Út a bajnoki címhez - Ambrus Tiborral

Út a bajnoki címhez - Ambrus Tiborral

Egy versenyhorgász életében vannak olyan célkitűzések, amiket mindenképpen szeretne elérni, mindenképpen a polcon szeretné látni a megszerzett trófeák között. Az egyik ilyen a Magyar Bajnoki cím. Lehet sok versenyt sok helyen nyerni, de úgy gondolom ez az egyik legértékesebb. 2008 magyar bajnokával, Ambrus Tiborral beszéljük át az idáig vezető utat.

TF: Először is gratulációval kell kezdenem, annak ellenére, hogy ezt a verseny helyszínén is megtettem már. Tibor, ne is a döntővel kezdjük, hiszen nem csak az ott megszerzett eredmény számított, ejtsünk néhány szót a középdöntőről is, annak is nagy jelentősége lett, hogy onnan kevés pontot sikerült hozni. Mondanál néhány gondolatot az ottani felkészülésről, az ott kitalált taktikáról és annak megvalósításáról?

AT: A középdöntő jelentősége megnőtt, ezért a legjobb eredmény elérésének érdekében igen nagy energiát fordítottunk a lehető legtöbb edzés elvégzésére. Csapattársammal, Döme Gáborral együtt és külön-külön is többször horgásztunk a pályán. Taktikánk a biztosnak mondható apróhal-fogás lett, és az etetőanyag fegyelmezett beosztása a 3 óra alatt. Rendkívül finom felszereléssel és rendkívül kicsi úszóval horgásztunk. Nagyon fontos volt az etetőanyag állagának pontos beállítása, a folyamatos, pontos etetés, a gyors horgászat.

A középdöntőben felkészülésünk és szereplésünk is eredményes volt

TF: Téged mint a Maros mellett felnőtt horgászt nem hozott zavarba, hogy a döntő folyón kerül megrendezésre. Ennek, vagy inkább egy állóvízen rendezett versenynek örültél volna jobban?

AT: A Maroson és a Tiszán tanultam a folyóvízi horgászatot. A folyóvíznek különös varázsa van, nagytestű halak, szép környezet az élővizek közelében. Az állandóan mozgó csali, a módszerek sokszínűsége mind-mind szebbé, izgalmasabbá teszik a versenyt folyóvízen. A nemzetközi versenyek zömét is folyóvízen rendezik. Így én (az eredményemtől függetlenül is) jobban örülök az élővízi versenyeknek!

A folyóvízi horgászat régről adottan kedvenc

TF: Úgy tudom, hogy mindkét versenyre együtt készültetek csapattársaddal. Mennyiben segítette az ottani és az itt elért jó szereplésed mindez?

AT: Az információ jelentősége rendkívüli a versenysportban. Ha csak a saját tapasztalatod, az általad észlelt információk birtokában vagy az, mondjuk 1 egységnyi tudás. Ha a csapattársad is megosztja veled a sajátját, az már 2 egység, ha a segítők is hozzáteszik, amit látnak a pályán, az már legalább 3 egységnyi tudás. A közös munka itt is, mint minden sportban nagyon értékes! Ezért is jó erős csapatban horgászni, ha a csapattársak megosztják egymással tapasztalataikat!

Folyóvízre összeállított szerelékek

TF: Beszéljünk most már konkrétan a döntőről. Az elért eredmény még értékesebb lesz attól, hogy valaki azt a saját cége termékével éri el. Konkrétan a Maros Mix etetőanyagra gondolok. Elárulod, hogy mivel, hogyan keverve, milyen adalékokkal horgásztál?

AT: Különösen örülök annak, hogy az etetőanyagaink kiállták a próbát! A győzelemhez segítő etetőanyag receptem pontosan a következő volt:

 • 2 kg Maros Mix XXL
 • 2 kg Maros Mix Dévér Special
 • 1 kg Maros Mix PV1
 • 0,5-0,5 kg Maros Mix sárga és piros süllyedő morzsa
 • 1 csomag Maros Mix Dévér speciál aromapor
 • 1 flakon Maros Mix Dévér speciál folyékony aroma
 • 2 kg Maros Mix Sötét löszös föld

Ehhez 0,5 liter forrázott és kevéske élő csonti került.

A föld, amit használtam:

 • 4 kg Maros Mix sötét agyag
 • 4 kg Maros Mix sötét löszös föld

Mindez minimális földragasztóval és nagyon kevés vízzel tökéletesre keverve.

Ebbe a következő élő anyagokat kevertem:

 • 0,75 liter darabolt giliszta
 • 0,5 liter báb
 • 0,2 liter nagy szúnyoglárva
 • 0,3 liter apró szúnyoglárva

A siker egyik összetevője, a Maros Mix termékek
A tiszai halak számára is kívánatos volt

TF: Egy folyóvízen nincs két egyforma horgászhely. Mi befolyásolta a horgászati módszered, mennyire kellett feladni az elképzelésed az adott helyen, kellett-e változtatni az előre kigondolt taktikán egy adott hely feltérképezése után? Egyáltalán, mi volt a taktika?

AT: A verseny előtti edzések alapján én főleg a dévérkeszeg fogására készültem. Közepesen erős felszerelés, megállított csali, pontos etetés (etetőcsésze) - ezek voltak a taktika fő elemei.

Bekevert, csontival dúsított etetőanyag

Folyóvízen különös jelentősége van az előtted lévő mederfenék pontos feltérképezésének. Itt azok tudnak jól szerepelni, akik a mélységmérés után annyira biztosak abban, hogy mi van előttük a mélyben, mintha egy víz alatti kamerával figyelnék a terepet.

Ha sikerül megvalósítani az elképzeléseket, nem marad el a siker

Én viszonylag sok időt töltök a mélységméréssel. A meder alakulása befolyásolja az ereszték beállítását, az ólmozást, az előke hosszát, a használt úszó méretét, alakját, a csalivezetés technikáját!

A pontosan vezetett csali pontos ereszték-beállítást igényelt

Az elképzelt taktikán a sorsolás változtatott a második fordulóban. A mederfenék rendkívül erősen és folyamatosan mélyült. Nagyon kevés kapásom volt, kb. 10 halat fogtam. A kisebb dévérkeszegeknek, karikakeszegeknek nyoma sem volt. Fogtam viszont egy több mint 3 kg-os pontyot és egy bő 2 kg-os márnát + 4 db kiló körüli dévérkeszeget!

TF: Nem árulsz már el titkot vele, vége a bajnokságnak, elmondanád konkrétan milyen szerelékkel horgásztál?

AT: Tubertini horgászfelszerelést, Cralusso úszókat és Maros Mix etetőanyagot, aromákat és adalékokat használtam.

Ha a megállított csali volt az eredményes, ők voltak a főszereplők
Ők pedig, ha úsztatni kellett

13 m-es 72-04-es Tubertini rakós botjának utolsó két tagjába 1,2 mm-es latex gumit fűztem. A főzsinór 0,15 mm-es Tubertini Hercules, az előke 0,128-as Tubertini Fluorin volt. Úszóként a Cralusso legújabb fejlesztésű, Shark elnevezésű lapos úszóját használtam, aminek a végső fejlesztésében én is részt vettem.

A megállított szerelékem ábrája
Az úsztatásra készített szerelék

TF: Hihetetlen szoros küzdelem volt, ezt kívülről is láttuk. Hogyan élted meg bentről?

AT: Valóban, az utóbbi évek talán legizgalmasabb és legszínvonalasabb bajnoksága volt. Én végig rendkívül jól éreztem magam. Alaptulajdonságom a győzni akarás. A stressz, az izgalom inkább javít a teljesítményemen, még több akarattal, erővel vetem magam a küzdelembe, ha érzem, hogy szoros a verseny!

„Szoros küzdelem volt!”, gratulál a második helyezett Walter Tamás

TF: Ma már szinte hiba segítő nélkül nekiindulni egy rangos versenynek. Jól gondolom?

AT: Az élversenyek rendkívüli igénybevételt jelentenek a résztvevők számára fizikálisan és szellemileg is. A segítők nagy szerepet kapnak a felszerelések elkészítésében, az etetőanyagok megkeverésében, az élő csalik előkészítésében (limit) a horgászfelszerelések pakolásában. A szellemi segítség is nagyon fontos, a taktika megbeszélése, verseny közben az eredmények alakulásának, a versenytársak módszereinek eredményeinek a pontos megfigyelése… ezek mind hozzájárulnak a sikerhez. Köszönöm a segítséget Barna Szilárdnak, Egedi Róbertnek és Dohány Péternek, akik végig támogattak az elődöntőben, a középdöntőben és a döntőben! Nélkülük nem sikerült volna!!!

A megérdemelt pezsgő

A versenyen készült videofelvételek bepillantást nyújtanak Ambrus Tibor mesteri horgászatába:

Írta: Tóth Ferenc
Fotók: Egedi Róbert, Tóth Ferenc
Videó: Német László, Balogh Róbert

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.