Nehéz küzdelem, szép győzelem!

Nehéz küzdelem, szép győzelem!

Szeptember 13-án a horgászszívet vonzó, kihívásokkal teli, titokzatos élő Tiszán 48 úszózó horgászmester küzdött meg Zenta város serlegeiért. A Mosquito csapat révén ezúttal Magyarországra került a vándorserleg!

Horgászvért pezsdítő, gyönyörű reggelre virradtunk szeptember 13-án, a hatvan esztendős múltú Zenta SHE jubileumi, hagyományos 30. úszózó kupaversenyének napján.

Ünnepelt ezen a napon a város és a horgászsport is. A kora őszi derengésben ilyen látkép fogadott bennünket Zenta határában…
… ugyanakkor a település központjában, a Tisza-híd lábánál már gyülekeztek a távoli tájakról összesereglett jó barátok, ismerősök, akik egyben vízparti vetélytársak is
Vajon kiket illetnek meg ma ezek a szép serlegek?
Persze a csevegés szünetében a megszokott teendők sem maradhattak el

A horgászkollégák zöme bizonyára osztja azon észrevételem, hogy van valami sejtelmes szépsége a folyóvízi horgászversenyeknek. Különösen ilyenkor, amikor a közeledő ősz leheletétől már belopakodtak az aranyszínek a Tisza-parti tájba. Mindez összejött a városi rakpart alatt húzódó, Szerbia egyik legrangosabb és legnehezebb horgászpályáján, a kupaverseny színhelyén, Zentán. Még a föltámadt szél is kedvező volt: az előző évek gyakorlatát megcáfolva ezúttal körültekintőbben pásztázott a csillogó Tisza felszínén, ügyelve arra, hogy a vén gesztenyefák alatti horgászpályára ne engedje be a horgászokat bosszantó, tutajozó békalencse csíkokat.

Magyarkanizsáról, Obrenovácról, Óbecséről, Palicsról, Kecskemétről, Szarvasról, Topolyáról, Hajdújárásról, Nagybecskerekről, Makóról, Moholról, Csókáról, Horgosról és Újvidékről érkeztek a versenyzők. Összesen tizenhat csapat készülődött. Meghívásos verseny lévén részvételükkel olyan csapatok is megtisztelték a várost, mint az obrenovaci MGM, a kecskeméti Mosquito, az ötszörös magyar bajnok Maros Mix Makó (amelynek színeit a négyszeres világbajnoki bronzérmes, négyszeres klubvilágbajnoki bronzérmes, kétszeres magyar bajnok Erdei Attila is védte). Itt volt a nagybecskereki Čordić Branislav, Szerbia úszózó sportjának legendás veteránja, aki Dragan Glogovaccal és Jovan Kožikkal horgászott egy csapatban… A házigazda a Bicók Róbert, Bővíz Zsolt és Pálfi Zsolt felállásban indult... Egyszóval a megmérettetésen, amely a C.I.P.S. szabályai szerint zajlott, csupa tapasztalt, hírneves versenyhorgász startolt. A díjak, amelyek gazdákra vártak: egy vándorserleg, az első három helyezett csapatnak serleg, valamint érmek a szektorgyőzteseknek és a versenypálya első három helyezettjének.

Ez már sorsolás, ami három szektorba invitálta a résztvevőket
Hajnali partraszállás honfoglalással
A verseny kezdetét jelző sípszó előtt csak a halcsatározásban nélkülözhetetlen kellékeket kellett még a megfelelő helyre és helyzetbe rakni…
… és már repülhettek is a halcsalogató finomságok a vízbe
Megkezdődött a megmérettetés
A szurkolók a foghíjas levélzetű gesztenyefák árnyékából...
… a verseny illetékesei a versenypálya mögött rögtönzött sátorból kísérték figyelemmel a fejleményeket…
Dragomir Vujačić, a Zenta SHE elnöke nem volt rest, az események után nyomozva kerékpáron közlekedve jó néhányszor lekarikázta a 2,2 km hosszú versenypályát…

A pecacsata kezdetét jelző sípszó után már repültek is az öklömnyi nagyságú, halfinomságokból kerekített gombócok a Tisza felé, majd a tíz méternél is hosszabb horgászbotok ráálltak a vízre. És ekkor beállt a néma csönd. A Tisza nem hagyta magát kivallatni. Az idő egyre múlott, és nem villogtak a hosszú botok. Az „A” szektorban még imitt-amott ráharapott a csalira egy-egy dévérecske, elvétve egy jász, ám a hídhoz közeli „C” szektorban unatkoztak a horgászbotok.

Zajlik Zenta város 30. Nemzetközi Kupaversenye

Lassan mindenki előtt világossá vált, hogy egyetlen horogra kerített gébecske mérföldnyit lendíthet kifogójának helyezésén. A „B” szektorban Erdei Attilánál látványos akasztást, sőt fárasztást is láttunk, ám az erős gumival szerelt zsinór elszakadt. „Busák álltak rá az etetésre, ilyenkor másféle halra nemigen számíthatunk”, magyarázta később Attila. A rakós bottal pedig a Tisza közepe felé menekülő termetes planktonfalóval nem lehetett eredményesen megküzdeni. Ugyanebben a szektorban Bicók Róbert előbb egy szép kárászt fogott, valamivel később pedig sikeresen kiszákolta a szektorgyőzelmet meghozó délceg márnát.

Tudást, idegeket, horgászszerencsét próbára tevő küzdelemnek voltunk a szemtanúi

Fölöttébb nehéz versenynek, tudást, idegeket, horgászszerencsét próbára tevő küzdelemnek voltunk a szemtanúi. Minden gramm fontos volt a csapateredménynél. Talán a Maros Mix Szarvas esete bizonyítja ezt leglátványosabban. Míg Milosrdni László az „A” szektorban 4.790 g zsákmánnyal elsöprően aratott a pályán, addig klubtársai csak szerényebb eredményt értek el: Babi Péter a „B” szektorban 355 gramm halat, Uhljár Péter pedig az „A” szektorban 370 gramm halat fogott. Így történt meg, hogy az egyéni győztes versenyhorgász csapata csak a 11. helyen végzett. A csapatgyőztes sorsát is mindössze 5 gramm haltömeg döntötte el. Ennyivel maradt le a „B” szektorban a nagybecskereki Glogovac Dragan az 5. helyezett újvidéki Gugli Stevan mögött. Ez a szektorpontszám viszont meghozta volna a nagybecskerekieknek az aranyérmet.

Bicók Róbert a szektoraranyat jelentő márnával
Vajon mit fog tudatni velünk a mérleg?
Ömlik a szákból Milosrdni László zsákmánya

Csapateredmények:

 1. Mosquito Kecskemét 12 hsz. (Molnár Balázs 7, Csaplár Gyula 2, Kovács Gábor 3)
 2. USR Zrenjanin 13 hsz. (Branislav Čordić 2, Dragan Glogovac 6, Jovan Kožik 5)
 3. Ribolovac Novi Sad 16 hsz. (Miloš Djindjić 9, Stevan Kugli 5, Petar Zagorčić 2)

További eredmények: 4. Bali Senta 21, 5. MGP Obrenovac 25 (2.530 g), 6. USR Šaran, Óbecse 25 (2.375 g), 7. Mol, Mohol 25,5 (2.325 g), 8. Maros Mix Makó 25,5 (1.950 g), 9. Zenta SHE 27 (1.720 g), 10. Gold Hajdújárás 27 (1.655 g), 11. Maros Mix Szarvas 29 (5.515 g), 12. Marlin Palics 29 (2.375 g), 13. Zlatica Csóka 29 (1.720 g), 14. KSR Proleter Horgos 30, 15. Ka-Mi Topolya 35 és 16. Bratstvo Magyarkanizsa 39 helyezési számmal.

A pályagyőztesek: A bronzérmes Branislav Čordić…
… Bicók Róbert…
…és a pálya legjobbja, Milosrdni László

Szektoreredmények:

„A” szektor:

 1. Milosrdni László, Maros Mix, Szarvas, 4.790 g
 2. Branislav Čordić, USR Zrenjanin, Nagybecskerek, 1.775 g
 3. Miloš Pavličević, MGP, Obrenovac, 1.555 g

„B” szektor:

 1. Bicók Róbert, Zenta SHE, 2.050 g
 2. Csaplár Gyula, Mosquito, Kecskemét, 1.045 g
 3. Vadóc Andor, KA-MI, Topolya, 850 g

„C” szektor:

 1. Farkas Tibor, KSR Proleter, Horgos, 1.655 g
 2. Petar Zagorčić, Ribolovac, Novi Sad, 1.310 g
 3. Kovács Gábor, Mosquito, Kecskemét, 470 g

Pályagyőztesek:

 1. Milosrdni László
 2. Bicók Róbert
 3. Branislav Čordić

A dobogós csapatok: a bronzérmes Ribolovac Novi Sad…
… az ezüstérmes USR Zrenjanin…
… és az aranyérmes kecskeméti Mosquito csapat a vándorútra készen álló vándorserleggel

„Sikerült halat találnunk a Tiszában!”, újságolta széles jókedvében Csaplár Gyula, a Mosquito csapat vezetője, amikor végre kiderült, hogy mégsem a nagybecskerekieket illeti a titulus. Majd mosolyogva hozzáfűzte: „A víz szélén pilickéltek a fiatalok, nagyon lelkesek, és örülök, hogy velük horgászhatok. Aztán a Mosquito cég a kiváló élő csalik forgalmazója, így rendjén is van, hogy mi győztünk”.

Érdemes még elmondani, hogy az eredményhirdetésen kellemes meglepetés érte a résztvevőket. Az ünnepi ebédet követően a győzteseknek járó érmeket és serlegeket Pék Zoltán, Zenta város polgármestere adta át. A városelnököt az ünnepélyes eredményhirdetés keretén belül a Zenta SHE elnöke, Dragomir Vujačić aranyéremmel tüntetett ki a szervezésben való sikeres együttműködésért.

Kommentek
Partnerek
Kiemelt partnerek:
Média partnerek: