Pickerbottal a Balatonon

Pickerbottal a Balatonon

Tavaly a családdal úgy döntöttünk, hogy eltöltünk egy hétvégét a Balatonon. Hogyan is telhetett volna ez a három nap horgászat nélkül? Döme Gábor az egyik cikkében azt írta „a Balaton felvirágzott”. Hogy ez igaz? Ez nemsokára kiderül. A helyszín Balatonfüred, tartsatok velem!

Reggel korán indultam horgászni, nem kellett olyan sokat mennem, mert a horgászhely mindössze kb. 100 m-re lehetett. A 10 napos területi jegyet már tegnap vettem (sajnos nincsen 3 napos ). A horgászállást a móló partközeli részén állítottam fel, velem szemben pedig a gyönyörű Tihanyi-félsziget helyezkedett el.

Horgászhelyem… hát nem gyönyörű a panoráma?

Ami az etetőanyagot és a csalit illeti, választásom a Haldorádó termékek közé tartozó Nagy Dévér etetőanyagra esett, ezt az édeskés etetőanyagot kevertem össze Timár Mix Balaton Series Fűszeres Keszeg etetőanyaggal. Ehhez még hozzáadtam fél flakon Haldorádó Aroma Tuning Nagy Dévér aromát.

2 kg Haldorádó Nagy Dévér + 1 kg Timár Mix Balaton Series Fűszeres Keszeg + Haldorádó Aroma Tuning Nagy Dévér aroma

Mivel én még csak ifi horgász vagyok, sajnos csak 1 bottal horgászhattam. A hétvégére új szerzeményemet hoztam magammal, egy SPRO Prion Power Picker 2,70 m-es botot. Egy szűz bot, egy számomra szűz vízen - reméltem, eredményes leszek!

Íme, a SPRO Prion Power Picker 2,70 m-es bot

A végszereléket nem bonyolítottam túl, 16-os főzsinóron egy 12 cm-es tört gubancgátló cső, rajta egy 15 g-os Haldorádó Rocket Feeder kosár, a szereléket pedig egy gumigyöngy és egy forgókapocs ütköztette meg. Az előke hosszúsága 15 cm, átmérője pedig 0,12 mm volt. Horognak Gamakatsu 1310N típust és 14-es méretet választottam.

Végszerelékem

A meghorgászandó távolságot a partról 15 méterre határoztam meg, ez a távolság még nem igényelt csúzlit ezért 15-20 gombócot dobáltam be kézzel.

A meghorgászott terület

Az alapozó etetés után feltettem az előkét a szerelékre és következhetett a horgászat. A mai horgászat különlegessége az volt, hogy egyáltalán nem használtam élő anyagot. Csalinak Magyar betyár fantázianevű Haldorádó Finom pontypelletet és Haldorádó Kukorica tuning Tömény mandulás kukoricát használtam.

Íme, a mai csaliválaszték

Az első kapásra kb. 30 percet kellett várnom. Nem volt heves kapás, inkább szépen, lassan meghúzta a spiccet. 1-2 perces fárasztást követően szákba tereltem a nap első halát, egy 30 dkg-os dévérkeszeget. Újracsaliztam, majd bedobtam a szereléket, az elkövetkezendő tíz percben még négy szép dévért sikerült fognom. Úgy nézett ki, hogy ráálltak a dévérek az etetésre, de sajnos nem így lett. Közel 1 órája nem volt kapás, ezért 10 gombócot dobtam be ráetetés gyanánt. A csendet végül a fék hangja törte meg! Azonnal bevágtam, majd éreztem, hogy ez már jobb hal lesz. Úgy véltem, egy kisebb ponty lesz a horgon, ám végül, a fárasztást követően egy termetes, 70 dkg-os dévért vezethettem a merítőbe.

A nap első hala!
Nehezen indult, de megvan a második is
Harmadik
Negyedik
Termetesebb hal a horgon!
Gyönyörű dévér!

Ettől a szép haltól felbátorodva változtattam az előkén és a horog méretén. A horgot 12-es méretre, az előkét pedig 0,14 mm-es re cseréltem. A csalit is lecseréltem, a Tömény mandulás kukoricáról 6 mm-es Magyar betyár Finom pontypelletre váltottam. Csalizás után bedobtam, majd vártam a kapásra. Közben elkezdett esni az eső, de ez volt a szerencsém. Miközben azon dolgoztam, hogy felállítsam a horgászernyőt, hirtelen ismerős hangot hallottam… rögtön rájöttem, hogy ez a fék hangja. Ránéztem a botom spiccére, ami karikába volt hajolva. Azonnal bevágtam! Éreztem, hogy ez nem egy tenyeres dévér lesz… Ahogy rótta a köröket, egyre jobban fáradt, és amikor a part mentén feljött levegőzni, megláttam, hogy ez egy gyönyörű ponty lesz. Szákolást követően megérdemelte, hogy lemérjük, a mérleg 1,5 kg-ot mutatott. Nem volt olyan nagy hal, de amelyik a Balatonból van, az nekem mindegyik kincset ér!

1,5 kg-os nemes ponty, egy életre szóló élmény a Balatonból!
A zivatar után gyönyörű szivárvány
Viszlát, Balaton!

Összegzés: nagyon változatosan kaptak a halak, de elégedett voltam a fogás mennyiségével. A nap folyamán összesen 6 dévért és egy pontyot sikerült fognom. Lehet, hogy ha élő anyagot - csontit, gilisztát vagy szúnyoglárvát - használok, akkor eredményesebb lettem volna, de ahogy mindenki tudja, a horgászatban sem értelmezhető, hogy mi lett volna ha… És, hogy a Balaton tényleg felvirágzott? A válasz: igen! Egyértelmű bizonyítékot adtak a kifogott halak, hogy a Balatonban rengeteg gyönyörű hal van. Remélem, jövőre is lejutok majd horgászni a Balatonra.

Szerző: Ivanics Gergely (ivangeri)
Fotók: Ivanics Gergely, Zsíros József

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.