Method suli 10. rész – Hasznos kiegészítők, kellékek

Method suli 10. rész – Hasznos kiegészítők, kellékek

Elérkezett annak az ideje, hogy szétnézzünk magunk körül, hogy melyek azok a legfontosabb kiegészítők, eszközök a horgászboton és orsón kívül, amelyek feltétlen szükségesek a methodozáshoz. Sőt, ebben az epizódban azt is átnézzük, hogy miként érdemes ezeket a vízparton elhelyezni, hogyan a legpraktikusabb a használatba vételük.

Horgász szék vagy fotel
A sort mindjárt a legdarabosabb kiegészítővel kezdem, amely az ülőalkalmatosság. A kínálat viszonylag nagy ezen a téren is, és számos formájú, méretű és felszereltségű ülőke van a piacon, a versenyládától a kis hokedliig tulajdonképpen bármi alkalmas arra, hogy horgászunk róla. Mégis, a method pecához talán azok a háttámlás fotelek vagy székek a legjobbak, amelyek stabil, állítható lábakkal rendelkeznek, és amiket szükség esetén különféle adapterekkel lehet felszerelni. Jómagam egy Carp Academy Feeder Fotelt nyúzok már évek óta, amelyre methodozáskor mindössze egy csalitálcát teszek, de lábaira lehetne tenni akár bottartókat vagy feeder kart is.

Method feederezéshez a legjobbak azok a háttámlás fotelek, amelyek stabil, állítható lábakkal rendelkeznek
További előny, ha lehet rá különböző adaptereket szerelni

Bottartó
Mint mondtam, a feeder fotelek egy részéhez lehet feeder kart tenni, ám egy kezdő számára ezek nem praktikusak. Eleinte bőven elegendő egy jó stabil leszúró kar, amelyen van egy távtartó, és persze két bottartó fej. Amennyiben nem lehet leszúrni a karót, akkor jöhet szóba a tripod, amely plusz stabilitást ad. A By Döme TEAM FEEDER Tripod könnyű, egyszerűen használható bottartó, amelyből könnyedén kivehető a szár, így akár sima leszúróként is lehet használni. Buzz Barnak nem kell nagyon széleset választani, elég mindössze 20 centi körüli, hisz nem nagy orsókat használunk.
A bottartó fejek közt manapság találni mindenféle formájút (is), de én a legegyszerűbb és egyben legtartósabb Haldorádó Safe Feeder Blue típust javaslom előre, míg hátra az RHS modellt.

A By Döme TEAM FEEDER Tripod széleskörűen használható bottartó
A tripodból kivehető a bottartó szár, ami önmagában egyszerű leszúróként is funkcionál
Ezzel a csavarral lehet állítani a bottartó magasságát
A tripod lábai teleszkóposan kiengedhetők, így a magasság emelésével a terpesz szélessége is nő, és ezzel megmarad a stabilitás
A távtartóba első bottartónak a Haldorádó Quick vagy Safe Feeder Blue fejeket javaslom
Hátsó bottartónak az RHS fejek megfelelőek
A lényeg, hogy a feederbotot a parttal majdnem párhuzamosan kell letenni, mert így a spicc és a zsinór közel 90 fokos szöget zár be, és a kapás így észlelhető a legjobban
A spicceket érdemes kicsit megfeszíteni, így egyaránt láthatóak az ejtős és az elhúzós kapások

Botzsák, horgásztáska
Ezek kiválasztásánál is csak a fantázia és persze a pénztárca szab határt, de a horgászbotok védelmére mindenképp érdemes áldozni. Kapható egyszerű, puha vászon tok, de van merevített falú botzsák is, mint például a TEAM FEEDER Merev bottartó táska. Szerelékes táskából olyat célszerű választani, amibe minden kényelmesen belefér. Ebből a szempontból szerencsések vagyunk mi, method pecások, mert túl sok aprócikket, kiegészítőt nem kell magunkkal vinni, így egy kisebb táska is megfelel a célnak. Akár egy kisméretű TEAM FEEDER Szerelékes Táska is elég, ebbe is befér, ami kellhet a pecához.

Ennyi táska bőven elegendő a method technika kelléktárának
A botok legbiztonságosabb szállítását egy ilyen merev botzsák biztosítja a legjobban
Eleinte elegendő lehet egy kisméretű szerelékes táska is, de egy idő után biztos vagyok benne, hogy elkél majd egy nagyobb is

Vödör, keverő edény
Ennél a kategóriánál is csak az ízlés szab határt, de a legpraktikusabbak a vászon vagy EVA keverőedények. Ezek könnyűek, egyszerűen tisztíthatók és nagyon jól lehet bennük etetőanyagot keverni. Szükség esetén még rostálni is lehet rajtuk, hiszen kellően merevek hozzá. A vödörre méretezett rosták a „közepes” méretű By Döme TEAM FEEDER EVA Keverőedényre pont passzolnak.

A By Döme TEAM FEEDER EVA Keverőedények praktikusak, könnyűek és erősek, így bátran ajánlom mindenkinek
Az eltérő méretek egymásba helyezhetők, így helyet lehet velük spórolni
A vödrökre méretezett rosta pont jó a közepes méretű EVA keverőedényre
Az EVA keverőedény nagy előnye, hogy könnyen tisztítható

Rosta
Ez a hasznos kiegészítő már többször képbe került a Method Suli előző részeiben, ami nem véletlen. Egy methodos horgásznak ez alapfelszereltség. A By Döme TEAM FEEDER szériában többféle lyukbőségű található meg. Nagy általánosságban a 3,8 mm-es a legtöbbször használatos, így lehetőleg ez a rosta legyen a készletünk első darabja.

A 3,8 mm-es lyukbőségű rosta tökéletesen megfelel a method keverékek homogenizálásához
A törőszita segítségével a göröngyös kajákat is könnyedén egyenletessé lehet varázsolni

Etetőanyag tartó
Ebből nekünk, methodosoknak nem kell túlságosan nagyméretűt választani, hisz nem sok kajával dolgozunk. Én olyat javaslok, amelyet le lehet csukni, így jó lehet a By Döme TEAM FEEDER EVA fedeles tárolók közül a kicsi méretű is. Ennek nagy előnye, hogy zárható tetővel rendelkezik, így az etetőanyagunkat le lehet zárni, és az nem szárad ki olyan könnyen, valamint eső esetén sem ázik el.

Egy zárható fedeles tároló megkönnyíti az etetőanyag frissen tartását, hisz véd a kiszáradás és az eső ellen egyaránt

Merítő nyél
A kifárasztott hal biztonságos kiemeléséhez elengedhetetlen egy merítő háló, és egy merítő nyél. Amennyiben egyedül pecázunk, mindenképp érdemes hosszú nyelet választani, amivel könnyedén el lehet érni a halat. A By Döme TEAM FEEDER Power Fighter és a Master Carp szériából is lehet kapni 3 méter fölötti méretet. Én egy 3,5 méteres Master Carp modellt használok, amely akár hobbipecásoknak, akár versenyhorgászoknak jó választás lehet. Igazából funkcióját tekintve mind egyforma, csak a kidolgozás, hossz és a súly lehet a nyelek közt a különbség.

Amennyiben egyedül kell megmeríteni a halat, mindenképpen 3 méternél hosszabb nyélre van szükség

Merítő fej
Többféle méretű, formájú és lukbőségű merítő fej van, de ami átlagméretű pontyok kíméletes kiemeléséhez tán a legjobb választás, az a Blue Method Carp modell „L” méretben. Ebbe még a 4-5 kilós példányok is beleférnek, ám ha ennél nagyobb halakra horgászunk, akkor már az „XL” méretűt érdemes használni. A merítő fej, a pontymatrac és a többi halkímélő eszköz részletes bemutatását nagyon fontosnak tartom, így ezekre a következő utáni „órán” még visszatérünk, amikor is a használatukra bővebben is kitérek! 

Az „L” méretű Blue Method Carp merítő fej elegendő az átlagos méretű pontyokhoz

Még mielőtt azonban arról beszélnék, miként kell egy hallal bánni a matracon, a következő részben egy konkrét horgásznapot mutatok be. Hogyan kezdjünk bele, miként válasszuk meg a távolságot, és hogyan is kell szakszerűen fárasztani? Ezekre kérdésekre kaptok választ, ha a következő részben is velem tartotok.

Írta: Sipos Gábor
Fotók: Putz Tamás

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.