4 évszak nagyponty-horgászata a Pécsi-tavon

4 évszak nagyponty-horgászata a Pécsi-tavon

A Pécsi-tó hazánk egyik legendás vízterülete. 2019-ben jártam itt először, és elsőre kegyeibe fogadott a tó, gyönyörű halakat sikerült fognom, melyről készült két kisebb videó is. Nagyon megkedveltem ezt a vizet, nem volt kérdés, gyakori vendég leszek itt. Mivel egy nagy, kihívásokkal teli tározóról van szó, szerettem volna a tó különböző pontjain próbára tenni magam, erről láthattok egy nem hétköznapi 4 évszakos filmet, melyben természetesen a tó nagy pontyai lesznek főszerepben.

Horgászat a tavon:
Behúzós módszerrel eredtem a tó pontyainak nyomába, melynek szabályai a 4 évszakos projekt alatt is változtak. A jelenleg érvényben levő szabályokról a HEBMESZ oldalán tájékozódhattok:

https://hebmesz.hu/horgaszrendek-szabalyok/

TAVASZ:
Kedvenc időszakomban a kedvenc helyemen folytattam a kalandot, Marth Zoli barátom stégén. Tavasszal rengeteg ponty fordul meg itt a sekélyben, azonban nehéz a szelektálás. 5-25 kilóig bármi jöhet! Sok átlagos ponty mellett egy 18 kiló feletti tőponty is honorálta kitartásomat.

NYÁR:
A tó egyik top nagyhalas részére a „Lovaspályához” érkeztem, ahol Sziklai Csanád barátomék fogadtak. Ez a gáti szektor, a tó mélyebb, de egyenletesebb pályája. Parádés, igazi sok halas pecánk volt, rengeteg 10-17 kiló közti hallal. Álompeca volt, nem volt kérdés, visszatérek ide!

ŐSZ:
Erre a horgászatra Szoják Benedek barátom kísért el, együtt vettük üldözőbe a tó pontyait. Hasonló taktikával készültünk és az „Árnyas” alatt horgásztunk. Ez a tó középső része, durván 4 méteres vízzel és sok akadóval, illetve még több kagylóval. Kemény 4 nap volt, de fogtunk mindketten szép halakat, azonban nem volt egyszerű menet. A rövid kaland ékköve pedig a tó egyik legszebb ismert nyurgája, Deló lett!

TÉL:
A legnehezebb időszak, hogy fogást könyveljünk el, de Csanád barátom a hirtelen felmelegedést kihasználva kivarázsolt egy óriást, mely 24 kg felett mérlegelt. A tó egyik legnagyobb hala ez a tükrös, Vilma. Több sem kellett nekem, útra keltem, hogy legalább egy szép pontyot fogjak. Ez sikerült is a nehéz körülmények ellenére.

A kihívásokkal teli Pécsi-tó madártávlatból
Festői környezetben található
Mindig lenyűgöz ez a hatalmas tó
Számos különleges fogásom volt már itt, melyekre jó szívvel gondolok
Remek adottságokkal rendelkezik ez a tározó
Rengeteg kagyló található a vízben, mely a pontyok elsődleges csemegéje

 

A rákokból is szívesen falatoznak a nagyobb pontyok
A tó élővilága is káprázatos, vigyázzunk rá!
Ide a minőségi felszerelés elengedhetetlen
Érdemes felkészülni a kagylókra
A jó csali itt a belépő szint
Kifogástalan felkínálás
Behúzós módszerrel eredtem a pontyok nyomába
Várakozás
Egy átlagosnak mondható orfűi tükrös Benő kezében
Különleges fogás ez a hatalmas nyurga
Közös munka közös siker
Egy klasszikus pikkelyes Máté jutalma
Sodrófa is van bőven a vízben
Pocakos tükrös az éj leple alatt
Csak kíméletesen!
Ritka nappali vendég
Ő bizony a nagyok közül való!
Csanád és Veronika a tó kiváló ismerői
Édesanyámmal és egy pompás pikkelyessel
Remek nyurga
Párommal, Bettivel
A nyár sok szép halat adhat Orfűn
A csendes éjszakák nem a legjobbak
A tó királyai, Csanád és Vilma
Ádámék büszkén remek fogásukkal
Ritkán pihentek a botok
Akcióban nem volt hiány
A pontyok elsőszámú választása a szénhidrátos csalikra esett
A jóból nem kell sok!
A Kókusz & Tigrismogyoró bojlink itt is bizonyított
Köszönöm szépen, Pécsi-tó!
Még találkozunk az egyik kedvenc helyemen!

Taktika, csali(k):
A legjobban bevált szerelék az inline volt, különböző méretű ólmokat használva. Horogtípusban a Gamakatsu Snagger, illetve a Hump Back volt a favorit 4-es méretben, előkezsinórban pedig a Korda Dark Matter 25 lb méretben, illetve az egyszerű blowback rig volt a legjobb.
Csalik terén a Kókusz & Tigrismogyoró bojli mindent vitt 24 mm-es méretben. Általánosságban elmondható egyébként, hogy a natúr, hallisztmentes csalik a legjobbak ezen a tavon!

Bónusz tipp:
A Pécsi-tó egy frontra érzékeny víz, a hidegfront, északi szél mindig jó fogási esélyekkel kecsegtet itt, de a helyválasztás ilyenkor is döntő tényező. Sok nagy ponty viszont a széllel együtt mozog a tavon és keresi a táplálékot.

Összegzés:
Elégedett vagyok, hiszen remek halakat sikerült fognunk, sok 15 kiló feletti példányt is. Örökké emlékezetes kaland volt ez, amelyben a tónak, illetve segítőimnek és a Pécsi-tó vezetőségének is csak köszönettel tartozom, köszönöm szépen, Orfű! Zárszóként annyit mondhatok, ha kedvet kaptatok, tegyétek magatokat próbára ezen a lenyűgöző vízen és vigyázzatok a tóra és halállományára, mert ez mindannyiunk felelőssége! Sok sikert kívánok!

Írta: Rokolya Péter
Fotók: Kieta Bettina, Sziklai Csanád, Szoják Benedek

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.