A szakértő válaszol! – 50. rész

A szakértő válaszol! – 50. rész

Az ősz beköszöntével a hozzám érkező kérdések is egyre inkább a lehűlő vizeken történő pontyhorgászattal kapcsolatosak, ami érthető, hiszen az ősz talán az év legjobb időszak a nagyponty-horgászatban. Ezek közül ragadtam ki most egy csokorral, amelyek szerintem sok horgász számára is érdekesek lehetnek.

Vígh István
„Helló!
Nagyon tetszett a dunavarsányi horgászatod a Petőfi tavon, én is rendszeresen járok ide horgászni, de nem igazán tudom kiszűrni a kisebb pontyokat, neked hogyan sikerült a szelektálás?”

Haskó Tamás:
Kedves István!
Valóban, én is tapasztaltam, hogy bár nagyon komoly méretű pontyok élnek a tóban, az iszonyatos mennyiségű a növendék hal nem könnyíti meg a szelektív nagyhal-horgászatot. Én megpróbáltam ehhez a helyzethez alakítani az előkémet is, ami egy nagyon rövid, lágy fonott előkezsinór és fluorocarbon kombinációja volt, és ezen a kombi rigen tálaltam fel a dupla 24 mm-es csalimat kicsit távolabbra engedve a horogtól, ami így rendre megvárta a testesebb halakat. Az etetésre is csupán néhány szem 24 mm-es bojli került a csalival azonos ízesítésben.

Kedvenc kombi előkém a szelektáláshoz
A szerelék elkészítésének fontosabb elemei
A pontyok majd visszaigazolnak

Tárnok Tihamér
„Kedves Tamás!
Készülök még az ősz folyamán egy horgásztúrára és azt szeretném kérdezni, hogy te milyen csalit ajánlasz a lajosmizsei Fish Aréna horgásztóra?”

Haskó Tamás:
Szia, Tihamér!
Úgy gondolom, az egyik legjobb időpontot választottad az igazán nagy testű pontyok becserkészésére. Én ebben az évszakban a Big Fish bojlit használom előszeretettel, talán ilyenkor, a lehűlő vízben lehet legjobban kamatoztatni annak minden tudását. Csalizhatsz vele önmagában is, de én legjobban egy pop-up bojlival összefaragva szeretem felkínálni. Etetés gyanánt csupán néhány szemet etess ugyanebből a bojliból a szerelék köré és légy türelmes, a halak meghálálják majd!

Kedvenc bojlim az őszi pecákhoz a Big Fish, azaz nagy hal névre keresztelt csali család
24-es süllyedő bojli + 20 mm-es pop-up = jó ponty!
Néha szép eredményeket tud produkálni, ha a pop-up bojlit kicseréljük egy szem Spéci Tiger tigrismogyoró imitációra azonos ízesítésben

Kovács Attila
„Helló!
Szeretek kereső pecát végezni, ehhez használom is a PVA hálót, viszont nekem összevissza pörög a levegőben így sem pontosat, sem pedig hosszút nem tudok dobni vele. Szerinted mi lehet a baj?”

Haskó Tamás:
Kedves Attila!
Az előkén való elhelyezés és annak hossza okozhatja leírt problémát. Próbáld meg oly módon, hogy az előkéd hossza ne haladja meg az egy arasznyi (kb. 15 centiméter) hosszúságot, már ez sokat fog segíteni. Ami még ennél is fontosabb, az a rudacska elhelyezése az előkén, én a horgot először rátűzöm az aljára, de sosem a csomóba, csak beleakasztom a hálóba, majd a rudacska felső végén hajtok egy hurkot az előkén, amit behúzok a PVA háló csomója alá. Így garantáltan szépen tudsz majd dobni vele még nagyobb távolságra is. A lágyabb előkeanyagokkal ez könnyedén kivitelezhető, de egy kis rutinnal a fluorocarbon előkékkel sem lesz gondod.

Először a horgot kell beakasztani a hálóba, de sosem a csomónál, mert az mindig lassabban oldódik fel!
A felső végénél hurkoljuk át a csomón az előkezsinórt
A betöltött Stick Mix rudacska megfelelő pozíciója az előkén

Néző Tamás
„Szia!
Láttam több filmeteket is a Szigetközből, amik nagyon tetszettek. Én itt élek és szeretnék hasonló szép halakat fogni, mint amik nektek sikerültek. Hogyan etessek, hogy az biztosan a szerelék körül maradjon?”

Haskó Tamás:
Szia, Tamás!
Én PVA hálóval oldottam meg az etetés jelentős részét, mert amit csak úgy beszórtunk, annál nem kiszámítható, hogy az egyenletes kavicsos aljzaton hol is fog megállni. Viszont ami a hálóba került és együtt süllyedt el a szerelékkel, az rendre ott is maradt egy nagyjából negyven centiméteres körön belül, ezt többször leellenőriztem víz alatti kamera segítségével is, ami visszaigazolta az elképzelésemet. Ha még most, ősszel szeretnéd kipróbálni, én az Édes Ananász ízvilágot javasolnám hozzá, csaliként akár egy lesúlyozott ananászos pop-up bojlival, ez nekem és a barátaimnak is adott már szép halakat a Szivárgó-csatornán.

A háló csak a fenékre süllyedést követően kezdi meg az oldódást
A lebegő csalit így a legjobb helyen kínáljuk fel
Érdemes 6-8 óránként frissíteni a kagylók miatt is, az áramló vízben a hosszabb előke könnyen bekerülhet az aljzatot borító kagylók közé, ami ellehetetleníti a horgászatot
Barátaim is csodaszép pontyokat fogtak ezzel a technikával a Szigetközben
A legfontosabb itt is a megfelelő bánásmód, még akkor is, ha nem szabály kötelez rá!

Hunyadi János
Kedves Tamás!
Nyugdíjas horgászként is tanultam az önök írásaiból, videóiból és átalakítottam az ott látottakat a saját kis horgászatomba. Én egy fajta, számomra bevált keverékből készítem a Stick Mix rudakat mindig még otthon, a vízparton már nem szeretek ezzel bíbelődni. Van esetleg olyan ízesítő anyag, amivel ezeket tudom utólag is aromásítani a parton, és nem oldja a háló anyagát?”

Haskó Tamás:
Tisztelt János!
Én is szoktam így, előre elkészíteni „töltényeket”, főleg a késő őszi és kora tavaszi horgászatok folyamán, ami kicsit meggyorsítja a pecát. Én legtöbbször a Carp Syrup család tagjaival ízesítek utólagosan, ebben hat különböző változat található, így szinte minden időszakra találunk benne olyat, amivel növelhetjük csalogatóanyagunk fogósságát. Ez a típusú folyékony aroma garantáltan nem oldja a PVA termékeket, emellett igen nehéz fajsúlyú folyadékok, így garantáltan a fenéken fejtik ki a hatásukat, ahol a csalink is elhelyezkedik.

Az előre elkészített rudacskák még külső aromázás nélkül
A Carp Syrup segítségével aromázhatjuk utólag, garantáltan nem fogja oldani a háló anyagát
Sűrűsége ellenére átjárja a csalogatóanyagot és a fenéken fogja kifejteni hatását
* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.