Feederbottal, akár 150 méter felett?!

Feederbottal, akár 150 méter felett?!

Folyamatosan feszegetem a saját, és ha hagyják, mások határait is… Számos termék fejlesztésében veszek részt aktívan nap mint nap, időnként talán túl sokban is! Megszállottan keresem az új, gyakorta meghökkentő megoldásokat. Nézzük meg, hol tart a feederbotgyártás távdobó, nagyhalas horgászatokhoz fejlesztett eszköztára 2015-ben!

Talán még egy év sem telt el azóta, amikor bemutattam a megújult Spro Team Feederbotokat, amelyek családja immár 25 különböző tagot számlál, eleget téve a modern feederbotos horgászat szinte majd' minden elvárásának. A fejlesztőmunka azonban egy percre sem áll meg, és a világ legjobb gyártóival karöltve újabb és újabb eszközöket mutathatunk be. Magyarország nem nagy ország, az itt eladott mennyiségek - még ha sok ezer darabról is beszélünk - morzsák a Nyugat-Európában vagy tengerentúlon eladott mennyiségekhez képest. Azonban hazánk horgászkultúrája, eredményei, világviszonylatban is jegyzettek és elismertek. Így nyílik lehetőségünk eljutni olyan botgyárakba, ahol egyébként csak nagyon hosszú várakozási idő után vagy csak nagyon magas rendelési szám esetén állnának szóba velünk.

A Team Feeder Master Carp LC by Döme Gábor a Spro új csúcsminőségű távdobó feederbotja

A legújabb Spro Team Feeder Master Carp Long Cast feederbotok első beérkezése 2016 januárjára volt prognosztizálható, ám már 2015 júliusában megkaptuk ezeket. Ilyenre eddig még nem volt példa, de végre ezt is megéltük, hogy nem minket szolgálnak ki legutoljára…!

A modern, nagytávolságú feederhorgászat térhódításával egyre több gyártó készít kimondottan e célhoz optimalizált felszereléseket. Elérni az elérhetetlent! - ez is lehetne a jelmondata a Spro felsőkategóriás Master Carp botcsalád két új modelljének, melyek Master Carp LC by Döme Gábor névre lettek keresztelve! Az LC rövidítés jelentése Long Cast = távdobó.

Két különböző: 3,9 méteres…
… és 4,2 méteres hosszban kerülnek forgalomba a nagyhalas, távdobó feederhorgászat igényeihez igazodva

A két új családtag 3,9 és 4,2 méteres hosszban érhető el. Kézbe véve érezzük, hogy a bot minden porcikája az LC-t, azaz a távdobást szolgálja. Az IMT-9 Power Carbon blank, hogy valóban nagy erőt lehessen vele dobáskor kifejteni, teljes hosszában kevlárhálós erősítést kapott, amely vékonyabb, kecsesebb és egyben feszesebb bottestet is eredményez. Az Extra-Heavy karakterisztikájú bottestek 50-170 g (390LC) és 50-180 g (420LC) dobósúly mellett - megfelelő dobótechnikával - szinte kilövik a végszerelékünket, akár 130 méter feletti távolságba, méghozzá úgy, hogy a horgászatnál mindvégig megmarad a feeder módszer érzékenysége!

Az IMT-9 Power Carbon blank kevlárhálós erősítést kapott, amely így még vékonyabb és feszesebb bottestet eredményez

A távdobást segítik az új típusú, extrém keménységű KW Low Rider SIC gyűrűk is, amiknek mérete és elhelyezése is precíz tervezés eredménye. Az átalagos botokon a gyűrűk a bottestre merőlegesen, azaz 90 fokos szöget bezárva helyezkednek el. E botoknál jól látható, hogy a gyűrűk a bottest felé előre dőlnek, a dőlésszög 24 fok, a gyűrű és a bottest által bezárt szög így, már „csak” 66 fok. Ráadásul a gyűrűk távolabb kerültek a blanktól, így csökkent a súrlódás és kisebb a gyűrűkből kisurranó zsinór holtjátéka is, aminek eredménye a nagyobb dobótáv elérése azonos lendítőerő mellett!

A botok dobást segítő, egyedi KW Low Rider SiC gyűrűkkel szereltek
A 420LC keverőgyűrűjének belső átmérője: 24,24 mm
A gyűrűk formája, elhelyezkedése és méretezése is precíz munka eredménye…
… így még nagyobb dobótávolságok elérését teszik lehetővé azonos lendítőerő mellett

Ez a gyűrűsor fut végig a teljes boton, még a rezgőspicceken is. Sőt, jól látható, hogy a spiccgyűrű sem hétköznapi: a gyűrűkeretnek köszönhetően biztosan nem fog elgörbülni, és ezzel csökkentettük a dobóelőke spiccre csavarodásának veszélyét is! A botokhoz három különböző erősségű rezgőspicc tartozik. A piros a legerősebb, egyértelműen ezt kell használni a legtávolabbi dobások eléréséhez. A zöld a közepesen erős, míg a sárga leglágyabb.

A három különböző rezgőspicc is egyedi gyűrűzést kapott
A spiccek erősségéről az eltérő színek és a feliratok egyértelmű tájékoztatást adnak
A spiccgyűrű belső átmérője: 3,82 mm

A spiccről ugorjunk a nyélrészre! A legtöbb hagyományos feederrel ellentétben itt osztott kiképzést találunk, melynek felső része portugál parafa, míg az alsó markolat préselt, csúszásmentes EVA. A hossza is eltér az átlagostól, amire azért volt szükség, hogy a lehető legjobban hasznosuljon a dobás során a lendítőerő. Ennek megfelelően a 390LC nyélhossza az orsótartó aljáig 48 cm, míg a 420LC-nél ez 61 cm. Ezzel a bottal a fárasztás élménye is más, hiszen a kezünkben (vagy alkarunkon) érezzük a védekező hal minden mozdulatát a csupasz, borítás nélküli nyélrésznek köszönhetően.

Hogy a lehető legjobban hasznosuljon a dobás során a lendítőerő, a 390LC nyélhossza az orsótartó aljáig 48 cm, míg a 420LC-nél ez 61 cm!
A botokon természetesen helyett kapott a horogbeakasztó fül mint elmaradhatatlan szériatartozék

De talán a botok legérdekesebb és legfigyelemreméltóbb paramétere a 120+ és 130+ méteres dobást hangsúlyozó feliratok. Feederbottal lehet ekkorát dobni? A válasz egyértelmű IGEN, de hogy megnézzük, valóban mire képesek ezek a botok, meghívtam Vígh Andrást, aki fizikai adottságai révén képes bármilyen botból kihozni a maximumot. Andrással sok közös feederbotos versenyen megmérkőztünk már, és általában azzal tűnt ki, hogy mindenkinél minimum 20-30 méterrel nagyobbat dobott.

Talán a botok legérdekesebb és legfigyelemreméltóbb paramétere a 120+ és 130+ méteres dobást hangsúlyozó feliratok. Feederbottal lehet ekkorát dobni?

András örömmel tett eleget felkérésemnek és nem kímélte botjaimat. Irtózatos erővel, majd teljes (140 kg-os) testsúlyát beleadva végezte el a dobásokat. A végeredmény mindenkit meghökkentett. A dobóteszt a kiskunhalasi Tóth Horgásztavon zajlott. A patkó alakú tó bal oldalát foglaltuk le dobásokhoz, míg a jobb oldalán legalább tízen horgásztak, akik elképedve szemlélték András dobásait, amelyek közül csupán kettőt emelek ki, de ezek voltak a legnagyobbak. A Spro Team Feeder Master Carp 420LC bottal, feeder végszerelékkel (35 grammos megtöltött Haldorádó Pellet Feeder kosárral, hajszálelőkére felfűzött pellet csalival) 152 métert dobott!!! De talán ami ennél még meghökkentőbb, hogy a kisebb, 390LC bottal (30 grammos Haldorádó Method Flat Feeder kosárral, gumikukorica csalival) 137 métert dobott!!! Az elképesztő dobásokról videofelvétel készült és számos tanú hitelesítette.

Vígh András szigorúan szemlélte a botok minden porcikáját
A 420LC bottal, feeder végszerelékkel (35 grammos megtöltött Haldorádó Pellet Feeder kosárral, hajszálelőkére felfűzött pellet csalival) 152 métert dobott!!!
A 390LC bottal (30 grammos Haldorádó Method Flat Feeder kosárral, gumikukorica csalival) 137 métert dobott!!!
Dobópályánk a kiskunhalasi Tóth Horgásztó volt
Elképesztő erővel terhelte a botokat, kihozva azokból a maximumot
A dobások után András elismerően gratulált az új feederekhez

Természetesen a botok megalkotásnál nem csak a legnagyobb táv elérésére fókuszáltunk, kulcsfontosságú volt az is, hogy a legnagyobb halakkal való küzdelemben azok erejét könnyen tudja felőrölni amellett, hogy élvezetes fárasztást is nyújtson. Ennek bemutatása már az én feladatom volt, amelyhez egy olyan tavat kerestünk, ahol az eredményes horgászathoz kívánatos volt a minimum 110 méteres dobás. A számomra új tavon (ahol a filmforgatás napján horgásztam először) számos „önként jelentkező” nagytestű ponty tette próbára felszerelésem. Nagyon élvezetes és eredményes horgászatban volt részem, amelyeket részben a látványos képek és a kisfilm segítségével próbálok meg visszaadni.

A horgászat minden izgalmas pillanatát megörökítettük
A dobások és a horgászat során is a Spro Team Feeder Special LCS 550M orsókat használtam 20-as monofil főzsinórral és 20-as fonott dobóelőkével
A nagytestű halak minden trükköt bevetettek, hogy szabaduljanak a horogtól…
… majd elképedve szemlélték, hogy mivel győztem le őket :)
Ezek nem elhízott pacni pontyok voltak!
Időnként elkélt a segítség, mert szinte egyszerre volt kapás mindkét botomon!
Íme, a dupla kapás eredménye!
A csípős Chilis Tintahal csalogatóanyagokkal sikerült a nagyját kiválogatni
Tüzes Ponty pellet volt ezen a napon nyerő csali
Így nézett ki a botom, amikor a part előtt megvadultak a pontyok
Gyakran a stég alá is megpróbáltak betörni…
… de harc végén a szákban pihenhették ki fáradalmaikat…
… majd boldogan fotózkodtunk

Új botjaim maximálisan állták a „sarat”, bizonyítva, hogy nincs elérhetetlen távolság és nincs kifoghatatlan méretű hal! Minden túlzás nélkül állítom, hogy a jelenleg elérhető egyik legjobb paraméterekkel bíró, de még megfizethető, csúcs távdobó feederbotot kínáljuk azoknak, akik mindig egy lépéssel a halak előtt szeretnének járni!

Írta: Döme Gábor
Fotók: Nagy Gábor, Csapi Károly, Takács Péter
Videó: Takács Péter

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.