Újdonságok a Maros Mixnél VII. - 50 perc, 100 hal

Újdonságok a Maros Mixnél VII. - 50 perc, 100 hal

Egy vízparti fotózásról tartottam épp hazafelé, amikor megcsörrent a telefonom. [d]Ifj. Barna Szilárd[-d] üdvözölt a vonal másik végén, és az iránt érdeklődött, hogy lesz-e egy szabad órám estefelé. Ugyanis az a nagyszerű ötlete támadt, hogy a Maros Mix üzem melletti teszttavon be lehetne mutatni, hogyan lehet mindössze egy óra alatt nagyon sok halat fogni. Körülbelül egy éve tervezzük, hogy bemutatjuk a kicsiny tavacskát a Haldorádó horgászportál olvasóinak, Szilárd pedig úgy gondolta, hogy ez a teszthorgászat most tökéletes alkalmat nyújthat erre. Ha kíváncsiak vagytok a részletekre, tartsatok velem az elkövetkezendő pár percben.

Mielőtt belevágnék a témába, érdemes megemlíteni néhány fontos dolgot. Idősebbik Barna Szilárdról, a Maros Mix Bt. ügyvezetőjéről és egyben etetőanyag keverő mesteréről már olvashattak cikkeket korábban. Tapasztalt, rutinos horgász, akinek a vérében van a halfogás. De szokták mondani, hogy „nem esett messze az alma a fájától”. Ugyanis a mai cikkem főszereplője, ifj. Barna Szilárd édesapja hatására egészen fiatalon elkezdte a horgászatot. Horgásznaplójából kiderült, hogy 1994 óta 124 versenyen vett részt. Ez idő alatt 3 világbajnokságon is szerepelt és 1997-ben, Horvátországban tagja volt annak a gyermek csapatnak, akik elsőként nyertek aranyérmet. Jelenleg 26 éves, és édesapja vállalkozásaiban dolgozik.

100 darab halat megfogni nem is tűnik nagy dolognak, hiszen egy rövid spiccbottal és egy megfelelően összeállított felszereléssel többen is képesek hasonlóan szép fogásra. Viszont ifj. Barna Szilárd, mindezt 11,5 méteres rakós botjával mutatja most be.

Egy ilyen, halban gazdag tó tökéletes helyszín a gyakorlásra. Szükség is van rá, hiszen csapattársaival együtt már javában készül az idei Klubcsapat Magyar Bajnokságra, ami Kunhegyesen kerül megrendezésre.

Mire megérkeztem, Szilárd már a vízparton várt.

Már el is készültél?

Igen. Ezt a fajta horgászatot nem kell túlbonyolítani, hiszen a gyorsaság a lényeg. Ezt pedig csak úgy lehet kivitelezni, ha minden leegyszerűsítünk. Gondolok itt a szerelékre és az etetésre egyaránt.

Milyen etetőanyagokat és csalikat használsz a horgászataid során?

Mivel a Maros Mix a saját vállalkozásunk, értelemszerűen ezeket az etetőanyagokat részesítem előnyben. Úgy gondolom, hogy nem lenne túl hiteles, ha más gyártók etetőanyagos zacskói kerülnének elő verseny előtt az autóm csomagtartójából. A mai napon mindössze két dolgot fogok bejuttatni a vízbe. Az egyik a Maros Mix sárga Ponty Special etetőanyag, amely erőteljes citromos illatával azonnal felkelti a kis tóban élő kárászok figyelmét. A másik pedig a szintén Maros Mix 180 napos búza, ami igazából egy filléres csali. Én nagyon sokszor használom. Nem tartalmaz tartósítószert, a halak ezért is imádják.

Szilárd a halakat mindössze egy kilónyi Maros Mix sárga Ponty Special etetőanyaggal és szintén egy kilónyi Maros Mix 180 napos búzával kívánta horgászhelyéhez csalni
Az alapozó etetésbe tegyünk némi főtt búzát is

A horgászat kezdetekor Szilárd szándékosan nem használt poharas top szettet. Elmondása szerint annyi hal van a tóban, hogy felesleges egy helyre koncentrálni őket, valamint pont az a lényeg, hogy az etetésre szánt gombóc a vízbeérkezés pillanatában azonnal szétessen. Ezek után kézbe vette a botot, és mindössze pár másodperc elteltével már meg is fogta az első kiskárászt. Ha gyorsan akarunk horgászni, különösen figyelni kell arra, hogy ne végezzünk felesleges mozdulatokat a horgászat során, ezért inkább kezdjük lassabb mozdulatokkal, majd folyamatosan gyorsuljunk fel, hasonlóképpen, mintha rövid spiccbottal sneciznénk. Ahhoz, hogy halaink az alapozó etetést ne hagyják ott, folyamatos ráetetésre van szükség. Ezt mesterünk csúzlival és Maros Mix 180 napos főtt búzával végzi el, mert a becsapódó búzaszem keltette hang azonnal felkelti a halak érdeklődését. Mindössze 8-10 szem elegendő egy csúzlizásra.

Halanként egy kosárnyi búza elegendő ahhoz, hogy a halakat folyamatosan az etetésen tudjuk tartani
A helyszínt jól ismerő Szilárd a tavon általában használt csonti helyett ezúttal - a szelektív hatás reményében - Maros Mix mézes-muskotályos búzával csalizott
A horgon felkínált Maros Mix mézes-muskotályos búzát kellemes íze miatt hamarabb megtalálják a halak
Ha csonti helyett inkább búzával csalizunk, nagyobb esélyünk van termetesebb példányok megfogására
Az eresztéket húzzuk vízközé, hiszen az etetőanyag és a folyamatosan lőtt búza is ott fejti ki leginkább a hatását

Több horgász hajlamos beleesni abba a hibába, hogy nem a megfelelő úszót választja, pedig e módszernél különösen fontos, hogy az úszó antennája jól terhelhető legyen. Szilárd természetesen a Maros Mix által forgalmazott úszókat használja. A Seria 47. úszó antennája vékony, érzékeny, de üreges is egyben. Ez azért nagyon fontos, mert a csalit vízközt kínáljuk fel. Ha egy vékony üvegszál antennás úszót használnánk, folyamatosan elmerítené a búza, ami nagyon zavaró tud lenni.

A gyors horgászatnál fontos, hogy ne gubancolódjon a szerelékünk. Emiatt Szilárd a szokásosnál egy kicsit vastagabb zsinórokat, erősebb horgot és olyan úszót használ, melynek antennája terhelhető, ezért akár vízközti horgászathoz is kiváló…

Szilárdnak igaza lett, az első halak mindössze pár másodperccel az alapozást követően jelentek meg az etetésen. A módszer egyértelműen működött. Az úszónak gyakorlatilag nem is maradt ideje beállni, mivel a vízközt tartózkodó halak már azonnal rátaláltak a horgon felkínált búzára. A szerelékét Szilárd úgy tolta be, hogy a csúzli mindvégig a keze közelében volt. Amint belendült a szerelék, már lőtte is a búzát, tehát a csalira azonnal rárontottak a falánk halacskák.

50 perc, 100 hal. Szép munka!

(X)
írta: Egedi Róbert
fotók: Egedi Róbert

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.