Bojlis Suli 10. - Bojlis horgászat felszerelései - Miben szállítsuk, tároljuk felszerelésünket?

Bojlis Suli 10. - Bojlis horgászat felszerelései - Miben szállítsuk, tároljuk felszerelésünket?

Sok horgász nem szentel elég figyelmet a felszerelés megóvására alkalmas eszközökre, pedig ez komoly hiba: például a botok 90 százaléka nem horgászat közben sérül vagy törik el, hanem a helytelen, esetleg figyelmetlen szállítás közben. Az ilyen esetek jelentős részét egy jó minőségű táskával el lehetne kerülni, és bosszúság helyett koncentrálhatnánk a horgászatra. Nézzük, mitől is lesz egy táska jobb vagy rosszabb!

1. Botzsák

E témakörnek a tipikus alanyai a bojlis botok: mivel általában kétrészes változatban készülnek, egy háromhatvanas botnak közel két méter a szállítási hossza, egy háromkilencvenesé pedig meg is haladja ezt az értéket, ezért sokkal több figyelmet igényelnek, mint hagyományos társaik. A botzsákok között alapvetően két típust kell megkülönböztetnünk. Az egyik változat leginkább egy vadászpuska-tartóra emlékeztet, ezekben egy szerelt (orsóval ellátott) bot fér el. A cipzár ebben az esetben nem az orsó, hanem a bot oldalán található, ezáltal elkerülhető a zsinórsérülés is. Anyaguk legtöbbször erős, vízálló vászon, melynek bélelése védelmet biztosít kisebb koccanások esetén. A másik kategóriába a lényegesen elterjedtebb kombinált táskák tartoznak. Ezek kialakítása szerint három szerelt és három szereletlen bot tárolására van lehetőség, melyeket egy szivacsos anyag választ el egymástól, ami egyben az összeverődést is megakadályozza. A modellek hosszú oldalzsebbel készülnek, amibe a merítő szákon kívül egyéb darabosabb kiegészítőket is el tudunk helyezni. Munkám során többször találkoztam azzal a kérdéssel, hogy e botzsákok miért nem két bot tárolására készültek, hiszen az országos horgászrend pillanatnyilag ennyit engedélyez. Nálunk! A nyugati országokban (ahonnan e termékek származnak) és néhány magántulajdonban lévő hazai vízen a hárombotos horgászat a jellemző, sőt a négy sem ritka. Mivel a legjobb horgászhelyeket autóval egyáltalán nem lehet megközelíteni, fontos kritérium a megfelelő minőségű vállpánt megléte és a könnyed szállíthatóság is!

A Pelzer botzsákok maximális biztonságot nyújtanak szerelékünknek
Kedvenc botzsákom, mely nagyobbik testvérénél lényegesen kisebb helyen elfér
Terepmintás vagy egyszínű sötétzöld? Ízlések és pofonok, kinek melyik a szimpatikus

2. Orsótartó táska

A bot nélkül szállítandó orsók biztonságos tárolására szolgál. Az orsótartó általában enyhén merevített, szivaccsal bélelt anyagú, tépőzáras válaszfallal kialakítható rekeszei megvédik orsóinkat az összeütődéstől. A tépőzáras megoldásnak köszönhetően igazodhatunk orsónk méreteihez, és a pótdobok számára is szoríthatunk helyet. Kettő és négy orsó biztonságos szállításához alkalmas táskák kaphatóak

A FOX Elite orsótartó táskák minden igényt kielégítő, magas minőségű termékek

3. Szereléktartó táska

A felszerelést tartó táskák űrtartalma lényegesen nagyobb, elérheti az 50-60 litert. Ezekben tároljuk az orsótartókat, a rod-pod tartozékait, a swingereket az elektromos kapásjelzőkkel, a mérleget, előketartókat stb.. A nagy terhek miatt a táskák füleit általában erős, strapabíró anyagból készítik. Fontos a vízállósága is, hiszen ha letesszük a vizes fűbe, lényeges, hogy ne legyen csurom víz a tartalma, főleg ha PVA termékeket is tárolunk benne (bizony kellemetlen meglepetés érne bennünket a vízparton!). A sok kis zsebnek köszönhetően rendezetten tárolhatjuk felszerelésünket két horgászat között vagy a téli hónapokban. E témakörbe tartoznak a különböző aprócikkek rendszerezésére szolgáló dobozok is, hiszen e dobozokat fogjuk elhelyezni a táskánkban. Ebben a csoportban a legjobb megoldást az angol FOX cég tudhatja magáénak. Olyan doboz szettet készítettek, aminek tagjai egymással kompatibilisek, és szinte minden apróság külön helyet kaphat bennük. Anyaguk első osztályú minőségű, ezáltal nagyon hosszú ideig segítheti horgászatunkat, ezenfelül az álltaluk forgalmazott aprócikkek olyan csomagolásban kerülnek piacra, melyek szintén passzolnak a dobozokhoz.

Egy tökéletes pontyozó táska fő ismerve a nagy belső tér, illetve a sok kis külső zseb
A Pelzer komplett nagytáska hihetetlen praktikus, szinte mindennek van benne hely, ezenfelül jó minőségű, időálló anyagból készül, és még jól is, néz ki
Íme, az aprócikkek rendezésének koronázatlan királya

4. Csalitartó táska, dipes táska

A csalitartó táskák fontos kritériumai a vízállóság, illetve az aromazáró képesség, hiszen rossz lenne az autóban vagy otthon a tintahalas aromát szagolgatni…. Űrtartalmuk 1-10 liter között változik. A dipes táskák az aromába fojtott csalik biztonságos és rendezett tárolásában segítenek: elkülönített rekeszekkel rendelkeznek, így minden dobozkának megvan a maga helye. A többi folyékony aroma számára e rekeszes betét alatt alakítottak ki helyet. Mindez olyan táskában található, melynek belseje egy nejlonszerű anyag, ami egy laza mozdulattal kivehető, ezáltal ha véletlenül kiborul az egyik dobozka, a táska gyorsan tisztítható.

Hűtőtáska és bojlitartó táska egyben
A FOX komplett táska szettet kínál a bojli tárolására

5. Rod-pod táska

A jobb minőségű bottartó állványok ára vetekszik a botokéval, ezért szerintem megérdemelnek egy önálló táskát, amiben tárolhatjuk, illetve szállíthatjuk őket. Ebben az esetben lényeges szempont, hogy a táska megfelelően bélelt legyen, hogy a bottartó állvány minden egyes darabja egymástól el legyen választva - ezzel elkerülhető az összeverődés -, valamint az is, hogy legyenek rajta kisebb zsebek, melyekben az állvány tartozékai szállíthatók (bottartó villa, zsinórsüllyesztő nehezék tartó stb.).

A rod-pod táska segít megőrizni állványunkat eredeti mivoltában

Az állvány első kereszttartójának készül külön táskatípus, így nem kell mindig fel- és letekergetni az elektromos kapásjelzőket, tehát értékes perceket spórolhatunk a horgászatunk javára.

A buzz bar táska sok felesleges szerelgetéstől ment meg minket: több időnk marad a horgászatra

6. Ólomtartó táska

Az ólomtartó táska megkönnyíti e termékek szállítását, mivel egy masszív, közepesen keményített anyagból készül, melynek tépőzáras rekeszeit saját elképzelésünk alapján rendezhetjük. Erősnek és strapabírónak kell lennie, mivel ahányféle vízen horgászunk, annyiféle méretű és formájú ólomra van szükségünk.

A FOX ólomtartó táska minden igényt kielégít és a legmagasabb minőséget képviseli

7. Hátizsákok

Manapság kaphatók kimondottan horgászati célra készített hátizsákok, melyek megkönnyítik azon horgászok életét, akik horgászhelye gépjárművel nem megközelíthető. Nagyon praktikus, mivel komoly tároló képességgel rendelkeznek (űrtartalmuk elérheti a 80 litert). Velük úgy tudjuk szállítani szerelésünk jelentős hányadát, hogy közben szabad a két kezünk. A jó hátizsákot párnázott váll- és derékpántok teszik teljessé, amelyek révén kényelmesen szállítható. A nagyméretű külső oldalzsebeiben minden szükséges egyéb kelléket, aprócikket elrejthet.

Egy jó minőségű hátizsák sok szenvedéstől menthet meg bennünket

Mire számíthatunk a következő részben?

Bojlis Suli 11. - Bojlis horgászat felszerelései - Nélkülözhetetlen kiegészítők és aprócikkek
- Fűzők, fúrók, fogók
- Horgok
- Ólmok
- Forgók
- Bait Bands (csaligyűrűk)
- Bojlis stopperek
- Gubancgátló csövek
- Süllyedő csövek
- Zsugorcsövek
- Lebegő szivacs
- Lebegő csali súly
- … és még számos egyéb érdekes és hasznos aprócikk

Írta: Haskó Tamás (Carp Junior)
Fotó: Nagy Gábor

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.