A rakós botos horgászat iskolája 8. rész - Összetapadt bottagok szétszedése

A rakós botos horgászat iskolája 8. rész - Összetapadt bottagok szétszedése

Rakós botos horgászatnál időnként előfordul, hogy horgászat közben a top szettet nem tudjuk levenni a botról, mert a tagok összetapadnak, vagy horgászat végén a rakóst hasonló probléma miatt nem tudjuk szétszedni. A közelmúltban egy verseny végén fordult elő, hogy kétségbeesve jött oda hozzám az egyik versenyző, mert a botját nem tudta szétszedni, hogy mi a megoldás. De az is nemrég történt, hogy hasonló problémával a neten kerestek meg, de még mielőtt válaszoltam volna, megérkezett a következő levél, hogy késő, a botot sikeresen eltörték és inkább tagra lenne szükség. Ekkor elhatároztam, hogy elkészítem ezt az anyagot.

A rakós bot tagok összetapadása ritka, de előforduló probléma. A gyakoriságra példa, hogy az utóbbi két évben talán öt esettel találkoztam, ahol segítettem szétszedni a tagokat. Az összetapadás gyakorisága elméletileg független a bot fajtájától, márkájától, ezért ezen nem is kívánok vitát nyitni.

A bottagok kúposan illeszkednek egymásra és az összetapadás a kúpos részek kialakításától, illetve az illeszkedő részek felületétől függ. Az összetapadás bármelyik két tagnál előfordulhat. Leggyakrabban akkor következik be, ha az illeszkedő felületek nedvesek, vizesek, illetve kopottak. Ha mindkettő feltétel adott, akkor szinte biztos az összetapadás.

A jelenség ellen igazán nem tudunk védekezni. Bárhol, bárkivel előfordulhat, bár nekem még nem volt ilyen gondom. A teflon spray használata sem megoldás a megelőzésben, bár sokan azt hiszik. Nem tudok tanácsot adni a megelőzésre, mert ugye nem lehet tanácsolni, hogy az illeszkedő felületekre ne kerüljön víz, különösen, ha esőben horgászunk.

Sokkal inkább a probléma megoldására koncentrálok, ezzel kapcsolatban szeretnék hasznos tanácsokat adni.

Mindjárt az elején megjegyzem, hogy az erősen összetapadt, összeszorult tagokat nem lehet melegítéssel-hűtéssel szétszedni, mert nem tudjuk megoldani az egyik tag hűtésével egy időben a másik melegítését, továbbá ez azért sem megoldás, mert a bot anyagának hőtágulása ehhez túl kicsi. Nem megoldás különböző csavarlazító és síkosító folyadékok használata sem, mert úgysem tudnak a felületek közé folyni, és ha oda is tudnának jutni, akkor inkább rontanának a helyzeten.

A bemutatót otthon, a cég udvarán készítettük, mert ehhez nem szükséges vízpartra vonulni.

Segítségem a cég két alkalmazottja volt, akik nem horgásznak, bemutatva ezzel azt is, hogy a szétszedésben bárki segíthet. Nekik fogalmuk sem volt, hogy kell ezt csinálni és csak az én utasításaimat követték. A bemutatót egy márkajelzés nélküli bottal készítettük, nehogy bárki a valamely márkára vonatkozó következtetést próbáljon levonni a látottakból.

A bemutató tesztalanya egy márkajelzés nélküli, forgalomban nem lévő rakós bot volt

Vegyük az alapesetet, mikor horgászat közben - vagy a végén - azt tapasztaljuk, hogy a botot nem tudjuk szétszedni. Tanácsom, ha egyedül nem megy, alapesetben kérjük meg a szomszédot, hogy segítsen. Persze, ha többet fogtunk, mint Ő és ezt rossz néven véve ennek némi jelét is mutatja, akkor mástól kérjünk segítséget, hogy ne adjunk lovat alá és ne mondhassa, milyen sz.. bottal horgászunk, hogy még szét sem lehet szedni…

A segítő fogja meg az egyik bottagot, közel az összeillesztéshez, mi fogjuk meg a másikat, szintén az összeillesztés közelében és csavarjuk meg azokat, egymással ellentétes irányban. Természetesen csak a tagtörés határáig. Hogy ez hol van? Nos, ezt mindenkinek éreznie kell, erre nincs jobb tanács. Talán csak annyi, ha érezhetően nem megy, ne feszegessük!

A tagokat az összeillesztéshez közel fogjuk meg és csavarjuk ellentétes irányban
Ez legtöbbször segít

Ez a megoldás a legtöbbször segít, a tagok szétjönnek. Ha tovább akarunk horgászni, akkor gondosan töröljük meg az illeszkedő felületeket kívül-belül, azután folytathatjuk a pecát.

Ha ez a módszer sem segít, akkor szükségünk lesz még egy segítőre. Ilyenkor a felállás és a módszer teljesen más lesz. E módszernél nem csavarjuk és nem feszegetjük a bottagokat, hanem megpróbáljuk azokat „szétmozgatni”. Ez talán egy kicsit furcsán hangzik, de a lényeg ez.

A két segítő megfogja az összetapadt tagok végeit, de nem a csatlakozásnál, hanem a másik végeken, a lehető legmesszebb a csatlakozástól.

A két segítő így helyezkedik el, miközben széthúzni próbálják a bottagokat

Ők ilyenkor semmi mást nem csinálhatnak, csak ellentétes irányban húzzák a bottagokat. Nem csavarják, nem hajlítják, csak húzzák. EZ NAGYON FONTOS!

Úgy helyezkedjenek el, ha a tagok szétcsúsznak, ne essenek el, mert így esetleg eltörik a már szétszedett tagokat és az egész addigi tevékenységünk kárba veszik.

Mi pedig, egy kézzel megfogjuk az összetapadt tagokat pontosan az összeillesztésnél, majd körkörös mozdulatokkal, mintha mákdarálót hajtanánk (nem az elektromosra gondolok, mikor megnyomjuk a gombot és az elindul, hanem a kézire) elkezdjük azokat körkörösen mozgatni. Nem nagy ívben, mert a tagok átmérőjétől függően ennek a mozgatásnak a sugara a néhány mm-től a néhány cm-ig terjedhet.

Ezt addig kell csinálni, amíg a tagok szét nem jönnek. MERT minden esetben szétjönnek!

Ezt addig kell csinálni, amíg a tagok szét nem jönnek, mert minden esetben szétjönnek, kivéve talán, ha pillanatragasztóval kezeltük azokat összeillesztés előtt.

Hogy ez mennyi idő, ez az összetapadás mértékétől függ. Lehet néhány másodperc, de akár egy-két perc is.

A tagokat az összeillesztésnél körkörösen mozgatjuk, amíg azok szét nem jönnek

Ha odafigyelünk, tenyerünkkel lehet érezni, amikor a tagok elkezdenek szétcsúszni és lehet szólni a segítőknek, hogy figyeljenek.

A filmen bemutatom, hogy vizes felülettel összerakott és összeszorított tagokat is szét lehet szedni.

A tagokat összeillesztés előtt benedvesítem, hogy az esőt modellezzem

Továbbá a filmben van még egy érdekes momentum, amikor a bottagokat egy gumikalapáccsal „összeillesztem”.

Teszem ezt mindazért, hogy ne érjen az a vád, hogy korábban a tagok nem voltak kellően összeszorítva, továbbá bemutassam, hogy ezzel a módszerrel a leggonoszabb összetapadások is sikeresen szétbonthatók.

A kézzel erősen összeszorított tagokat még további kb. 10 mm-t vertem össze kalapáccsal. A valóságban ilyen eset természetesen nem fordulhat elő. Megmondom őszintén, ekkor azért támadt bennem némi kétség a szétszedés eredményességét illetően.

A bottagokat összerakás után további 10 mm-t vertem össze gumikalapáccsal
A bottagok „összeillesztése”

Ezek után elkezdtük a szétszedést. A két segítő húzta, én pedig körkörösen mozgattam az összeillesztésnél. A szétszedés kicsit tovább tartott a szokottnál, de végső soron eredményre vezetett: a tagok a mozgatás hatására szétlazultak és az összeillesztésnél sértetlenül szétjöttek.

Még ezzel a drasztikus összekalapálással összeszorított tagokat is szét lehetett szedni

Az elmondott és a filmben bemutatott módszerrel nagy biztonsággal szét lehet szedni a rakós bot összetapadt tagjait, tehát nem érdemes különböző, valaki által javasolt vagy a magunk feje után kitalált módszerekkel kísérletezni.

Ha így jártunk és a parton nincs két segítő, akkor inkább azon törjük a fejünket, hogy tudjuk elvinni az összetapadt tagokat addig, ahol tudunk segítséget szerezni, mintsem nekiálljunk feszegetni azokat, mert annak az eredménye nagy valószínűséggel törés lesz.

Remélem, ennek az anyagnak minden rakós botos horgász hasznát veszi és segítség lesz a továbbiakban az összeszorult, összetapadt bottagok eredményes szétszedésében.

Kommentek
Partnerek
Kiemelt partnerek:
Média partnerek: