2 in 1, avagy Shimano Beast Master MultiFeeder teszt

2 in 1, avagy Shimano Beast Master MultiFeeder teszt

Ha most sampon reklám lenne, akkor a 2 in 1 szlogen tuti megjelenne a sarokban. Hogy az előző teszthez hű maradjak, ez alkalommal is egy feeder bot került kiválasztásra mint a horgászat tesztalanya, de hogy mitől kettő az egyben? Erre legegyszerűbben a bot nevében található meg a válasz. Lássuk: Shimano Beast Master AX 9-11 Multi Light Medium. Meg sem próbálnám egyszerre kimondani, de a lényeg a 9-11-ben van és ez most nem szeptember 11-re vonatkozik. Tartsatok velem a teszthorgászatra és kiderül, milyen is ez a bot!

Az eddigi tesztek során ez a feederbot volt az első, amit azonnal megkedveltem anélkül, hogy egy percet is horgásztam volna vele előtte. Ez valószínűleg annak volt köszönhető, hogy a bot számos paramétere egyezett azzal, amit én kedvelek egy-egy feederbotban. Ilyen például a vékony nyéltag, a kis súly, valamint a bot színvilága is. Bár ez utóbbi végképp nem jelent sem előnyt, sem hátrányt horgászat közben, a bot igényes kidolgozása mégis rendkívül megtetszett, és bizony az is egy szempont egy termék kiválasztásakor, hogy hogyan néz ki… Nem véletlenül nem vesznek „kislibazöld” Mercedes SLK-t. :) De nézzük akkor először a tesztalanyok adatait…

Shimano BeastMaster AX Feeder 9-11 Multi Light Medium
Bot hossza:2,74m, 3,35m
Szállítási hossza: 125 cm /katalógus szerint 164 :) cm/
Tömege: 194 gramm (katalógus)
Gyűrűk száma: 12+2 db Shimano
Tagok száma: 3+3
Dobósúly: 10-70 gramm
EUROHOLD SBR435 nyeletőfékes orsó
Csapágyak száma:4 db (3 golyóscsapágy + 1 tűgörgős csapágy)
Tömege:338 gramm (zsinórral feltöltve)
Áttétele:5.1:1
Anyaga:Grafit váz, dob, pótdob

A természetnél nem kell jobb festő…
A tesztbot… huh, de hosszú neve van, az egész képet végigéri
Alulról felfelé: 3 darab 51 cm-es spicc, 66 cm-es toldórész, 121 cm-es kettes tag, 110 cm-es nyéltag, 183 cm-es Takács Péter

Hogy valójában milyen is a szett, az csak akkor derül ki, ha horgászom is vele, mert a száraz adatokat bárki ki tudja keresni a katalógusból. Itt jött el a kedvenc pillanatom. Amikor Shimano botokat vásárolok, kedvenc időtöltésem, hogy leszedhetem a Shimano táblát a bottestről. Olyan ez, mint mikor egy gyerek kicsomagolja az új játékát.

A nyéltagba vagy a 66 cm-es toldó részt, vagy a kettes tagot illesztjük
Stucnis illesztéssel kapcsolódik a nyéltagba a következő tag

Az első, ami szembetűnő a fenti táblázatban, a variálható bothossz. A 66 cm-es, két gyűrűt tartalmazó toldó rész közbeiktatásával a 2,75 m-es botból 3,37 m-es feedert kapunk. Hogy leellenőrizzem, mennyire kis könnyű bot az XT60-as karbon anyagú, bioszállal erősített bottest, nem hittem a katalógus adatnak, és mérlegre tettem. A konyhai digitális mérleg 186 grammon állt meg úgy, hogy a legerősebb spiccel, valamint a toldó részel együtt mértem. A bioszálról (Biofibre Powered) még mesélek később…

Igazi szépség ez a bot… de hol a Biofibre…
Irány a mérleg… 194 gramm a katalógus adat, én 186-ot mértem

A 2008-as katalógus szerinti szállítási hossz ne rémisszen el senkit. Míg ott 164 cm szerepel a bot mellett, a valóságban mindössze 125 cm helyet igényel a botzsákunkban, kocsinkban.

A nyéltag stucnis illesztéssel csatlakozik a toldó részbe vagy a harmadik tagba, ha épp elég, hogy egy 2,75 m-es „pickerbottal” horgásszunk, hiszen ez a bothossz már a pickerbotok tartománya.

Három spiccet adnak a bothoz
Jól látható a spiccek közötti különbség
A 0,75 unciás spicc igazán érzékeny
A 2,75 m-es bot, mint egy ostor, olyan hajlékony

A teszthorgászaton én a teljes bothosszt, valamint a legerősebb, 2 oz-s spiccet használtam, de még előtte a 2,75 m-es rövid változatot is megsuhogtattam egy fénykép erejéig. Ebben a hosszban egy hihetetlen lágy, igazi finom keszeghorgászatra való botot kapunk.

Mivel a bot „Light Medium”, azaz közepesen lágy akciójú, a bot katalógus szerinti dobósúly tartománya 70 grammig engedélyez számunkra végszerelék használatot. Ennek megfelelően én kétféle kosarat használtam a 2 oz-s spiccnél. (A másik két spicc 1, valamint 0,75 oz-s.) Az egyik végszereléken egy tört gubancgátlóra felrakott 25 grammos csepp alakú kosár volt, ami etetőanyaggal megtöltve 50 gramm körüli tömegű lett. Mivel a második hal után szerettem volna nagyobb távolságra is horgászni (valamint nagyobb halat fogni), lecseréltem ezt egy központi zsinórvezetésű, hagyományos gubancgátlós, 30 grammos bordás etetőkosárra, mivel ez egyáltalán nem kóvályog a levegőben, ami az igen nagy távolságvesztést okozza a tört gubancgátlós változatnál. Engem az lepett meg legjobban, hogy a csere után még az üres 30 grammos etetőkosárral végzett próbadobás során is könnyedén meg lehetett dobni az 50 méterest távolságot!

Teljes bothossz, 2 unciás spicc, valamint egy 30 grammos üres etetőkosár

A dobástávolság nagymértékben függ a megfelelő vastagságú főzsinórtól, valamint az orsó dobméretétől, illetve a zsinórprofiltól. A szetthez adott orsó egyáltalán nem távdobó jellegű, de ez a felszerelés nem is arra való, ezért bőven megelégedtem a kb. 45 méterre lévő etetésem meghorgászásával, valamint azzal, hogy az etetőkosárral kényelmesen túldobjak kissé rajta. Ne is kísérletezzünk ezzel a bottal kidobni a világból, mert annak csak a bot egészsége látná kárát! Ha ilyen szándékunk van, válasszunk kifejezetten „heavy” botokat jóval nagyobb (minimum 3,9 m-es) hosszban. De az egész más történet…

Bevetésre vár a felszerelés
Volt itt minden, mi pontyszájnak ingere
Csak nagy szemcseméretű kiegészítők kerültek az alap etetőanyagba: bojli, pellet
Repülnek az alapozó etetés gombócai

A szetthez egy Eurohold Sector SBR 435-ös orsót párosított a forgalmazó. Első ránézésre semmi különöset nem találtam rajta. Egy egyszerű, 4 csapágyas nyeletőfékes orsó, amire 20-as átmérőjű Shimano Technium monofil zsinórt tekertem fel. A zsinórprofil alakja egy picit kúpos, aminek talán a túl magas dob lehet az oka, de erről bővebbet a Haldorádó orsóprofesszora, Benyus tudna mondani.

A kecses grafit orsótartó a Shimano saját gyártmánya

Én utólag csak annyit tudok eldönteni, hogy megfelelően működött-e a nyeletőfék, az első fék fárasztás közben, vagy épp nem váltott-e vissza a felkapókar dobás közben. Ha ennyi információval megelégedtek, akkor azt tudom mondani, hogy teljesen használható orsó került erre a botra. Első féke igen precízen adagolta a zsinórt, bár sajnos igazán nagy hallal nem sikerült kipróbálnom, de amiket megfogtam, azokkal nem volt gond. Előnye továbbá, hogy a nyeletőfék a hajtókar negyedfordulatnyi elfordításával visszavált!

4 csapágyas Eurohold nyeletőfékes orsó…
… munkában

Korábban jeleztem, hogy a bioszálakról még írok pár gondolatot. Azt tudtam a BeastMaster AX sorozatról, hogy ebben már megtalálható a „Biofibre” technológia. Igen ám, ha megtalálható benne, akkor biztos van a bottesten logó is, de akkor hol a búbánatban van…? Abban a pillanatban, hogy felkerült az orsó a grafit orsótartóba, a felülről szivacsborítású csavaró majdnem teljesen ki is takarta a logót, ami miatt nem is találtam meg. Emiatt a filmben nem is látszik, csak egy fotó erejéig, amit akkor találtam meg, mikor lekerült az orsó, és egy fotó miatt visszacsavartuk a helyére a rögzítőt.

Upsz, itt a logó… megvagy!!!!
3 talp biztosítja a gyűrűk stabilitását a boton
Kukucs…

A horgászat során igazán nagy ponty nem akadt horogra, de a megfogott öt darab két kilogramm körüli ponty igazán megdolgoztatta az érzékeny feederbotot.

Többször szinte teljesen visszahajlott a bot a víz felé, és annak ellenére, hogy 16-os Fluorocarbon előkére kötöttem a 10-es méretű horgot, egyetlen halat sem veszítettem előkeszakadás miatt. A bot szinte bármeddig képes lett volna hajlani, ha az orsó féke nem adagolta volna megfelelő ütemben a zsinórt. Iszonyatos erőtartalékokkal, és fizikát látszólag meghazudtoló rugalmassági paraméterekkel rendelkezik. A „softlinerek” és a céltudatos finomszerelékes horgászok álombotja!

Még messze a hal…
Közeledik
Itt van ám a lábam előtt
Ugye felvetted? 2 lépést előre… :)

A nap során a magammal hozott csalipalettát végigpróbáltam. Többen kérdeztétek, hogy a puha pelletek nem esnek-e le túl hamar a horogról. Van egy apró trükk, amivel ez megelőzhető: a friss pelletből pár darabot ki kell venni a horgászat elején, és hagyni kell kicsit megszáradni a felületét. (Esőben nem működik :), viszont ha már fúj egy kicsit a szél, vagy kevés napsütés van, akkor egy picit megszikkasztja a pellet felületét a szélmozgás és tökéletesen horogállóvá válik. Azért a horog mérete és vastagsága is fontos tényező, viszont a forgatás során kiderült, hogy az így „kezelt” horgos pelletek több dobást is kibírnak gond nélkül! Pláne, amikor az operatőr a dobás után bejelenti, hogy „jó, akkor ezt most még egyszer!” …majd harmadszor… negyedszer… A kosárból mindig kioldódott az etetőanyag, viszont a pelletek gond nélkül átvészelték a sokszori utazást. Szóval némi szárítás a titok nyitja!

Pici szárítás tökéletesen horogállóvá teszi a legpuhább pelletet is!

Igazi érzékeny horgászbothoz, valamint hihetetlen fárasztási élményhez jut az, aki ezt a feedert választja. Szívem szerint vissza sem adnám… :) Lehet, ez most igen erős „marketing mondatnak” tűnik, de ez a bot kompromisszum nélkül tökéletesen bejött nekem.

A horgászat során készített kisfilmből kiderül az alkalmazott etetőanyag, valamint a végszerelék és a felszerelés is részletesen bemutatásra kerül. Remélem, tetszeni fog!

Novemberi pontyzsákmány
Köszönjük a statisztáknak a részvételt

(X)
Takács Péter (t_peti)
Videó - Pethő Balázs, Takács Péter
Fotó - Koperveisz Sándor

Kommentek
Partnerek
Kiemelt partnerek:
Média partnerek: