Bojlis Suli 12. - Bojlis horgászat felszerelései - Különleges kiegészítők és aprócikkek

Bojlis Suli 12. - Bojlis horgászat felszerelései - Különleges kiegészítők és aprócikkek

Ezen epizódot azoknak az apró segédeszközöknek szántam, melyek a kapástalan vagy különleges helyzetekben lehetnek előnyünkre, hiszen sok olyan helyzettel találkozhatunk, amikor egy hajszál választ csak el minket a sikertől. Mint maga a bojlis módszer, úgy ezek az apró kis fortélyok (és a hozzájuk tartozó eszközök) is Angliából származnak. A szigetország tavaiban nagyon kitanultak és rutinosak a halak, hiszen ott egytől egyig visszanyerik szabadságukat. Így, ha újra horogra szeretnék őket csalni, újabb és újabb trükköket, praktikákat kell bevetni. Az angolok - talán nem túlzás, ha ezt állítom - fényévekkel előttünk járnak az apró trükkök és fortélyok alkalmazásában, és nem véletlen, hogy akkor is tudnak halat fogni, amikor senki más!

A látszólag felesleges eszközök akkor válnak hasznossá és nélkülözhetetlen kellékké, ha azokat a megfelelő helyzetekben használni is tudjuk. Ez a rész némi ízelítőt ad a különleges kiegészítők alkalmazásából, de a bemutatás messze nem teljes, hiszen ezernyi olyan hasznos apróság van még, amely egy-egy sikeres végszerelék elengedhetetlen kelléke lehet. Jelentős szelekció után tekintsük át az általam már sikerrel használt különleges kiegészítők egy meghatározó csoportját!

1. Lebegő csali nehezék

Egy olyan nehezék, ami bármikor egy mozdulattal cserélhető, garantáltan nem esik le bedobáskor és az előkét sem sérti meg, köszönhetően a gumibetétnek. Emellett több méretben kapható, ami azért fontos, mert ha menet közben csali méretet vagy típust váltunk, probléma nélkül hozzáigazíthatjuk a nehezéket is. Fő feladata a lebegő csalik kiegyensúlyozása, ezen felül felhasználható a végszereléken ütköző gyanánt is, vele egy olyan mobil végszereléket állíthatunk össze, melyből egy pillanat alatt készíthetünk csúszó, fix vagy akár ütköztetett változatot egyaránt, de erről bővebben majd később.

A lebegő csali nehezék garantáltan nem sérti meg zsinórunkat, emellett nem kell félni, hogy dobás közben leesik

2. Lebegő szivacs

Feladata csalink felemelése az aljzatról. Használatával nem kell más összetételű csalit használnunk, mint amivel etettünk is, ha lebegtetni szeretnénk, csupán annyi a teendőnk, hogy félbevágjuk a csalizásra szánt bojlit, vágunk egy hasonló átmérővel rendelkező szivacskorongot, amit a fél bojlik közé teszünk, majd ezt együtt felfűzzük és kiegyensúlyozzuk a hozzá illő méretű lebegő csali nehezékkel. Ha ilyen módon csalizunk, még nagyobb csalogató hatást érhetünk el, mivel a bojli felületét megvágjuk, ezáltal felgyorsítjuk a belsejében lévő ízanyagok kiáramlását, ráadásul ha dippeljük csalinkat, akkor a szivacs magába szívja az aromát, így a vízben még tovább fejti ki hatását, mint egyébként.

Több színben is kapható, így minden esetben hozzá tudjuk illeszteni csalink színéhez
Nem csak bojli lebegtetésére alkalmas, magok között is megállja a helyét

Bait Floss

Ez egy puha, selymes anyagú zsinór, mely több színben is kapható. Azt a célt szolgálja, hogy ha lebegő bojlival csalizunk, akkor azt nem kell átszúrni és felfűzni, hanem ezzel a speciális zsinórral átkötve is rögzíthetjük a horgon lévő kis fémkarikához, így - mivel a felületét nem sértjük meg - sokkal hosszabb ideig őrzi meg lebegőképességét.

Színválasztékának köszönhetően mindenféle csalihoz megtalálhatjuk a megfelelőt
A modernkori pop-up szerelék nélkülözhetetlen eleme lett ez a speciális zsinór

Extra fúró

Ez tulajdonképpen nem más, mint egy átlagos bojlifúró, csak sokkal nagyobb átmérőben. Használatára akkor lehet szükség, ha a vele átfúrt bojli furatába parafa rudacskát vagy szivacsdarabot helyezünk, így csökkentve csalink sűrűségét. Óriási előnye, hogy nem kell más anyagú csalival horgásznunk, mint amivel etettünk, ezáltal elkerülhetjük az óvatosabb, rafinált pontyok gyanakvását is. Egyébként ez a technika nagyon sikeresen alkalmazható tigrismogyoró esetében is.

Először óvatosan átfúrjuk a bojlit…
… aztán beleillesztjük a parafa rudacskát, így csökkentve csalink sűrűségét

3. Zsugorcső

A zsugorcső egy speciális műanyag cső, amely hő hatására (pl. öngyújtó lángjára vagy forró vízbe rakva) a keresztmetszetét egyenletes módon képes csökkenteni, illetve - még érthetőbben - ami zsugorodik. Nagyon praktikus például a füles horgok kötésénél: elég ráhúzni egy nagyobb átmérőjű csövet, amelyre rámelegítve a legszorosabb, legbiztonságosabb kötésvédő anyagot kapjuk. A rugalmas (de nem zsugorodó) hagyományos szilikon csövek is ezt a célt szolgálják, de egy nagyobb karikával rendelkező füles horogra csak nagyon nehézkesen tudjuk a szoros szilikon csövet ráhúzni… Emellett azonban nem csak a kötésvédelemben, hanem különleges végszerelékek megalkotásában is nélkülözhetetlennek bizonyult a zsugorcső. Réges-régen napvilágot látott egy legendásan fogós szerelék, amely egy speciális formájú horoggal készült, (a mai típusok közül a Hayabusa M1 őrzi ezt a formavilágot), aminek akadása egyedülálló volt. Csupán egy „aprócska” hibája maradt, mégpedig az, hogy a hajlított szár miatt könnyen rugózott a horog. E nem túl előnyös tulajdonsága miatt óriási sebeket okozott a halak száján, ezért hamarosan be is tiltották a nyugati országokban az ilyen típusú horgok használatát. Viszont a zsugorcső megjelenésével újjászületett a „hajlított horogszáras technika”, és egy öblösebb, de „kíméletesebb” horoggal is el tudjuk készíteni olyasformára, mint „hírhedt” elődje volt. Csupán itt nem fognak csúnya sebek keletkezni a hal száján, és az akadás is 100%-os! Így született újjá a legenda, és így vált a zsugorcső a legfogósabb végszerelékek nélkülözhetetlen kellékévé!

A zsugorcső segítségével megszűnt az a felesleges „birkózás”, amit a szilikon csövek horogra való felerőltetése okozott. A látszólag bő zsugorcső könnyedén felhúzható a horogra…
… majd öngyújtó lángjával melegítve légmentesen rászorul a kötésre, tökéletes védelmet biztosítva
A rajzos ábrán jól látható, hogy a hosszabbra hagyott zsugorcsövet a horog öblének irányába hajlítva egy különösen akadós végszereléket kapunk. Ez az egyszerű, de hatékony megoldás döbbenetes módon növeli a sikeres akasztások számát!

4. Sliding rig & rig stops

Ez tulajdonképpen egy olyan speciális gumistopper, mellyel beállíthatjuk a csalit úgy, hogy a horog mellett az akadás szempontjából a legelőnyösebb helyzetben helyezkedjen el, emellett megakadályozza a csali előkénkre való visszacsapódását is. Két darab ék alakú gumistopperból és egy ezek közé helyezendő speciális formájú fém karikából áll, amibe a csaligyűrűt hurkoljuk, majd rögzítjük rajta a csalit. Fontos, hogy a horog szárán ne úgy helyezzük el, hogy a karika beszoruljon a két gumiütköző közé, hanem hagyjunk néhány millimétert, hogy csúszkálhasson a csalink, így mindig jobb akadást érhetünk majd el.

A csomag minimum 10 csalizásra elegendő kelléket tartalmaz
A csupasz horogra kell felhúzni az ék alakú gumistoppert, ügyelve rá, hogy a vékonyabbik felét toljuk rá először a horoghegyre
Ezt fel kell húzni a horog szárára, a rögzítő fül alá
Ezt követi a fém csaligyűrű felhelyezése…
…majd az újabb gumistopper
A fém csaligyűrűbe egy szilikon bojligyűrűt kell hurkolni…
…amelyre a bojlit (vagy egyéb csalit) lehet felfűzni és stopperrel megütköztetni
A két kicsi gumistopperekkel tetszés szerint hangolhatjuk a csali pályáját, mozgásterét a horgon
A FOX Hajszálelőke gyűrű és gyűrűstopper készlet 2 különböző méretben kerül forgalomba. Így a nagyobb és a kisebb méretű horgokon is tökéletesen megszorul az ék alakú gumistopper. A csomagoláson jól látható, hogy milyen méretű horgokhoz ajánlja a gyártó

5. Roppantógyűrű (crimp) fogóval

Nem kimondottan pontyhorgászok számára készült, inkább csak átvettük a rablóhalas technikából, mivel merev előkeanyaggal (vízben láthatatlan monofil fluorocarbon zsinórral) kombinálva a túlhorgászott vizeken is nagyon fogós végszereléket kaphatunk. Használata nagyon egyszerű, felhúzzuk a zsinórra a roppantógyűrűt, ezután a horgot és a csali rögzítésére szolgáló fém karikát, majd visszahúzzuk a szálat a gyűrűbe, beállítjuk, hogy számunkra optimálisan álljon, és már csak annyi a teendőnk, hogy összeroppantsuk. Óriási előnye, hogy egy kötéssel kevesebb kerül a szerelékre, ezenfelül garantáltan nem csúszik szét. A ponty bár csalinkat igen, de a merev előkeanyagnak és a flexibilis szereléknek köszönhetően a horgot már nem lesz képes kifújni.

A fogó és a hozzá illő gyűrű
Egy profi végszerelék-kombináció túlhorgászott vizekre. A merev zsinórnak köszönhetően a csalit felhörpintő hal a horgot már nem tudja kifújni!

6. Bandázsragasztó

A bandázsragasztó egy olyan ragasztó, mely nem rendelkezik erősebb illattal, és a zsinórra sincs roncsoló hatása, ezért a horgászatban is tökéletesen alkalmazható. Régebben csak a harcsahorgászok használták, de az ólombetétes zsinór elterjedése után a pontyhorgászok kelléktárába is bekerült. Használatával garantáltan nem csúszik szét az ólombetétes zsinór sem, emellett az egyéb fonott előkék kötéseinek lezárására, a kirojtolódás megakadályozására is kiváló.

Praktikus kiszerelésének köszönhetően megvédhetjük a beszáradás ellen, és évekig használhatjuk

7. Zsinórfeszítő és hurokrögíztő

Egy kis apróság, melyet sokan feleslegesnek tartanak, ám a kötések biztonságos meghúzása és rögzítése során rendkívül praktikus, kényelmes segédeszköz. Segítségével egészen kisméretű előkefüleket is készíthetünk és rögzíthetünk biztonságosan. Én főleg abban az esetben használom, ha fluorocarbon zsinórt próbálok megkötni, mivel azon annak merevsége miatt nehéz egy-egy csomót normál módon rögzíteni.

Kényelmes markolatának köszönhetően a legdurvább zsinórra is tudunk csomót kötni

8. Zsinórhántoló

Funkciója a bevonatos előkezsinórok bevonatának eltávolítása úgy, hogy a zsinórt ne sértse meg. Használata nagyon egyszerű, csak át kell húznunk a rajta található kis lyukon a zsinórt, és az ék alakú részén végighúzni. Így a horog előtti néhány centiméter lágy marad, az előke pedig továbbra is védelmet élvez a víz alatti akadókkal, kagylókkal szemben.

Íme, a hántoló akció közben, használata gyerekjáték

Egy tipp a végére:

A barátom, akivel horgásztúráinkat közösen szervezzük már évek óta, szinte mindig kísérletezik. Ha néhány óráig nincs kapás, már gondolkodik is, hogy min is kellene változtatni. E tulajdonságának köszönhetően már sok szép pontyot fogott olyan lehetetlen helyzetekben is, amikor más már lehet, hogy egy kárásznak is örült volna. Ezért mindenképpen ugyanezt javasolnám azoknak is, akik most kezdik ezzel a módszerrel az ismerkedést. Ne akarjuk kiülni, míg ránk találnak a halak - ha valami nem működik, ne legyünk restek csalit, végszereléket vagy akár helyet változtatni, hiszen mindez a végén meghálálja magát.

Ákos barátom sokadik csodálatos fogása is egy ügyesen elkészített, trükkös végszereléknek volt köszönhető. Az állandó kíséretezés és próbálkozás jutalma ez 19.750 g súlyú ponty lett!

A következő rész tartalmából

Bojlis Suli 13. - Alap csúszó végszerelékek összeállítása

Ebben 2 olyan csúszó végszereléket mutatok be lépésről lépésre haladva, amely egyszerűen elkészíthető, de mégis fogós! Mi a jelentősége a csúszó végszereléknek, hol és mikor célszerű használni? A következő epizódban minden kiderül!

Írta: Haskó Tamás (Carpjunior)
Fotó: Nagy Gábor

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.