Kalandok a Baráti-horgásztavon

Kalandok a Baráti-horgásztavon

Néhány éve kezdtem el komolyabban a horgászatot, ami mára a kedvenc hobbim, időtöltésem lett. Életem részévé vált, melyről soha semmiért nem mondanék le! Tavaly rengeteg időt sikerült a vízparton töltenem, így sok szép élménnyel, tapasztalattal, fogással gazdagodtam. Horgászataim helyszíne a Győrújbaráti-tó, melyről a továbbiakban bővebben is olvashattok. Engedjétek meg, hogy megosszam veletek a feledhetetlen pillanataimat, az általam alkalmazott módszereket, valamint a tó részletes bemutatását. Ha szeretnétek megtudni, hogy eddig mi mindent éltem át az itteni horgászataim során, tartsatok velem e cikk erejéig!

A Győrújbaráti-tó Győr határában, a város zajától elszigetelt helyen található. A vízterület kb. 15 éves múltra tekint vissza, akkor keletkezett, amikor a közeli autópályát építették, viszont alig 4 éve horgásszák rendszeresen. Ez a magyarázza a tóban található kapitális méretű halak jelenlétét. Területe 4,5 hektár. Fogható halak: amur, ponty, kárász, balin, tok, afrikai harcsa (nyári időszakban), harcsa, csuka, süllő. A tó halállományának meghatározó részét véleményem szerint az amur adja. A horgászatra lehetőség nyílik partról, ill. stégekről is. Minden horgászmódszer eredményesen alkalmazható, a nagy vízfelület miatt a bojlis horgászatot kedvelők is érvényesülhetnek. Idén indul meg a „horgászparadicsom” fejlesztése, a tervek szerint büfé, egészségügyi blokk, valamint komfortos faházak létesülnek.

Napfelkelte a tavon
A villanypóznák kicsit belerondítanak a tájképbe, de nekem így is szép
Alkonyatban…
… és verőfényes napsütésben

A tavaly megrendezett amatőr horgászversenyekről szép emlékeket őrzök, hisz sikerült második, illetve harmadik helyezést is elérnem.

A PETO horgászáruház támogatásával megrendezett verseny, amelyen a harmadik helyezést sikerült megszereznem
Ez pedig egy másik megmérettetés csoportképe

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy lakhelyemtől könnyen megközelíthető a tó. Általában kerékpárral teszem meg az utat. Nagyjából 3 éve próbálok itt rendszeresen szerencsét, és kijelenthetem, hogy összességében én horgásztam legtöbbet ezen a tavon, így elég jól ismerem. Próbáltam már a fenekező, az úszós, valamint a bojlis módszert is. Mindegyiket nagy sikerrel alkalmaztam.

Fárasztás közben…

Néhány szóban bemutatom az általam használt egyszerű felszerelést: 3,6 m-es Nevis pontyozó botokkal horgászom, melyeken 50-es méretű Nevis orsók találhatók. Ezeken 28-as, ill. 30-as monofil főzsinórt használok. Talán kicsinek tűnhet az orsó mérete, de amekkora dobásokra szükség van, arra tökéletesen megfelel! A végszerelékem általában csúszóra szerelt távdobó etetőkosár, ami alá 16-os fonott előkével kötöm fel a 2-es vagy 4-es méretű horgot. A másik, többször alkalmazott végszerelékemet is hasonlóan készítem el, csak annyi a különbség, hogy itt 80-90 grammos ólmot használok.

Bevetésre várva…

Horgászataim első lépése rendszerint a megfelelő hely kiválasztása. Ez gyakran komoly fejtörést okoz, ugyanis van 3-4 állás, melyeken már rendkívül eredményes voltam. Ha egymás után több napon is ki tudok jutni a vízpartra, akkor azok mindegyikén ugyanazt a helyet foglalom el. Az etetésem általában magvakból (kukorica, búza) áll, valamint etetőanyagot juttatok be a kívánt távolságra. Mint említettem, nincs szükség nagy dobásokra, kb. 50-60 méteres távolságba szoktam horgászni, de ez természetesen helytől függően változik. Nem etetek nagy területre, hogy minél inkább a horgom közelébe koncentráljam a halat. Ebben segítségemre van a kiakasztott zsinórklipszes technika. Ez az etetési módszer az eredményes horgászat záloga.

Leggyakoribb horgászhelyem

A számomra leginkább bevált csali a lebegtetett kukorica. Ennek többféle ízű változata bizonyította már fogósságát, de legjobban az erjesztett, ill. a mézes vált be.

A Haldorádó termékekkel is kiemelkedő sikereket értem el a tavon

Általában az amurokat veszem üldözőbe, ezzel kapcsolatban emelnék ki egy emlékezetes nyári horgászatot. Augusztus 20-án nyitásra érkeztem a tóra, majd elfoglaltam horgászhelyemet. Alapozó etetésként csúzlival juttattam be 15-20 gombóc lucerna alapú etetőanyagot (a parttól mindössze 20 méteres távolságba!), melybe rengeteg főtt szemes takarmányt (búzát, kukoricát) kevertem. A csalim a jól bevált lebegtetett mézes, valamint erjesztett kukorica volt, amit hajszálelőkére fűztem fel. Bevetettem szerelékeimet, majd megpihentem. Nyugodtan falatoztam a reggelimet, mikor az egyik boton maszatolós kapást észleltem. Már ekkor arra gondoltam, hogy amur érdeklődik a felkínált csali iránt. Bevágás után megindult felém, majd a parttól néhány méterre megpillantottam a gyönyörű nádrágót. A sikeres szákolás után a mérlegelés következett, a hal súlya: 8,5 kg volt.

A nap első torpedója

Ekkor úgy voltam vele, hogy már megérte kijönni. Ám tartogatott még meglepetést számomra ez a csodás nap, több kisebb amur fogása után füstölős kapásom volt, mely eredménye egy 7,5 kg-os amur lett.

Rendkívül harciasan küzdött, de végül én kerültem ki győztesen a csatából :-)

A nap folyamán kizárólag amurt fogtam, ami nem véletlen, hisz folyamatos etetést alkalmaztam, azaz minden kapás után kb. 10 gombóc etetőanyagot csúzliztam a horgászott területre, így ott tudtam tartani őket. Ezt a módszert több alkalommal is eredményesen alkalmaztam itt.

Hibátlan amur, melynek súlya kereken 7 kiló
Azonban nemcsak én, hanem Apa…
… és Bátyám is büszkélkedhet számos nagytestű amur fogásával

Igyekeztem maximálisan kihasználni a nyári szünidőben kínálkozó lehetőségeket, a 10-12 órás horgászataim után a változatosság kedvéért gondosan megterveztem egy 70 órás túrát. Igencsak mozgalmas 3 nap volt, közel 100 kg halat sikerült fognom, ami főként az átlagos méretű, 2-3 kg közötti pontyokból és amurokból jött össze, ám kiemelkedik közülük a horgászat megkezdése után alig néhány órával partra csalogatott 13,5 kg-os tükrös, valamint néhány 4-5 kg körüli uszonyos.

Fárasztása óriási élmény volt…

Azonban nem csupán nyáron, de az év többi időszakában is eredményesek lehetünk itt!

Tavalyi első, feledhetetlen halam kora tavasszal (6 kg)
Az eddigi egyéni rekordomat jelentő 15,5 kg-os tükröst márciusban sikerült horogra csalnom
Októberi nyurga - 8,2 kg
Még a novemberi horgászatok is…
… tartogattak nagy meglepetéseket

Végezetül néhány szép fogás a tóról:

A tó tulajdonosa, Ihász Péter
Két bojlival fogott ponty, KáBa Team
Kuriózumnak számító tok
Váratlan bojlifaló, melynek súlya 6 kiló 80 deka volt
Tavalyi nagyobb pontyaim jelentős része tükrös volt

Bízom benne, hogy a jövőben még sok-sok kellemes órát tölthetek ezen a tavon, amit szintén meg tudok osztani a horgászat szerelmeseivel. Mindenkinek hasonló szép élményeket, valamint sikeres halfogást kívánok!

Írta: Tuncsik Róbert

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.