A bolognai botos horgászat szépsége Cralusso úszókkal II. rész

A bolognai botos horgászat szépsége Cralusso úszókkal II. rész

Hazánk talán leginnovatívabb úszófejlesztője Králik Károly, a Cralusso tulajdonosa. Az igazi folyóvízi szezon kezdetén meghívtuk Károlyt, hogy mutassa be a bolognai boton használható úszóikat. Az első részben a Cralusso Bolo úszó került részletesen bemutatásra, ami lehetőséget ad a lassított, meg-megállított csalivezetésre. Ebben a részben előkerül két másik lehetőséget kínáló úszó, mégpedig a Golf (ami az úsztatáshoz kiváló), valamint a tradicionális Surf (ami a teljesen megállított csalifelkínálásra alkalmas).

A folyóvízi horgászatban háromféle csalifelkínálási módra van lehetőség. Az egyik a folyamatosan úsztatott, a folyó sebességével mozgó csali, a második a lassított, részlegesen meg-megállított, míg a harmadik a teljesen megállított csali.

Háromféle úszó a háromfajta csalivezetéshez
Ideje felszerelni az úsztatáshoz a botot
Golfozzunk egyet a vízen!

A Golf szerelékére egy olyan ólmozás került, amit az ötszörös világbajnok Alan Scotthorne alkalmaz előszeretettel a slider úszózásnál. Lényege, hogy a főólmot egy szilikon rögzítőre helyezzük, így garantáltan nem sérti meg a főzsinórt, viszont zsinórunkon gond nélkül a megfelelő helyre lehet húzni.

A Golf úszót lehet belső, illetve külső zsinórvezetéssel is szerelni, ha belsővel kívánjuk szerelni, akkor először a főzsinórra fel kell húzni az úszó testét, majd jöhetnek az úszót rögzítő szilikon csövecskék. Azután jöhet fel az ólmozás!

Az ólmozáshoz először is az egypontos úszórögzítőről le kell vágni az úszórögzítő részét, így csak egy kb. 1 cm-es szoros szilikon cső marad
Ezt - mint egy hagyományos gumiütközőt - fel kell húzni a főzsinórra
Pont ugyanolyan, mint egy gumiütköző, csak jóval hosszabb
Erre jöhet fel a hasított gömbólom
Így garantáltan nem sérti a főzsinórt, valamint könnyen elmozdítható az ólmozás oda, ahova szeretnénk
Íme, a Golf bevetésre készen

A Surf úszó felszerelése bármennyire is bonyolultnak tűnik, még egyszerűbb. Akár az előző részben bemutatott Bolo úszó szerelékét is könnyedén átalakíthatjuk. Egyszerűen levesszük a Bolo úszót és a 4 szilikon csövecskére gond nélkül felrakható a Surf. Ennek felszerelését részletesen bemutatatja az e részhez tartozó kisfilm.

A Surf úszó a Bolóhoz hasonlóan szintén 4 darab szilikon csővel rögzíthető fel
A lényeg, hogy a felső, vastag falú kis szilikon cső rövid legyen, mert amikor komoly terhelés éri, akkor a damil így nem tudja bevágni a szilikont

A horgászat úgy folytatódott a Golf úszóval, ahogy a Bolóval befejeződött. Sok-sok hallal! A Golf lényege, hogy az etetési sávon egyenletesen végig lehet úsztatni, valamint az etetés alatti területet is lehet vallatni, ahol általában a termetesebb egyedek csipegetnek, míg az etetés közepén az apróbb, vakmerőbb keszegek vetik rá magukat a csalira.

Az alsó lendítéses dobás is eredményes lehet ennél a módszernél
Ilyenkor a bal kezünkkel húzzuk ki azt a zsinórmennyiséget, ami a túl hosszú zászló miatt lehetetlenné tenné a dobást
A megfelelő pillanatban elengedjük a fogott zsinórt, így dobás közben szinte ráfektetjük a végszereléket a vízre
Némi gyakorlás után a zsinór elengedése miatt az ólmozás szépen húzza magával a szereléket
Ha sikerült a megfelelő dobás, kezdődhet az úsztatás

A Golf úszóról a gyártót, Králik Karcsit kérdeztük:

„Az egyik legkedveltebb cseppúszónk, melyet nagyon szeretnek használni a horgászok a sok előnyös tulajdonsága miatt. A cserélhető antennák, a megfordítható test, a külső és belső zsinórvezetési lehetőség, a strapabíró egyedi kivitel és az eredményesség az, ami miatt érdemes kipróbálni a Golfot.”

Ha csak az etetésen szeretnénk végigúsztatni készségünket, akkor zárt felkapókarral célszerű horgászni
Ezért a pillanatért érdemes horgászni!
A zsákmány a horgászat napján kisebb-nagyobb keszegekből állt

Golf úszóval való horgászatnál lehetőség van az etetés alatti terület meghorgászására is, hiszen elég csak az etetési sáv alsó részére dobni, majd rábízni a folyóra, az teszi a dolgát és már viszi is lefelé. Karcsi dunai tapasztalatai szerint érdemes akár 15-20 méterrel is leengedni az etetés alá, nagy meglepetés várhat ránk a halak egyedsúlyát illetően.

Mondjuk, a tímári Tisza-part erre nem a legalkalmasabb, mert aki ismeri, az tudja, hogy ez egy rendkívül akadós pálya, ahol a nagy meglepetés valószínűleg egy akadó lesz :). De az tény, hogy rengeteg a fehérhal a pályán, és egy pár napos etetés után már igazán termetes halakkal is összemérhetjük tudásunkat ezen a vízen. Nem ritka a rakós botos horgászoknál a gumit a Tisza közepéig húzó, majd szakítással távozó hal sem!

Ha célzottan az alsó területeket szeretnénk meghorgászni, akkor jó lehet a hagyományos felső dobás is
Nyugalom, csend, sok hal - a bolognai botos horgászat igazi élmény ilyen körülmények között
Keszeghorgászatnál gyakori probléma, hogy a hal száján átmegy a horog és beleakad a merítőbe
Ilyenkor jön jól a gyorskapocs, ami az előkét rögzíti
A gyorskapcsot kinyitva és az előkét leakasztva, azt könnyedén áthúzhatjuk a hal száján, és a hal már mehet is a haltartóba! A horgot is könnyebb kiakasztani a merítőből, ha nem ficánkol rajta egy hal közben

Végezetül bevetésre került a Surf úszó is, reménykedve abban, hogy a teljesen megállított csalit nagyobb halak veszik fel. Ezen a szakaszon erre, mint már szó esett róla, akkor van igazán esély, ha kizárólag olyan etetést alkalmazunk, ami nem vonzza a keszegnép apraját, tehát akkor, ha csak szemessel, nagyobb pelletekkel, bojlival etetnénk.

A nap zárásaként felkerült a Surf úszó

De levezetésnek jó volt kicsit letenni a botot és nézni, amint a folyó sodrása bent tartja az úszót az etetésen és az mozdulatlanul áll a megfelelő helyen! Karcsival beszélgetve gondoltuk tovább kicsit ebben az úszóban rejlő lehetőségeket egy ilyen igen akadós szakaszon. Az áztatott kukoricás pár napos előetetés utáni pontyozástól így eljutottunk egészen a halszelettel való süllőzésig is, ami nem is igazán földtől elrugaszkodott gondolat, tudva, hogy milyen sokan kergetik itt a süllőket.

De mint azt sejtettük, ilyen mennyiségű keszegnél igen nehéz szelektálni, amikor már a 3 szem csemegekukoricát is felveszik

Kiváló pár órát tölthettünk el Karcsival a tímári Tisza-szakaszon, igazi örömhorgászat volt. A reggeli esőfelhők is elkerültek minket, így szép időben, bolognaizásra alkalmas időben horgászhattunk!

A zsákmány magáért beszél, érdemes ezzel a módszerrel horgászni! Az ilyen folyókra ez ideális, hiszen nem olyan fárasztó, mint rakós bottal kihúzgálni ezeket a halakat, de jóval több a lehetőségünk, mint egy hosszú spiccbottal

Ez a film Full HD minőségben is megtekinthető, amely a legjobb képminőség mellett biztosítja a modern eszközökön (okos telefonokon, táblagépeken) való gondtalan lejátszást is!Három úszó a folyóinkra Králik Károly ajánlásával!

Írta: Takács Péter, Králik Károly

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.