Meglepetések éjszakája

Meglepetések éjszakája

Végre beköszöntött az éjszakai horgászati szezon! Ez nekem azt jelenti, hogy még jobban kiteljesedik a horgásztó környéki vadon, a természet hangjait maximálisan lehet élvezni. Vagyis olyan csönd vesz körül a tó partján, ami egyszerűen leírhatatlan. Minden apró neszre, zajra felkapja az ember a fejét. És hajnalban a madarak éneke, az valami gyönyörű! Olyan erővel énekelnek mellettem a fákon, hogy szinte a saját gondolataimat sem hallom. Ezek és persze a horgászat szeretete inspirált, hogy egy éjszakai horgászat tapasztalatait, élményeit leírjam.

A tavalyi nyár közepén egy igen gazdag éjszakai horgászat adott maradandó emlékeket. Olyan élményekben volt részem, ami egy finomszerelékes horgásznak és szerintem bármely horgásznak egyaránt hatalmas élmény lett volna. Nem sok halat fogtam, de köztük volt a tavalyi és az addigi feederbottal kifogott legnagyobb halam is. Júniusra a tavak vizei igen melegek már, és a halak igencsak erejük teljében vannak. A fárasztásuk egyszerűen élményszámba megy a nyári időszakban. Ez is adott egyfajta inspirációt, hogy a szerzett tapasztalatokat megosszam mindenkivel.

A június 11-én fogott 7,11 kg-os…
… és 10,51 kg-os tükrös

Egy pár szó a tóról és a horgászhelyemről: a víz Pécs külterületén található, közvetlenül a 6-os út mellett. Sokat járok ide horgászni, mert igen gazdag a halállománya és nagyon sokat lehet tanulni, tapasztalni. Jellemző mélysége 1,2-1,5 méter, a gát mentén pedig csaknem eléri a 2 métert. Ezt a tavat azért is szeretem, mert csak a kíméleti területén vannak akadók, bedőlt fák, ezért bátran lehet horgászni. A hely, amit ma kiválasztottam, közvetlenül a halőrház melletti második volt. Ez a rész a legmélyebb. Bíztam benne, hogy a nagyobb testű halak éjszaka a mélyebb vízrétegekben fognak tartózkodni. Az éjszakai horgászat egyik fő csapásvonala a kis horog és nagy csali kombinációja volt. Reméltem, hogy beválik!

Kiválasztott horgászhelyem

Ahogy megérkeztem a tóra, már az első helyen horgászott egy ismerős - Anti később, az éjszaka folyamán nagy segítségemre volt. A sport része csak most kezdődött: kipakolás. Egy éjszakai horgászatra az ember iszonyatos mennyiségű cuccot tud magával vinni.

Az éjszakai felszerelés egy része

Etetőanyagom a múlt heti horgászatomkor is használt csalogató volt: 2 kg Haldorádó Fűszeres Hal. Az etetőanyagba még került két doboz báb és egy 3-4 dl-es pohárnyi erjesztett (büdös) kukorica. Az etetőanyagot ennek az erjesztett kukoricának a levével kevertem be. Nem mondhatnám, hogy fűszeres illatú maradt az etetőanyag. Keveredett az erjedt kukorica és a fűszeres hal illata - de ez egy hete is bevált.

Az etetőanyag bekeverés előtt
A csaliarzenál

A felszerelésem gerincét két heavy feeder adta. Az egyik egy 3,90 m-es EnergoTeam DX Kevlar Heavy Feeder bot volt NEVIS Feeder Master 5000-es orsóval ellátva. Ezen a boton egy 2 unciás spicc volt. Az orsó dobjára 20-as Haldorádó Feeder Master Pellet Line zsinórt csévéltem. A főzsinórhoz 15-ös Kamasaki Dyneemax Vorfachline fonott dobóelőkét kötöttem. A másik felszerelésem egy 4,20-as Spro Dyno Force Heavy feeder volt, méghozzá a medium spiccel ellátva. Ehhez a bothoz egy Spro Super Long-Cast Pro 460S távdobó orsót párosítottam. Erre az orsóra is 20-as Haldorádó Feeder Master Pellet Line zsinórt és ugyanolyan dobóelőkét tettem. A végszerelék egy 35 g-os gubancgátlós etetőkosár volt gumi gyönggyel megütköztetve, alatta egy szilikon csővel ellátott Big Carp 8-as gyorskapocs kapott helyet. A gyorskapocsba 12-es Kamasaki Dyneemax Vorfachline fonott előkét akasztottam, aminek végére 5-ös méretű OWNER 50355 füles horog került. A horog szárára egy gumicsövet húztam, ezzel tudtam szabályozni a hajszálelőke hosszát, emellett ez megakadályozta. hogy lecsavarodjon a feltekert előkezsinór.

Mindkét felszerelésemnél kiakasztott zsinórklipszes technikával horgásztam. A 3,90-es bottal kb. 50-60 m-es távolságot etettem meg, a 4,20-as bottal 70-80 m-est. Alapozás gyanánt mindkét bottal tíz-tíz dobást végeztem. A kiakasztott zsinórt megjelöltem zsinórjelölő filccel, hogy ha valami nagyobb halat akasztok - aminél ki kell, hogy akasszam a zsinórt - ismét az etetésre tudjam bedobni a végszerelékemet.

Jól látható a barna zsinóron a fehér filc nyoma

Végre-valahára elkezdhettem horgászni! Nem sokkal este nyolc óra után dobtam az elsőket. Nyugodtan leültem és vártam, és vártam, és vártam… De semmi nem történt. Közben kezdett sötétedni és felkerültek a spiccvégekre a világítópatronos kis csörgős kapásjelzők is. Kiszedtem a szerelékeimet és ugyanazt a csalit dobtam vissza, mint az előző dobásnál. Hátha! Sajnos nem jött be a számításom. Pedig ezek a csalik a múlt héten igencsak fogósak voltak. Kezdtem egy kicsit aggódni, mert már több mint két órája horgásztam, de egy mozdításom sem volt. Ilyenkor jön a gondolat, hogy akkor most mit is rakjak fel? Milyen csali lehet most a nyerő? Az egyik kedvencemet választottam: az egyik horog mögé 12 mm-es Magyar Betyár Oldódó Lebegő pellet, plusz 12 mm-es Magyar Betyár Oldódó pellet került. Nálam ez az aduász, mindig be szokott válni.

Nálam ez mindig be szokott válni

A másik horog hajszálelőkéjét 12 mm-es Nagy Ponty pellet és 12 mm-es Fekete Gyémánt Oldódó Lebegő pellet kombinációjával csaliztam. És láss csodát, volt érdeklődő ezekre a csalikra! Mindkét boton kapás volt - igaz, apró piszkálások, de végre valami. Épp a szomszédommal, Antival beszélgettem, amikor megszólalt a csörgő a botspiccen. Odanéztem a spiccre. Semmi. „Biztosan csak a denevérek repültek bele a damilba…” Amint kimondtam a mondatot, a botot lekapta a hal a bottartóról! Éreztem, hogy nem lesz nagy, de végre hal van a horgon. A távolabbi etetésről gyakorlatilag fárasztás nélkül kijött a kis tükrös.

Az éjszaka első hala

Ekkor jött az ötlet, hogy a múlt héten is édes ízesítésű, de kemény fúrt pelletekkel fogtam a halakat, akkor miért ne próbáljam ki az oldódó szekciómat? A kísérletezést két darab 12 mm-es Vörös Démon Oldódó pellettel kezdtem. A másik boton hagytam a „nyerő” kombinációt, amivel az első halat fogtam. Ezek után másfél óra síri csend volt ismét, aminek végén már kicsit álmosan, de azt láttam, hogy botom spicctagja szép lassan kezd a víz felé hajlani. Bevágtam a kapásra és éreztem, hogy erre a halra vártam eddig. Jött a küzdelem. A meleg víz áldásos hatással van a halak erejére, élvezet a fárasztásuk, főleg ha nagyobb testű halat akaszt az ember. Közel 15 perc után került a hal a merítőbe. „Mérlegeljünk!”, mondtam Antinak. Tárázta a mérleget a mérőszákkal, majd megmértük a halat. Nem hittem a szememnek! Ismét egy 7 kg feletti példányt sikerült szákba terelnem. Az elmúlt három hétben nem volt olyan éjszakám, amin egy 7 kg feletti pontyot ne fogtam volna.

Mérlegeléskor
Fotózáskor
Szabadon engedéskor

Gyors fotó, fertőtlenítés, minél hamarabb vissza a vízbe! Kezdtem optimistán hozzáállni a horgászathoz, és jött is a folytatás. Nem sokkal éjjel egy óra után egy „botellopós” kapásom volt. Alig tudtam elkapni a botot! Tíz perc küzdelem után került szákba a hal, de még milyen szép hal! Egy gyönyörű, hibátlan tőpontyot fogtam. Már ezért az egy halért érdemes volt eljönnöm éjszaka horgászni!

A hal mérlegeléskor
Egy fotó erejéig…
A nyerő csali két darab Nagy Ponty Oldódó pellet volt

Kezdett kicsit hűvös lenni az idő, mindent belepett a pára. A mérlegről és a fényképezőgépről folyamatosan törölnöm kellett a nedvességet. Helyszíni jegyzőkönyvem is tiszta nyirkos volt, nehéz volt rá írni.

A jegyzőkönyvem

Hajnal 3 körül gyenge kapásra lettem figyelmes, gondoltam kárász, mert éppen csak húzogatta a spiccet. Bevágtam. Ismét ponty! Első látásra 7 kiló körülire saccoltuk Antival. 6,20 kg volt, az éjszaka addigi második legkisebb hala. Mindenkinek ekkora halakat kívánok!

A mérleg nem hazudik
Sztárfotó

Az este gondolni sem mertem, hogy ekkora halakat fogok majd! Már kezdett pirkadni, amikor ismét maszatolós kapásra lettem figyelmes. Bevágtam. Éreztem, hogy valami van a horgon… gondoltam, kárász, mert nagyon könnyen jött. A pirkadat igen rossz fényviszonyai és a párolgó vízfelület miatt nem sokat lehetett látni, nem tudtuk, mit is akasztottam, ezért meg akartam emelni a halat, hogy megnézzem, mi is az. Sajnos bénán fogtam meg a botot, mert a zsinórt is lefogtam a mutatóujjammal, és amint megemeltem a halat, kirohant egy nagy farokcsapással. „Amur!”, kiáltottam fel… örömömben, és fájdalmamban, mert ahogy kirohant a hal, a damil el is vágta az ujjamat. Kezdődött a harc, de legalább felébresztett minket a folyamatos kirohanásaival. Végre elfáradt, megszákoltuk, de persze a pontymatracon ismét csinálta a „fesztivált”. Nem volt egyszerű a fotózása sem, látni is a képen - ha a hal nyugton volt, akkor a horgász nem. :)

Az éjszaka záró hala a mérlegeléskor
Legalább a hal nem pislogott
Vissza is került oda, ahonnan érkezett

Végül is hajnal négykor fejeztem be a horgászatomat. Közel nyolc óra alatt fogtam négy pontyot és egy amurt. Összesen az öt darab hal 26,85 kg-ot nyomott.

Az éjszaka összegzése

Minden sporttársamnak hasonló élményeket kívánok! Görbüljön! :)

Írta: Szabó Balázs (SzahoteN)
Fotók: Szabó Balázs és Vér Antal

Kommentek
Partnerek
Kiemelt partnerek:
Média partnerek: