Barangolások az őszi Dunán 2. rész

Barangolások az őszi Dunán 2. rész

A helyszín ismét a Bősi vízerőmű alvízcsatornája, ám ezúttal a 6 km hosszú csatorna alsó szakaszára kísértem el Lapos Attila horgásztársamat. Célhalaink a nagytestű dévérkeszegek voltak, de a rapszodikus Duna áthúzta számításainkat. Ezt persze cseppet sem bántuk, hiszen nem mindennapi halak kerültek horogra…

A felkelő nap már a parton talált minket
Ezúttal egy sóderos szakaszt választottunk filmünk helyszínéül
Kapásra várva

Ezúttal egy sóderos szakaszt választottunk filmünk helyszínéül, ahol az előző évek tapasztalata alapján rengeteg nagytestű dévérkeszeg horogra került már. Attila etetőanyag-keverékét a nagy dévérek ízléséhez igazította.
Íme, a pontos recept:

  • 2 kg Haldorádó Feeder Master Nagy Dévér
  • 0,3 kg Haldorádó PV1
  • 0,3 kg Haldorádó Pastonchino Nagy Dévér
  • 0,3 kg Haldorádó Fluo Morzsa Piros
  • 1,25 dl Haldorádó Aroma Tuning Nagy Dévér
  • 30 g Haldorádó Édesítőszer
 

Ehhez a keverékhez Attila nem használt földet, mert a csatorna iszonyatosan mély medrének e szakaszán – a látszattal ellentétben – nem túl nagy a sodrás, és a szárazabb, könnyű szemcsés kaják általában jobban szoktak működni. Persze ehhez rendkívül fegyelmezett, gyors ütemű újradobálás szükséges, hiszen a víz lassan ugyan, de folyamatosan elmossa az etetést. Az etetőanyagon kívül nagy mennyiségű vágott gilisztát használt Attila, szintén a nagytestű dévérek és – ahogy utólag kiderült – a márnák nagy örömére.

Attila a nagytestű dévérkeszegek ízléséhez igazította keverékét
Az etetőanyaghoz mellé nagy mennyiségű vágott gilisztát is használt
Ha kihagyjuk a földet a keverékből, a folyamatos, gyors ütemű újradobálás elengedhetetlen

Mindkét bot 3,9 m hosszúságú, heavy karakterisztikájú feeder volt, melyekre 0,16 mm vastagságú monofil főzsinór került. A dobóelőke mindkét esetben 0,12 mm vastagságú fonott zsinór volt. Attila két teljesen egyforma készséget használt, amelyek közt az egyedüli különbséget az előke jelentette. Az azonos távolságra kiakasztott végszerelékek egyikén tűzött, míg a másikon fűzött csalit kínált fel. A szerelékek lelkét egy-egy 3 unciás Haldorádó Hard River Feeder etetőkosár alkotta. Az előke mindkét esetben 0,22 mm vastagságú Haldorádó Visitor volt. A tűzött csali esetében a Gamakatsu 2210B és Gamakatsu Team Feeder Fine Feeder horgokat használta felváltva, 10-es méretben. A fűzött csali esetében 8-as méretű Gamakatsu Team Feeder Pellet Carp került az előkére, méghozzá klasszikus hajszálelőkés megoldással. A csalistopper helyett azonban egy szem fehér csontival ütköztette meg a csalit.

A két készség között mindössze a horogelőke volt a különbség
A végszerelékek alkotóelemei
Nyerő csalik

A halfogás nehezen indult be. Elsőként egy nagytestű dévérkeszeg került horogra, amely a gilisztacsokrot választotta. Ekkor még nem is sejtettük, hogy rövidesen Attila megdönti saját márnarekordját. A Haldorádó Quatro Fluo Pop Up minibojival csalizott készségen jelentkezett a márnaóriás, amelynek pontos súlya 5,02 kg volt. Ezt követően ismét a gilisztacsokor volt kelendő, és legnagyobb meglepetésünkre egy gyönyörű dunai süllő tette tiszteletét.

Az első hal ez a dévérkeszeg volt
Attila új egyéni rekordja ez az 5,02 kg-os márnaóriás
Nagy meglepetésűnkre egy süllő is horogra akadt

Ezután egy hosszabb kapástalan időszak következett, majd újra egy nagytestű hal került horogra. Ismét egy harcos márna ragadta el a Quatro Fluo Pop Up bojlival csalizott készséget. A horgászat végéig ezenkívül még egy nagy márnát sikerült partra segítenie Attilának, mondanom sem kell, hogy ismét a lebegő minibojli volt a nyerő csali. A nap végéig 5 hal került partra, 1 dévérkeszeg és 1 süllő gilisztacsokor csalival, valamint 3 óriási márna fűzött csalival, melyek összsúlya elérte a 11 kg-ot. Beszédes számadatok ezek, egyértelműen mutatják, hogy a folyóvízi halak sem vetik meg a jó minőségű fűzött csalikat. Érdemes kísérletezni vele!

A két utolsó hal márna volt…
… melyek a Haldorádó Quatro Fluo Pop Up minibojlit választották
* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.