és ez egyáltalán nem elhanyagolható szempont. Én magam is a By Döme úszó mérlegelőt használom, szerintem tökéletesen megfelel, könnyű vele kíméletesen bánni a hallal, és az ára is elfogadható. Az alábbi linken további hasznos információk találhatóak a termékről:

https://www.haldorado.hu/termekek/haltarto-merito-pontymatrac-c10/halmero-c97/by-dome-team-feeder-uszo-merlegelo-halo-i33601

A megfelelő mérlegelővel nemcsak saját dolgunkat könnyítjük meg, de segítségével sokkal könnyebb a hallal is óvatosan bánni
A nagyméretű, erős füleknek köszönhetően a legnagyobb pontyok biztonságos megemelése sem okozhat problémát

 

Varga Csaba
„Szia!
A nyáron készülünk horgászni Dunavarsányba, a Petőfi-tóra, láttam, hogy ti Lalival a TripleX bojlit használtátok, ajánlod ezt a csalit erre az időszakra is?”

Haskó Tamás:
Kedves Csaba!
Tapasztalataink alapján ennek a bojlinak az alapmixe ezzel a kevert aromával a legtöbb nagy nyomás alatt álló tavon stabilan működik, én bátran javaslom az említett horgásztúrára is, amely folyamán javaslom a 24 mm-es Big Wafters csali használatát, szerintem nagy segítség a szelektív nagyponty-horgászatban.

A TripleX bojlik remekül működnek Dunavarsányban, a kevert aromakombináció miatt bátran ajánlom a nagy terhelés alatt álló vizekre
A Syrup segítségével tovább fokozhatjuk a csali hatását
Egyik kedvenc kombinációm

Kocsis Tamás
„Helló!
Nyáron célirányosan szeretnék amurra horgászni, az erjesztett magokon kívül szerinted mivel lehetne még jobbá tenni az etetőanyagomat?”

Haskó Tamás:
Kedves Tamás!
Én magam is szívesen horgászom tudatosan amurra a nyári, felmelegedett vizekben, amire legtöbbször valami édes keveréket készítettem, de aztán volt egy érdekes túrám, ahol egy fűszeres keveréket állítottam össze eredendően a pontyoknak, de nagy meglepetésemre egymást követték a bölcsőben az amurok, és nem is az aprajából. Azóta több különböző vízen is kipróbáltam ezt a keveréket és a visszaigazolás sem maradt el a „torpedók” részéről. Én bátran javaslom, hogy próbáld ki ezt a keveréket, a fotón minden fontos összetevő megtalálható, de ha szeretnéd kicsit turbózni, tegyél hozzá egy negyed flakon SpéciAdditive Csípős Paprika kivonatot, ami teljessé teszi az „amurmágnest”.

Nyári keverékem, amelyet a pontyoknak szántam, de az amurok egyszerűen nem hagyták érvényesülni őket, annyira ízlett nekik
Amikor ilyen torpedók érkeznek egymás után, nem tudok haragudni rájuk

Kiss Gábor
„Szia!
Készülök egy bányatavi horgászatra életemben először, korábban csak átlagos mélységű tavakon horgásztam, ahol dőlőbójákat szoktam használni. Azt néztem, hogy ezek ide nagyon kevesek, de az egyszerű H bóják nekem annyira nem szimpatikusak, tudnál valami jobb megoldást javasolni?”

Haskó Tamás:
Én bányatavakon az IHP Carp Company mélyvízi bójáját használom, ezt bármilyen mélységben elhelyezheted, és kellő talpsúlyának köszönhetően garantáltan helyben is fog maradni, de a legfontosabb előnye a jó láthatósága éjjel és nappal egyaránt. A végében található egy alkonykapcsolós fej, ezt több száz méterről is tökéletes támpontot nyújt az éjszakai órákban is.

A IHP mélyvízi bója nagy segítség a bányatavi horgászatok alkalmával
Masszív talpsúly biztosítja a helyben tartást, a világítófej révén pedig éjjel is több száz méterről is láthatjuk az etetés helyét

Tárnok Vivien
„Kedves Tamás!
A nyári szünetben tervezek egy horgásztúrát egy olyan vízre, amelyben sok szép ponty él, de nagyon megnehezíti a horgászatot a tóban található temérdek törpeharcsa, ezért a bojli szerintem felejtős. Te mivel próbálkoznál?”

Haskó Tamás:
Kedves Vivien!
Évek óta megvan a kiforrt módszerem az ilyen helyzetekre, etetésre kizárólag tigrismogyorót használok, abból is csupán a szerelék köré néhány marékkal, de ami ennél is fontosabb, az a megfelelő csali kiválasztása és felkínálása. Én ilyen helyzetben kizárólag nagyméretű gumikukoricát használok, de nem keresztben, hanem kizárólag hosszában fűzve és kicsit távolabbra elengedve a horogtól, így a kisebb halak kevésbé zavarják a horgászatomat. Sok sikert kívánok!

Törpeharcsás vizeken nagyon kedvelem a SpéciCorn Mega csalikat
Hosszában fűzve egész jól elkerülhetők a kisebb pontyok
Minden tégelyben két szín található, ami további lehetőségeket rejt magában

Szerző: Haskó Tamás

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.