A szakértő válaszol! – 129. rész

A szakértő válaszol! – 129. rész

Ismét őszre fordult az idő, ami a nyár végi, már-már elviselhetetlen kánikula után felfrissülést jelentett nemcsak nekünk, de a halaknak is. Visszatekintve, egy nagyon pörgős, kissé néha zsúfolt, de mindenképp eredményes nyáron vagyok túl, amely nemcsak nekem, de nektek, olvasóinknak, követőinknek is tartogattak jó híreket, kellemes meglepetéseket, és érdekességeket egyaránt. No de hogy melyek voltak a leggyakrabban feltett kérdések? Ebben az írásban ezek kaptak helyet!

Bordás Péter
„Szia, Gábor! Először is szeretnék gratulálni az újabb világbajnoki címedhez és a beszámolóhoz, amelyet az eseményről írtál. Kérdésem arra irányul, hogy egy ilyen csapatban, ahol több nagy márka képviselője is helyet kap, milyen felszereléssel horgásztok? Van konkrét megállapodás arról, hogy milyen botokat, orsókat visztek, vagy mindenki viszi, amit akar?”
Sipos Gábor:
Kedves Péter! Köszönjük a gratulációt a csapat nevében! Igazából a verseny előtt megbeszéljük, hogy milyen jellegű felszerelésre is lesz szükség, hiszen a pálya adottságai azért ezt nagyban befolyásolják. Az általános az, hogy egy-egy ilyen versenyre akár 15-20 botot is felszerelünk. 330-360-390 cm a legjellemzőbb méretek, főként light tartományban. Amennyiben keszeg, törpeharcsa vagy kárász horgászatáról van szó nekem egyértelmű, hogy a By Döme TEAM FEEDER Gold Serie családból választok a CL, UL és L, távolabbi horgászat esetén pedig a ML és MH botok közül. Ezekkel maximálisan le tudok fedni minden felmerülő igényt. Orsók terén is hasonló a helyzet, és általában a Gold Serie orsók kerülnek a botokra, esetleg kiegészítve néhány Fine Carppal, vagy a nagyágyúkon Long Cast változatokkal.

Felszereléseim a legnehezebb helyzetekben is bírják az igénybevételt
A TEAM FEEDER kollekcióban a professzionális horgászathoz is találni megfelelő kiegészítőket, orsókat, botokat
Egy világbajnokságra nem lehet túl sok botot vinni!
Éles helyzetben hibának nincs helye!

Hódos Kristóf
„Kedves Gábor! Nemrégiben láttam két filmedet is, melyekben különböző horgászbotokat mutattál be. Az új TORNADO és a Carp Fighter megújult változatairól volt szó. A két típus közt mi az a különbség, ami szerinted eldöntheti, hogy melyiket is válasszam?”
Sipos Gábor
Kedves Kristóf! A két botcsalád közt alapvető különbség maga az ár. A Carp Fighter botok jelen pillanatban a legkedvezőbb árú modelljeink, és ez már önmagában elegendő lehet mint ok arra, hogy miért ezt érdemes választani! De ez ennél összetettebb! Ezek a botok elsősorban azoknak ajánlottak, akik tényleg a lehető legegyszerűbb felszerelést keresik, elsősorban általános felhasználásra.
A TORNADO feeder botok ezzel szemben sokkal specifikusabbak, hiszen nagyon széles méretválasztékban állnak rendelkezésre. Ezek közül bárhova lehet megfelelőt választani, legyen szó csatornahorgászatról vagy éppen távoli feederezésről. Szóval, míg az első típusból való választás igényel némi kompromisszumkészséget, addig az utóbbinál ilyen nincs. Pont olyan botot veszel le a számos méret közül, amely neked maximálisan megfelel!

A TORNADO botcsalád széles méretválasztéka minden helyzetre kínál megoldást
A feederbotos pontyhorgászat minden kihívásának eleget tesz a TORNADO botcsalád
A TORNADO botok közül bárhova lehet megfelelőt választani, legyen szó csatornahorgászatról vagy éppen távoli feederezésről
A Carp Fighter botok jelen pillanatban a legkedvezőbb árú modelljeink
Általános feederhorgászathoz készültek
Ezek a botok elsősorban azoknak ajánlottak, akik tényleg a lehető legegyszerűbb felszerelést keresik

Szekszárdi József
„Szia, Sipi! Nagy örömmel néztem meg a Method suli legutóbbi részét, ahol is láb alatt pontyoztál! Szerinted van ennek a módszernek létjogosultsága még ősszel is, vagy ilyenkor már inkább a parttól távolabb érdemes keresni a halakat?”
Sipos Gábor
Szia, József! Azokon a vizeken, ahol ez a technika nyáron működik, ott az ősz első felében még lehet próbálni. Ami e módszer sikerét erősen befolyásolja, az az éjszakai, hajnali lehűlés. Amennyiben reggel jelentősen visszahűl az idő, a pontyok eltávolodnak a parttól. Ekkor nem tartózkodnak eredendően a láb alatt, de etetéssel még kicsalogathatók, főleg a délutáni órákban, amikor a napsütés felmelegíti a sekélyebb vizet. Szóval, érdemes próbálgatni, de idő kell, hogy felépüljön az etetés!

A partszéli pontyozás még ősszel is működhet
E módszer egyik válfaja, mikor kukoricát használunk csalogatóanyagként
A Fine Max botcsalád rövid tagjai ennél a horgászatnál is jól működnek
Akár láb alól is lehet szép pontyokat fogni

Földi Barnabás
„Kedves Gábor! Nagyon szeretem a Dunát és annak különböző mellékvizeit látogatni, de sajnos az utóbbi időben az öblökben olyan nagy mennyiségű busával találkoztam, hogy sokszor zavart az egyéb halak horgászatakor. Akasztottam is néhányat oldalba, de kivenni nem sikerült azokat. Eldöntöttem, hogy legközelebb kifejezetten busázni megyek és bosszút állok! Ami nekem tetszik, az az etetőanyagos úszó, mégpedig a vízközti változat. Segíts, kérlek, hogy kezdjek neki a horgászatnak?”
Sipos Gábor
Kedves Barnabás!
A felszerelésről és magáról a technikáról túl sokat nem szeretnék írni, mert busázó filmjeimben ezek benne vannak. Ami viszont fontos, az a távolság és a mélység meghatározása. A távolságot általában a meder alakulása határozza meg. Gyorsan mélyülő öböl esetében már akár 10-15 méter távolságban is eredményes lehetsz, ahol pedig lankásabb a meder esése, ott érdemes 20-30 métert is dobni. A mélység, ahol én kezdem a pecát, az általában 1,5 méter. Innen lehet kiindulni, és akár fentebb emelni, akár lentebb engedni a gombócot. A kapások zömére nagy valószínűséggel délután lehet számítani. Ennek oka, hogy addigra „feleteted” a pályát, a másik pedig az, hogy ebben az időszakban aktívabbak a planktonevők.

A busázás izgalmas módszer, nagyon szórakoztató horgászat!
Az úszós módszer gyorsan elsajátítható és nagyon eredményes
Ősszel is lehet még rájuk vadászni!
Nemcsak úszó, de úszós busázó horgászbot is található a kínálatunkban!

Módos János
„Szia, Sipi! Kint voltam és élőben megnéztem a Fehérvárcsurgón megrendezett Feeder Országos Bajnokság döntőjét. Elképesztő volt látni, hogy milyen sebességgel horgásztatok a snecikre. Kérlek, ha időd engedi, írd meg, hogyan kell elképzelni ennek folyamatát, mert kívülről csak annyi látszott, hogy minden dobásra jött egy hal.”
Sipos Gábor
Szia, János! Amennyire egyszerűnek tűnt a módszer, annyira volt összetett. Én, a magam sebességével 600 db-ig tudtam versenyképes lenni, de gyorsabb kezű pecások akár 650-700 db-ig is eljutottak. A peca lényege az volt, hogy a dobást alulról vezettük ki, és igazából mindössze annyit repült a végszerelék, amennyi feltétlenül, a szabályok betartásához kellett. Ez 20-50 cm volt, majd a felkapókart átváltottuk, és szépen leengedtük a kosarat a fenékre. Ezt követően várni kellett néhány másodpercet, majd lassú emeléssel meggyőződni arról, hogy van-e hal a horgon, amennyiben nem volt, visszaengedtük a kosarat a fenékre, és vártunk tovább. Nyilván, ha ez idő alatt volt kapás, akkor arra reagáltunk. Etetőanyag csak minden 5-6. dobásra került a kosárba. Ezt kellett csinálni 5 órán keresztül. Nem volt könnyű, de ez volt a célravezető. Kívülről nézve ez a módszer nem biztos, hogy feederhorgászatra emlékeztetett, de azt tudomásul kell venni, hogy a verseny ilyen. Ha kell, akkor snecire, törpeharcsára vagy akár balinra horgászunk, mert a mérleg minden halat lemér!

600 db hal öt óra alatt feeder versenyen? Igen, lehetséges!
Kívülről nézve ez a módszer nem biztos, hogy feederhorgászatra emlékeztet, de azt tudomásul kell venni, hogy a verseny ilyen. Ha kell, akkor snecire, törpeharcsára vagy akár balinra horgászunk, mert a mérleg minden halat lemér!

Írta: Sipos Gábor
Képek: Haldorádó archívum

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.