Csukarapszódiák 2.rész

Csukarapszódiák 2.rész

Másnap tehát ismét lent voltam a Kiskunsági csatornán, de ezúttal a felső, Tassi hídtól induló szakaszt vettem össztűz alá. A nap hétágra sütött, akárcsak az előző a túrámon. A hőmérséklet is hasonlóan kellemes volt. Különbség csak annyi mutatkozott az időjárásban, hogy a levegő szinte állt, így a felszín tükörsimán gördült Solt felé.

A jobboldali part menti autóút itt jóval viszontagságosabb, mint a kígyósi részen, ezért a járművet az első kínálkozó alkalommal leállítottam, éppen egy formás nádnyiladék mellett. Izgatottan léptem a parthoz, hogy a víz átláthatóságát és a növényzetet vizsgáljam... Két hatalmas meglepetés is ért. Az egyik, hogy az itt lassabban mélyülő medret 15-20 centi magasságban még barnás-zöldes hínármaradványok borították, a másik, hogy óvatlan mozgásommal megriasztottam két halat is, és amikor kicsit távolabb megálltak vízközt lebegve, tisztán kivehető volt formájuk: csukák!

Talán itt nagyobb szerencsével járok

A számban összefutott a nyál. Gyorsan összetoltam a botom, és a zsebembe nyúlva az első kézre eső csalit egy hat centis „bikafejű” Salmo-t, fel is akasztottam. A színe nem tetszett túlzottan, mert a víz ezen a részen is elég tiszta volt, és a kis műhal feltűnő élénk zöld csillogását túlzónak találtam, ennek ellenére már repült is szépen a nád menti, félméteres vízbe. Ahogy elindítottam mozgását, a nádból a sima felszínen villámgyorsan V alakú ívet húzva kapta el egy éhes csuka! Első dobásra! Mi lesz ma itt? Korai örömömet elrontotta, hogy a kezem előtt rázta ki pofájából a horgot. Sebaj! A nagy fröcsögés felverte a környéket, ezért továbbálltam. A következő nyiladékban hasonló élmény várt. A változatosságot csak az jelentette, hogy közeledtemre nem kettő, hanem három csuka rebbent a mély felé. Hamar bevetettem wobbleremet és figyeltem, ahogy kelleti magát. Egyszer csak megemelkedett mögötte az egyenletes víztükör, és a következő másodpercben már éreztem is a vehemens húzást... bevágtam! Ült az ütés, csobogott a víz, verdesett a kis kajmán! Te már az enyém vagy! Boldogan fotózgattam egy darabig, majd elengedtem. Tudtam, hogy a zaj miatt, amit csaptunk, odébb kell állnom, de nem izgultam. Éreztem, hogy aznap zabálnak a halak.

A második dobás után...

Minden állásban láthatóak voltak a felmelegedő lapos vízben leselkedő ragadozók. Szinte minden dobásomra egy kisebb bökés, vagy agresszív kapás volt a reakció. Csodálatos volt látni, ahogy a csali mögött megemelkedik a felszín és szép toló hullám keletkezik, vagy ahogy a nádasból elinduló csuka örvényt hagy maga után, és hátával csíkot húz fahalam irányába. Ha kivételes esetben nem történt behúzás közben semmi a csalival, akkor már kérdőn vontam össze a szemöldököm, de a megállított, partig vezetett felúszó fahal mögött rögvest megpillanthattam a prédáját követő csukatestet. Sokszor jártam így. Ha a gyanút fogó krokodil megállt a követésben a lábaim előtt, akkor már hiába bűvészkedtem a kis imitációt így-úgy mozgatva. Egy idő után észrevette a turpisságot és elillant.

Ha egy állásban két-három dobásra sem volt kapásom, csalit cseréltem és rögvest ráharaptak az újdonságra. Szinte mindegy volt mit akasztok a karabinerre. Még a csillogó villantóknak is odanyúltak. Egyedül a jointed rapaláimat nem sikerült csuka fogakkal megkarcoltatni. Megvallom őszintén az országban az egyik legnépszerűbb woblerrel életemben csak egy halat, egy süllőt sikerült fognom 4 évvel ezelőtt. Ezen a pályán ismét alábbszállt a fogósságába vetett amúgy is kevés hitem, pedig sokszor szavazok bizalmat neki a népakarat folytán.

A hirtelen választott Salmo Bullhead jó ötletnek bizonyult...
...nem is egy alkalommal
A gyönyörű olaj-sima felszín minden víz alatti mozgást megmutatott

Sűrűn tesztelgettem táskám tartalmát. A bőség hozott zavarba a kapások és a felkínálható imitációk terén is. Az ilyen intenzív kapási időszak arra is alkalmas, hogy lemérjük, tényleg olyan sokat számít-e a forma és a szín. Én nem voltam rest és a sikeres, fogós darabokat is hamar lecseréltem, hogy újakat próbáljak ki. Megvallom azt vettem észre, hogy a formáknál a színeknek mintha nagyobb szerepe lett volna. Leginkább egy 9 centis cselle utánzatú original rapala bizonyított. Remekül álcázó festése és éppen kívánatos merülési mélysége volt. A másik nagy előnye, hogy gyorsabb bevontatásnál sem kaparta az aljzatot. A kora délutáni félórás kapástalan időszakban ugyanis azt vettem észre, hogy ott, ahol a lassan lötyögő utánzat semmit nem váltott ki, a bátran, lendületesen vagy hirtelen begyorsítva kurblizott csellére a nádfalakból, akadókból kettesével rontottak rá a lapuló csukeszok. Egyébként is megdöbbentő volt, hogy az agresszív fiatalos habzsolásokat néha mennyire óvatos, valószínűleg öregebb, rutinosabb halak pöccintései váltogatták. Sajnos a kifogott csukáknál jellemző volt a bugyli méret. Egyetlen szebb 2 kiló feletti kajmánt láttam, de az is gyanút fogott a körforgót követve, mert a nap pont a hátam mögül sütött és ügyetlenül belehúztam a csalit saját árnyékomba. A másik nagyobb darab is megmutatta magát 60 centi körüli formában, de csak, hogy bosszantson, amikor kirázza fogai közül a rosszul ülő drillinget.

Néhány kapzsi jószág keresztben is lenyelte volna áldozatát
Leginkább ebben az Original 9-MN-ben bíztam, és ő többször is bizonyított
A fény csökkenésével elővettem a narancsos árnyalatokat is (itt éppen egy RFSH)
A legnagyobbak is csak kiló körül jártak

A pergetés közben folyamatosan óvatosan kellett mozogni, mert a halak többsége a parti nádas mentén leselkedett és néhány vízbe dőlt fa környékén, de három alkalommal a meder felől is szép kapásom volt, és meggyőződésem, hogy ha több figyelmet szentelek a csatorna hátán rabolgató szebb balinoknak, akkor ott sem maradtam volna eredmény nélkül. Végül kevesebb, mint négy óra alatt 12 csukát tudtam partra terelni, de ebből csak 5 ütötte meg a hivatalos méretet. Ha ehhez hozzáadjuk a 10 lemaradt tarkafejűt, akkor érzékelhető, hogy mennyire hemzsegtek a ragadozók aznap. Az okon törtem a fejem, hiszen előző nap jó negyven kilométerrel lejjebb csaknem betliztem. Végül magamban arra a következtetésre jutottam, hogy a folyó ezen szakaszán sokkal több volt a kishalnak, ragadozónak rejteket adó növényzet, így az alsó kopasz részekről valószínűleg idevándoroltak a táplálékukat követő bestiák. Persze ez csak egy feltevés, a lényeg, hogy fantasztikusan szórakoztam.

A siker oka a még meglévő, de könnyen felszakadó aljnövényzetben rejlett?
Minden csukát épségben visszaengedtem

Napnyugta előtt ért véget az igazi haldorádó, de nem a csukák miatt, hanem mert nekem mennem kellett... Mennem kellett, mert a halak kapókedve felébresztette bennem a gyanút, hogy esetleg máshol is szerencsével járhatok. Édes feladat várt rám, mert egy dunai kövezést készültem az este még megpergetni... és, hogy milyen eredménnyel, az már egy következő történet...

Kellemes kaland volt

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.