Method suli 9. rész – Ismerkedés az aromákkal, adalékokkal

Method suli 9. rész – Ismerkedés az aromákkal, adalékokkal

A lehető legkönnyebben használható etetőanyagokat és csalikat az elmúlt részekben bemutattam, ám vannak olyan helyzetek, amikor kell egy is plusz ahhoz, hogy eredményesek lehessünk. Ekkor jönnek jól azok az aromák, adalékanyagok, amelyek használatával növelni lehet az etetőanyagunk hatékonyságát. Ebben a részben azokat az aromákat mutatom be, amelyek könnyedén használhatóak.

A horgászboltokban por és a folyadék állagú aromákat lehet kapni, amelyek egy nagy részét száraz etetőanyagokhoz kell adagolni. Ugye amit a Method suli 7. részében bemutattam, Ready Method etetőanyagok, azok kivétel nélkül előre megnedvesített állapotban érhetőek el, tehát ezekhez nem, vagy csak korlátozott mennyiségben lehet folyékony aromát adni. Éppen ezért a mai lecke témája a folyékony aromák mellett a száraz etetőanyagok bekeverése aroma hozzáadásával. Lássuk, melyek azok a folyékony aromák a Haldorádó kínálatban, amelyek szóba jöhetnek! Kezdjük azzal a termékcsaláddal, amelyet nem az etetőanyaghoz kell adagolni, hanem a kész gombóc aromásítását lehet vele elvégezni!

Legnépszerűbb és egyben legegyszerűbben használható aromák a Haldorádó kínálatból

BlendeX Serum
Ez a különleges aroma azt a célt szolgálja, hogy a megtöltött gombóc tetejére nyomva megsokszorozzuk annak távcsali hatását. A kéttartályos adagolónak köszönhetően egy flakonban kétféle aroma sűrítmény van, amelyeket így külön-külön vagy akár együtt is a kosár tartalmára lehet pumpálni.

A BlendeX Serum 6 változatban érhető el

Hatféle ízesítésben érhető el a kínálatban, ezek Tintahal + Polip, Eper + Méz, Fokhagyma + Mandula, Ananász + Banán, Vajsav + Mangó, TripleX. Ezek a kombinációk ismerősek lehetnek az előző epizódból, ami nem véletlen. A szortiment megegyezik a BlendeX Hydro csaliknál megismertekkel.

A megtöltött kosár lokális aromásítására való ez az aromacsalád

Apropó, BlendeX Hydro Method: ugye emlékeztek arra, hogy e csali dobozában is található egy kis fiola aromakoncentrátum, amelynek segítségével fel lehet turbózni a method kosarunkat vagy akár a csalinkat is.

A BlendeX csalik dobozának mindegyikében található egy-egy kis fiola aroma, mely alkalmas a csali vagy gombóc utóízesítéséhez

A folyékony aromák két csoportját szeretném még nektek bemutatni. Az egyik az Aroma Tuning, míg a másik a CSL Tuning. Mindkettőt az etetőanyag nedvesítésekor kell használni, viszont más időszakokban hatásosak.

Aroma Tuning
A Haldorádó termékcsoportok közt ez az egyik legrégebbi. Nagyon széles ízválasztékban áll rendelkezésre, így tulajdonképpen bármilyen jellegű etetőanyaghoz lehet találni megfelelő kiegészítőt. Ezeknek az aromáknak az alapja cukorszirup, így az alapízük édes, ami minden esetben mással van kiegészítve.

Széles ízválasztékban érhető el a kínálatban az Aroma Tuning család

12 különböző ízben érhető el: Nagy Ponty, Nagy Amur, Nagy Dévér, Vörös Démon, Tenger Kincse, Mézes Pálinka, Sajtos Bajszos, Fűszeres Hal, Magyar Betyár, Édes Ananász, Vad Ponty, Vad Szilva.
Adagolásában széles határértékek vannak, de a kiindulási mennyiség az 50 ml / 1 kg száraz etetőanyag.

Az aroma használati utasítása részletesen is fel van tüntetve a flakon hátoldalán
Szine minden jellegű etetőanyaghoz található ízben passzoló Aroma Tuning

CSL Tuning
A CSL Tuning aromacsalád kifejezetten a hideg vízi horgászatokhoz készült, 16 Celsius-fokos vízhőfok alatt fejti ki legjobban a hatását. Ennek az alapja a hidegen sajtolt kukoricacsíra kivonat, de alkoholt is tartalmaz, így nem dermed le hidegben sem. Nagy fajsúlya miatt kizárólag a fenéken terjed, így ott fejti ki a csalogatóhatását, ahol a halakat horogra szeretnénk csalni. Nagyon összetett aroma, hiszen tartalmaz előemésztett fehérjét, jól oldódó tápanyagokat, természetes cukrot, szabad aminosavakat, vitaminokat, ásványi sókat és étvágyfokozó betaint is.

A CSL Tuning kifejezetten a hideg vízi horgászatokhoz készült

Öt különböző ízesítésben kerül forgalomba, ezek a Vörös Démon, Mézes Pálinka, Tenger Kincse, Fagyos Ponty, és a Kék Fúzió.
Adagolási javallata megegyezik az Aroma Tuningnál bemutatottal, tehát az 50 ml / 1 kg száraz etetőanyag a kiindulási alap.

A flakon hátoldalán részletes használati utasítás olvasható adagolási javallattal

Tipp: A CSl Tuningot jól lehet használni a már korábban bemutatott Ready Method Pelletek feljavítására is. Ezek az előre megnedvesített pelletek ugyanis önmagukban nem mindig tapadnak a legjobban. Vizet felesleges hozzájuk adni, de egy csomag szétmorzsolt Ready Method Pellethez kb. 20 ml CSL Tuningot adva annak mind tapadóképességét, mind hatékonyságát lehet növelni. Fontos, hogy jelen esetben (is) a kevesebb több, tehát semmi esetre se essünk túlzásba az aroma adagolásánál!

Egy csomag szétmorzsolt Ready Method Pellethez kb. 20 ml CSL Tuningot adva annak mind tapadóképességét, mind hatékonyságát lehet növelni
A kevesebb ez esetben több! Semmi esetre ne adjunk a pellethez nagyobb mennyiségű aromát!
A pelletszemek nagyon gyorsan beszívják a kevés CSL Tuningot
A Ready Method Pellet szinte életre kel a néhány csepp aromától

Édesítőszer
Az édesítőszer semmiféle plusz illatot vagy aromát nem ad az etetőanyagunknak, viszont olyan édes ízt kölcsönöz neki, amelyet semmilyen más adalékanyag nem tud! Adagolása ízlés kérdése, de az alapkoncepció az a 10 g/kg arány. A tapasztalatok azt mutatják, hogy felmelegedő és lehűlő, 16 Celsius-fok alatti hőmérsékletű vizekben igazán hatásos.

Az Édesítőszer semmiféle plusz illatot, vagy aromát nem ad az etetőanyagunknak, viszont olyan édes ízt kölcsönöz neki, amelyet semmilyen más adalékanyag nem tud
1 teáskanálnyi édesítőszer bőven elegendő 1 kg szárazanyaghoz

Folyékony aromák használata
Mindkét előbb bemutatott aromát a száraz kajában kell elkeverni. 1 kg száraz etetőanyag benedvesítéséhez 3-4 dl folyadék szükséges. Ennek pontos mennyisége függ a kaja alkotóelemeitől és szemcseméretétől egyaránt.

Mind a por, mind a folyékony aromákat, adalékokat a száraz etetőanyaghoz kell keverni

FONTOS! Az etetőanyag bekeverése előtt mindenképp ellenőrizni kell, hogy mennyi etetőanyag van a zacskóban, ugyanis nem minden kaja 1 kilós kiszerelésben kerül forgalomba! Van, amelyik 800 grammos, és van, amelyik 1,5 kg-os csomagban kapható! A folyadék mennyiségét mindenképpen ehhez kell igazítani.

Nem minden etetőanyag 1 kilós kiszerelésben kerül forgalomba! Van, amelyik 800 grammos, és van, amelyik 1,5 kg-os csomagban kapható! A folyadék mennyiségét ehhez kell igazítani

Első körben 2-2,5 dl folyadékkal érdemes elindítani a kaja bekeverését. Mivel aromát is használunk, ez úgy néz ki, hogy egy edénybe kell meríteni kb. 0,5 dl vizet, majd ebben elkeverni az 50 ml folyékony aromát, és végül ezt ráönteni a száraz anyagra. Ezt jó alaposan össze kell dolgozni, és ha egyenletesen elkevertük, lehet ellenőrizni, hogy mennyire tapad az etetőanyagunk. Szinte biztos, hogy ragacsosnak fogjuk érezni, ami teljesen normális, hiszen a szemcsék csak lassan szívják meg magukat. Hagyni kell pihenni a kaját pár percig, hogy egyenletesen felszívja a vizet.

Amíg nincs kellő rutinunk a keverésben, érdemes egy mérőedényt használni a víz adagolásához
Az aromát célszerű vízzel elkeverve az etetőanyaghoz adni
50 ml aromát 50 ml vízzel elkeverve érdemes az etetőanyaghoz keverni
A száraz etetőanyag szemcséi azonnal elkezdik magukba szívni az aromás vizet
A folyadék elkeverése után érdemes összetömöríteni az etetőanyagot és hagyni pihenni 5 percet

Öt perc elteltével jól érezhető, hogy az etetőanyag kiszáradt. Ekkor 0,5-1 dl víz hozzáadása következik. Alapos elkeverés után ismét tapadóssá válik a keverékünk. Ekkor érdemes az etetőanyagot a keverőedény aljába tömöríteni, így minden szemcséhez eljut a nedvesség. Ezt újabb öt perc pihenő követi.

A „szikkadás” után a kaja ilyen szépen összetömbösödik, de érezni rajta, hogy még száraz
A második nedvesítéskor maximum fél decinként adagoljuk a vizet, ennél nagyobb lépésekben már nem szabad nedvesíteni

A tömörítés hatására az etetőanyag egy tömbbe állt össze. Kicsit szét kell morzsolni, és amennyiben jónak ítéljük a tapadóképességét, lehet is rostálni. Amennyiben szükséges, lehet még hozzá vizet adni, de csak kis lépésekben, egyszerre maximum fél decit.

A második tömörítés után, ha a kaja állaga megfelelő, lehet rostálni
Amennyiben az etetőanyag tartalmaz pelleteket, a rostáról azokat vissza kell keverni a homogenizált kajába
Ilyen egy tökéletes method etetőanyag!

Ha mindent jól csináltunk, akkor a rostálást követően egy homogén, jól tapadó, de folyamatosan bontó kaját kapunk, amelyben már ott van a plusz aroma is, amely még tovább növeli az etetőanyag hatékonyságát.

Kicsit vontatottnak tűnhet a száraz etetőanyag bekeverése, de higgyétek el, hogy a befektetett munka megtérül a horgászat során!

A következő részben azt fogom nektek bemutatni, miként érdemes elhelyezkedni a vízparton a feederezéshez, és ehhez milyen kiegészítőkre, eszközökre is van szükség. Tartsatok velem akkor is!

Írta: Sipos Gábor
Fotók: Putz Tamás

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.