Balatoni pontyrekordom története

Balatoni pontyrekordom története

4 évszakos filmünk őszi helyszínének egy különleges helyet szerettem volna, így esett a választásom Badacsonyra, a Balaton egyik legszebb helyére. A horgászatra Szoják Benedek barátom kísért el, akivel már horgásztunk ezen a környéken, így nem volt ismeretlen a miliő.

Badacsony
Ezen a részen – mint az északi helyek többségén – magánstégről történik a peca. Vagy keresgélünk a kiadó helyek közt a https://boiliebalaton.hu/ weboldalon, vagy egyéb magánstégekre foglalunk ismeretség útján. Mi most utóbbit választottuk, és a lehetőséget ezúton is köszönjük Varga Zoltánnak.

Helykeresés
A horgászat legfontosabb részével kezdtünk, a helykereséssel. Benő hamarabb kezdte a horgászatot és elmondása szerint 6 órát kereste kiszemelt helyeit. A befektetett nagy munka gyümölcse gyorsan megérkezett egy 20 kiló feletti tükörponty személyében.
A jó hír megalapozta a horgászatot, így én sem sokáig késlekedtem. Helyeink zömében iszapos részek voltak, ahol az iszap alatt kemény, márgás részeket találtunk, benne kagylóval. Úgy gondoltuk, ezeket a helyeket előszeretettel keresik fel a nagy pontyok, s ez gyorsan be is igazolódott. A helykeresésre IHP tapogatórudat és aljzatminta-vevőt használtunk.

Őszi horgászatunk helyszíne a festői Badacsony volt
Stégről horgásztunk
Ideje tapogatni!
Különböző méretű köveket használtunk súlyként behúzós horgászatunkhoz
Egyszerű és hatékony felkínálás
A Nagy Hal csali – ha Balaton, akkor kötelező!
Csodálatos őszi este
Minden a helyén
Mohás hátú álomtükrös

Taktika, csalik
Csalik tekintetében a Nagy Hal, illetve a Fűszeres Vörös Máj bojlikra voksoltunk, és mindkettő jól teljesített a túra során. Mennyit érdemes etetni? Ebben az őszi időszakban 300-300 gramm bojlit etettem kezdésnek botonként, vegyesen 24-es és 30-as méretben. A két bottal természetesen két különböző ízvilágú csalit használtam és etettem. Az első halra 2 napot vártam, addig nem is frissítettem. Ezek a csalik megvárják a halat és jól bírják azt is, ha 48 vagy 72 órát vannak a vízben. Egyszerű Blowback előkéket használtunk egy 24-es és egy 30-as bojlit kombináló dupla fekvő hóember felkínálással.
Első halam mindjárt egy 15 kilogramm feletti tükrös lett, melyet jó pár hasonló pikkelyes követett. Felpörögtek az események, egy igazán jó hangulatú peca volt alakulóban. Benne volt az igazi nagy is a levegőben, az első balatoni 20+-os pontyom.

Egy szépséges tükrössel kezdtem én is
Átlagosnak mondható balatoni sudár
Újabb morcos töves
A nyerő csali a Big Fish volt, ebben a felkínálásban
Fenséges példány
Hibátlan száj

Erős keleti szél volt, amolyan jó lötyögős, tejeskávé volt a víz színe, ebben érkezett egy komótos, húzós kapással ismeretlen ellenfelem. Nem volt kecmec, csónakba pattantam és irány rá! Szépen eloldalazott, már akkor sejtettem, jó hal lesz. Gyorsan meg is mutatta magát, majd visszatört a fenék közelébe. Körülbelül 20 perc intenzív fárasztás végén merítettem. Azonnal láttam, 20 feletti lesz. Benő a parton várt, és együtt mértük meg, 20 felett állt meg a mérleg.
Apropó, 20+… a Balatonon nyomon követik a 20 kilogramm feletti pontyokat, ha fog az ember, mindenképp jelenteni kell a halőrnek. A fotó pedig bekerül a balatoni pontyok népes „arcképcsarnokába”.

Balatoni 20+-os teljes pompában
Hibátlan peca volt, köszönöm, Barátom!
Benő szépséges pikkelyese
Balatoni búcsúpontyunk

Összegzés
Ez a peca most úgy alakult, ahogy elterveztük. Megígértem, legközelebb nagy pontyokkal jelentkezem, így is lett! A Balaton a hazai pontyhorgászat csúcsa, bár az állomány a halgazdálkodónak köszönhetően erősödik folyamatosan, már nem akkora szó a 20+ sem, mint korábban. Nekem viszont egy célom, álmom volt a magyar tengerből egy ekkora ponty, melynek fotóját büszkén helyezem az albumomba.
Mi lehet a jövő? Egy reális cél innen?
Úgy gondolom, egy 25 vagy 30 kilogramm feletti ponty megfogása óriási szerencse kérdése is. De benne van a vízben, kiadhatja. Az idő a horgászoknak dolgozik, vigyázzunk erre a természeti kincsre, hogy megvalósulhasson több igazi pontyhorgász álma is! Ez a kaland már örök emlék, melyről többet 4 évszakos balatoni filmünkben láthattok.

Írta: Rokolya Péter
Fotók: Szoják Benedek

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.