Method suli 25. rész – november -december

Method suli 25. rész – november -december

A késő őszi, téli horgászatoknak a hangulata semmivel sem összehasonlítható. A hideg hajnalok, párás, ködös reggelek és a különleges, elmúlást idéző illatok varázsolják ezeket a vízparton töltött napokat széppé. Nyilván, ha horgászni megy az ember, akkor a halfogás sem elhanyagolható tényező, de kevésbé lepődünk meg azon, ha ilyenkor már csak ímmel-ámmal csipegetek a halak, ellentétben azzal, amit a meleg vízi pecáknál tapasztaltunk. Ebben a részben a hideg vízi horgászatokra szeretnék tippeket adni, úgyhogy ha nem vagy „fázós”, akkor érdemes velem tartanod!

Ahogy az év más időszakában, úgy télen is megválaszthatjuk, milyen horgászatot szeretnénk űzni. Értem ez alatt azt, hogy elmehetünk intenzív vizekre, ahol kis túlzással a pontyok akkor is esznek, amikor már jég van a vízen, mert egyedszámuk és a természetes táplálék hiánya miatt folyamatosan éhesek. Így, az ilyen tavakon akár ebben az időszakban is lehet pörgős, tempós horgászatokat folytatni. El lehet menni természetes vizekre, ahol viszont ilyenkor már a helyismeret a legfontosabb, hiszen az összeállt halak közé dobva lényegesen könnyebb fogni, mint csalogatni őket. No és persze el lehet menni az ilyen vizekre, mint ahol most is vagyok, amelyek jellegzetessége, hogy a nagytestű pontyokon kívül tokhalak is lakják.

Ilyen vértes halakat szerettem volna fogni, hisz a Method suliban ők még nem jutottak szerephez

Helyszín: Bonnyapuszta, Bonnyai horgásztavak
A horgásztavak Bonnyapuszta határában, Andocs és Igal között, a kaposvári út mellett terülnek el. A 3 tó által alkotott, összesen 10 hektáron elterülő tórendszer könnyen megközelíthető a főútról. A tavak körül kiépített infrastruktúra, murvázott, aszfaltozott utak, víz, áramfelvételi lehetőség (korlátozott) áll a vendégek rendelkezésére. A tavak közül nekem most a 3-as, VIP tóra esett a választásom.
3-AS (VIP) tó: A 4 hektáros tó, 3 méteres átlagmélységgel, kiemelkedő nagyponty-, amur- és tokhalállománnyal rendelkezik, sőt előfordul benne 3-40 kiló közötti harcsa is, ők a szaporodásból származó kispontyok miatt kerültek a vízbe.

Impozáns környezetben sikerült eltölteni ezt a szép késő őszi napot

Csalogatóanyagok
Mielőtt nekivágunk a téli pecáknak, mindenképp érdemes előre tervezni, hisz ilyenkor már célszerű előre bekevert kajával érkezni. Az ilyen nagyhalas vízterületeken még télen sem létfontosságú a por állagú etetőanyag, inkább a pelletekkel történő horgászatot javaslom, főleg ha szeretnénk tokhalat is fogni. Amit én most ide hoztam, az a 4S Method Pellet Mix - Tél, kiegészítve az itthon, 2023-ban forgalomba kerülő 4S Method Pellet Groundbait - Tél etetőanyaggal. Ez utóbbi azért kell bele, mert e kaják nagy része őrölt pellet, így nem aromával ízesített csalogatóanyagot dobunk be vele, hanem tiszta, natúr haleledelt. Őrölt formában gyorsabban terjednek az ízanyagok, így a csekély vízmozgás hatására is nagyobb területről tudjuk összeszedegetni a halakat.

A 4S Method Pellet Mixek mára kihagyhatatlanok lettek a repertoárból, ha methodozni indulok
Az időszaknak megfelelően ilyenkor, már az őszi, sőt, a téli keveréket javaslom
2023-tól őrölt formában is elérhető lesz az előbbi csalogatóanyag, amelynek a neve, 4S Method Pellet Groundbait. Erre a pecára ebből is a téli változatot keverte be

Mivel a víz már nagyon lehűlt, mindenképp érdemes CSL aromát is használni. A CSL Aroma Tuning termékcsaládból ezúttal a Tenger Kincse változatot kevertem a kajához. Ez a nehéz fajsúlyú attraktor a vízfenéken gyorsan terjed és hatékonyan csalogatja a halakat az akár néhány fokos vízben is.
A kosárba szánt csemegéken kívül bevetésre került Micro Pellet is, méghozzá Fekete Tintahal ízesítésben, valamint némi Aqua Garant 4 mm-es mix, melyekkel etetést alakítottam ki a tokhalak számára, ami részben „csapdaként” is szolgált a kispontyoknak.

Etetésre szánt keverékem
A tokhalak imádják a halolaj ízét, így a nekik szánt keverékbe került a SpéciAdditive - Halolaj Complexből
A kifejezetten hideg vízre szánt CSL Tuningok jelen pillanatban négy változatban találhatók meg a kínálatban

Csalik, aromák
Csalinak ilyenkor már mindenképp a kisebb méretű, methodozáshoz javasolt változatokat érdemes erőltetni. A pontyok már nem szívnak nagyot, a tokhal pedig szintén jobban preferálja a picurka, de ízes csalikat. Mivel a csalogatóanyagok a 4S Method Pellet családból kerültek ki, így nem volt kérdés, hogy a 2023-ban immár a hazai boltokban is kapható 4S Method Pellet Waftereket pakoltam be. 4 íz- és színváltozatban kerülnek majd forgalomba, ezek a Chili & Fokhagyma, Eper & Tintahal, Papaya & Mangó és a Vajsav & Vanília. Mindegyik erős aromával és látványos színekben készülő finomság, így bármelyik lehet a nap csalija! Mondjuk, a vajsavas változat nem igazán téli íz, így azt nem érdemes erőltetni télidőben.

A 4S Method Pellet Wafter is négy fogós változatban kerül majd forgalomba 2023 elején
Ilyenkor már nem szívnak nagyot a pontyok, így az akadások is egyre felületesebbek! Elkél a kis csali!

Mit ér a method horgászat aromák nélkül? Ugye nem sokat? Nyugalom, a csalik mellé kerülnek olyan attraktorok, amelyekkel a megtöltött kosarat érdemes kezelni. Ezek a 4S Method Pellet Spray és Gel. Ugyanolyan ízválasztékban érhető majd el ez is a jövőben, mint a csalik és a csalogatóanyagok. A Chili & Fokhagyma nagyon csípős ízű, intenzív fluo zöld felhőt képező, az Eper & Tintahal édes-halas ízű, intenzív pirosan füstölő, a Papaya & Mangó édes ízű, intenzív piros felhőt képező, míg a Vajsav & Vanília fanyar, édes-savanyú ízű, visszafogott fehér színű aroma.

A 4S Method Pellet aromacsalád is a fogós ízekben kerül forgalomba, spray és gel formában
A Groundbait előnye, hogy a kosár tetejére nyomott nagy mennyiségű aromát is szépen felveszi, és nem hagyjuk azt el dobás közben

A Gel és a Spray változatot ilyenkor már érdemes együtt használni, hiszen a várakozási idő elhúzódhat akár 8-10 percre is, így fontos, hogy legyen nehezebb fajsúlyú és könnyebb, gyorsan „induló” aroma is a töltetben. Meglepő tapasztalata volt a napnak, hogy igazán akkor gyorsult fel a horgászatom, amikor nagy mennyiségben kezdtem el adagolni a Papaya & Mangó ízű Gel aromát. Az igazi az volt, mikor a kosár közepébe és tetejére is került belőle, majd azt lefedtem etetőanyaggal, és a biztonság kedvéért még fújtam rá az ízben azonos spray-ből. A tokok annyira nem, de a pontyok imádták!

A túlaromázott töltet ezen a napon nagyon tetszett a pontyoknak!

Felszerelés, végszerelék
Ebben az időszakban sem kell eltérni attól, hogy olyan felszerelést válasszunk, amely az adott vízhez és a víz lakóihoz is megfelelő. Azt értem ez alatt, hogy a megfelelő dobástávolság mellett a halak méretéhez is próbáljunk meg igazodni. Ezen a tavon a tógazda egyértelmű kérése volt, hogy kizárólag erős felszereléssel és olyan végszerelékkel álljak neki a horgászatnak, amellyel biztos, hogy a nagytestű halakat is ki lehet venni. Ennek oka, hogy a kivételes halállomány védelmét nem az szolgálja, ha valaki kis horoggal és nyekenyóka bottal „halálra” fárasztja a halakat, hanem az, hogy határozottan, de biztonságosan legyenek a halak megfogva. Éppen ezért, a Master 430 és 390 LC botokat szereltem fel, és a Long Cast orsókra 0,25 mm-es Big River zsinórt csévéltem. Ezzel az összeállítással kis túlzással nincs állóvízi hal, amelyet ne lehetne partra segíteni.

Etetéshez is kell a masszív cucc, így a Master 395 RXH is szerepet kapott
Eleinte túlzásnak éreztem a tó méretéhez ezt a botot, de utólag bebizonyosodott, hogy jó döntés volt ezeket felszerelni
A dobástávolság maximum 80 méter volt, de a vastag főzsinór miatt bizony meg kellett húzni a dobást, hogy elmenjen klipszig
Halfárasztásnál egyértelműen előnyt jelentett az erős bot

Nyilvánvaló, hogy az előke és a horog méretét is ehhez kellett igazítani, így aztán 0,22 mm-es Method Mono Hook Linera került a 8-as méretű, vastaghúsú Gamakatsu Power Carp horog.

Etetőkosárnak ezen a horgászaton bőven elég volt az XL méretű Flat, kiegészítve egy vezetőszárral
Kell a vastaghúsú horog ahhoz, hogy az ekkora halak is biztonságosan kifáraszthatók legyenek, és vékonyhúsú horog se vágja szét a szájukat

Miért is jó télen tokra horgászni?
Mindenképp fontos kitérni arra, hogy miért is érdemes hideg időben tokhalazni? Ennek oka, hogy ez a hal folyamatosan, a hideg vízben is aktívan mozog és táplálkozik. Nem gondolnám, hogy aktívabb, mint nyáron, viszont a többi hal inaktívabb! Ez azt eredményezi, hogy gyakrabban találja meg a vértes hal a csalinkat, hisz előbb-utóbb beleütközik a kosarunkba. Így aztán nem is feltétlenül kell szelektálva horgászni rá, mert a válogatást megteszi helyettünk az időjárás.

A tokra történő horgászat feltétele a megfelelő felszerelés mellett az erős merítő nyél, valamint a nagyméretű merítő fej
Pontybölcső mindenképp szükséges télen is a nagy halak horgászatához…
… csakúgy, mint a szájfertőtlenítő. A képen ugyan épp egy ponty kap „elsősegélyt”, de a tokhalak száját is mindenképp kezeljük le visszaengedés előtt!
A nagyméretű úszó mérlegelő háló a visszaengedésnél lehet segítségünkre, ugyanis fokozottan ügyelni kell arra, hogy kizárólag akkor eresszük el a halat, ha az magától elúszik!

Horgászat menete, etetés
Végül, de nem utolsósorban érdemel némi szót a horgászat menete is. A tóban, ahol horgásztam, nagyon sok kisebb ponty lakik, melyek mindent felzabálnak, és ha pechünk van, akkor úgy ellepik a horgászhelyünket, hogy képtelenség más halat fogni tőlük. Ebből kifolyólag készítettem 65 méterre egy nagyobbacska etetést a pelletekből. Tettem ezt egyrészt azért, hogy a kisebb pontyokat lefoglaljam, másrészt pedig azért, hogy a tokhalakat a környékre csalogassam.
Az etetésre azonban nem dobtam be soha, hanem egyből mögötte, 70 méterre kezdtem meg a horgászatot a 395-ös bottal, míg a 430-as változattal még messzebb, 80 méterre álltam neki a pecának. Érdekes tanulság volt, hogy az 5 méterrel túlhúzott végszerelékkel kifejezetten sok kisebb pontyot fogtam, míg a bentivel inkább a nagyobbakat csipegettem. Az is látványos volt, hogy sokkal előbb értem el kapást az etetésem irányába dobva, mint máshová bevetve. Szóval, volt értelme az etetésnek, meg hatása is, csak éppen nem ott kellett a termést leszüretelni, ahol az megérett, hanem jóval mögötte!

A nap első sugarai csillantak meg ezen a gyönyörű pontyon
Jól kezdődött a nap!

Ami még igazán érdekes volt, az a halak eloszlása. A kora reggeli első halam azonnal egy jó ponty volt, majd utána sorban jöttek a tokhalak. Ezzel szemben a délutáni órákban szinte csak nagy pontyok jöttek. Ezért érdemes időben kiérni a vízpartra! Beszéljenek helyettem a nap képei:

Végül is értük jöttem, hisz ilyen hal még nem szerepelt a Method suliban!
Meglepődtem, mikor a harmadik játszópajtásom is egy vértes hal lett
A tokok fogása gyorsan, talán egy óra alatt lezajlott
Határozottan élveztem a horgászatot ezen a fantasztikus helyen, ebben a ragyogó napsütésben
Pocakos pontyok lakják a tavat
A kicsi, kilós halak után a következő méret ez volt
Délidőben majd kisütötte a szemem a már igencsak laposan mozgó Nap
A túlaromázott kosárra extrém gyorsan vetették rá magukat a pontyok
Tok, ponty, amur… van itt minden, kérem szépen!
Mindenki sértetlenül távozott
Míg pakoltam, Bálint is „letartóztatott” néhány halat!

Ez a nap is bizonyítja, hogy igenis van értelme télen is horgászni! Ha az időjárás engedi, menjetek Ti is ki a vízpartra és érezzétek jól magatok! Ezúton is szeretném megköszönni az egész éves kiemelt figyelmeteket és azt, hogy ilyen sokan követitek a Method suli sorozatot. Jóleső visszajelzése ez a munkámnak! Bízom benne, hogy 2023-ban is újra találkozunk!

Írta: Sipos Gábor
Fotó, videó: Bank Bálint

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.