A fűzött csalik esete

A fűzött csalik esete

Június közepén, egy keddi napra esett a választás a frissen kézhez vett Haldorádó termékek tesztelésére. Régóta vártam, hogy próbára tehessem őket, hiszen sok jót hallottam és olvastam róluk. Kinéztük a helyszínt is, az időjárás is jónak ígérkezett. Aztán nem így lett: reggelre hűvös, esős idő fogadott minket. Hogy miként folytatódott a napunk? Csak egy kattintás, és kiderül.

Ahogy a tóhoz értünk, akkor kezdett rá az eső a legjobban. Bevallom őszintén, hogy engem egyetlen egy időjárási körülmény tud eltántorítani a horgászattól, és ez bizony az eső. Nem a nyári záporokra gondolok, hanem az egész napos, csendes, áztató esőre. A telefonra pillantva a radarkép azt mutatta, hogy ez most nem fog egész nap tartani, csak 1-2 órán át. Ennek tudatában már boldogan pakolásztam a horgászfelszereléseket a kiskocsira a jegyváltás után. A tulajdonos kérdezte is, hogy maradunk az előre lebeszélt horgászhelynél, vagy keressünk egy eső ellen jobban védettet? „Nem tudom, mennyire vagytok papírkutyák…”, mondta. Papírkutyák? Mi? Január 4-én már a szezont nyitottuk az 5 fokos víz partján 3 fokban, olyan ködben, hogy az etetőkosár vízbe érkezését csak hallani lehetett, látni nem! Mi viharos szélben is a parton maradunk? Kérem, össze tetszik téveszteni valakivel. Szó nincs megfutamodásról. Irány a horgászhely!

Ez a kép fogadott a horgászhelyre érve. Megállás nélkül esett, de majdcsak elmúlik

Mint már írtam, a mai napot a Haldorádó termékek próbájának szántam. Etetőanyagnak a Bázis Mix Epres Pontyot, horogra pedig a Top10 Carp Pellet családjának két tagját, a Fagyos Pontyot és a Ponty Pirost választottam. A Fagyos Pontyot már volt szerencsém kipróbálni a Ráckevei (Soroksári)-Dunán, ott fogtam is vele szép pontyokat és dévéreket még a viszonylag felmelegedett, 20-21 fokos vízben is, így nem maradhatott otthon. A Ponty Pirost viszont ekkor használtam először, erről semmiféle tapasztalattal nem rendelkeztem. A víz hőfokát úgy 18-20 fokra tippeltem, hiszen egy hidegfront nyomán a pünkösdi hőségnek már nyoma sem volt napok óta, az éjszakák kimondottan hűvösek voltak. Eddigi tapasztalataim szerint 20 fok alatt még az édes jellegű csalik fogósabbak, így az volt a tervem, hogy ezzel a két pellettel fogok halakat.

Édes ízvilág mindenhol!

Az etetőanyag bekeveréséhez hadd adjak egy tanácsot! Soha ne öntsetek rá egyben sok vizet! Szépen, apránként hozzáadva és erőteljesen keverve kaphatjátok a legjobb állagot. Még egy fontos dolog: az edény kapacitásának harmadánál sose keverjetek több anyagot, mert sokkalta nehezebb a hozzáadott vizet egyenletesen szétoszlatni benne. Maga a Bázis Mix piros színű, erősen eper illatú etetőanyag, amely nagyon jól tapad, de a vízbe érve hamar ki is ázik a kosárból és horgunk közelébe csalja a halakat. Köztudott, hogy az etetőanyagnak kell egy jó pár perc, mire a nagyobb szemcsék is felszívják a megfelelő mennyiségű vizet, ezért jobb több részletben, folyamatos keverés mellett hozzáadni - így elkerülhetjük a túlvizezést. Én babonából legelőször a merítőt rakom össze, utána etetőanyagot keverek. és amíg a botokat, csalikat előkészítem, kinyitom a széket addigra már a nagyobb szemek is megszívják magukat, ekkor már be lehet állítani a végleges állagot. Ez olyan 15-20 perc.

A Ponty Piros pellet ízvilága a dobozra rátekintve rögtön szembeötlő, olyan jó illata van, hogy legszívesebben megkóstolná az ember. A Fagyos Ponty is kicsit édeskés, de merőben más, nem annyira intenzíven édes.

Csaliként még volt nálam Haldorádó Magyar Betyár kukorica, saját készítésű mézes-fokhagymás csemegekukorica és üveges mézes kukorica arra az esetre, ha a pelletek nem működnének. Hogy működtek-e? Nézzük hát!

Az első dobásra a két pelletből került a horogra 1-1 darab, szilikon csalirögzítővel. Mivel kicsi horoggal horgászom, a 8 milliméteres pellet is „kitakarja” a horgomat, ezért nem a szilikonon található lyukba szoktam akasztani a horgot, hanem annál lejjebb egy kicsivel - egyszerűen átszúrom rajta, így kellően szoros ahhoz, hogy a horog öblétől feljebb tudjam húzni a horog szára irányába, ezzel biztosabbá téve az akadást. Ez a bedobást is bírja, nem szokott elmozdulni. Sok üres bevágás és leakadt hal kellett, mire erre rájöttem…

Az első kapása Péternek volt, szép elhúzós kapás után szákolhatott egy 3 kiló feletti nyurgapontyot.

Első dobás, első kapás, első hal. Jól indul a nap!

Ezt követően nekem is mozdult a bot vége, egy kilós kárásznak tetszett meg a Fagyos Ponty pellet.

A képen látszik, hogy a szilikon a leírt módon nem a horog öblében van - bár az igazsághoz hozzá tartozik, hogy ezt a hal feltolta a horog fölé fárasztás közben

Újabb dobás, újabb kapás, de sajnos nem akadt megfelelően, félúton kiegyenesedett a bot - ezt a csatát a hal nyerte. Ekkor gondoltam először arra, hogy megpróbálom inkább hajszálelőkén fűzve felkínálni a csalit. Neki is fogtam az előkegyártásnak, de csak jóval később lett kész, mert vagy nekem volt kapásom, vagy Péter fárasztott halat.

Ő még a szilikonon felkínált csalira csábult el

Amint elkészült az előke, fel is tettem, csalinak pedig a Ponty Pirost. A kapásra nem is kellett sokat várni, pár perc múlva már jött is a következő „versenyző”.

Íme, a fűzött pellet - a felesleges damil feltekerve a horogra
A fűzött Ponty Piros a lehető legjobb helyen - egy hal szájában
Gyors horogszabadítás
A nap legnagyobb hala volt: 5,10 kg

A pelletek nem csak a pontyok kedvencei, jó pár kiló körüli dévérkeszeget is fogtunk vele, amikor a pontyok átmenetileg eltűntek az etetésről. Van, aki nem szereti őket, én személy szerint örülök, hogy vannak a tóban, hiszen ha éppen nem esznek a pontyok, rájuk mindig lehet számítani.

Egy reggeli…
… egy déli…
… és egy késő délutáni keszeg

Nagyon szép, egészséges és roppant erős halak vannak a tóban, volt már szerencsém másfél óráig fárasztani egy 5 kilós pontyot. A következő ponty is bizony jó erőben volt, nem túlzok, ha azt mondom, hogy ez volt a legerősebb aznap. Métereket húzott le az orsóról, ha úgy támadt kedve. Szákoláskor sajnos egy „meglepetés” is fogadott. Időről időre belefutok egy-egy ilyen halba, amelyiknek szét van szakítva a szája. Egy jó adag fertőtlenítő után jobbulást kívánva útjára engedtem ezt a pontyot is, mint az összes többit. Sajnos ezt teszi a nagy horog, a durva felszerelés, és ha még ez párosul a hozzá nem értéssel a vízparton, annak bizony ez az eredménye.

Dolgozunk! A hal, a bot és én is
Ő már fárad!
Ezt teszi a leírtak összessége… Vigyázzunk rájuk, hiszen tőlük szép a horgászat!
A „hadirokkant”, bár hozzá kell tenni, hogy elég harcias volt. Még fárasztás után is csak ugrált és ugrált…

Ezután egy közel másfél órás eredménytelen időszak következett. Próbálkoztam mindenféle csalival, mígnem megláttam a Fűszeres-Kolbászos Magyar Betyárt. Tavaly tavasszal került be az arzenálba, de valahogy mindig másra esett a választásom, így érdemi halat még nem fogtam vele. „Na, majd most!”, gondoltam magamban és már fűztem is fel. Bedobtam, a botot leraktam a rod-podra, mire a székhez értem, hogy leüljek, már a bot vége derékszöget zárt be a nyelével. Rendesen meglepődtem, ami azt illeti.

A mai napon egyértelműen a hajszálelőkére fűzött csalik voltak a kapósabbak. Valószínűleg a halak gyanakvását a szilikon csalirögzítő jobban felkeltette, mint a vékony fonott zsinór.

Íme, a fűzött kukorica. Az akadás nem a legtökéletesebb, de hála a botnak és a jól beállított féknek a halat sikeresen partra terelhettem
„Betyáros” ponty
Itt az újabb, ez az akadás már tökéletes. Délután nem tudtak ellenállni a fűzött kukoricának
Íme, a sorsfordító csali. A délután folyamán csak ez kellett nekik

A felszerelésről is szólnék pár szót. Két feederbottal vágtam neki a napnak, az egyik egy Spro IronX 330 MH feeder, amely az első feederbotom, az évek alatt nagyon sok halat fogtam vele. Ez egy könnyű, kezes bot, a másik pedig egy Nevis Cayman Feeder 390 H feederbot, melyet az előző évben nyertem itt, a Haldorádó Nevis Teszthorgász pályázaton. Ez az eddigi legjobb feederbot, amit volt szerencsém használni. Erős, rugalmas, gerinces, a nagy távolságok sem okoznak neki gondot. Akit részletesebben érdekel, az megtalálhatja a tesztről készült írásomat, abban részletesen bemutattam. Mindkét boton Nevis Pantera 50 orsó és 0,25 mm-es Spro CarpMaxx zsinór található, csúszó gubancgátló csöves etetőkosárral, gumiütközővel és forgókapoccsal ellátva. A horogelőke 12-es fonott zsinór, mely végén 10-es méretű EnergoTeam Excalibur Grass Carp horog található.

Végezetül a tóról dióhéjban: Lajosmizse mellett található és Szászpa Horgásztó névre hallgat. Csak 2 éve akadtam rá erre a gyönyörű helyre, de egyből megszerettem. Rendkívüli halállománnyal rendelkezik, sok 10 kiló feletti ponty és amur otthona. Az utóbbi hónapokban telepítettek bele tokhalakat is, körülbelül 20 darabot. Ezek egytől egyig 10 kiló felettiek. Sajnos eddig még nem volt szerencsénk egymáshoz, de hátha egy nap megküzdhetek egy ilyen nem mindennapi hallal is. A halállomány védelmében kötelező a nagyméretű merítőháló, a pontymatrac, a sebfertőtlenítő és a szakáll nélküli horog használata. Ezekkel a korlátozásokkal én maximálisan egyet tudok érteni, hiszen egy ilyen hely halait óvni kell, hogy megmaradhassanak olyannak, amilyenek jelenleg. Íme, egy pár kép a tóról:

A tó közepén található egy félsziget
A parton kiépített horgászállások…
… padok és fák várják a kikapcsolódni vágyókat

Úgy gondolom, hogy a Haldorádó csalik ismételten bizonyítottak. Mint ebből az írásból is kiderül, nincs olyan csali, ami mindig, mindenhol nyerő lenne. A felkínálás sem mindegy, sokszor az ilyen apró részletekben rejlik a siker kulcsa. Próbálkozni kell, amíg rá nem akadunk az adott helyen és adott pillanatban leginkább megfelelőre. Higgyétek el, megéri egy kicsit fáradozni, mert felejthetetlen élményekben lehet részetek!

Soós Csaba (swayzee)

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.