A rakós botos horgászat ABC-je 6.rész - Szerelék ötletek I.

A rakós botos horgászat ABC-je 6.rész - Szerelék ötletek I.

Mivel már az időjárás is kezdi elfogadni azt, amit már a naptár is jó ideje mutat, miszerint tavasz van, arra gondoltam, hogy a szükséges kellékek és felszerelések bemutatásába beillesztek egy pár aktuálisabb, fontosabb részt: a tavaszi szerelékeket. Ezeknek a részeknek az elkészítéséhez megkerestem több magyar élvonalbeli mesterhorgászt, hogy adjanak konkrét javaslatokat, tippeket a rakós botos horgászattal most ismerkedőknek a szerelékük összeállításához. Fontosnak tartottam, hogy ne csak általánosan tegyenek ajánlásokat, hanem írjanak le pontos típusokat is, hiszen ha valakinek megtetszik az „ajánló”, akkor könnyebben be tudja szerezni a szerelékekhez szükséges elemeket. Szerencsére többen is jelezték, hogy segítenek ezen anyagok összeállításában. Ameddig ezek az e-mail-ek befutnak hozzám, elöljáróban egy saját szerelék tippet osztanék meg az olvasóval.

Sajnos az élet úgy hozta, hogy nem tudok részt venni - bármennyire szeretnék is - a III. Haldorádó Fórum Találkozó és Kupán, Kiskunhalason. Gondolom, hogy mindenki, aki részt vesz ezen a - nyugodtan mondhatom az előző két év tapasztalata alapján - nagyon színvonalas és jó hangulatú versenyen, már az idei év taktikáján gondolkodik. Ezzel én sem voltam másképp, most ezt írnám le, hátha esetleg szerencsét hoz valakinek, vagy segít a döntésében, esetleg talál benne egy-két olyan gondolatot, amit sikerrel tud majd alkalmazni a saját taktikájában.


A „titkos” haditerv

Az eddigi két ponty (évi 1 darab), amit sikerült szákba terelnem a kiskunhalasi Tóth tavon, nem nevezhető hatalmas halmennyiségnek, nem mondhatnám, hogy kiismertem a tó pontyállományát, vagy azok táplálkozási szokásait. Olyan stratégia kialakítására törekedtem, ami talán beválik ezen a speciális versenyen, az olyan egyedi körülmények mellett, mint pl. az igen zajos bevonulás, a jó hangulat és az egymás heccelése miatti hangoskodás. Ezek igen kockázatossá teszik a rakós bot választását, hiszen a két korábbi verseny tapasztalata alapján az várható, hogy a halak ismét a túlparti 1 m-es sávba menekülnek előlünk, de idén lehet, hogy még a partra is kimásznak. Az ebből a kockázatból eredő hátrányt rakóssal kizárólag a vele elérhető pontosság kompenzálhatja vagy csökkentheti.


Az úszó

A Tóth tó, a bemutató írás szerint 2,5-3 m mély, emiatt a kis teherbírású úszók szóba sem jöhetnek, hiszen minimális vízmozgás is folyamatosan mozgatná a csalit. Az általam választott úszók teherbírása a 0,8 és 2 gramm közötti tartományba esik.

Nehéz a választás a sok kiváló úszó közül: Exner Gusztáv, Lamia, Carp Light; Seria Katus; Perfect Carbon Carp

A tavaszi versenyre 2 típust választottam ki a rendelkezésemre álló úszók közül. Az egyik a már számomra sokat bizonyított Exner Lamia úszó, ami hosszú szára és hosszú antennája miatt igen stabilan áll még enyhe szeles időben is, és nagyon sok szép pontyhoz segített már hozzá. Érdemes az antennát középen egy kicsit megfesteni feketére, és ehhez a jelöléshez besúlyozni, ezzel még jobban láthatóvá válik a feltolós, emelős kapás. A tökéletes besúlyozást a 3m-es vízmélység miatt csak a vízparton tudjuk elvégezni, mert a hengerben pontosan antennahegyre besúlyozott úszó később, a 3 méternyi damil súlya miatt elmerülhet.

Exner Lamia még a szárazon…
…és besúlyozva

A másik típus, amit idén próbálok ki először, az Exner Gusztáv. Ez egy belső zsinórvezetésű úszó, igen erős és vastag antennával. A belső zsinórvezetés kiküszöböli a pontyhorgászat során fellépő egyik nagy problémát: a damil mélyen bevágódik az úszó testébe. A vastag antenna lehetővé teszi a nagyobb csalik használatát, valamint nagyon jól látszik.

Exner Gusztáv - a szinte törhetetlen nagyhalas úszó


A damil

A versenyen a jó eredményhez pontyfogásra van szükség. A várhatóan nagyon kevés kapás miatt nem engedhető meg, hogy ha az ember végre akaszt egy pontyot, azt szakítás miatt elveszítse, ezért én 14-es vagy 16-os főzsinórt és 12-es vagy 14-es előkét terveztem. Két márkát használok általában, az egyik a Trabucco T-Force, a másik a Gamakatsu Super G-Line. Mindkettőből lehet kapni 50 méteres és 100-150 méteres kiszerelésben is, ami igen gazdaságossá teszi használatukat.


Az ólmozás

Mindkét úszótípus súlyozását hasonló módon végzem. A főólmozás akkora, amennyi az úszót az antenna tövéig meríti. A jelző ólom az lesz, ami az úszót az antennájára festett jelölésig meríti. Az előke hossza 15-20 cm, és hagyományos végfüllel kapcsolódik a főzsinórhoz. A végfül kötése megtalálható itt (egyszerű végfül), valamint a két végfül összekötése itt (két fül csatlakoztatása 2).

A csomó fölé kerül a jelzőólom, ettől kb. 20 cm-re a főólmozás. A súlyok ilyen elrendezésével igen stabillá tesszük a szerelékünket, bár ez az érzékenység rovására megy.


A gumizás

Itt nem terveztem változtatást, bár egy kis finomítás indokolt lenne. De „ami van, azzal kell főznünk”. A rendelkezésemre álló két topset-ben jelenleg 2,0 és 2,2 mm-es Hydrolastic gumi van, ami igazán a nyári hónapokban, a már erőtől duzzadó pontyokhoz indokolt, de a tóban élő pontyok átlagméretét ismerve a 2,0 mm-es még most is jó lehet.


A horog

Itt is 2 típust terveztem, az egyikkel már szintén sokat horgásztam, és sok pontyot marasztalt a szerelékemen, ez a Kamasan 560B 14-es, 16-os és 18-as méretben.

A Kamasan 560B nem kimondottan rakósra való horog, de nekem eddig tökéletesen bevált

A másik típust az alakja miatt választottam. Ez a Preston cég PR24 jelű horga, abból is a szakáll nélküli változat 16-os és 18-as méretben. Ez szinte tökéletesen azonos alakú a B560-sal, csak ennél hiányzik a szakáll.

A szakáll nélküli horog előnyeit könnyebb használni egy gumizott boton, mert ott nehezebben lazul le a damil


A lényeg

A „titokra”, mármint amit én annak gondoltam, akkor jöttem rá, amikor Döme Gáborral a rétimajori versenyekről beszélgettünk, és Ő elmondta, mennyire fontos a pontos fenékmérés, amivel centire pontosan meg kell határozni a mélységet. Az ennyire kora tavaszi versenyeken a szereléket a lehető legérzékenyebb módon kell beállítanunk. Ezt azzal tudjuk elérni, hogy érintőre tesszük a csalit. Ezt úgy a legkönnyebb elképzelni, hogy a kinyújtott mutató ujjunkat függőlegesen az asztallapra érintjük. Na, ott lesz a csali, legyen az csonti, giliszta vagy akár 2 szem kukorica. Az alapozó etetés és a ráetetés is kizárólag etetőcsészével történt volna.

Sajnos a „tervet” nem tudom kipróbálni Kiskunhalason, de ha nem pont a verseny napján születik a második fiam, akkor kiülök a kedvenc tavamra, és a versennyel párhuzamosan kipróbálom azt, amit itt leírtam. Ha lesz eredmény, akkor beszámolok róla.

Kedvenc rakós tavamról is lassan eltűnik a jég, és utána reszkessetek halak!

Mindenkinek görbüljön a bot, a rakósoknak nyúljon a gumi a FÓRUMTALÁLKOZÓN!

Írta: Takács Péter (t_peti)
Fotók: Döme Gábor, Takács Péter

Kommentek
Partnerek
Kiemelt partnerek:
Média partnerek: