Bojlis Suli 13. - Alap csúszó végszerelékek összeállítása

Bojlis Suli 13. - Alap csúszó végszerelékek összeállítása

Akadnak olyan speciális helyzetek, mikor sokkal jobb eredményt érhetünk el egy szabadon csúszó végszerelékkel, mint egy fixszel. Nézzük, mikor is érdemes ilyen módon szerelni, és hogyan is néz ki egy ilyen szerelék. Én olyan helyzetben részesítem előnyben a szabadon csúszó végszereléket, ha valamilyen sűrű akadó előtt kell kapásra bírnom a halakat. Ilyenkor ugyanis fontos, hogy ne a hal lepjen meg minket váratlan, sivítós kapásával, hanem őt megelőzve mi legyünk a kezdeményezők. Így van esélyünk arra, hogy a vágtázó hal ne érje el az akadót, és ne veszítsük el súlyos sérüléseket okozva neki. Ez sokkal nagyobb koncentrációt igényel a horgásztól, de lényegesen sportszerűbb is, hiszen nekünk kell a halat megakasztani. Így talán ez a rész a bojlizással nem szimpatizáló horgászok számára is „emészthető” lesz…!

Korda Running Rig szerelék használata

Az egyik kedvenc csúszó végszerelékem a Korda Running Rig, melynek elkészítése nagyon egyszerű, és ami a gyakorlatban is tökéletesen működik. Elsőként egy érdekes formájú forgókapcsot kell felfűznünk a zsinórra, melynek az egyik oldala extra lyukmérettel rendelkezik, így minimális ellenállás mellett csúszhat a zsinóron, ezáltal garantáltan nem fog gyanút leendő zsákmányunk. A forgó másik füléhez rögzítjük az ólmunkat egy kis kapocs segítségével, ezt leboríthatjuk egy kis szilikon csövecskével, így garantáltan nem tud elakadni sem a merítő szák hálójában, a főzsinórunkban vagy egyéb víz alatti akadókban. Ezután felfűzzük a zsinórra a csomagban található gumituskót, majd felkötjük a forgókapcsot, melyhez már csak az előkénket kell rögzíteni. Ilyen egyszerű! Nos, lássuk ezt lépésről lépésre haladva a képek segítségével is, hogy mindenki számára világos és egyértelmű legyen a végszerelék összeállítása:

Az egységcsomag öt szerelék elkészítéséhez elegendő alkatrészt tartalmaz
Először fűzzétek fel a főzsinórra az extra lyukmérettel rendelkező forgókapcsot
Ezután a speciális gumiütköző következik
Kössetek fel a főzsinór végére egy bojlis forgót (ez nem tartozéka a csomagnak). Ehhez a Korda 8-as méretű forgója az ideális, hiszen pont beleszorul a gumiütközőbe
Ezután fűzzétek bele a csúszó forgóba a gyorskapcsot
Húzzátok rá a szilikon védőcsövecskét
Majd akasszátok bele a kapocsba a megfelelő méretű ólmot
Már csak a horogelőkét kell belehurkolni a forgó szabad szemébe
Íme, a bevetésre kész végszerelék!

Pelzer Security Rig készlet használata

A második bemutatásra váró szerelék egy igen népszerű többfunkciós változat, ami csúszó és fix végszerelékként egyaránt használható, mivel csak egy apró alkatrész akadályozza meg, hogy a forgó ne szorulhasson meg fixen az ólomkapocsban. Elkészítése sem igényel különösebb szakmai tudást, a csomagban minden megtalálható, ami a szerelék összeállításához szükséges. Fontos megemlíteni, ha csúszó szerelék alkalmazása mellett döntünk, nem kell feleslegesen nagy ólmokat használnunk! Csak akkorát válasszunk, melyet a dobótávolság megkíván, ugyanis itt nem az ólomnak kell megakasztani a halat, hanem a horgásznak! Így a horgászbotunkat sem terheljük feleslegesen, és iszapos aljzaton is kevésbé ragad be a szerelékünk.

Az egységcsomag itt is öt szerelék elkészítésére elegendő „apróságot” tartalmaz
Először fűzzétek át a főzsinórt a méretre vágott szilikon csövön
Következhet a gumiharang is…
… majd az ólomkapocs is erre a sorsra jut
Ezután azt a pici persely kell felfűzni a zsinórra, mely megakadályozza a forgó ólomkapocsba szorulását, ami lefixálná a szerelékünket. Ha ezt kihagyjátok a szerelék összeállítása során, akkor fix végszereléket kaptok!
Jöhet egy apró gumigolyó, ami lengéscsillapítóként funkcionál bedobás közben. Ez megvédi a főzsinór kötést és az ólomkapocs végét a szétverődéstől
A csomagban található forgókapcsot kössétek a főzsinór végéhez
Akasszátok az ólmot az ólomkapocsba…
… majd húzzátok rá a gumiharangot, így nem tud leesni dobás és fárasztás közben (a kapocs csak akkor enged, ha az akadóba szorult az ólomtól a hal igyekszik szabadulni)
A szabadon maradt forgó végébe hurkoljátok bele a horogelőkét
Íme, az elkészült komplett csúszó végszerelék

Mindkét végszerelék esetében már csak a megfelelő horogelőke - aminek típusa a halak méretétől és a csali fajtájától függ - felhelyezése van hátra, és kezdődhet is a horgászat!

A következő rész tartalmából

Bojlis Suli 14. - Alap fix gubancgátló csőre épült végszerelékek összeállítása

Ebben négy lágy gubancgátló csőre épülő fix végszereléket mutatok be lépésről lépésre haladva, amelyek egyszerűen elkészíthetők és nagyon fogósak! Mi a jelentősége a fix végszereléknek, hol és mikor célszerű használni? Hamarosan minden kiderül!

Írta: Haskó Tamás (Carpjunior)
Fotó: Nagy Gábor

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.