Tesztelés alatt – By Döme TEAM FEEDER Pearl Carp 5000

Tesztelés alatt – By Döme TEAM FEEDER Pearl Carp 5000

Sorozatom második részében egy újabb nyeletőfékes orsóé lesz a főszerep. A Pearl Carp orsócsalád a népszerű Carp Fighter széria továbbfejlesztett változata. Külsőre szembetűnő a különbség, de vajon mit rejt e különleges modell belseje?

Úgy gondolom, hogy külsejét tekintve az orsó nem hagyhat kívánnivalót maga után! A gyöngyház fehér alapszín és a fekete betétek egyfajta jin-jang stílust idéznek, nekem ez nagyon bejön. Minden tökéletesen működik a finom műszeren, kézbevételkor rögtön megtapasztalható az orsó sima futása. Az első fékcsillag kialakítása sokkal jobb lett, ezáltal még gyorsabban állítható be a megfelelő fékerő. Felkapókarja meglepően vastag! Méretét tekintve a modellt a kisebb típusokhoz sorolnám, az előző részben bemutatott Carp Fighternél azonban valamivel nagyobb. Az orsó legfontosabb paraméterei a következők:

  • Méret: 50
  • Csapágy: 4 + 1
  • Áttétel: 4,6 : 1
  • Tömeg: kb. 425 g
  • Orsóház anyaga: karbon
  • Fékrendszer: első fék + hátsó nyeletőfék
  • Dob anyaga: alumínium
  • Zsinórfektető rendszer: S-Curve
  • Zsinórtároló kapacitás: 0,20 mm / 200 m
  • Ár: 12.490 Ft
 

Nagyon mutatós kis tekerő! A kézbe simuló fékcsillag, a vastagabb felkapókar és az új kialakítású hajtókar is újítás
A hajtókar igazán esztétikus lett, és a méretét is jól eltalálták
Ez nem semmi! A felkapókar majdnem olyan vastag, mint egy Pellet Feeder kosár gubancgátló csöve! Ilyen erős felépítéssel a kapitális halak sem lesznek ellenfelek!
Az első fék szerkezete a mai elvárásoknak tökéletesen megfelel

A fékcsillagba erős rugót építettek, tekerésekor pedig egy rugós alkatrész adja a hangot. Ez szintén újítás az előző modellhez képest. A lamellák vastagok, strapabíróak, a dobot pedig több helyen kikönnyítették. Minden By Döme orsóhoz vásárolható egyébként külön alumínium dob, ami jóval hatékonyabb a horgászat során, és szebb is, mint a grafitból vagy műanyagból készült pótalkatrészek.

A felkapókar mindkét oldala fém perselyt kapott, a zsinórvezető görgőben pedig ott rejtőzik az acél golyóscsapágy
Az erősített felkapókart itt már egy vastagabb és feszesebb rugó váltja vissza
A nyeletőfék egy olyan tekerőgombbal szabályozható, ami gumiborítást kapott, így vizes kézzel sem lesz nehéz jobbra-balra forgatni
Nagyméretű alkatrészek kerültek az orsóba, és jól látszik a komolyabb felépítésű nyeletőfék-rendszer is
A ház üres, lássuk, mit rejt a szerkezet...
… természetesen kiváló minőségű és időtálló alkatrészeket!

Nem szabad elfelejteni, hogy az orsó ilyen mértékű megbontása a garancia elvesztésével jár! Egy részletes teszt azonban nem lehet teljes e nélkül.

Műszaki tartalmát tekintve is tartalmaz újításokat a Pearl Carp. A dobtengely vastagabb és erősebb, a dobemelő fogaskerék belseje pedig csapágyat kapott a fém persely helyett, ez nagyon ritka ebben az árkategóriában! A tányérkerék bal oldala golyóscsapágyazott, jobb oldalán egy strapabíró siklócsapágy helyezkedik el. A bronz csigát a tűgörgős visszaforgásgátlóval és egy vastag falú golyóscsapággyal szerelték, így nagyon jól meg van támasztva a szerkezet.

A nyeletőfék precíz működése is a minőségi alkatrészeknek köszönhető. Egy speciális alakú fémrugó adja a tekerőgomb hangját, ami nem fog elkopni, tehát időtálló megoldás
A zsinórprofil mindenképpen kiváló minősítést érdemel!

A Pearl Carp tökéletes választás lehet azoknak a horgászoknak, akik a hétköznapi pecákhoz és komoly igénybevételekhez keresnek megbízható nyeletőfékes orsót, de nem szeretnének érte vagyonokat fizetni. Az 50-es méret ideális a rövidebb, illetve középtávú horgászatokhoz, a család többi tagjával már a nagyobb távolságok is elérhetők. Ár/érték arányban ez egy nagyon jó orsó, de aki még ennél is többre vágyik, annak érdemes szétnézni a Master Carp LCS modellek között.

Írta és fényképezte: Járfás Dávid

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.