Pergetős élmények a sarudi horgásztáborban

Pergetős élmények a sarudi horgásztáborban

A Haldorádó - Matula Gyerek Horgásztáborok már évek óta sikeresen működnek Sarudon, a Tisza-tónál, ahol a kis táborlakók idilli környezetben, nagyszerű horgászoktól sajátíthatják el a horgászat alapjait, valamint egy természetbarát szemléletet. A sarudi Élményfalu évről évre fejlődik, növekszik, egyre több tematikus gyerektábor indul (mint például a vitorlás tábor vagy a FUN gyerek vízi élménytábor) egyre több sportolási és kikapcsolódási lehetőséget kínálva az ideérkező gyerekeknek és felnőtteknek. Így merült fel a szervezőkben a tematikus pergető horgásztábor ötlete is, aminek vezetésére engem kértek fel.

Amikor megkerestek azzal a lehetőséggel, hogy lennék-e táborvezető egy gyerek pergető táborban, örömmel mondtam igent, nem is sejtve akkor még, hogy milyen sok élményt tartogat majd számomra is az Élményfalu. Nagy megtiszteltetésnek éreztem ezt a felkérést, hiszen számos nagyszerű pergető specialista van kicsiny hazánkban, így igyekeztem megfelelni az elvárásoknak és teljes odafigyeléssel, odaadással vetettem bele magam táborvezetői teendőimbe.

A második turnus pergetőivel
Elszánt kis horgászok

Idén 3 turnus indult a pergetős fronton, így három hetet töltöttem Sarudon és három különböző gyerekcsapatnak próbáltam meg átadni minél több tudást a pergető horgászattal kapcsolatban. Az első héten nagy várakozásokkal és némi félsszel érkeztem meg Sarudra. Félelmemet az táplálta, hogy azelőtt mindössze egyszer horgásztam a Tisza-tavon, így gyakorlatilag semmiféle helyismerettel sem rendelkeztem a tározóról. Joggal tartottam attól, hogy nehéz lesz kiismernem ezt a hatalmas vízterületet ilyen rövid idő alatt.

Ahol körülvesz a természet…
Minden eszköz adott az eredményes horgászathoz

Szerencsére a pergető táborral párhuzamosan futó többi gyerektábor vezetői rengeteg segítséget nyújtottak abban, hogy gyorsan beilleszkedjek a csapatba és megszerezzem a kellő helyismeretet. Hamar világossá vált számomra, hogy az egyik legjobb dolog a Haldorádó - Matula Gyerek Horgásztáborban az, hogy olyan nagyszerű horgászokkal ismerkedhetek meg és horgászhatok együtt, mint Temesváry Gyula vagy Gajdos Zoltán és Székely Zoltán.

Ilyen az, amikor a finomszerelékes mesterhorgász pergető botot ragad…
… és fog egy szép balint
És ilyen az, amikor a megrögzött pergető horgászt lencsevégre kapják egy spiccbottal :-D

Mindhárman kiváló horgászok, akiktől sokat tanultam, de ami a leginkább meggyőző a személyiségükben, hogy lenyűgöző szakmai múltjuk és sokéves versenytapasztalataik ellenére is emberiek, közvetlenek és segítőkészek voltak velem és a táborba érkező gyerekekkel is. Ilyen illusztris társaságban jogosan érezhettem volna kicsit kívülállónak magam, de minden segítséget és támogatást megkaptam tőlük, egyenrangú partnerként kezeltek, így hamar egy csapattá kovácsolódtunk és élménnyé vált a közös munka.

A horgásztábor egyik programja a Tisza-tavi Horgászmúzeum megtekintése
Gajdos Zoltánnál alkalmasabb személy nincs arra, hogy bemutassa a múzeum relikviáit
A gyerekek isszák a szavait
Hol is vagyunk?
Ámulatba ejtő gyűjtemény

A mesterhorgászok munkáját pedig lelkes fiatal animátorok háromfős csapata segítette azzal, hogy szórakoztató programokat, játékokat szerveztek a gyerekek számára. Így a horgászaton kívül például a poroszlói Tisza-tavi Ökocentrum látogatás, a strandolás, a közös játékok vagy az extrém vízi sportok - pl. banánozás - kipróbálása sem maradhatott el egyik héten sem.

Elméleti oktatás a vízparton
Nem elég egyszer megmutatni - addig gyakoroljuk, ameddig csak szükséges
Kitartónak kell lenni a kötések tanulásakor

A pergető horgásztáborba érkezők rendelkezésére állt minden szükséges eszköz ahhoz, hogy eredményesen zárjuk a heteket. A teljesség igénye nélkül ezek közül a legfontosabbak például a Nevis Spyker Spin és Innowa pergető botok, Nevis Ryos és Syncro orsók, fonott zsinórok, gumihalak, jigfejek, wobblerek és egyéb műcsalik, nagy és tágas műanyag csónakok, benzines és elektromos motorok, mentőmellények és halradar.

Esti horgászat nélkül nem telhet el hét
Csodás a Tisza-tavi naplemente
Ez már a süllők ideje

A szakmai háttér és az eszközkészlet tehát mind adott volt, hogy jól sikerüljenek a pergető táborok is. Ám még mindig kérdés volt, hogy vajon a Tisza-tó ragadozói partnerek lesznek-e a mi jótékony törekvésünkben, hogy minden gyerek valódi pergető élményeket szerezzen ezen a csodás vízen. Mivel a legnagyobb kánikulában pergettünk, a júliusi „uborkaszezon” kellős közepén, nem volt könnyű dolgunk. Két biztos csapásvonal tűnt ésszerűnek: a balinozás és a kősüllőzés.

A Tisza-tavi Ökocentrum látogatás szintén állandó program
Apró páros köves fogás
Egy szebb köves
A kősüllőkre mindig számíthattunk

Az előzetes tervek be is jöttek, valóban e két halfajból fogták a legtöbbet a gyerekek; a kősüllők és a balinok jól foghatóak voltak még a legnagyobb forróságban is, de szerencsére süllők, sügérek, törpeharcsák és egy szürkeharcsa is tiszteletét tette nálunk, színesítve ezzel a pergetve fogott halfajok palettáját.

Olyanok is lehetőséget kaptak, akik soha sem horgásztak azelőtt
A legkisebbek is ügyesek voltak
A halak elengedését is tanuljuk
A törpeharcsák pergetés közben is gyakori vendégek voltak
A legnagyobb kősüllő kiló fölötti volt

A táborlakók minden reggel hét órakor keltek, majd fél nyolckor reggeli tornával indították a napot, Nyolc órakor megreggeliztünk, a reggeli után pedig horgászat következett. A kezdő horgászok a parton spiccbotokkal fogták a keszegeket, a haladók csónakkal nádi pontyozásra indultak, mi pedig pergetve kergettük a ragadozó halakat vagy az élő Tiszán, vagy a tározón. Aztán ebédkor újból összeállt a csapat és étkezés közben meg is beszéltük ki mit fogott. Majd ebéd után újból horgászni indult mindenki.

Az egyik este balinozás közben hatalmas busába akadtunk
A fárasztás közel egy teljes óráig tartott
Végül a hal lelépett, de örök emléket kaptunk tőle mindannyian, akik ott voltunk a csónakban

Nagyjából ez volt a program a hét minden napján, kivéve hétfőn, amikor elméleti oktatást tartottunk, majd a Tisza-tavi Horgászmúzeumot látogattuk meg. A csütörtökön délutánt az Ökocentrumban töltöttek el a gyerekek, péntek délután pedig a vízi sportoké volt a főszerep. Ezenkívül minden héten legalább egy esti horgászatot is beiktattunk vacsora után, amire rendszerint szerdán került sor, de ez nagyban függött az időjárástól is.

Volt, aki élete első halát fogta pergetve
A helyes elengedés megtanítására nagy hangsúlyt fektettünk
Szépek a Tisza-tavi balinok
Balinból is sikerült a páros fogás

A hét megkoronázásaként minden péntek délután sült hallal vártuk a szülőket, és átadtuk a gyerekeknek az emléklapokat, amire a hét folyamán készített legjobb fényképeik kerültek fel. Ezek az igényes „könyvecskék” örök emlékként szolgálnak számukra a táborról, amit valószínűleg egyébként sem felejtenének el soha.

Jó süllő van a horgon
A pergető tábor egyik legnagyobb hala
Harcsát is sikerült fognunk…
… egy rövid időre

Büszke vagyok rá, hogy részese lehetek egy ilyen nagyszerű kezdeményezésnek. Örülök, hogy bekerültem ebbe a profi csapatba, akik elkötelezettek abban, hogy gyerekek százainak adják át a halfogással kapcsolatos tudásukat, a halakkal való kíméletes bánásmód részleteit, egy céltudatos természetközpontú szemléletet és azt a rengeteg élményt, amit a Tisza-tó nyújthat.

Az első pergetve fogott süllő élménye felbecsülhetetlen
Volt olyan is, aki több balint is fogott egy este alatt
A legnagyobb balinunk
A halfogás őszinte öröme a gyerekek arcára van írva

Az idei három hét Haldorádó - Matula Pergető Gyerek Horgásztábor tehát eredményesen fejeződött be. Remélem, jövőre is legalább ennyire jól sikerül majd, és hamarosan egyre több és több gyerek tehet szert használható tudásra, természetszeretetre, környezettudatosságra és nagyszerű élményekre a gyönyörű Tisza-tavon, Sarudon az Élményfaluban, ahol a horgásztábor nemcsak a gyerekek számára élmény, hanem számunkra, táborvezetők számára is.

Igyekeztem nem lemaradni én sem a gyerekek mögött
Így születnek az élmények

Írta: Szalai Gábor László
Fotók: Szalai Gábor László, Temesváry Gyula és a Tisza-tó Élményfalu - a Tisza-tó AKTÍV turisztikai központja

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.