Bojlis Suli 11. - Bojlis horgászat felszerelései - Nélkülözhetetlen kiegészítők és aprócikkek

Bojlis Suli 11. - Bojlis horgászat felszerelései - Nélkülözhetetlen kiegészítők és aprócikkek

Elértünk a sorozat legnehezebb és legösszetettebb részéhez, mely azon aprócikkeket kívánja bemutatni, melyek a végszerelék elkészítéséhez szükségesek. Megpróbálom a lehető legrészletesebben bemutatni a különböző kellékeket, persze a teljesség igénye nélkül, különben olyan hosszú lenne ez a rész, hogy soha nem is érne véget. Ha Te is szeretnél kiutat a rengeteg különféle aprócikk okozta útvesztőből, tarts velem!

1. fűzőtű, fúró

A fúró abban az esetben szükséges, ha csalink keményebb annál, hogy átnyomjuk rajta a fűzőtűt. Többféle vastagságban kapható, ezért a kisebb csalikat is kifúrhatjuk anélkül, hogy szétrepednének. A szokványos méret az 1,5 mm-es, egészen kicsi csalikhoz vagy pelletekhez használhatjuk az 1 mm-es változatot. Létezik egy extra vastag típus is, ennek a csali lebegtetésénél van szerepe, mivel a kifúrt részbe tesszük a lebegtető szivacsot vagy parafa pálcikát, ami elemeli csalinkat az aljzattól. Ugyanez a megoldás tökéletesen alkalmazható tigrismogyoró esetében is. A fúró megvásárlásánál mindenképpen figyeljünk arra, hogy olyan típust válasszunk, aminél nem egy kis műanyag szár elejébe van beleragasztva a fúró, hanem végigér benne, és a végével együtt forog. E típusok sokkal hosszabb élettartamúak, és nem fordulhat velük elő még keményebb csalinál sem, hogy a ragasztás elenged, és a fúró beleszorul a csalinkba.

A fűzőtűk esetében is több - funkciója szerint - különböző típust különböztetünk meg. Az alapváltozat kb. 5 centiméter hosszú műanyag nyéllel, hegyének végén pedig egy kis ráhajtható füllel van ellátva. Utóbbi azt a célt szolgálja, hogy a csalin való átfűzés és a hajszálelőke beakasztása után, a visszahúzás folyamán a hurok ne tudjon kiakadni, s így bosszúságot okozni. Van egy típus, mely az alapváltozattól abban különbözik, hogy nincs rajta a ráhajtható kampócska. Ez abban az esetben ajánlott, ha csalinkat a vékonyabb fúróval fúrtuk ki, és van esély, hogy megrepedhet - az ilyen helyzet nem ritka, például pelleteknél. A következő, lényegesen hosszabb típus általában csak egy visszahajtott kampócskában végződik, ezeket a PVA segédeszközökhöz használjuk. Hossza révén egyszerre akár 6-8 szem bojlit is felhúzhatunk rá, amivel lerövidíthetjük a végszerelék előkészítéséhez szükséges időt.

Íme, egy praktikus fűzőtű szett három különböző típusú tűvel, így bármilyen csalival is van dolgunk, nem lehet probléma
Egy komplett szett, melyben minden megtalálható, amire szükségünk lehet. Talán az egyik legjobb változat, hiszen nem kell keresgélni, minden egy helyen van
A fúrónál fontos a jó minőség, ezzel sok bosszúságtól megkímélhetjük magunkat

2. stopperek

Ha sikerült felfűznünk a csalinkat, szükségünk van valamire, ami megakadályozza, hogy bedobásnál vagy behordásnál lecsússzon a hajszálelőkéről. Ezt a szerepet tölti be a stopper. Legegyszerűbb változata egy kis, V alakú műanyag darabka, melyet a hajszálelőke hurkába beakasztva visszahúzhatunk a bojliba. Ennél praktikusabb a Fox Boilie Props nevű stoppere, melyet úgy alakítottak ki, hogy ha beakasztottuk és meghúzzuk a csalit, akkor teljesen rásimul arra, ezáltal teljesen észrevétlen marad. Így a legóvatosabb pontyok gyanakvását is elkerülhetjük, amit az is segít, hogy több különböző színben kapható, ezért hozzáigazíthatjuk a csalink színéhez. Következzék az a típus, mely számomra is a legkedvesebb: az átlátszó bojlistopper. Ez néhány centiméteres darabokban, csomagonként 10-20 szálas változatban kerül forgalomba, csupán annyi a dolgunk, hogy méretre vágjuk. Bármilyen színű vagy méretű csalihoz alkalmazható, legyen az bojli, pellet vagy egyszerűen kukorica.

A spéci stopper elég közkedvelt, mivel használata egyszerű és funkcióját tökéletesen ellátja
Az átlátszó stopper univerzális, bármilyen típusú fűzött csalihoz felhasználható, csak méretre kell vágni

3. csaligyűrűk és egyéb hajszálelőkék

E segédeszközök a minél szélesebb körben alkalmazható csalizási technikák alkalmazását hivatottak elősegíteni. A család legnépszerűbb tagja a Stonfo cég által forgalmazott kis szilikon „hajszálelőke”, ami két méretben kapható, így könnyen hozzáigazíthatjuk a csalink jellegéhez. Használata nagyon egyszerű: csak le kell tépnünk a több csalirögzítőt tartalmazó szárról, majd egy fűzőtű segítségével ráhúzzuk a csalinkat, és a végén található kis szemnél fogva felakasztjuk a horogra. Ebben az esetben nincs szükségünk bojlistopperre, mivel a „hajszálelőke” vége úgy van kialakítva, hogy egy kis műanyag tuskó meggátolja a bojli vagy pellet lecsúszását.

A másik fő kategória a Bait Bands, azaz csaligyűrű, amiket önmagukban nem tudunk használni (hacsak nem D-ringes horgot használunk), csak egy kis fém karikával összehurkolva működik. E remek megoldás viszont a legszélesebb alkalmazhatóságot teszi lehetővé, de erről majd később. Többféle méretben kapható, viszont ha erre szavazunk, mindenképpen szükségünk, van valamilyen stopperre.

A gumigyűrűvel való csalizáshoz szükséges kis fémkarika lehet kerek vagy ovális, amelyik szimpatikusabb
A rövidebb Stonfo szilikon hajszálelőke a kisebb csalikhoz való…
… a hosszabb változat pedig a csali kombinációkhoz vagy kukorica fűzérhez
Íme, a leginkább bevált gumigyűrű változatok: a Strategy olcsóbb, a Technipeche viszont több méretben kapható, és még stoppert is tartalmaz a csomag
Első lépésként a gumigyűrűt húzzuk át félig a fémkarikán egy fűzőtű segítségével
… majd hurkoljuk át a gumikarikát a fémkarikán, és óvatosan húzzuk meg (tipp: mielőtt ezt a folyamatot elvégezzük, érdemes benedvesíteni a gumit, mert úgy kevesebb esély van rá, hogy elszakad)
Következő lépésként húzzunk rá egy kis gumigolyót, mely megakadályozza, hogy a csali felcsússzon a fémkarikára, és ezáltal akadás szempontjából előnytelen helyzetbe kerüljön
Tulajdonképpen készen is vagyunk, csupán fel kell fűzni a kiválasztott csalit, és egy stoperrel meg kell ütköztetni

4. szilikon csövek

A szilikon csöveket funkciójuk alapján mindenképpen érdemes két csoportra bontani. Az egyik csoport a gubancolódást megelőzésére szolgáló csövek. Ezeknek több alcsoportja is lehet, hiszen vannak süllyedő gubancgátlók, melyek az aljzathoz simulva szinte észrevehetetlenek. A következő alcsoport a volfrámszállal ellátott szilikon cső, melynek szerepe - a gubancolódás megelőzésén felül - kagylós terepen főzsinórunk sérülésektől való megóvása. A másik fő csoport azon csövekből áll, melyeket a horogra óhajtunk húzni a horogkötés megóvásának érdekében, vagy csupán azért, hogy a csali a megfelelő helyen helyezkedjen el a horog körül, így garantálva a tökéletes akadást.

A kép jobb oldalán a süllyedő Korda szilikon cső, míg a bal oldalon a Fox volfrámszálas cső látható, utóbbi kagylós aljzaton jobban védi főzsinórunkat

5. forgók, kapcsok

Sok olyan speciális kapocs készül, amit kimondottan a bojlis horgászok számára alkottak meg, most ezek közül emelek ki néhány fontosabbat, a többit majd a későbbi részekben… Kezdjük a sima bojlis forgóval, melynek fő tulajdonságai megegyeznek a hagyományos forgókéval, azonban ennek terhelhetősége nagyobb, valamint a bojlis forgók méretezését úgy alakították ki, hogy a belső zsinórvezetésű ólmokban tökéletesen megszoruljanak, így még könnyebben készíthetünk fix végszereléket. A karikás forgó annyiban különbözik hagyományos társaiktól, hogy - mint nevében is benne van - egy plusz fém karikával rendelkezik, ami további sokféle felhasználhatóságot tesz lehetővé. A gumihüvellyel zárható gyorskapocs az egyik legszélesebb körben elterjedt előkerögzítési megoldás, hiszen nagyban leegyszerűsíti és meggyorsítja az előke cseréjét, emellett a kapocsra húzott kis csövecske plusz gubancgátlóként is funkcionál.

A Fox gyorskapocs nagyon sok horgász életét megkönnyíti gyorsasága és egyszerűsége révén
A Korda karikás forgó a különleges előke megoldásoknál kap komoly szerepet

6. dipes bojlifogó

Mint a neve is sugallja, e kiegészítő azt a célt szolgálja, hogy a dipben ázó csalit ne kelljen kézzel megfognunk: a csalit ezzel a praktikus kis segédeszközzel ki tudjuk venni az aromából. Működése nagyon egyszerű, csak meg kell nyomni ujjal a nyélrész felőli végét, ekkor kibújnak a kis karmocskák, majd ha hozzáérintjük a bojlihoz, csak el kell engedni, és a kis karmocskák ráfognak a bojlira. Ezzel elkerülhetjük, hogy minden büdös és még büdösebb aromába bele kelljen nyúlnunk.

Egy praktikus segédeszköz, mely segít, hogy egy hosszabb horgászat alatt ne kenjük össze magunkat csuklóig! :)

A következő rész tartalmából

Bojlis Suli 12. - Bojlis horgászat felszerelései - Különleges kiegészítők és aprócikkek

Ebben a részben azokat az apró kis segédeszközöket mutatjuk be, melyek a különleges trükkökhöz és praktikákhoz szükségesek.

Írta: Haskó Tamás (Carpjunior)
Fotó: Nagy Gábor

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.