Pergetések a Bokor Pro Spin újdonságokkal

Pergetések a Bokor Pro Spin újdonságokkal

Csaknem egy éve már, hogy folyamatosan pergethetek az új Pro Spin botszéria újdonságaival. Sok tapasztalatot és élményt is nyújtott a fejlesztés, a tesztelés időszaka. Eljött az idő, hogy első ízben immár ajánlhatom is őket, mert a nyár legelején az üzletekben lesz az új termék. Miként az első Bokor Spin pergető botokat, úgy ezeket is a jelentős használat utáni tapasztalatok tükrében ajánlhatom.

A Pro Spin pergető botok legfontosabb jellemzője az univerzális használhatóság és a gazdaságosság. A két tulajdonság azért is van együtt jelen, mert egy pálcához kettő spicctag tartozik. Azért gazdaságos, mert az ára a két spiccel is pénztárcabarát. E spicctagok dobósúlya és ettől egy kicsit a karaktere különbözik. Akár a 198 cm-es, akár a 210 cm-es, akár a 240 cm-es pergető botot választjuk, két darab, különböző „erősségű” spicctaggal kapjuk kézbe. A dobósúlyok és ezért a terhelhetőség tekintetében van a különbség. Így tudjuk igazán egy helyzetben akár a zsinórhoz, a műcsalihoz, vagy akár a várható halak méretéhez igazítani az összeállítást.

Az új Bokor Pro Spin pergető botok szériája három méretben érhető el

Röviden szólva kisebb vagy nagyobb súlyú, nagyobb ellenállású műcsalikat is vezethetünk egy adott pálca könnyedebb vagy kissé erősebb spicctagjával. Bizony, ez a lehetőség gyakran nagyon jól jön. Arról nem is szólva, hogy a pergető orsó méretéhez és a zsinórvastagságához is harmonikusan választható a valamivel könnyedebb vagy erőteljesebb spicctag. E lehetőségek miatt mondhatjuk univerzálisan használhatónak.

A tavaly bemutatott Pro Spin orsókkal tökéletes párost alkotnak az új botok

A közelmúltban megjelent Pro Spin pergető orsó két mérete és azok tartalék dobjai fokozzák a pergetés variációs lehetőségeit. Az új Pro Spin Monofil zsinórnak is helye lehet valamelyik dobon, mert ez egyes ragadozóhalak pergetésénél, például a balinnál, domolykónál előnyös, fogós lehet. Én legtöbbet a már jó ideje bizonyító Full Contact Braid 8 fonott zsinórom különböző méreteivel használtam az új pergető botokat. Elsősorban azért, mert akár plasztikos, akár wobbleres süllős pergetésre vettem elő a pálcákat, ez illett a módszerhez. Nagyszerű és igazán komfortos érzés volt a valóban nagyon könnyű, mégis gerinces, erős botokkal kiszolgálni a műcsalivezetést.

Az új monofil zsinórokkal a műcsalik vezetése is könnyű és komfortos a gerincesebb bot ellenére is

A rávágás, a bevágás és a fárasztás érzékelése pedig különösen nagyszerű a Pro Spin pálcáin keresztül. A wobbleres süllőzéskor leggyakrabban a 210 cm hosszúságú botot választottam, és erre a 4000-es méretű orsót tettem. Szinte súlytalanná válik a szerelés a kezünkben, korszerű anyagok jellemzik a stabil, magabiztos Pro Spin orsót is. Működése is megbízható, pontos zsinórvezetését, fékének magabiztos működését jó néhány hal sikeres megfogása igazolta vissza. Néhány hete, amint lejárt a süllők szaporodási tilalma, tüstént kiültem a folyópartra, vagy csónakba szálltam, mert a tesztmunka hálás feladat.

Parti pergetés esetén is megállja a helyét a botcsalád

A parti kövekről sikerült balint fogni, a csónakból inkább süllő jött az immár komplett Pro Spin összeállítással. Még a finom, ritmusvesztős, megtolós kapásokat is jól érzékeltem, a fárasztás egyszer sem okozott nehéz feladatot a rugalmas, acélos, de érzékeny pálcának.

A part mellől érkezett ez a szép süllő is

A folyón kívül univerzális tesztlehetőséget egy többféle ragadozóhalat rejtő, hínárszőnyegekkel nehezített öreg kavicsbánya tó nyújtott. Itt a plasztik mellett a felszíni műcsalikkal is fogható pisztrángsügérek, süllők és csukák egy helyen élnek. Támadásra bírni őket egy könnyed, mégis erőteljes pergető szereléssel mindig élvezetes, izgalmas kihívás.

Nehéz volt támadásra bírni, de végül sikerült

Régi kedvenceim a Mann’s plasztikjai, többnyire itt is ellenállhatatlanok. Emlékezeteseket horgásztam itt a tavasszal, a tilalmak előtt is, ám a közelmúltban már utána is. Egyik alkalommal a nagyméretű tviszterre egymás után haraptak a nagyobb sügérek. Olyan is akadt, amelyik a rávágásával azonnal leharapta a puha, jó mozgású gumimat. Viszont a plasztik ellenállhatatlan táncoltatását nagyban köszönhettem az érzékeny, harmonikus Pro Spin összeállításomnak.

Egy csodálatos kavicsbánya tó ragadozója!

Szinte láttam a gumik táncát, olyan jól átjött a mozgásuk a zsinóron, a pálcán. Hát még a brutálisan kemény kapások! Bevágásaim minden esetben pontosan ültek, a bot ezekben a pillanatokban kemény, ütős, gerinces volt. Külön örömet jelentett a kisebb, 2000-es Pro Spin orsóm hibátlan munkája. Akadt olyan kilósforma sügérem is, amelynek faroknyelét csukafog vágta sebesre.

A Mann’s plasztik csalijai ezúttal is ellenállhatatlanok voltak!

„Ha már vannak nagy csukák a tóban, hát bepróbálom a legrövidebb, legkisebb pálcámat is, mert az lenne az igazán komoly tesztelés”, gondoltam és a csukásnak ismert piros farkú Mann’s gumival folytattam a pergetést. A csuka stimmelt is, mert hamarosan rárontott a tviszterre egy ifjonc kroki. Ez még nem volt nagy feladat a könnyített szerelésnek.

A várt csuka, de ő még könnyű préda volt méreténél fogva!

Viszont nemsokára egy valóban kapitális pisztrángsügér esett neki a csábosan táncoló plasztiknak, és a nagyszájú a bevágás után olyan védekezést produkált, hogy alaposan megdolgoztatott mindent. Legszebb mozzanatok a fárasztásuk közben azok a nagy kiugrások a vízből, amelyeknél különösen fontos, hogy jól tartsuk velük a kontaktust. Leginkább ilyenkor szabadulnak meg a horogtól, de ha simán, biztosan adagolja a zsinórt a fék, és rugalmas a bot, úgy nem lehet baj. Nálam minden rendben dolgozott. Miután kitombolta magát a hal, azért egy-két fotóig engedelmesen a kezembe simult.

A nap egyik legszebb hala, a kapitális méretű pisztrángsügér!

Ha már beszámolhatok a tesztelések idején történt fogásokról, úgy az egymás után fogott legkisebb és egyik legnagyobb pergetett halam is illik a sorba. A legkisebbet két okból említem meg szívesen. Egyik, hogy milyen erős a ragadozó hajlam a rablóhalakban, hisz a kis sügér testméretével csaknem egyező méretű felszíni műcsalinak vert oda egy rendeset. Az említés másik oka az, hogy e tizenkét centis kis sügér támadását is nagyszerűen érzékeltem a szerelésemmel.

A 12 cm-es kis sügér támadását is nagyszerűen érzékeltem az új Pro Spin bottal

Ugyanekkor a Pro Spin pergető pálcám és összeállításom egy öreg csukával is sikeresen vette fel a küzdelmet. Pedig a nagyfejű, tapasztalt harcos mindent bevetett. Kőkemény rávágásába belenyikkant a fék is, majd szilaj és hosszú rohamok következtek lent és fent. Egy bukfencet a felszín felett is bevetett, valamint a hínárszőnyegbe is megpróbálta belefúrni magát az erős ragadozó.

A könnyebb spicctag ellenére is remekül teljesített a bot

Ám ismét jól vizsgázott minden, néhány perc után a csónak mellé szelídítettem a szép csukát. Örömömre szolgált, hogy az újdonság, a könnyed Pro Spin pergető bot ezúttal a könnyebb spicctaggal ismét magabiztosan teljesített. Remélem, sokan kipróbálják majd, ezt a fogásaim tükrében is jó szívvel ajánlom.

Forrás: Bokor Károly

EnergoTeam

 

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.