A szakértő válaszol! – 77. rész

A szakértő válaszol! – 77. rész

Akármennyire is szeretnénk már a „pólós” időt, a tavasz első fele nem kényeztetett el bennünket. Hűvös volt, néha hideg, volt, hogy havazott, és sokszor a fejünket is letépte a szél. Inkább téli körülmények közt horgászhattunk, mint tavasziban. Aki azonban tudott alkalmazkodni ezekhez a körülményekhez, ebben az időszakban is eredményes volt. Lássuk azokat a kérdéseket, amelyek a hideg, lassan melegedő vizekben történő horgászatokról szóltak!

Somorjai Márton
Szia, Gábor!
Előszeretettel nézegetem a Fogós receptek sorozatot, amelyben évszakokra lebontva mutatsz tuti recepteket. Én is gyakran kísérletezgetek különböző keverékekkel, mixekkel, sőt, régebben itthon kevertem saját etetőanyagot is. Kérdésem arra irányulna, hogy mi alapján állítod össze a recepteket. Személyes tapasztalat, vagy esetleg a kaják beltartalmának kell passzolnia? Egyébként számos összeállítást ki is próbáltam és a legtöbbjükkel eredményes is voltam, ezért fogalmazódott meg bennem ez a kérdés.

Sipos Gábor
Kedves Márton!
Nagyon örülök, hogy sikeres volt a receptekkel! Ezek az összeállítások mind kipróbált keverékek, ugyanis egy-egy új etetőanyagot, mielőtt forgalomba hozunk, nemcsak önmagában, hanem más termékekkel keverve is kipróbáljuk. Természetesen a szempontok közt van az is, hogy harmonizáljanak egymással a kevert kaják, és beltartalmilag se legyenek teljesen egymás ellentétei. Sőt, gyakorlati szempontok alapján is történik a keverés, ugyanis figyelembe kell venni, hogy éppen nagytestű halakra, folyóvízi halakra, mély vízre, vagy éppen keszegek horgászatára készül a szóban forgó receptúra. Szóval, nem úgy működik, hogy csak összeborítjuk a hozzávalókat, és kész is, hanem összetett rendszer alapján állnak össze a receptek és egészülnek ki a csalival, valamint az aromával. Kísérletezni mindenképp érdemes, és szórakoztató!

Minden összeállításnál figyelembe kell venni az alapanyagok összetételét, és azt, hogy milyen halak számára csábítók
Az elkészült recept egy komplett rendszer, amely már sokszor bizonyított!
A folyékony adalékoknak is megvan a maguk feladata!
Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy egy-egy recept beltartalma milyen méretű halak számára jelent elutasíthatatlan tápanyagforrást

Mák Sándor
Kedves Gábor!
Megvásároltam és kipróbáltam az új Tornado Activator Gelt, és fogtam is vele halat, de nem gyorsította meg annyira a horgászatomat, mint azt vártam. A kosár tetejére nyomtam belőle, és lehet, hogy ez volt a gond? Én ugyanis egy mélyebb kavicsbánya tavon pecáztam, ahol a vízmélység 5-6 méter. Ez jelenthet problémát?

Sipos Gábor
Kedves Sándor!
Akármennyire is jól tapad az Activator Gel, 5-6 méteres süllyedés során biztos hagy el némi aromát a gombóc. Amikor ilyen mély vízben történik a horgászat, érdemes a „töltet” belsejébe pozícionálni mind a csalit, mind pedig az aromát. A következő képek segítenek ennek a kivitelezésében:

Az Activator Gel aromák többféleképpen is használhatók
Első lépésként tegyünk némi etetőanyagot vagy micro pelletet a töltőszerszámba
A présszerszámban lévő kajára kell rányomni némi Gelt
A sűrű aroma ott marad, ahová nyomjuk!
Az aromára lehet ráhelyezni a csalit
Ezt követően tele kell tölteni a présszerszámot, majd jó erősen belenyomni a kosarat
A gombóc szépen összeáll, de a vízben gyorsan bont, így hamar hozzáférhetővé válik a csali a halak számára

Csipkés János
Szia, Sipi!
Method versenybot vásárlásán töröm a fejem, ám bizonytalan vagyok. Szeretnék jó minőségű, megbízható botot, de azért nem csillagászati áron! Fontos, hogy lehessen vele legalább 60-70 métert meghorgászni, mert ahová járok versenyezni, ez a táv működik a legjobban.

Sipos Gábor
Szia, János!
Már a leveled olvasása közben tudtam, hogy melyik bot kell neked, hiszen minden olyan kritériumnak megfelel, amely számodra fontos. Ez pedig a TEAM FEEDER Fine Max 390H. Amikor nagyobb távolságra methodozom, ráadásul pontosan is kell horgászni, ez a bot kerül leggyakrabban elő a bottáskámból. Feszes, határozott pálca, de nagyon rugalmas is, és rengeteg erőtartalékkal rendelkezik. Biztos vagyok benne, hogy téged is maradéktalanul ki fog szolgálni!

Methodos pontyhorgászathoz a Fine Max 390H remek választás lehet!
Feszes pálca, de a dévérek maszatolós kapását is jól jelzi
Komoly erőtartalékokkal rendelkezik a bot
Ez a 20 kilós fehér tok megdolgoztatta a pálcát rendesen, de végig határozottan lehetett vele fárasztani

Torony Péter
Kedves Gábor!
Ezen a szokatlanul hideg tavaszon sokat jártam intenzíven telepített tavakra horgászni, és fogtam is halat, de sajnos sok volt az olyan kapás, ami halfárasztás nélkül fejeződött be. Ennek oka, hogy az elhúzós kapásokig nem sikerült eljutnom. Láttam, hogy ott a hal, mert piszkálta a method kosarat, volt beleúszás is, de valahogy nem akarta felvenni a csalimat. Pedig kikönnyített wafterekkel pecázom. Mi lehet ennek a jelenségnek az oka?

Sipos Gábor
Kedves Péter!
Szinte biztos vagyok benne, hogy a be nem fejezett kapások oka a helytelen csali-felkínálás, vagy a túl nagyméretű csali. Leveléből nekem az jött le, hogy ön gyakorlott method horgász, hiszen jelezte is, hogy wafter csalikkal próbálkozik, amelyek szépen kikönnyítik a horgot, így a csali-felkínálási hibákat el is vetném. Így, maradt a csaliméret mint hibalehetőség. Sokszor fordul elő velem is, hogy a nagyobb halakat is csak irreálisan kicsi, könnyű csalikkal lehet megfogni. Nem szabad félni attól, hogy nem találja meg a nagyobb testű hal a kis csalit, hiszen a method módszer annyira egy pontra irányítja a figyelmét, hogy elvéteni sem tudja, főleg, ha az valami feltűnő színű, nagyon könnyű kis pellet, vagy bojli. Természetesen a horogméretet is ehhez kell igazítani, de tavasszal, mikor még a víz hideg, nem kell attól tartani, hogy a kisebb horgokról meglép a hal. Szóval, a kis csali = kis hal ebben az időszakban nem helytálló!

Nem csak keszeghorgászatnál kerülnek elő a kis csalik!
Az ilyen „malackák” is elcsábulnak az 5-7 mm-es csalikra
Az új Tornado Method csalik feltűnő színükkel is felhívják magukra a pontyok figyelmét
A kicsi, könnyű csali előnye, hogy a ponty könnyedén beszippantja, így mélyebbre ül a horog is!
Összehangolt felszereléssel akár kis horoggal is eredményesek lehetünk, és gond nélkül kifáraszthatjuk a termetes halakat

Fehér Tamás
Szia, Sipi!
Szeretnék a magam módján cikkeket és kisfilmeket készíteni, természetesen a saját szórakoztatásom kedvéért, és talán idővel horgászcélú Facebook profilt is készíteni, ahol a fogásaimat, élményeimet osztanám meg. Ez a lehetőség mindenki számára nyitott, azonban én mindenképp olyat szeretnék, amely valamelyest példát mutat a többi pecásnak. Éppen ezért kérdezlek téged, hogy mi a véleményed a terítékfotókról, valamint hogyan lehet a halakat úgy élve tartani, hogy akár a horgászat végeztéig is életben maradjanak és lehessen velük fotózkodni?

Sipos Gábor
Szia, Tamás!
Amennyiben úgy érzed, hogy kiteljesednél abban, ha a fogásaid, tapasztalataid megosztod másokkal, mindenképpen vágj bele, hiszen elsősorban magadnak kell, hogy megfelelj. Azonban az örömök mellett, nagy felelősség is ez, hiszen, ahogy mondtad, akaratlanul is példát mutatsz másoknak. Éppen ezért javaslom, hogy a terítékfotókat mellőzd. Látom, hogy mostanában sok ismert horgász készít terítékfotókat akár százkilónyi hallal, vagy éppen egy szákfejnyi keszeggel. Azonban ezek a képek inkább elrendítők, mintsem követendők. Szükségtelenek, és ízléstelenek az ilyen képek, hiszen minden ok nélkül történnek. Emellett jó tudni, hogy a hatályos jogszabályok szerint minden halat nyomban vissza kell engedni, amelyet nem akarunk végleg megtartani, így a pusztán terítékfotóért a horgászat végéig szákban visszatartott hal akkor sem jogszerű, ha csak olyan keszegfélékről van szó, amelyek adatait nem kell nyomban a megfogás után a fogási naplóba bevezetni. A napi darabszám-korlátozás alá eső halfajok egyedeit meg nem is tarthatjuk szákban, ha nem írjuk be egyből a fogási naplóba… így pl. 3-nál több saját fogású ponttyal sem fotózkodhat jogszerűen a horgász egy halban gazdag nap eredményének bemutatása céljából. Fontos jelezni, hogy ugyanez érvényes a bojlis horgászat során éjjel megfogott, de nappali fényben fotózni kívánt, ezért reggelig „letárolt” halakra: ez is jogszabályellenes, és e szabály alól sem az illetékes hatóság, sem a helyi víz kezelője (halgazdálkodásra jogosultja) nem adhat felmentést. Mindezt hatványozottan fontos tudni egy horgász célú Facebook profil vagy horgász blog esetében, hiszen annak üzemeltetője példát fog mutatni a többi horgásznak, és alapvető, hogy ez csakis jó példa legyen!
Nyilván horgászversenyen, ahol a zsákmányt le kell mérni, mindenképp kell gyűjteni a verseny miatt egyébként sem megtartható halat, ott lehet terítékfotót készíteni, hiszen maximum 1 perccel több fogságot jelent a halnak. Sőt, a versenybizottság csak és kizárólag akkor engedélyezi a terítékfotók elkészítését, ha meggyőződnek arról, hogy nem sérülnek a halak a kelleténél jobban. Jómagam is készítek ilyen képeket versenyeken, amelynek ez a menete:

  1. lemérik a halakat
  2. egy nagyméretű, halbarát merítő fejet beleteszek egy dézsányi vízbe
  3. ebbe a nagy szákfejbe mérés után beleöntik a halakat
  4. a szákfejet gyorsan kiemelem a dézsányi vízből, ráteszem egy matracra vagy a haltartóra, és 10 másodperc alatt elkészítik a képet
  5. visszaengedem a halakat
 

Hobbihorgászat, örömpeca, vagy tréning során teljesen felesleges és jogszabály szerint is tiltott a halak törése, kínzása, ezért kifejezetten arra kérlek, hogy ne gyűjtsd a halat! Köszönöm!

A pontyok viszonylag jól viselik a rabságot, de ha nem muszáj, inkább ne tegyük őket szákba
A keszegek érzékenyek…
…lehetőleg azonnal engedjük őket szabadon
A folyóvízi halak is nehezen bírják a rabságot, csak akkor tartsuk meg, ha el is visszük őket
Ha meg akarjuk tartani zsákmányt, illetve horgászversenyen a halakat mindenképp halbarát anyagú haltartóba helyezzük úgy, hogy a szák nagy része víz alatt legyen

Írta: Sipos Gábor
Fotó: Haldorádó archívum

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.