A rakós botos horgászat iskolája 6. rész - A rakós botos horgászat tartozékai

A rakós botos horgászat iskolája 6. rész - A rakós botos horgászat tartozékai

Az 1-5. részben a rakós botos sorozat elméleti részét „veséztük” ki. Megismertük a botokat gyártásuktól a kiválasztásukig. Aki botot akar venni, mindent tud a botválasztásról, megveheti azt. A következő részekben gyakorlatiasabb mezőkre evezünk. A 6. részben a rakós botos horgászat kiegészítőit nézzük át.

ALAPTÉTEL: A rakós botos horgászat egyetlen nélkülözhetetlen kelléke maga a rakós bot.

Maga a fő kellék a rakós bot, amelyről a módszer a nevét is kapta

Minden más kiegészítő nélkülözhető vagy helyettesíthető. Legtöbben nem is a rakós bottól, hanem a rengeteg kiegészítőtől borzadnak el, amelyeket a versenyeken és a sajtóban látnak, illetve amiket a reklámokban rájuk akarnak tukmálni. Ezek összességében jóval meghaladják a bot árát és cipelésükhöz esetenként komoly autó szükségeltetik. A valóságban ennek nem feltétlenül így kell működnie, azonban nagyon hasznosak tudnak lenni és megkönnyítik a rakós botos horgászatot. Ennyi bevezető után nézzük a kellékeket!

Alapesetben leülhetünk a vízpartra a fűbe, esetleg egy szivacsot teszünk a fenekünk alá, hogy ne fázzunk fel és kézben tartott rakós bottal is horgászhatunk, szétszedéskor pedig a botot a fűben toljuk hátra. Ebben az esetben a boton kívül más nem szükségeltetik a rakózáshoz. Én is szoktam így horgászni, ha megfelelő a part és keresem a halat, vagyis nem etetéssel akarom odacsalni, hanem be akarom cserkészni.

A következő, ha valami ülőkére ülünk. Ilyenkor már a botot is könnyebb tartani, mert azt a combunkra tudjuk fektetni.

Martin Gabi a maga egyszerű módján, ülőkéről keszegezik
Karosszékből előadva így néz ki

Most jön az, amitől a legtöbben visszariadnak, a horgászláda. A horgászládát ehhez a módszerhez találták ki. Vannak egészen egyszerű és olcsó kivitelűek, de vannak mindennel felszerelt több százezer forintos extra kivitelű ládák is. Már a legalapvetőbb ládák is hasznosak tudnak lenni. Kényelmesebb ülést biztosítanak, szerelt létráinkat, előkéinket, zsinórt, horgot tárolhatunk bennük.

Egyszerű kivitelű alapláda, egy vagy két fiókkal, esetleg felnyitható rekesszel
Készíthetünk saját magunk is ládát. Tamás saját készítésű ládán ül, melyhez a kiegészítőket is maga készítette
Itt már egy jól felszerelt, csúcsminőségű láda látható, a hozzá csatolható tartozékokkal. Igazából ez már csak versenyhorgászathoz kell
Középkategóriás láda alaptartozékokkal. Ennél a horgászatnál nem volt szükség a többi kiegészítőre
Láda sok tartozékkal, plusz még egy kiegészítő stéggel a nagyobb stabilitás érdekében
Téli pontyhorgászatoknál is csak a legszükségesebb kiegészítőket szereljük fel
A ládák többségének a lába is állítható, ezért extrém körülmények között is jól használhatók
Sok kiegészítő mellett akár ernyőt is csatlakoztathatunk ládánkhoz

Tehát a láda sem szükséges, de nagyon hasznos a rakós botos horgászatnál. Sok kiegészítő, fiók, rekesz teszi kényelmesebbé a horgászatot. Minden a kezünk ügyébe helyezhető, gyors mozdulatokkal elérhető.

A következő hasznos eszköz a görgő. Igazából ez is nélkülözhető, mert botunkat akár a füvön, a bottartón vagy szerelékes táskán is hátratolhatjuk, de a görgő kényelmesebbé, gyorsabbá teszi a bot hátra- és előretolását. Alapvetően kétfajta görgőt használunk, a „V” görgőt és a négylábú görgőt.

A „V” alakú görgő
A négylábú görgő
A két alap görgőtípus egymás mellett

A „V” görgő jobb megvezetést ad a botnak, nincs oldalmozgás. Magasságra is jobban állítható, viszont drágább.

A görgő felállításánál vigyázni kell, nehogy használat közben felboruljon, vagy a szél felborítsa, mert ez könnyen bottöréshez vezethet. Ezért nem baj, ha nehéz. Esetenként le is kell súlyozni, vagy lekötni, ha nagyon erős az oldalszél.

Fontos az is, hogy a görgő hengerei ne üssenek forgás (bottolás) közben, mert ez a rázás szétlazíthatja a bottagokat és a bot szétcsúszhat. Ha a görgő jól csapágyazott és könnyen fut, nagyon gyors bothasználatot tesz lehetővé.

A horgászládák alaptartozéka a lábra szerelhető bottartó, melybe a rakós botot - vagy akár más botot is - összerakva beletehetjük. Ha például etetni akarunk, a bot berakható és pontosan tudunk etetni.

A ládára szerelhető oldalsó bottartók

Ha a botot a lábunk közé, a fenekünk alá támasztjuk, vagy az itt kialakított támaszba tesszük, akkor fel kell szerelni a ládára az első bottartót. Ennek sok variációja van, amelyből az általam is használt, első lábakra szerelhető, állítható magasságú bottartót mutatom be.

Az első bottartóra feltámasztott rakós bot
A tartóra rakott, vízfölé nyúló bot spicce jó támpont az etetésnél

Ha a horgászat során több top szettet is előkészítünk, azokat fektethetjük a fűbe, táskára stb., de itt is kényelmesebb, jobb megoldás, ha top szett tartót használunk. Ekkor még jobban a kezünk ügyébe helyezhetjük a top szetteket. A tartóban elhelyezve nem lesznek koszosak, nem kerül beléjük por, homok, ami összekarcolhatja a bot csatlakozását.

Dús parti növényzet esetén is célszerű top szett tartót használni
Téli horgászatoknál is előnyös használatuk, hiszen nem kell a hóba raknunk topjainkat
Néhány típus. A jobb oldali egy támasszal is el van látva, ha meredeken kell elhelyezni a top szetteket, azok nem csúsznak le, mert meg tudnak támaszkodni
A képen egy speciális, a ládára szerelhető top szett tartót láthatunk. Nagyon ötletes és praktikus megoldás, de meglehetősen drága

Ha a botot hátratoltuk és szétbontottuk, elöl is célszerű megfogni. Erre több megoldás is van. Az egyik a tulipán, amelybe belenyomjuk a botot és az elég erős, hogy oldalról megtartsa a botot, az nem billen hátra.

A tulipánba csíptetett bot

A másik megoldás, amely egyre kedveltebb, a bottartó háló, amelyet akárcsak a tulipánt, a láda oldalára szerelünk föl. A hátratolt és szétbontott botot bújtatjuk bele, ez tartja meg.

A bottartó háló és felszerelése
Célszerűbb a háló használata meredeken feltolt botnál is, mert megakadályozza a bot előrecsúszását

Ha nincs ládánk, vagy a ládánkhoz nincsenek oldaltálcák, célszerű lehet egy kis szerelékes asztalka, kisebb stég felállítása, melyre előkéket, horgokat, ollót, horogszabadítót stb. tudunk pakolni.

Állítható lábú szerelékes asztalka, amely esetenként jó szolgálatot tehet

Különböző csatlakozó szerkezetekre is szükségünk lehet a haltartó, bottartó stb. ládára rögzítéséhez. Ezek is praktikus kis kütyük, melyek esetenként igen hasznosak tudnak lenni.

Bal oldalon egy gyorscsatlakozó, mely egy mozdulattal szétszedhető, a jobb oldalon pedig egy minden irányban állítható fejű csatlakozó látható

Előre gyártott szerelékeinket célszerű egy dobozban tárolni. Ehhez bármilyen szerelékes doboz megfelel, amibe beleférnek.

A ládákhoz, még az alapládákhoz is adnak egy-két rekeszt, melyekben előre gyártott, létrára tekert szerelékeinket tárolhatjuk. Igen praktikus megoldás, rendszerezni és védeni tudjuk azokat.

Előre gyártott szerelékek a ládához tartozó rekeszben

Természetesen ezeken kívül még sok-sok eszköz teheti kényelmesebbé, gyorsabbá horgászatunkat. Az emberi és ezen belül is a horgász és horgászcikk készítők fantáziája kimeríthetetlen. Különböző zsinórvágó, hurokkötő, hínárvágó stb. eszközök és annyi minden, hogy felsorolni sem lehet. A teljesség igénye nélkül, csak néhány:

Mágneses horogtartó
Előketartók
Csúzlik különböző rendeltetéssel
Különböző keverőedények

Végezetül pedig, ha valaki úgy dönt, hogy a sokcuccos megoldást választja, vagyis mindent beszerez, ami csak segíti a horgászatát, akkor nem tudja elkerülni, hogy egy komolyabb, nagyobb méretű szerelékes táskát is beszerezzen.

A megfelelő méretű szerelékes táskába bepakolható minden a görgőtől a bottartókon át, akár még egy meleg ruha is

Összefoglalva:

Látható, hogy a rakósozás megoldható egyszerűen, célszerűen, azonban aki tovább akar lépni, komolyabb terveket dédelget, vagy csak kényelmesebben szeretne horgászni, annak be kell szereznie a tartozékokat is.

A rakós botokról összegyűjtött gondolataim végére értem. Nem tértem ki a botok kezelésére, gumizására, szerelékek készítésére, mert ezekben a témákban számos anyag jelent meg itt az oldalon. Ezért ezekre nem akarok karaktereket pazarolni. Természetesen nekem is megvannak a saját szokásaim, szerelékkészítési, gumizási stb. megoldásaim, melyeket előnyben részesítek másokkal szemben. Az eddig megjelenteket némi gyakorlati kiegészítéssel egy videós anyaggal zárom le, mely rövidesen meg fog jelenni.

Remélem hasznosnak ítélték a sorozatot.

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.