Nevis Ryder Spin - a dobás és fárasztás bajnoka

Nevis Ryder Spin - a dobás és fárasztás bajnoka

A Nevis Ryder Spin 270 bottal átélt közös történet indulhat akár onnan is, ahol egy másik sztori befejeződik. Arra a hétvégére folyóvízi horgászatot terveztem. A bottal érkező posta épp az előkészületek utolsó pillanatában érkezett. A gyors kicsomagolást követően egy rövidke szemrevételezés után jöhetett az indulás, hiszen a felszerelés többi eleme már adott volt. Úgy éreztem, az előttem álló horgászatban nem kell csalódnom, a többi pedig továbbra is - mint mindig - főként rajtam múlik.

A meghorgászni tervezett folyók környékén lakó barátom javaslatára a Hármas-Körös békésszentandrási szakaszát céloztuk meg. Első nap minden tökéletesre sikerült, kivéve azt a picinyke zavaró tényezőt, hogy az eső szinte megállás nélkül esett. Halak éppen jövögettek, főként csuka, süllő, kősüllő (utóbbi itt teljes védelem alatt áll), de mind aprócska volt. A méretek miatt az esőben a fotózást nem erőltettem. Másnap a hajnali derengés újra a folyóparton talált. Később a nap elzavarta a kialakult sűrű párát és vígan szórta rám a sugarait. Fogytán lévő kevés horgászidőm vége felé egy szűk kétkilós csukesszel zárhattam le az első közös tapasztalatokat.

Aztán a megcsillanó napsütésben elégedetten nézegettem a bot rubinvörös blankját. „Nem is olyan rossz bot ez!”, gondoltam.

A bot adatai:

Hossz (cm) : 270
Dobósúly (g): 30-60
Anyag: IM8 karbon
Akció: B
Gyűrűk száma (db): 6 (kéttalpú)
Nyélborítás: parafa (teljes egészben)
Tagok száma: 2
Orsótartó típusa: csavaros
Szállítási hossz (cm):140
Tömeg (g): 284
Nyélhossz (cm): 56,5
Orsótartóig (cm): 40
Keverőgyűrűig (cm):60,5
Gyűrűk belső átmérője (mm): 24; 14,3; 11; 7,5; 6,6; 6,5
Spicc átmérő (mm):2,5
Egyéb: horogbeakasztó fül
Ár (Ft):8 990

Orsónak nem is tehettem mást rá, mint a tesztelés során már megismert Nevis Snipe 4000 modellt. Zsinórnak 15-ös fonottat használtam, műcsalinak pedig főképp balinólmokat, kanalakat, tvisztereket és gumihalakat próbáltam.

Első benyomásként a bot tetszetős külalakjából mindjárt érződik, hogy nem egy szokványos darab. Sugárzik belőle valami erő. Kézbe véve e sejtett, szunnyadó erőről meg is győződhetünk, mert valóban rendelkezik vele!

Maga a bottest a dobósúlyhoz és a B akcióhoz mérten rugalmasnak mondható, a spiccrész viszonylag hamar merevvé válik.

Az orsótartó formatervezett, egyedi kialakítású, ami tökéletesen illeszkedik a kézbe

A parafa nyél hossza számomra és a bothoz képest is megfelelő hosszúságú. Átmérője nem egyenletes, az egyharmad résznél kissé leszűkül, előtérbe helyezve a kétkezes dobások komfortját. A záródugó végtelenül egyszerű, tartós kialakítást kapott.

A gyűrűk elosztása a két bottesten megszokott elrendezésű. Az alsó tagon 1, a keverőgyűrű, míg a felső tagon a többi 5 helyezkedik el. A nagy átmérőjű keverőgyűrű megfelelő távolságra helyezkedik el az orsótartótól, és ha a hat darab gyűrű arányát is figyelembe veszem, akkor azok is jó elosztást kaptak. A kéttalpú gyűrűk hibátlanul rögzülnek a bothoz.

A bottest egész jól kiegyensúlyozott, a súlypontja 14 cm-re helyezkedik el a nyéltől. A blank tradicionális kialakítású, de szinte élénk bordó színű, rajta a spirálban futó szál jól kivehető. A fényben megcsillanó feliratok tovább növelik a bot esztétikáját. A megbújó apróbb részletek is igényes kidolgozásúak. A toldás egyszerű, megerősített, összedugós kialakítású.

A második gyakorlati próba a környékemen lévő csatornákhoz vezetett. Ott főként tvisztereket dobáltam 5-6-7 grammos fejjel, a plasztikok méreteinek függvényében. A sokadik dobást követően valami épphogy belepiszkált az egyik farkát csóváló élénk színű tviszterembe. Az újradobás előtti szemrevételezésnél a műcsalin meg is találtam a tettes okozta apró fognyomokat. A tett vélhető helyszínénél távolabbra dobtam a plasztikot és az előző sebességnél lassabban kezdtem meg a bevontatást. Már majdnem a part előtt járt a műcsalim, mikor egyértelmű kapás érkezett. A kapás erejétől zsinórom egy pillanatra oldalra kitört. Bevágásom nem késlekedett, éreztem, hogy a horgom ül. A hal egy picikét felém lendült, majd kitört oldalra és megkezdődött a tánc. A csatorna vize aránylag sekélynek mondható, így a rövid küzdelem szinte végig a felszínen játszódik. A megindulás pillanatában tudtam, hogy nem egy hatalmas a hal, de a csatorna jellegéhez képest ugyancsak jónak mondható. A bot gyönyörűen utánanyúlt a védekező prédám minden fejrázó manőverének és hamar felőrölte az erejét. Orsóm fékje eközben végig néma marad. A süllő utolsó mozdulatával oldalra feküdt, majd végül a kezembe siklott.

A fotózás után új helyre léptem. A beálló egész hosszan ki volt taposva, így a csalit messzebbre is el tudtam dobni. Szemben egy kisebb gyékénycsoport szűkítette le a csatorna medrét. Biztató pálya. A tvisztert eldobtam, amennyire tudtam. Megvártam, hogy feneket érjen, majd megkezdtem a bevontatást. Emelt spiccel húztam, hogy a féreg a meder felett haladjon. Kisvártatva elém került a plasztik és a vízben előtűnt az alakja. Néztem, ahogy táncol a farka. Egy pillanatra eltűnődtem, mi készteti a ragadozó halakat arra, hogy ezt a fajta csalit megtámadják, mikor hirtelen a féreg mögött a semmiből egy hosszúkás hal jelent meg, és mire teljesen felfogtam volna, mi történik, már a fárasztás pillanatainak éltem. Valószínűleg nemcsak én lepődtem meg a hihetetlen gyors támadástól, hanem a halam is. Borzasztó nagy ribilliót csapott a csatorna vizében. Minden létező trükköt bevetett a szabadulása érdekében. Többször kiugrotta vízből, szinte folyamatosan a pofáját rázta, mellettem öngyilkos módon a partoldalba fúrta magát… úgy védekezett, mintha soha nem adná fel a harcot. A csatorna keskenysége miatt kénytelen voltam rövid pórázon tartani, így néha a fékem is meg-megszólalt, de lassacskán halam mozdulatai elsimultak. Mikor biztosra vehettem, hogy teljesen kifáradt, tarkón ragadtam. Végeredményben a bot újra egy - a lehetőségekhez képest - szép kifogott csukával pózolhat a fényképezőgép előtt.

Mivel az ördög nem alszik, horgászni meg kell, még a tesztre szánt időbe belecseppent egy utolsó csatornai süllő. Ez ugyanúgy gumiféregre kapott, mint a korábban megfogott halak.

A botról összességében: e pálca ereje és karaktere révén kiváló arra, hogy folyón, illetve nagyobb távolságra horgásszunk vele. A rugalmassága miatt - természetesen a műcsalik súlya függvényében - óriási távolságokat érhetünk el vele, nagyon jó dobási tulajdonságokkal rendelkezik. A fonott és a monofil zsinór is zavarmentesen siklik ki a minőségi gyűrűk között. Igazi dobóbot. A gyűrűk számát elsőre keveselltem, de a horgászatok során a bot akciójához és jellegéhez mérten nem éreztem ennek hátrányát. A kipróbált műcsalik mozgását jól lehet vele érzékelni és az apróbb kapások sem maradnak észrevétlenek.

A megakasztott halak fárasztása során könnyű volt tartani a folyamatos kontaktust, a tesztek során halat nem veszítettem a bottal.

Hátrányaként a súlyát említhetem, de a hozzá illő orsóval alkotott együttes kedvező helyre kerülő súlypontja miatt a bot saját tömege a horgászatok során másodlagos szemponttá vált. Kedvezőtlen tapasztalat volt az is, hogy a csatornákon alkalmazott alsó lendítéseknél kifejezetten kényelmetlennek tűnt a bottal való horgászat. Ez valahol érthető, mert nem erre a célra fejlesztették - a jó dobóbot előnyei itt nem is érvényesülhetnek.

Kiválóan alkalmazható nagyobb távolságok elérésére, amikor például messze tartózkodik a hal. Meglepően jól dobható vele a különböző súlyú balinólmos-műlegyes készség, a nagyobb jigfejjel szerelt plasztik csali és a klasszikus folyóvízi villantó-típusok garmadája, a megakasztott hal fárasztása pedig felejthetetlen élményeket nyújt a bot kedvező tulajdonságai miatt.

Írta: Gyöngy László (gyongylac)