Sajtos bajszos falatok

Sajtos bajszos falatok

A Duna folyó az egyik kedvenc vizem, amely idén nagyon nehezen volt sokáig megközelíthető. A legszokatlanabb időszakokban is magas volt a vízállása, és megközelíthetetlen a partja. De minden rosszban van valami jó, tartja a mondás. A tartósan magas vízállásnak köszönhetően viszont az apró ivadékok annyira megerősödhettek, hogy a lassan visszahúzódó vízzel gond nélkül térhettek vissza a főmederbe, megalapozva ezzel sok-sok év eredményes horgászatát.

Amikor folyóvízi horgászatra készülök, gyakorta vívódom, hogy rakós bottal, úszós készséggel, vagy feederrel vegyem üldözőbe kedvenceimet, hiszen mindkét módszer rendkívül eredményes. A megfelelő döntés meghozatala előtt a következőket kell mérlegelnem:

Ha a part közelében megfelelő mélységű a víz és nem kell távolra horgászni, a leghatékonyabb horgászeszköz a rakós bot

1. Milyen halra számíthatok?

 • Ha főként keszegfélék fogására számíthatok 1-2 átlagos méretű márnával „spékelve”, akkor jobb a rakós bot.
 • Ha kizárólag termetes halak, 2-3 kilós márnák, sőt ponty vagy amur felbukkanására is lehet számítani, a biztonságos megfogásuk érdekében a feedert választom.

2. Milyen távolságba kell horgászni?

 • Ha partvédő kövezés lábánál, a parttól mindössze 8-13 méterre is lehet eredményesen horgászni, ahol már kellően mély a víz, a rakóst választom.
 • Ha a parttól távol kell horgászni, amely 20-50 méter közötti távolságot is jelenthet, mert a közelebbi vízterület túlságosan sekély, a feedert választom.
 • A víz folyási sebessége nem befolyásolja a választásomat, mert mindkét módszerrel tökéletesen meghorgászhatom a hegyi patakként rohanó vizet éppúgy, mint a lassan csordogálót.

Az ideális méretű és típusú úszó kiválasztásával bármilyen erejű sodrásban eredményesek lehetünk

A képek tanúsága szerint ezen a horgásznapon (amelynek sikerén felbuzdulva, a jó vízállást kihasználva, egymás után több is következett) a rakós botot választottam. A halak zömében termetes jászok, dévérkeszegek voltak, de minden alkalommal beköszönt egy-két szép márna is, amelyek kifogása a finom felszereléssel igazán nagy élményt jelentett.

Bevált folyóvízi recept paduc, márna és jászkeszeg horgászata során

Komoly dilemmát jelent minden folyóvízi horgásznak, hogy milyen etetőanyaggal próbálkozzon, mivel tudja horgászhelyére, és horga közelébe csalogatni a közelben tartózkodó halakat? Már második éve van forgalomban az egyedi receptjeim alapján összeállított Haldorádó Sajtos Bajszos etetőanyag, amely időközben kiegészült különleges aromával, dippel és pellettel is. Mi adja e termékkör és főként az etetőanyag rendkívüli vonzerejét?

A Sajtos Bajszos termékcsalád a folyóvízi halak kifinomult ízléséhez igazodik

Ez egy igazán különleges keverék, amely az év minden időszakában garantáltan eredményesen használható. Miért más, mint egy átlagos folyóvízi etetőanyag? 17 különböző (a szám nem elírás!), precízen adagolt alkotóelemből áll! Mindegyik meghatározó szerepet tölt be, amelyek együtt, tovább erősítik egymás hatását és döbbenetes módon fokozzák a táplálkozási ingert. Ha egyszer erre rátalált a hal, garantáltan nem tágít a közeléből, amíg akár egy morzsát is talál a mederfenéken!

Az ilyen szép márna minden folyóvízi horgász álma!

A keverék 17 alkotóelemből áll! Íme ezek pontos listája: Kukoricacsíra dara, sós keksz, tourteau de mais, pirított kender, repce, belga kenyér, különleges édes és sós ízfokozók, kendermag préselvény, eredeti olasz parmezán sajt, PV1, őrölt crysalis, piros fluo morzsa, extra sajt aroma, Prémium halibut pellet 3 mm, Magic pellet sajtos 6 mm, piros színezék. Látszódik, hogy egy rendkívül tartalmas, több különböző időben oldódó, hosszú távú halcsalogatóról van szó. Vízbe dobva „bombaként robban” és gyorsan magára vonja a környéken tartózkodó halak figyelmét.

Gyakoriak a szép jászkeszegek is

A folyóvíz sodrását kihasználva iránymutatásul szolgál a vad harcos halaknak, amelyek a finom, gyorsan oldódó szemcséknek és aromának köszönhetően egyre közelebb merészkednek az etetéshez, majd a keményebb, lassan oldódó falatokra lelve, onnan többet nem mozdulnak. Mint látható a felsorolásban, kétfajta pellettel tettük a keveréket még tartalmasabbá és hatékonyabbá. Kísérleteink során egyértelműen bebizonyosodott, hogy nem csak az állóvízi halak kedvelik a pelletet. Azok a halak, amelyek (nagy valószínűség szerint) életükben először találkoztak a kalóriadús falatokkal, mohón felfalták ezeket is! Kiemelt figyelmet érdemel az Olaszországból származó, eredeti parmezán sajt és crysalis (selyemhernyóbáb) liszt. Az őrölt sajtból 16%, míg a crysalisból 5% arányban van a keverékben. Ezekért a drága, de rendkívüli csalogatóhatással bíró adalékanyagokért megőrülnek a folyóvízi halak. Kifejezetten hatásos márna, paduc, jászkeszeg, sőt időnként nagytestű dévérkeszegek horgászata során is.

A dévérkeszeg ritka vendég a sajtos kaján, de ha mégis megjelenik, az bizony kapitális!

Tippek, jó tanácsok a Sajtos Bajszos finomságok használata során

 • Az átlagosnál jobban és gyorsabban tapad az etetőanyag, így a víz hozzáadásával óvatosan kell bánni. Nem célszerű a bekeveréshez szánt kilónként 4-5 dl vizet egyszerre ráönteni, mert akkor egy ragacsos, nagyon lassan oldódó „tésztát” kapunk. Több részletben, folyamatosan ellenőrizve nedvesítsük meg, ami biztosítja a kiváló tapadást, majd vízbe érve a gyors oldódást.
 • A keverék remek tapadó hatását (amelyre folyóvízen szükségünk is van!) kihasználva az átlagosnál több nehezítő anyag (sóder és agyag) felvételére képes. 1 kg etetőanyag akár 1 zacskó (azaz 2 kg) folyami sódert is elbír! Ez a „kőgolyó” egy centit sem mozdul el a bevetés helyétől, így tökéletesen kiszámolható, hol ér mederfeneket. Az ideális nehezítő anyag mennyiség (a víz folyási sebességét figyelembe véve) kilónként 0,5-1 kg, de ugye vannak extrém esetek is.
 • A remek tapadóképességnek köszönhetően tovább turbózhatjuk élő anyaggal, és szemes terményekkel is, ezeket is nagy mennyiségben képes felvenni és garantáltan lejuttatni a mederfenékre.
 • Ha ezt az etetőanyagot használjuk, javaslom, hogy 0,5-1 kg száraz anyagot külön, a hozzá illő Haldorádó Aroma Tuning Sajtos Bajszossal (nagy töménységű tiszta sajt aromával ízesítve) keverjünk be. Ennek zamata még agresszívebben terjed a vízben és az etetőanyag szőnyegen gyorsan felhívja magára a figyelmet. Ezt a feederes horgászoknak ajánlom elsősorban.

  A csali fogóssága sajtos dipbe mártva tovább növelhető

 • Legyen szó bármilyen horgászmódszerről, különösen hatásos a Sajtos Bajszos dipbe mártott csalival (pl.: csontkukaccal) történő horgászat. A próbák során egyértelműen igazolódott, hogy ez mindig előbb gazdára talál, mint a natúr.

  Ha sok az apró, nemkívánatos hal, olyan csalira van szükségünk, amely kiszűri a termetesebb egyedeket. A Sajtos Bajszos Finom Pontypellet az egyik ilyen alternatív csali, amely a termetes márnák csemegéje

 • Kellemes meglepetést okozhat a Finom Pontypellet Sajtos Bajszos változata, amelyet a nevével ellentétben nemcsak pontyoknak, hanem folyóvízi halaknak is ajánlok. Ha sok a géb és az egyéb nemkívánatos apróhal, amelyek midig felveszik a csontkukaccal vagy gilisztával csalizott horgot a nagyok előtt, akkor bizony nagyobb, szívósabb csalira van szükségünk. Nos, jusson majd eszedbe ekkor ez a termék, amely már nem egy termetes márna kifogásában segített nekem!

Ha mindent jól csináltunk, ilyen szép folyóvízi halaknak örülhetünk!

(X)
Írta: Döme Gábor
Fotó: Csapi Károly, Nagy Gábor

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.